Ljudi sta da kuham?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
novalic

Post by novalic »

ovo je inace jako lako napraviti, vise vremena treba za pripremu sastojaka, nego za kuhanje..

sto se tice rizota, imam jedan savjet, da bi rizoto bio kremast, kada se dolijeva juha, ili voda, uvijek pustiti da posve ispari, da se riza zalijepi za dno serpe, ali ne da zagori, pa tek onda dodavati tekucinu..

ja u bosni uvijek pravim rizoto sa vrganjima, tamo ih kod nas imaaaa ihahaaa

ovako, vrganje ocistim i isijecem na krupne komade..

ovamo na maslinovom ulju proprzim manju glavicu luka, cesmo bijelog luka, dok ne budu prozirni, dodam manju casu bijeloga vina, pustim da ispari, dodam rizu i proprzim 3-4 min na ulju.. pa onda ubacim ili pilecu juhu, ili kocku pilece juhe, pa onda na to vodu, tako kuham jedno 10 min, stalno dodajem tekucinu, po malo, skoro stalno se mijesa, dodam vrganje, pa onda nastavim kuhati jos 10 min..

u zadnji cas, prije skidanja s vatre, punu saku nasjeckanog persuna, i bibera...

servira se uz parmezan, a meni je jos bolje bez, tako da degustiram potpuno ukus vrganja....
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

novalic wrote:ovo je inace jako lako napraviti, vise vremena treba za pripremu sastojaka, nego za kuhanje..

sto se tice rizota, imam jedan savjet, da bi rizoto bio kremast, kada se dolijeva juha, ili voda, uvijek pustiti da posve ispari, da se riza zalijepi za dno serpe, ali ne da zagori, pa tek onda dodavati tekucinu..

ja u bosni uvijek pravim rizoto sa vrganjima, tamo ih kod nas imaaaa ihahaaa

ovako, vrganje ocistim i isijecem na krupne komade..

ovamo na maslinovom ulju proprzim manju glavicu luka, cesmo bijelog luka, dok ne budu prozirni, dodam manju casu bijeloga vina, pustim da ispari, dodam rizu i proprzim 3-4 min na ulju.. pa onda ubacim ili pilecu juhu, ili kocku pilece juhe, pa onda na to vodu, tako kuham jedno 10 min, stalno dodajem tekucinu, po malo, skoro stalno se mijesa, dodam vrganje, pa onda nastavim kuhati jos 10 min..

u zadnji cas, prije skidanja s vatre, punu saku nasjeckanog persuna, i bibera...

servira se uz parmezan, a meni je jos bolje bez, tako da degustiram potpuno ukus vrganja....
novalic

Post by novalic »

kad smo vec kod vrganja :-)

koje stvarno volim, jedan dobar recept..

glavica luka, malo bijelog luka se proprzi na obicnom ulju, polije se doda 1/2 case bijelog vina, da ispari, u to se dodaju pilece dzigerice, isjecene na krupno i malo zavaljane u brasno (prije valjanja u brasno posloliti i pobiberiti), dzigerice se proprze 3-4 min a onda se dodaju krupno isjeceni vrganji i jos pece 6-7 min, na jacoj vatri, uz stalno ali delikatno mijesanje...

sada, poslije ovoga imaju dvije verzije 8-)

ili dodati saku nasjecenog persuna i tako jesti (pogaca zakon)

ili umutiti jaja i nasuti po ovome... predivno je..
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

..eh samo me zanima jedna stvar vezana za uspjesan rizoto, koju vrstu rize koristiti? Posto ima raznih vrsta, koja vrsta rize se naj brze skuha i ispari vodu...mozda znas o cemu pitam? Ja ne znam sva imena...

Sorry za dupli post...
novalic

Post by novalic »

sto okruglija riza, onako, kada pogledas zrno, ono sto je okruglije to je bolje.....

ovdje se kod nas prodaje sa napomenom za rizoto..

inace, i za punjene paprike, ili sarmu, uvijek je bolja okrugla riza, nego duguljasta zrna..

duguljasta su bolja za npr sutliju, mozes ih dugo kuhati, ostaje tvrdja, ne rapada se..
novalic

Post by novalic »

odlican recept samo bih napravio male malene izmjene

a sta ? 'ajmo, ideju na sunce 8-)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

novalic wrote:
odlican recept samo bih napravio male malene izmjene

a sta ? 'ajmo, ideju na sunce 8-)
jedan izbaciti dio sa lukom i przenjem istoga, preuzima okus nepotrebno
i dva da se riza ne raskuha, nego da se osjeti pod zubom, u Bosni se i inace riza (i tjestenina) prekuhavaju, nepotrebno.
novalic

Post by novalic »

ovo drugo sam za.. zato se riza i proprzi prvo na ulju.. pa teko onda kuha, ostaje onako al dente..

ovo prvo se ne slazem..
sojka

Post by sojka »

A tema kolaci? :-)

(Me falta todo tiempo :-? )
The_Fluid

Post by The_Fluid »

sojka wrote:A tema kolaci? :-)

obzirom da je ovo bosanski (i hercegovacki) forum, treba napraviti temu slatka :D:D jer ce se pod kolace trpati svasta :-)
sojka

Post by sojka »

The_Fluid wrote:
sojka wrote:A tema kolaci? :-)

obzirom da je ovo bosanski (i hercegovacki) forum, treba napraviti temu slatka :D:D jer ce se pod kolace trpati svasta :-)
A u kolace? :-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

smokljo wrote:@zeno bona imal sta da je bez rize a brzo becarsko, mene ubise vamo rizom, svaki dan riza... postacu kosook ko Kinezi! :-D
A ja msilio da si ti udata... :-) 8-)
...sto ti je skolovanje "na rizi"...

...evo opet nesto nabrzaka...ovo vrijeme ubi...ne da insanu rahat skuhat' rucak...

...paprike, krompir i gljive..(e sad... mogu sampinjoni, mada ja vise volim mlijecnice..bijela gljiva, nasa, lokacija...bjelogoricna suma :D ), zacini...i vrhnje za kuhanje...

paprike oprati i skinuti peteljku, kao za filovanje...
....isjeckati kropmir na kockice, kao za pitu krompirusu...u to usjeckati gljive (ne puno, nekoliko gljiva), jedno cesno bijelog luka, dodati sol, vegetu...

...tepsiju...malo pomastiti uljem, staviti sloj kropmira...a paprike napuniti istim...pa ih onda poslagati na taj krompir...dopuniti tepsiju ostatkom krompira...rernu na 150...nakon sto porumeni (20-tak minuta)...zaliti vrhnjem za kuhanje...rerna jos tri minute max...
....sinija, hljeb...i eto...

paznja: mlijecnice ne brati bez vodica :D...da ne bi ne daj Boze...nekom prisjelo :D
...naravno...moze isto jelo i bez gljiva...

...eto s kupovinom ne treba da traje duze od 45 minuta...jel becarsko? :D
pitt

Post by pitt »

Svaka cast hanuma....... Jos kad bi mi skuhala i donjela do groba bi ti bio zahvalan :D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

pitt wrote:Svaka cast hanuma....... Jos kad bi mi skuhala i donjela do groba bi ti bio zahvalan :D:D
...e josh kad bi..tebi hodza proucio... :D donosila bi ti do...cega hoces :D
love

Post by love »

fino, jedi omak i poparu :D
pitt

Post by pitt »

zena wrote:
pitt wrote:Svaka cast hanuma....... Jos kad bi mi skuhala i donjela do groba bi ti bio zahvalan :D:D
Pa eto ....ako znas kojeg dobrog da proba :D:D
nana je pokusavala kod par al nikakva efekta jos :D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

pitt wrote:
zena wrote:
Pa eto ....ako znas kojeg dobrog da proba :D:D
nana je pokusavala kod par al nikakva efekta jos :D:D

...ne brini...kad me vidish ako Bog da...nece ti veci sihir trebati... :D
... mada sam ja 8-) s opaskom "kad bi..tebi hodza proucio" mislila na nesto drugo... 8-)
bug

Post by bug »

pazi sad ovo :D pa ce opet na jadnu floru svalit' :D
zeno zeno :D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

bug wrote:pazi sad ovo :D pa ce opet na jadnu floru svalit' :D
zeno zeno :D:D
...sta cu...svako malo proradi "zenski serr" u meni...

:D
pitt

Post by pitt »

ne znam ja na sta si ti mislila........al sam ja na svasta pomislio u sekundi :D:D
bug

Post by bug »

i ja i ja :D
Bumbar

Post by Bumbar »

e sta se kuha danas?

Pitt ili imamo nesto konkretnije? :P :lol:
Zadig

Post by Zadig »

rekbu
:D
Bumbar

Post by Bumbar »

:shock: ja gladna ( a sad kontam kako sa uvijek gladna)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

eh neki su upravo jeli :D
Post Reply