Ljudi sta da kuham?
Moderator: anex
-
novalic
ovo je inace jako lako napraviti, vise vremena treba za pripremu sastojaka, nego za kuhanje..
sto se tice rizota, imam jedan savjet, da bi rizoto bio kremast, kada se dolijeva juha, ili voda, uvijek pustiti da posve ispari, da se riza zalijepi za dno serpe, ali ne da zagori, pa tek onda dodavati tekucinu..
ja u bosni uvijek pravim rizoto sa vrganjima, tamo ih kod nas imaaaa ihahaaa
ovako, vrganje ocistim i isijecem na krupne komade..
ovamo na maslinovom ulju proprzim manju glavicu luka, cesmo bijelog luka, dok ne budu prozirni, dodam manju casu bijeloga vina, pustim da ispari, dodam rizu i proprzim 3-4 min na ulju.. pa onda ubacim ili pilecu juhu, ili kocku pilece juhe, pa onda na to vodu, tako kuham jedno 10 min, stalno dodajem tekucinu, po malo, skoro stalno se mijesa, dodam vrganje, pa onda nastavim kuhati jos 10 min..
u zadnji cas, prije skidanja s vatre, punu saku nasjeckanog persuna, i bibera...
servira se uz parmezan, a meni je jos bolje bez, tako da degustiram potpuno ukus vrganja....
sto se tice rizota, imam jedan savjet, da bi rizoto bio kremast, kada se dolijeva juha, ili voda, uvijek pustiti da posve ispari, da se riza zalijepi za dno serpe, ali ne da zagori, pa tek onda dodavati tekucinu..
ovamo na maslinovom ulju proprzim manju glavicu luka, cesmo bijelog luka, dok ne budu prozirni, dodam manju casu bijeloga vina, pustim da ispari, dodam rizu i proprzim 3-4 min na ulju.. pa onda ubacim ili pilecu juhu, ili kocku pilece juhe, pa onda na to vodu, tako kuham jedno 10 min, stalno dodajem tekucinu, po malo, skoro stalno se mijesa, dodam vrganje, pa onda nastavim kuhati jos 10 min..
u zadnji cas, prije skidanja s vatre, punu saku nasjeckanog persuna, i bibera...
servira se uz parmezan, a meni je jos bolje bez, tako da degustiram potpuno ukus vrganja....
- Soul_Sista
novalic wrote:ovo je inace jako lako napraviti, vise vremena treba za pripremu sastojaka, nego za kuhanje..
-
novalic
kad smo vec kod vrganja
koje stvarno volim, jedan dobar recept..
glavica luka, malo bijelog luka se proprzi na obicnom ulju, polije se doda 1/2 case bijelog vina, da ispari, u to se dodaju pilece dzigerice, isjecene na krupno i malo zavaljane u brasno (prije valjanja u brasno posloliti i pobiberiti), dzigerice se proprze 3-4 min a onda se dodaju krupno isjeceni vrganji i jos pece 6-7 min, na jacoj vatri, uz stalno ali delikatno mijesanje...
sada, poslije ovoga imaju dvije verzije
ili dodati saku nasjecenog persuna i tako jesti (pogaca zakon)
ili umutiti jaja i nasuti po ovome... predivno je..
koje stvarno volim, jedan dobar recept..
glavica luka, malo bijelog luka se proprzi na obicnom ulju, polije se doda 1/2 case bijelog vina, da ispari, u to se dodaju pilece dzigerice, isjecene na krupno i malo zavaljane u brasno (prije valjanja u brasno posloliti i pobiberiti), dzigerice se proprze 3-4 min a onda se dodaju krupno isjeceni vrganji i jos pece 6-7 min, na jacoj vatri, uz stalno ali delikatno mijesanje...
sada, poslije ovoga imaju dvije verzije
ili dodati saku nasjecenog persuna i tako jesti (pogaca zakon)
ili umutiti jaja i nasuti po ovome... predivno je..
- Soul_Sista
..eh samo me zanima jedna stvar vezana za uspjesan rizoto, koju vrstu rize koristiti? Posto ima raznih vrsta, koja vrsta rize se naj brze skuha i ispari vodu...mozda znas o cemu pitam? Ja ne znam sva imena...sto se tice rizota, imam jedan savjet, da bi rizoto bio kremast, kada se dolijeva juha, ili voda, uvijek pustiti da posve ispari, da se riza zalijepi za dno serpe, ali ne da zagori, pa tek onda dodavati tekucinu..
Sorry za dupli post...
-
novalic
sto okruglija riza, onako, kada pogledas zrno, ono sto je okruglije to je bolje.....
ovdje se kod nas prodaje sa napomenom za rizoto..
inace, i za punjene paprike, ili sarmu, uvijek je bolja okrugla riza, nego duguljasta zrna..
duguljasta su bolja za npr sutliju, mozes ih dugo kuhati, ostaje tvrdja, ne rapada se..
ovdje se kod nas prodaje sa napomenom za rizoto..
inace, i za punjene paprike, ili sarmu, uvijek je bolja okrugla riza, nego duguljasta zrna..
duguljasta su bolja za npr sutliju, mozes ih dugo kuhati, ostaje tvrdja, ne rapada se..
-
The_Fluid
jedan izbaciti dio sa lukom i przenjem istoga, preuzima okus nepotrebnonovalic wrote:odlican recept samo bih napravio male malene izmjene
a sta ? 'ajmo, ideju na sunce
i dva da se riza ne raskuha, nego da se osjeti pod zubom, u Bosni se i inace riza (i tjestenina) prekuhavaju, nepotrebno.
-
Kwaheri
...sto ti je skolovanje "na rizi"...smokljo wrote:@zeno bona imal sta da je bez rize a brzo becarsko, mene ubise vamo rizom, svaki dan riza... postacu kosook ko Kinezi!![]()
A ja msilio da si ti udata...![]()
...evo opet nesto nabrzaka...ovo vrijeme ubi...ne da insanu rahat skuhat' rucak...
...paprike, krompir i gljive..(e sad... mogu sampinjoni, mada ja vise volim mlijecnice..bijela gljiva, nasa, lokacija...bjelogoricna suma
paprike oprati i skinuti peteljku, kao za filovanje...
....isjeckati kropmir na kockice, kao za pitu krompirusu...u to usjeckati gljive (ne puno, nekoliko gljiva), jedno cesno bijelog luka, dodati sol, vegetu...
...tepsiju...malo pomastiti uljem, staviti sloj kropmira...a paprike napuniti istim...pa ih onda poslagati na taj krompir...dopuniti tepsiju ostatkom krompira...rernu na 150...nakon sto porumeni (20-tak minuta)...zaliti vrhnjem za kuhanje...rerna jos tri minute max...
....sinija, hljeb...i eto...
paznja: mlijecnice ne brati bez vodica
...naravno...moze isto jelo i bez gljiva...
...eto s kupovinom ne treba da traje duze od 45 minuta...jel becarsko?
- pitt
Pa eto ....ako znas kojeg dobrog da probazena wrote:...e josh kad bi..tebi hodza proucio...pitt wrote:Svaka cast hanuma....... Jos kad bi mi skuhala i donjela do groba bi ti bio zahvalan:D
donosila bi ti do...cega hoces
nana je pokusavala kod par al nikakva efekta jos
-
Kwaheri
pitt wrote:Pa eto ....ako znas kojeg dobrog da probazena wrote:...e josh kad bi..tebi hodza proucio...pitt wrote:Svaka cast hanuma....... Jos kad bi mi skuhala i donjela do groba bi ti bio zahvalan:D
donosila bi ti do...cega hoces
:D
nana je pokusavala kod par al nikakva efekta jos:D
...ne brini...kad me vidish ako Bog da...nece ti veci sihir trebati...
... mada sam ja