Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#301 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Connaisseur Karlin wrote: 25/02/2020 07:55
drndalo wrote: 25/02/2020 07:46 Ako ti pises iz profesionalnog ugla, onda je zaista vrijeme da pocnes uzgajati cvijece.

Vidis da uopste nisam nervozan, cak stavise... :mrgreen:

Ti si ta koja je napisala da se svaki go-around "investigate"... Pa te zamoh, da nas ili naucis da to zaista jeste tako, i po kojem FAR-u, gdje to pise, ili da smanjis ribu, i prestanes izmisljati stvari... Ili, ako ti je jezik zaista problem, da koristis onaj koji ti je na boljem nivou...

Ovako ispadas......... Ne znam ni ja sta, ali nije "neko kome je avijacija struka/posao".
da, svaki , a koji nije nije inciran npr. od ATC :) ne pisem detalje, a ti ih ne poznajes, zato ovako reagiras i vodis debatu na nivou svadje :-D
Zasto onda ne napises i detalje? Pa da ih upoznam? Da naucim nesto od strucnjakinje iz oblasti? Aha, cuvas znanje ljubomorno za sebe... :cry: Zasto bi ATC onda bio postedjen istrage? I oni mogu biti u krivu...?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#302 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bobi »

Šta to ATC se ne može za*ebat ?
Connaisseur Karlin

#303 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Connaisseur Karlin »

drndalo wrote: 25/02/2020 07:59
Connaisseur Karlin wrote: 25/02/2020 07:55
drndalo wrote: 25/02/2020 07:46 Ako ti pises iz profesionalnog ugla, onda je zaista vrijeme da pocnes uzgajati cvijece.

Vidis da uopste nisam nervozan, cak stavise... :mrgreen:

Ti si ta koja je napisala da se svaki go-around "investigate"... Pa te zamoh, da nas ili naucis da to zaista jeste tako, i po kojem FAR-u, gdje to pise, ili da smanjis ribu, i prestanes izmisljati stvari... Ili, ako ti je jezik zaista problem, da koristis onaj koji ti je na boljem nivou...

Ovako ispadas......... Ne znam ni ja sta, ali nije "neko kome je avijacija struka/posao".
da, svaki , a koji nije nije inciran npr. od ATC :) ne pisem detalje, a ti ih ne poznajes, zato ovako reagiras i vodis debatu na nivou svadje :-D
Zasto onda ne napises i detalje? Pa da ih upoznam? Da naucim nesto od strucnjakinje iz oblasti? Aha, cuvas znanje ljubomorno za sebe... :cry: Zasto bi ATC onda bio postedjen istrage? I oni mogu biti u krivu...?
pa nije ni ATC nikad postedjen istrage , ali ATC najcesce inicira odluke iz unaprijed dovoljno sakupljenih informacija :) Uzroci mogu biti povezani sa losim treninogm pilota od strane kompanije i pravilnika kompanije; lose vrijeme, svasta nesto, ali sve se mora zabiljeziti!

svaka go around( standradna procedura) na aerodromu treba, mora ostati zabiljezena u povijesti aerdorma, upravo za svrhu analize aerodorma, avio komapnija i pilota :)

Treba se uvijek saznati uzrok/ci go-around procedure, i kao takav se obavezno biljeziti, s obzriom da je doticna procedura rezultat nestabilnog/nepravilnog prilazenja aerodromu/pisti :) naravno, ista procedura je pozeljna ( treninzi, dio safety procdure) za daljenje izbjegavanjemoguceg accidents/incident.
ICAO Doc. 8168 PANS OPS 1 states the need for operators to publish a ‘go-around policy’. This policy
should state that if an approach is not stabilized in accordance with the parameters previously defined by
the operator in its operations manual or has become destabilized at any subsequent point during an
approach, a go-around is required. Operators should reinforce this policy through training.
Last edited by Connaisseur Karlin on 25/02/2020 08:30, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#304 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Bobi wrote: 25/02/2020 08:20 Šta to ATC se ne može za*ebat ?
joj jeste bukvalni :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#305 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bobi »

Connaisseur Karlin wrote: 25/02/2020 08:28
Izvini molim te, draga si nam :mrgreen: , mi samo chitamo :kiss: ...a go around ne moze biti iniciran nekim dešavanjima na pisti i tako to :mrgreen: ?
Connaisseur Karlin

#306 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Bobi wrote: 25/02/2020 08:32
Izvini molim te, draga si nam :mrgreen: , mi samo chitamo :kiss: ...a go around ne moze biti iniciran nekim dešavanjima na pisti i tako to :mrgreen: ?
pa sto me sekrias na lijepi sabah :kiss: naravno da moze biti rezultat desavanja na pisti
da pojednostavim: u avijaiciji se jednsoavno sve biljezi sa ciljem immproviziranja , usmmejravanja i poboljsanja sigusrnosti letenja i rada na aerodromima :-D

evo primjer investigation nepravilne go-arund procedure a ista je u sekcij " go around event" :

https://www.atsb.gov.au/media/793232/ao2007044.pdf
drndalo

#307 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

pa nije ni ATC nikad postedjen istrage , ali ATC najcesce inicira odluke iz unaprijed dovoljno sakupljenih informacija :) Uzroci mogu biti povezani sa losim treninogm pilota od strane kompanije i pravilnika kompanije; lose vrijeme, svasta nesto, ali sve se mora zabiljeziti!

svaka go around( standradna procedura) na aerodromu treba, mora ostati zabiljezena u povijesti aerdorma, upravo za svrhu analize aerodorma, avio komapnija i pilota :)

Treba se uvijek saznati uzrok/ci go-around procedure, i kao takav se obavezno biljeziti, s obzriom da je doticna procedura rezultat nestabilnog/nepravilnog prilazenja aerodromu/pisti :) naravno, ista procedura je pozeljna ( treninzi, dio safety procdure) za daljenje izbjegavanjemoguceg accidents/incident.
ICAO Doc. 8168 PANS OPS 1 states the need for operators to publish a ‘go-around policy’. This policy
should state that if an approach is not stabilized in accordance with the parameters previously defined by
the operator in its operations manual or has become destabilized at any subsequent point during an
approach, a go-around is required. Operators should reinforce this policy through training.
Aha, zabiljeziti (record), i s tim se slazem, statisticka analiza, OK. Istraziti (investigate) je ono sto se radi kada se neka nesreca dogodila, ili je izbjegnuta ali se realno zamalo dogodila... Ali najzad pises nesto konkretnije, sto je pohvalno. Mogla bi uvijek tako.
drndalo

#308 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Connaisseur Karlin wrote: 25/02/2020 08:41
Bobi wrote: 25/02/2020 08:32

pa sto me sekrias na lijepi sabah :kiss: naravno da moze biti rezultat desavanja na pisti
da pojednostavim: u avijaiciji se jednsoavno sve biljezi sa ciljem immproviziranja , usmmejravanja i poboljsanja sigusrnosti letenja i rada na aerodromima :-D

evo primjer investigation nepravilne go-arund procedure a ista je u sekcij " go around event" :

https://www.atsb.gov.au/media/793232/ao2007044.pdf
Kad si sama stavila ovaj slucaj, odmah na pocetku pise ono sto ja tvrdim, a ne sto ti pricas... Pa kaze:
Abstract
On 21 July 2007, an Airbus Industrie A320-232 aircraft was being operated on a scheduled
international passenger service between Christchurch, New Zealand and Melbourne, Australia. At
the decision height on the instrument approach into Melbourne, the crew conducted a missed
approach as they did not have the required visual reference because of fog. The pilot in command
did not perform the go-around procedure correctly and, in the process, the crew were unaware of
the aircraft’s current flight mode. The aircraft descended to within 38 ft of the ground before
climbing.

The aircraft operator had changed the standard operating procedure for a go-around and, as a result,
the crew were not prompted to confirm the aircraft’s flight mode status until a number of other
procedure items had been completed. As a result of the aircraft not initially climbing, and the crew
being distracted by an increased workload and unexpected alerts and warnings, those items were
not completed. The operator had not conducted a risk analysis of the change to the procedure and
did not satisfy the incident reporting requirements of its safety management system (SMS) or of the
Transport Safety Investigation Act 2003.
As a result of this occurrence, the aircraft operator changed its go-around procedure to reflect that
of the aircraft manufacturer, and its SMS to require a formal risk management process in support of
any proposal to change an aircraft operating procedure. In addition, the operator is reviewing its
flight training requirements, has invoked a number of changes to its document control procedures,
and has revised the incident reporting requirements of its SMS.
In addition to the safety action taken by the aircraft operator the aircraft manufacturer has, as a
result of the occurrence, enhanced its published go-around procedures to emphasise the critical
nature of the flight crew actions during a go-around.
Dakle, najkrace moguce receno, nije problem bio go-around, nego to sto je procedura izvedena nepravilno, i za vrijeme tog nepravilnog izvrsavanja se avion spustio (u uslovima lose vidljivosti-magla) do 11,5 metara visine, prije nego je ponovo povecao visinu, i u stvari odradio go-around kako treba. Dakle, radi se o ozbiljnom Incidentu (koji je moga kostati zivota xxx ljudi u avionu, da su se spustili jos 12 metara), koji agencije za sigurnost letenja istrazuju (investigate) da se ne bi vise nikada desile (daj boze), i time dovele zivote u opasnost.

To je bio uzrok istrage. Sve ostalo su bili contributing factors (faktori koji su doveli do tog dogadjaja), i oni se onda analiziraju da se tacno zna sta je uticalo na sta, i kako to u buducnosti izbjeci.
Connaisseur Karlin

#309 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

drndalo, ne psotoji "single factor" kao uzrocnik accident, incidenta ili situacija ( safety issues) u kojim je ugrozena sigurnost; svaki go around je upravo rezultat niza faktora, a svaka primjena go around procedure iziskuje poseban stres na pilotima! :)
Go-arounds performed by major airlines are usually investigated by the airline involved and/or air traffic control. These investigations are not designed to lay blame, but to see whether the contributing factors that may have triggered the go-around can be identified and isolated. This helps airlines, air traffic control and the aviation community as a whole put in place strategies to prevent a recurrence.

:)
drndalo

#310 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Naravno da obicno nije jedan uzrok, to opet ne znaci da je svaki go-around uzrok stresa, pa nisu oni ja da se oko toga stresiram kad na check-ovima to rade redovno. Da li moraju u firmi pisati izvjestaj, ne znam, ali nije da ne znaju za sta sve treba pisati slicne...

To i dalje ne znaci da se oko njih pokrece Investigation, barem ne sigurnosnih agencija, a to su zaista Investigation, i rade se kod sigurnosnih incidenata, i ozbiljnijih sigurnosnih problema (Incident, Accident, Crash). Ono sto je "investigated by airline" zbog ucenja nije Investigation, barem ne u sigurnosnom smislu. Kompanije to rade da ne bi dosle u situaciju da dodju do toga da imaju potrebu za pravom istragom sigurnosne agencije (vanjskog tijela), umjesto svoje interne (npr. Chief pilot, ili Chief of air-ops)...
Connaisseur Karlin

#311 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

drndalo wrote: 25/02/2020 12:19 Naravno da obicno nije jedan uzrok, to opet ne znaci da je svaki go-around uzrok stresa, pa nisu oni ja da se oko toga stresiram kad na check-ovima to rade redovno. Da li moraju u firmi pisati izvjestaj, ne znam, ali nije da ne znaju za sta sve treba pisati slicne...

To i dalje ne znaci da se oko njih pokrece Investigation, barem ne sigurnosnih agencija, a to su zaista Investigation, i rade se kod sigurnosnih incidenata, i ozbiljnijih sigurnosnih problema (Incident, Accident, Crash). Ono sto je "investigated by airline" zbog ucenja nije Investigation, barem ne u sigurnosnom smislu. Kompanije to rade da ne bi dosle u situaciju da dodju do toga da imaju potrebu za pravom istragom sigurnosne agencije (vanjskog tijela), umjesto svoje interne (npr. Chief pilot, ili Chief of air-ops)...
u avijacijiji sve je ozbiljno , zato postoji vise kategorija investigations, sve spomenute investigations ukljucuju upravo sigurnost ;-)

u pravu sam, hvala lijepa :-D
skafiskafsnjak

#312 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by skafiskafsnjak »

Realno, dosadni ste...bezze temu spamate. Predjite na pp :skoljka:
Connaisseur Karlin

#313 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

skafiskafsnjak wrote: 25/02/2020 12:53 Realno, dosadni ste...bezze temu spamate. Predjite na pp :skoljka:
pa i meni je postalo dosadno , vjeruj mi , srecom, debata je usjpesno zavrsena :)

jutrosnja vijest za razmisljanje : Da li je potrebna koncesija SJJ ( i ostalih aerodroma u BiH) :D
drndalo

#314 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Connaisseur Karlin wrote: 25/02/2020 12:27
drndalo wrote: 25/02/2020 12:19 Naravno da obicno nije jedan uzrok, to opet ne znaci da je svaki go-around uzrok stresa, pa nisu oni ja da se oko toga stresiram kad na check-ovima to rade redovno. Da li moraju u firmi pisati izvjestaj, ne znam, ali nije da ne znaju za sta sve treba pisati slicne...

u avijacijiji sve je ozbiljno , zato postoji vise kategorija investigations, sve spomenute investigations ukljucuju upravo sigurnost ;-)

u pravu sam, hvala lijepa :-D
Naravno da nisi !

Kao sto ni koncesija nije neophodna... Osim nekom koncesionaru koji zeli da je dobije...
OldMayor

#315 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by OldMayor »

Connaisseur Karlin wrote: 25/02/2020 12:55
skafiskafsnjak wrote: 25/02/2020 12:53 Realno, dosadni ste...bezze temu spamate. Predjite na pp :skoljka:
pa i meni je postalo dosadno , vjeruj mi , srecom, debata je usjpesno zavrsena :)

jutrosnja vijest za razmisljanje : Da li je potrebna koncesija SJJ ( i ostalih aerodroma u BiH) :D
Potrebna je koncesija drzave, kompletne. Ne samo aerodroma.

Nisu u stanju normalan prilaz aerodromu da naprave 25 godina. Prođeš tri države za 45 minuta i onda 20 minuta izlaziš sa parkinga 300 metara da se docepas saobracajnice.

Samo u Sarajevu.

:skoljka:
Connaisseur Karlin

#316 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

OldMayor wrote: 27/02/2020 13:19
Connaisseur Karlin wrote: 25/02/2020 12:55

Potrebna je koncesija drzave, kompletne. Ne samo aerodroma.

Nisu u stanju normalan prilaz aerodromu da naprave 25 godina. Prođeš tri države za 45 minuta i onda 20 minuta izlaziš sa parkinga 300 metara da se docepas saobracajnice.

Samo u Sarajevu.

:skoljka:
jos nisam bila na SJJ , morat cu to istraziti,naravno, licno :) :thumbup:
suit_up

#317 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by suit_up »

@Connaisseur Karlin Pa evo odmah da ti kažem da je dobro pretjerao za izlaz sa parkinga :)
Qler

#318 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Qler »

Ja sam jednom cekao mozda 10 minuta, jer kreten je zablokirao izlaz, nije znao da se placa parking... neka logika, ne znam koja... inace ide to brzo.
drndalo

#319 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Prica o izlasku je pri izlasku na aerodromsku cestu, tj. Magistralnu... Tu zna biti red nakon popodnevnih dolazaka vecine aviona, kada hoce izaci s aerodroma, jer je prometna.
OldMayor

#320 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by OldMayor »

suit_up wrote: 27/02/2020 16:03 @Connaisseur Karlin Pa evo odmah da ti kažem da je dobro pretjerao za izlaz sa parkinga :)
Pokusao sam da karikiram, sto se moze i vidjeti iz posta. Nemoj biti bukvalan.

Ovisno koji let bude, te kakve se zadese guzve na magistrali, raspon cekanja moze se razvuci i do 15min. Koliko sam jednom cekao. Bila je kisa, guzva, vise je letova bilo, zakrceno sve, ni tamo ni ovamo.

Glavni problem jeste taj sto vecina automobila kada izazi sa aerodroma skrece lijevo, te ide ili na Stup ili preko A trans. Rijetko ko skrece desno. Skrenuti lijevo i izaci na magistralu je poprilicno zeznuto obzirom na kolicinu prometa na istoj. E sad skontaj kolonu 20-ak automobila, neko ce se odmah ukljuciti, a neko ceka po 30-40 sekundi i vise. Pa sam izracunaj.
Connaisseur Karlin

#321 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

OldMayor wrote: 28/02/2020 09:52
suit_up wrote: 27/02/2020 16:03 @Connaisseur Karlin Pa evo odmah da ti kažem da je dobro pretjerao za izlaz sa parkinga :)

Ovisno koji let bude, te kakve se zadese guzve na magistrali, raspon cekanja moze se razvuci i do 15min. Koliko sam jednom cekao. Bila je kisa, guzva, vise je letova bilo, zakrceno sve, ni tamo ni ovamo.

Glavni problem jeste taj sto vecina automobila kada izazi sa aerodroma skrece lijevo, te ide ili na Stup ili preko A trans. Rijetko ko skrece desno. Skrenuti lijevo i izaci na magistralu je poprilicno zeznuto obzirom na kolicinu prometa na istoj. E sad skontaj kolonu 20-ak automobila, neko ce se odmah ukljuciti, a neko ceka po 30-40 sekundi i vise. Pa sam izracunaj.
da, doticni dio infrastrukture je los, malo je bilo nerazumljivo u prethodnom postu :thumbup:
suit_up

#322 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by suit_up »

Sve je to super, ali je meni dosta da svaka osoba na ovoj planeti mora kod nas dolaziti sa nekim predrasudama, čemu, zašto? Kad malo otputuješ, onda skontaš da nigdje nije idealno, kod nas u BBI na svakom spratu možeš obaviti toalet kad ti je volja, pri tome uvijek čist, vani se tek uz plaćeni račun za*ebavaš sa nekakvim šiframa i palcima, dok sve to iskucaš izgubiš i volju i potrebu. Ali je poenta to da niko ne kudi svoje, samo mi. Možda se negdje drugo izlazi sa aerodroma brže, ali zato do grada stigneš za sat vremena ili više, kod nas si ipak već u gradu i na jako prometnom pravcu pa je valjda razumljivo da zna nastati gužva neovisno o tome da li je kružni tok ili obična raskrsnica tu gdje jest.
Naslovnica

#323 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Naslovnica »

"Najbolje" je kada krenem da platim parking, automat mi vrati karticu bez naplate jer nije isteklo 10 besplatnih minuta, ja pravo u auto i na rampi qrko! Kaže isteko vrijeme, platite. A iza auti čekaju da izađu. Nije mi se jednom desila ta situacija.
Debili.
seoBIH

#324 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by seoBIH »

suit_up wrote: 28/02/2020 14:19

Sve je to super, ali je meni dosta da svaka osoba na ovoj planeti mora kod nas dolaziti sa nekim predrasudama, čemu, zašto? Kad malo otputuješ, onda skontaš da nigdje nije idealno, kod nas u BBI na svakom spratu možeš obaviti toalet kad ti je volja, pri tome uvijek čist, vani se tek uz plaćeni račun za*ebavaš sa nekakvim šiframa i palcima, dok sve to iskucaš izgubiš i volju i potrebu. Ali je poenta to da niko ne kudi svoje, samo mi. Možda se negdje drugo izlazi sa aerodroma brže, ali zato do grada stigneš za sat vremena ili više, kod nas si ipak već u gradu i na jako prometnom pravcu pa je valjda razumljivo da zna nastati gužva neovisno o tome da li je kružni tok ili obična raskrsnica tu gdje jest.
Aj ne mogu da vjerujem sta frajer napisa. Pa imaš li ti imalo vijuga? To sto si vec u gradu ne znači da se ne može I da se ne mora unaprijediti trenutno stanje, jer moze i mora!
suit_up

#325 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by suit_up »

@seoBIH Ako je to jedino što si uspio zaključiti :thumbup:
Post Reply