Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
animals

#301 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by animals »

_BataZiv_0809 wrote:
animals wrote:Ekonomska cuda u Istocnim zemljama su rijetka..
kako bi bile bogate zapadne zemlje da procvjetaju i istocne..
tesko..
a sto se tice BIH, pored teske politicke situacije, proizvodnja je na minimalcu..
da bi bio razvijen, moras imati proizvod za prodaju..
a to je jako tesko, bez skolovani ljudi, i umrtvljene privrede..
skolovani i pametni odselise se iz zemlje..
odliv mozgova, se desava decenijama..
bezizlazna situacija..
U mjeri u kojoj skolovani i pametni odlaze, barem duplo vise idu nekolovani i glupani.
Nazivati ljude koji odlaze glupani je stvarno nisko..
sta hoces time reci, da si ti pametan... :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#302 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by _BataZiv_0809 »

animals wrote:
A nazivati one koje ostaju nije? :mrgreen:
animals

#303 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by animals »

_BataZiv_0809 wrote:
animals wrote:
A nazivati one koje ostaju nije? :mrgreen:
A ko je nazvao nekog glupanima osim tebe...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#304 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by _BataZiv_0809 »

animals wrote: A ko je nazvao nekog glupanima osim tebe...
Pa ti legendo...ako kazes odlaze skolovani i pametni to valjda implicira da ostaju neskolovani i nepametni, odnosno glupi...sto naravno nije skroz tacno. :mrgreen:

Odavde idu i jedni i drugi. A posto je u generalnok populaciji vise glupana i neskolovanih, logicno je da je njih vise i medju putnicima na pecalbu. :mrgreen:

Ne znam sto si shvatio licno :lol:
triconja

#305 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by triconja »

muha_sa wrote:
pizarro wrote:
i sad za vas hirurg ispade teski levat? :lol:
:lol: :lol:

nasekira me za hirurga--jadna majko, kako li jadnik preživi od plate do plate :(

uostalom--ko ga jebe-što nije ucio za varioca
Kad su svi lopte on cito knjige, eto mu sad :lol: :thumbup:
animals

#306 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by animals »

_BataZiv_0809 wrote:
animals wrote: A ko je nazvao nekog glupanima osim tebe...
Pa ti legendo...ako kazes odlaze skolovani i pametni to valjda implicira da ostaju neskolovani i nepametni, odnosno glupi...sto naravno nije skroz tacno. :mrgreen:

Odavde idu i jedni i drugi. A posto je u generalnok populaciji vise glupana i neskolovanih, logicno je da je njih vise i medju putnicima na pecalbu. :mrgreen:

Ne znam sto si shvatio licno :lol:
Ne svacan nista licno..
samo me iritrira tvoja nadmenost, kojom pokusavas ispasti pametan...
ali ne zelim raspravljati sa nekim, ko je na takvom levelu..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#307 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by _BataZiv_0809 »

animals wrote:
Ne svacan nista licno..
samo me iritrira tvoja nadmenost, kojom pokusavas ispasti poametan...
Nije to nadmenost pajdara, nego si lupio budalastinu i sad glumis uvrijedjenu mladu. Necemo tako Dino.
animals

#308 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by animals »

_BataZiv_0809 wrote:
animals wrote:
Ne svacan nista licno..
samo me iritrira tvoja nadmenost, kojom pokusavas ispasti poametan...
Nije to nadmenost pajdara, nego si lupio budalastinu i sad glumis uvrijedjenu mladu. Necemo tako Dino.
Da, cini mi se da si ti jedan od strucnjaka za sve na ovom forumu, od erotike do politike..
zato i jeste BIH, tu gdje jeste..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#309 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by _BataZiv_0809 »

animals wrote:
Da, cini mi se da si ti jedan od strucnjaka za sve na ovom forumu, od erotike do politike..
Forum je zabava, ne shvataj ga suvise ozbiljno.

Nek svako nosi svoj kriz, ali BiH je tu gdje jeste i zbog vas koji ste dali petama vjetra kad je postalo gusto :wink:
animals

#310 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by animals »

_BataZiv_0809 wrote:
animals wrote:
Forum je zabava, ne shvataj ga suvise ozbiljno.

Nek svako nosi svoj kriz, ali BiH je tu gdje jeste i zbog vas koji ste dali petama vjetra kad je postalo gusto :wink:
Zato si nam ti drzavu odbranio...
Hvala ti :D da si je ti branio, ne bi je ni bilo danas..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#311 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by _BataZiv_0809 »

animals wrote:
Ja odbranio ti je hranis doznakama :D
animals

#312 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by animals »

_BataZiv_0809 wrote:
animals wrote:
Ja odbranio ti je hranis doznakama :D
Ne hranim vise nikoga, svi siti...
almir90

#313 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by almir90 »

insomnia78 wrote:Kako ne misli
Glaj
Ruska Federacija ponovo je uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH koja stupa na snagu ponedjeljak, 22. januara.

Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju. Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni certifikat izdat od fitosanitarnog inspektora Brčko distrikta.
O ovome sam ja pisao prošle godine na forumu, kod nas se radilo u gradu - pakovali jabuku iz Slovenije i vozili u Rusiju. Čudo bosanskog biznisa, a ne daju čovjeku ozbiljnom ni da se približi tim vodama, koji bi posao odradio kako treba.
zrakomlat

#314 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by zrakomlat »

triconja wrote:
muha_sa wrote:
pizarro wrote:
i sad za vas hirurg ispade teski levat? :lol:
:lol: :lol:

nasekira me za hirurga--jadna majko, kako li jadnik preživi od plate do plate :(

uostalom--ko ga jebe-što nije ucio za varioca
Kad su svi lopte on cito knjige, eto mu sad :lol: :thumbup:
:lol:
Dino79

#315 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Dino79 »

_BataZiv_0809 wrote:
animals wrote:Ekonomska cuda u Istocnim zemljama su rijetka..
kako bi bile bogate zapadne zemlje da procvjetaju i istocne..
tesko..
a sto se tice BIH, pored teske politicke situacije, proizvodnja je na minimalcu..
da bi bio razvijen, moras imati proizvod za prodaju..
a to je jako tesko, bez skolovani ljudi, i umrtvljene privrede..
skolovani i pametni odselise se iz zemlje..
odliv mozgova, se desava decenijama..
bezizlazna situacija..
U mjeri u kojoj skolovani i pametni odlaze, barem duplo vise idu nekolovani i glupani.

Postavlja se pitanje ko dolazi u BiH ?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#316 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mk ultra »

almir90 wrote:
O ovome sam ja pisao prošle godine na forumu, kod nas se radilo u gradu - pakovali jabuku iz Slovenije i vozili u Rusiju. Čudo bosanskog biznisa, a ne daju čovjeku ozbiljnom ni da se približi tim vodama, koji bi posao odradio kako treba.
u poslu koji radim ogromne probleme imamo sa ovakvom "konkurencijom"

nešto što mi naplatimo recimo 80-200KM po izlasku, izlazi dipl.ing.el i dipl.ing.mašinstva, pregledamo, damo papir... ako ne valja papira nema, što je logično

međutim, postoje firme koje to isto rade wirelles, koje u papirima za ovlaštenja imaju ljude koji su 1934 godište (lično vidio), koje će isti posao bez izlaska uraditi za 40KM, ali će opet svi njihovi pregledi biti legalni kao i naši...
almir90

#317 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by almir90 »

mk ultra wrote: u poslu koji radim ogromne probleme imamo sa ovakvom "konkurencijom"

nešto što mi naplatimo recimo 80-200KM po izlasku, izlazi dipl.ing.el i dipl.ing.mašinstva, pregledamo, damo papir... ako ne valja papira nema, što je logično

međutim, postoje firme koje to isto rade wirelles, koje u papirima za ovlaštenja imaju ljude koji su 1934 godište (lično vidio), koje će isti posao bez izlaska uraditi za 40KM, ali će opet svi njihovi pregledi biti legalni kao i naši...
Sve ja znam šta se radi i kakve sve bagre ima. Što je najgore, ovakva stoka se zbog svojih veza uvijek pita više od onih koji bi posao pošteno odradili. Ne može čovjek biti više pametan od čega da krene da napravi se koji dinar, kad od ovih lešinara okolo više ni mrva ne možeš pokupiti.

Dolazi nam ovaj kriminal glave polagano, samo što će prvo ispostiti oni što su najmanje zagrabili; dok se dođe do ovih velikih, neće biti ni države.
mk ultra

#318 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mk ultra »

almir90 wrote:
mk ultra wrote: u poslu koji radim ogromne probleme imamo sa ovakvom "konkurencijom"

Sve ja znam šta se radi i kakve sve bagre ima. Što je najgore, ovakva stoka se zbog svojih veza uvijek pita više od onih koji bi posao pošteno odradili. Ne može čovjek biti više pametan od čega da krene da napravi se koji dinar, kad od ovih lešinara okolo više ni mrva ne možeš pokupiti.

Dolazi nam ovaj kriminal glave polagano, samo što će prvo ispostiti oni što su najmanje zagrabili; dok se dođe do ovih velikih, neće biti ni države.
ljudima paše smećarluk i fušeraj

i to sa najmanjih razina

krade se na sve strane, al najgore je što se to više i ne smatra krađom

prepakivanje jabuka i prodaja ko domaćih je krađa od nekoga
posao preko "štele" je krađa, svaka plata ti je ukrana hladno
al to je kod nas toliko izopačeno da je nenormalno postalo normalno
almir90

#319 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by almir90 »

mk ultra wrote: ljudima paše smećarluk i fušeraj

i to sa najmanjih razina

krade se na sve strane, al najgore je što se to više i ne smatra krađom

prepakivanje jabuka i prodaja ko domaćih je krađa od nekoga
posao preko "štele" je krađa, svaka plata ti je ukrana hladno
al to je kod nas toliko izopačeno da je nenormalno postalo normalno
I meni se čini da je to tako.
triconja

#320 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by triconja »

mk ultra wrote:
almir90 wrote:
u poslu koji radim ogromne probleme imamo sa ovakvom "konkurencijom"

Kako je to moguce? Jebo lud zbunjenog :-)
mk ultra

#321 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mk ultra »

triconja wrote:

pa moguće je

Evo ti, otvoriš stranicu ministarstva energetike i ministarstva rada recimo
doneseš papire, uplatnice
doneseš ugovorr sa čičom starim 80+ godina (dok je u mojoj firmi inspekcija došla i čekala mene dok se vratim sa terena da me upoznaju i da uzmu diplomu iz firme)
i dobiješ rješenje za rad
uposliš tehničara svakavih, poljoprivrednih, elektro, šta ja znam, ljudi koji će raditi za 600KM+bonovi (a i to prijavljen na 220KM (pola minimalca - pola radnog vremena)
printaš rješenja kakva god želiš, inspekcija ti ne dolazi ako dođe dogovor će pasti
sve radiš sa malo ili nimalo hodanja, jer nema potrebe a i ljudima je lakše
radiš po 3 puta nižoj cijeni od isplative, kupiš tendere jer posao recimo koji realno košta 9-10 hiljada, radiš za 2000
radnici ti rade 9h dnevno pa i subotu, ti voziš GLC Mercedes i riješio si u glavi da si pošten i da je svima dobro :mrgreen:

i sve je dobro dok ne nastrada neko ili se nešto desi, onda se zatvori ovaj što je najslabiji, ostali plate malo globe državi i sudijama, i nastave po starom
i svi znaju ko radi neispravno, SVI - od inspekcije, ljudi, konkurencije, i niko ništa ne čini po tom pitanju...
triconja

#322 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by triconja »

mk ultra wrote:
triconja wrote:

pa moguće je

Evo ti, otvoriš stranicu ministarstva energetike i ministarstva rada recimo
doneseš papire, uplatnice
doneseš ugovorr sa čičom starim 80+ godina (dok je u mojoj firmi inspekcija došla i čekala mene dok se vratim sa terena da me upoznaju i da uzmu diplomu iz firme)
i dobiješ rješenje za rad
uposliš tehničara svakavih, poljoprivrednih, elektro, šta ja znam, ljudi koji će raditi za 600KM+bonovi (a i to prijavljen na 220KM (pola minimalca - pola radnog vremena)
printaš rješenja kakva god želiš, inspekcija ti ne dolazi ako dođe dogovor će pasti
sve radiš sa malo ili nimalo hodanja, jer nema potrebe a i ljudima je lakše
radiš po 3 puta nižoj cijeni od isplative, kupiš tendere jer posao recimo koji realno košta 9-10 hiljada, radiš za 2000
radnici ti rade 9h dnevno pa i subotu, ti voziš GLC Mercedes i riješio si u glavi da si pošten i da je svima dobro :mrgreen:

i sve je dobro dok ne nastrada neko ili se nešto desi, onda se zatvori ovaj što je najslabiji, ostali plate malo globe državi i sudijama, i nastave po starom
i svi znaju ko radi neispravno, SVI - od inspekcije, ljudi, konkurencije, i niko ništa ne čini po tom pitanju...
Jel to rade ljudi koji imaju veze nekakve ili moze svaka susa tako nesto pokrenut?
mk ultra

#323 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mk ultra »

triconja wrote:
Jel to rade ljudi koji imaju veze nekakve ili moze svaka susa tako nesto pokrenut?
Skoro pa svaka susa... i sto je najgore ljudi se sa ozbiljnim stvarima igraju
Od onih koji umjesto crijeva za hidrauliku stave ojacani slauf za vodu, pa do onoga ko mu da dozvolu da to koristi (a dao je jer nije ni dosao da vidi za sta je dozvolu dao)

Jednostavno, treba poseban um za rad u BiH. Trebas biti spreman da ce neko pokusat da te zajebe kad god stigne. U svakom mogucem poslu.
triconja

#324 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by triconja »

mk ultra wrote:
triconja wrote:
Skoro pa svaka susa... i sto je najgore ljudi se sa ozbiljnim stvarima igraju
Od onih koji umjesto crijeva za hidrauliku stave ojacani slauf za vodu, pa do onoga ko mu da dozvolu da to koristi (a dao je jer nije ni dosao da vidi za sta je dozvolu dao)

Jednostavno, treba poseban um za rad u BiH. Trebas biti spreman da ce neko pokusat da te zajebe kad god stigne. U svakom mogucem poslu.
Pa onda nije ni cudo sto je ovakvo stanje. To se ide od sitnih stvari, ode meho, tomo ili radisa u sumu ukrast drva, pa do ne postivanja zastite na radu. Svima drag poklon (citaj mito), malo ko da ce odbiti a krivo im sto im djeca nemaju posla, sto se ne mogu lijeciti i tako to.
Last December

#325 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Last December »

TRANCE wrote:
Dino79 wrote:U rS specijalista dokto plata 1500 KM ja znam vodoinstaletera koji nece da radi a da mu dnevnica neizađe 200 KM . Pa racunajte sta je bolje hirug koji operise i koliko skolovanja treba za to ili vodoinstalater sa tri razreda srednje skole.
Koliko je ko ulozio u skolovanje i koliko ko zarađuje.
To ti je sindrom seljačke države, gdje se uvijek više cijeni fizički od intelektualnog rada. Tako dok sam bio student, pa poznanicima sređivao kompjutere, prevodio naučne članke s engleskog, pisao seminarske radove, davao djeci instrukcije iz matematike i sl., budem nagrađen sendvičem ili dezodoransom, u vrh glave cenerom. Ali zato kad unesem nekome namještaj ili skinem linoleum, to sijevne petobanka odma', a ako primijenim trik da natopim majicu vodom u hali kao dokaz teškog fizičkog rada, onda bude i stoja ponekad. Jer jbg. bosanska seljadija ne konta da je umni rad najčešće teži od fizičkog, budući da nisu nikad ništa intelektualno radili u životu. Zato su u Bosni za razliku od zapadnih država plaćenija zanimanja tipa vodoinstalater, kuhar, varioc nego arhitekta, računovođa, pravnik. Njima je i bolje u BiH, jer više će ih narod cijeniti nego na zapadu, a mogu i dodatno zaraditi zavrčući državu na porezima i doprinosima radeći na crno.

Ima i toga što kažeš ali ima i ovoga da se ne cijeni spašen ljudski život kao nova dodana vrijednost jer je kod nas ljudski život bezvrijedan.

Vani se cijeni rad zanatlije jer stvara dodanu vrijednost, i njihov proizvod unaprijeđuje rad i život, olakšava i unaprijeđuje življenje.
Vani se isto tako cijeni rad ljekara koji spašava zdravlje i život čovjeka da bi taj čovjek mogao i dalje da unapijeđuje zajednicu u kojioj živi. Kao što rekoh, kod nas je život bezvrijedan pa tako i je i rad doktora obezvrijeđen.
Post Reply