Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post Reply
dječak sa šibicama

#301 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by dječak sa šibicama »

SKOJevci isli od sela do sela i rusili crkve i dzamije

zato selo ne voli jugoslaviju, jer selo zna... i pamti!
славянин

#302 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by славянин »

General War wrote:
dječak sa šibicama wrote:Smjestili su i Fikretu Abdicu, natjerali ga da potpisuje mjenice bez pokrica.

Zlikovci.
SOKO u Mostar poturili
Zlocinciii!!
Lazni fakultet islamskih nauka otvorise da drzi mlade Bosnjake KOS na oku.
General War

#303 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by General War »

smajo wrote:
asurbanipal wrote:Nije se smjelo u džamiju ići :mrgreen:

U socijalističkoj BiH za deceniju izgrađeno 800 džamija

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/u- ... 00-dzamija
Šalu na stranu, SKOJevci su rušili stotinama džamija, ako ćemo iskreno, sad mogu da ti nađem sliku rušenja džamije na kojoj se ponose mladi SKOJevci....ja mislim da je u pitanju Nezir-agina džamija iz Mostara...
Pa i ovdje u tuzli namjerno ispod grada vadili so, kako bi tonuo i pri tome katolicku crkvu srusilo...pa kud ces gore, zamisli cega su se zlikovci sjetili :mrgreen:
hAZNADAR

#304 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by hAZNADAR »

I u tekstu samo ova recenica:

"Prema nekim informacijama, recimo, od 1969. do 1980. izgrađeno je više od 800 džamija!"

Kojim informacijama? Nekim tenekim? :D Pouzdano za Banjaluku, a prilicno znam i za B. Gradisku, Prijedor,... da je sve i jedna dzamija bila odranije, cak neke i nepovratno srusene zbog novih urbanustickih planova,... ali nijedna nova nije izgradjena u tom periodu ono da nije bila ranije. Barem ne po gradovima koje prilicno poznajem.
славянин

#305 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by славянин »

smajo wrote:te prosjećne plaće izvlače ovi uhljebi iz državnih firmi i političari... čuj u bih prosječna plata 900 marki :-)
Pa mozda i jeste - sada sto je nezaposlenost 40% a nezaposlenost mladih do 80% to je samo formalnost - prelazak u novi sistem
AmiĐa_Idriz

#306 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by AmiĐa_Idriz »

Evo Dalibor eskadrilovac pobi 50 švaba šmajserom sam na sred livade
Last edited by AmiĐa_Idriz on 25/11/2018 21:18, edited 1 time in total.
MarshalDodik

#307 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by MarshalDodik »

General War wrote:
славянин wrote:
General War wrote: I Aliji Musliman sudio :mrgreen:
I Drazu cetnici ubili :D
A i Luburica staseU poravnale :mrgreen:
I cetnici naseljavali albance na Kosovo
bunk

#308 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by bunk »

Najbolji pokazatelj o tome kakva je drzava su njeni stanovnici.
Sad da se da mogucnost da se vrate u jugoslaviju slovenci,hrvatska,mi,makedonija,kosovo,crna gora i srbija ,mislim da bi samo u srbiji ta inicijativa prosla u parlamentu ostali bi to odyebali za tren.
I tu je kraj price..
славянин

#309 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by славянин »

hAZNADAR wrote:

"Prema nekim informacijama, recimo, od 1969. do 1980. izgrađeno je više od 800 džamija!"

Kojim informacijama? Nekim tenekim? :D Pouzdano za Banjaluku, a prilicno znam i za B. Gradisku, Prijedor,... da je sve i jedna dzamija bila odranije, cak neke i nepovratno srusene zbog novih urbanustickih planova,... ali nijedna nova nije izgradjena u tom periodu ono da nije bila ranije. Barem ne po gradovima koje prilicno poznajem.
Da da inace su se munare u osmanskom periodu betonirale... ocito je da je velika vecina dzamija upravo iz osmanskog perioda.
dječak sa šibicama

#310 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by dječak sa šibicama »

I Dalibor je doso tobe, danas snima serije o dzeneralu Drazi

Niko ne voli tamnicu naroda
General War

#311 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by General War »

славянин wrote:
General War wrote:
dječak sa šibicama wrote:Smjestili su i Fikretu Abdicu, natjerali ga da potpisuje mjenice bez pokrica.

Zlikovci.
SOKO u Mostar poturili
Zlocinciii!!
Lazni fakultet islamskih nauka otvorise da drzi mlade Bosnjake KOS na oku.
U po Tuzle otvorili katolicki komplex samostana, gdje bi se KOS tajno sastajao u odorama svestenstva. :twisted:
General War

#312 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by General War »

MarshalDodik wrote:
General War wrote:
славянин wrote: I Drazu cetnici ubili :D
A i Luburica staseU poravnale :mrgreen:
I cetnici naseljavali albance na Kosovo
I Madjari u redu za cetnicke pasose.
asurbanipal

#313 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by asurbanipal »

smajo wrote:daj nemojte zajebavat', čuj u SRBiH da su građene džamije i to 800kom.
to je isto ko da sad u ovoj RBiH se grade centralni komiteti ovo ono

Građene masovno po selima u Hercegovini. Skoro svaki zaseok je imao džamiju baš iz tog perioda.
asurbanipal

#314 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by asurbanipal »

AmiĐa_Idriz

#315 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by AmiĐa_Idriz »

Kod Kima bolje, džaba
славянин

#316 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by славянин »

asurbanipal wrote:
:sad:
hAZNADAR

#317 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by hAZNADAR »

MarshalDodik wrote:
hAZNADAR wrote:
MarshalDodik wrote:
Jesi li ti uredu? Baratas li izrazima i cinjenicama ?
Druze veliki rat je sinonim za prvi sv. rat kakve ustase, handzarovci.
Fasizam reci da smo ratovali za AU zemlju gubitnicu u velikom ratu?
Nismo kosti ostavljali za osmansko carstvo i njegove granice?
Nismo gusili ustanke nekih drugih naroda za slobodom i autonomijom ( izmedju ostalih i srpske) ?
(Bilo je tu i pozitivnih bitaka i inicijativa, ali ogromna vecina njih nikada nisu bile sprovede do kraja, zazivjele niti uspjele. Banjalucka bitka, period uz Marsala i hajmo reci remi iz posljednjeg rata jedine svjetle tacke nase drzavnicke historije od Turske okupacije)

Poslije svega nikad nije zgoreg jos jednom zahvaliti drugu starom na dodjeljivanju/ obnovi drzavnosti nalon 500-tinjak godina?
BTW pocet cu sumnjati u vasu iskrenost prema danasnjem i nasem najznacajnijem prazniku
Pitanje je baratas li ti znanjem i osnovnom logikom. I WWII i WWI ista stvar. Bosnjaci su ucestvovali i u austrijskoj i srpskoj vojsci u WWI - u ovoj prvoj silom regrutovani kao podanici, isto i ostali narodi u sklopu AU. Usput receno bilo je i Srba regrutovanih u AU vojsku, ako to ima znacaj.

Bosnjaci nisu do devedesetih imali svoje politike,... i samo su se mogli prikljuciti nekoj drugoj ranije. Pa posto su bili u sve i jednoj mogucoj politici vojsci - zakljucak je da su bili i na strani pobjednika i gubitnika.

A spominjanje osmanlija i sluzenje 500 god. je zesca mitomanija. Na strani osmanlija su ucestvovali svi tada pokoreni, pogledaj samo velike bitke ko sve cini krila, logistiku, pjesadiju,.... na osmanskoj strani. A neznas ni a bune koje su dizali Bosnjaci protiv Porte, sto pomalo rusi taj stereotip. Zasto izdvajas bosnjacku sluzbu po sili zakona u osmanskom carstvu kao jedinu?

Kada covjek sabere teoriju osmanskih vjernih sluga, austrijskih vjernih sluga,.. i provuce da je to bila bosnjacka politika i opredjeljenje - tim slijedom ispada da su muslimani u YU trebali biti sretni sto su uopce imali dozvolu da zive. Gledati na jedan narod tako jeste fasizam jer mu dajes atribute i karakteristike koje drugi nemaju.
Zao mi te. Uvijas. Pokusavas opravdati i i uljepsati nasu podanicku historiju kao da nismo na ovom svijetu startali svi sa iste pozicije ( barem mi ma Balkanu jesmo).
Jes sandzacaklije su bili na srpskoj strani, ali tada je vec bilo kasno njihovu borbu svesti pod drzavnicku borbu za Bosni jer su vec bili odvojeni..
Spominjes neke ustanke i incijative koje nisu upotpunosti uspjeli i zazivjeli za sto sam u prethodnom postu naglasio.
Bosnjacka sluzba po sili kazes, a cim nas Turci prodadose nastade stampedo ka Anadoliji dobroconiteljima i silovateljima...
Zao mi te sto historiju ucis iz poslijeratnih profesionalnih sda historicara.
Zao mi te opet.
Koliko mi je poznato SDA ne pise historiju niti je pisala. Koji su to SDA historicari? Ako aludiras na danasnju historiju u udzbenicima u Sarajevu napr. - sta je tu lazirano, cenzurisano,..?

Sto se tice sluzbe po sili zakona onima koji ti vladaju,... hajde da skratimo i pojednostavimo.

Po cemu su Bosnjaci drugaciji od ostalih naroda u bivsoj YU u historiji zadnjih vjekova? Buduci da samo Bosnjacima pripisujes svojevoljno, svojom politikom opredjeljeno,... slubovanje okupatorima i samo biranje gubitnicke i po pravilu losije strane u ratovima. Vrlo jednostavno.
MarshalDodik

#318 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by MarshalDodik »

славянин wrote:
asurbanipal wrote:
:sad:
Cetnicki trileri.
Kucaj Selma Bajrami sda skup
славянин

#319 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by славянин »

Evo za insomniju maksuz jedna :D

Samo ubaci Francuska i aerodrom cdg ili orly :D
Last edited by славянин on 25/11/2018 21:42, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#320 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by hAZNADAR »

славянин wrote:
hAZNADAR wrote:

Da da inace su se munare u osmanskom periodu betonirale... ocito je da je velika vecina dzamija upravo iz osmanskog perioda.
Od cega mislis da je napravljen Stari Most u Mostaru - onaj prije rusenja i obnove sto je stajao vjekovima? Tako i munare, otkud ti znas koja munara je od stare tehnike ili modernog betona sa armaturom?

Naravno da su mnoge dzamije bile obnavljane zbog urusavanja, pozara, zemljotresa(kao i u BL),... ali i dalje nisam nikada cuo niti za jednu jedinu dzamiju da je nikla u SFRJ a da nije postojala ranije. Obnovljene se ne racunaju.

Ne kazem da nije, vrlo moguce recimo ako je doslo do demografskog buma muslimana tu i tamo, tadasnje vlast nisu branile vjeru ni dzamije - ali bas 800 po kako sam tekst kaze "nekim podacima" je mislim stvarno malo pretjerano?
Last edited by hAZNADAR on 25/11/2018 21:44, edited 1 time in total.
asurbanipal

#321 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by asurbanipal »

славянин

#322 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by славянин »

Od betona nije sigurno mozda od kamena ili grijesim :lol:
hAZNADAR

#323 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by hAZNADAR »

славянин wrote:Od betona nije sigurno mozda od kamena ili grijesim :lol:
Jarane beton postoji od antickog doba.
славянин

#324 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by славянин »

hAZNADAR wrote:
славянин wrote:Od betona nije sigurno mozda od kamena ili grijesim :lol:
Jarane beton postoji od antickog doba.
Da naravno a osmanlije su ga konstantno upotrebljavale za gradnju munara jos su otisli korak dalje i armirali ga.
Edin H.

#325 Re: Jugoslavija - Ponos svih naroda...

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:
Edin H. wrote:
insomnia78 wrote: Pa da. A Tito onomad Adilu u Foci rece da on ne moze voditi protivsrpsku politiku
Koje to godine?

Je li ti znas uopste gdje je Adil bio u Drugom Svjetskom Ratu?
U partizanima. I to poprilicni visoko pozicioniran
Image
https://www.avlija.me/stari-tekstovi/ad ... -focu-1957
To na sta ti ciljas se dogodilo kasnije i inspirisano je upravo desavanjima iz Foče
Muslimani su bili prestrašeni. Nisu se nama tužili, niti se na nas nešto obraćali. Jedanput šetajući uz Drinu sreo sam jednu muslimanku, koja mi je prišla.

– Ja sam majka Ibra Muftića, on je sa tobom išao u školu i družio se s tobom.

– Da, da, sjećam se. Šta je s Ibrom?

– Zaklali su ga, i oca mu i sestru i mlađeg mi sina Abdurahmana. Mene su htjeli i jedan kaže: – Ostavite nju neka živi i neka priča kakva sudbina je zatekla Turke.

– A tko je to učinio?

– Popadić Ranko i Zecević. Danas sam ih srela obadvojicu – Popadić je vaš -, komandir.

Otrčao sam u komandu mjesta, Čolaković Rodoljub i Risto Tosović su bili tamo. Ispričao sam im uzbuđen sve to i tražio, da se ovi koljači uhapse.

Čolaković i Tosović nisu nimalo bili začuđeni niti uzbuđeni ovom pričom. Čolaković mi je rekao:

– Kada bi mi hapsili koljaće među ovdašnjim Srbima, onda bi pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika.

– Pa to je strašno, drugovi, da mi ništa ne radimo, nego ih još primamo u naše redove.

– Mi ne možemo voditi protusrpsku politiku, u našoj vojsci nalazi se preko 95% Srba, rekao mi je Tito kad sam tražio njegovu intervenciju za ovaj slučaj.

– Ali to nije protusrpska politika. To je protukoljačka politika i ja sam uvjeren, da to nije na svim mjestima tako. – Ti izgledas slabo, ti treba da se ispavaš i odmoriš, rekao mi je Tito opraštajući se.

Tada sam shvatio, da sam nemoćan. Plivati uz bujicu meni samome bilo je nemoguće. To nisu bili dani mojih sumnja, to su bili momenti, kada sam bio na rubu definitivnoga prekida i tada mi je sinula u glavu misao da napustim redove partizana. Ali ja sam znao, ako tu namjeru pokažem, biti ću nemilosrdno srijeljan. Da pobjegnem? Tada se nije moglo birati. Oko mene bili su samo ustaše, četnici i Nijemci.

Možda sam trebao svoj stav zatajiti. Ne protiviti se stavu Vrhovnog štaba i tek sa čvrste pozicije jednog komandnog položaja nastojati učiniti, što se može. Ali ja sam tada smatrao za svoju dužnosti, da upozorim na pogreške pokreta i komande.
Da onda, znas na sta mislim, hvala na ovom linku.

Ima li jos nekih Adilovih tekstova?
Post Reply