hAZNADAR wrote:
Mozda neko trazi opravdanja ali ja ne. Niti je poenta tema da se opravda bosnjacki nacionalizam postojanjem drugih - pa u ratu su se odbranili kada nije bilo ni N od nacionalizma. Cak i oni sto su nosali Titove slike pod snajperima i oni sto su tekbirali i zgledali se kad neko rece Dobar dan.
Nacionalni identetet je termin koji prije pase al eto posto se precesto upotrebljava termin nacionalizam - idemo to koristiti.
Ako si citao moje postove - nije u pitanju ni reklama nacionalizma, niti sminkanje i uljepsavanje,... vec kako definisati ovaj sad koji se javlja i da li je stvarno toliko opasan kako neki kazu. Moje ubjedjenje je da bosnjacki nacionalizam ne moze krenuti u pravcu srpskog i to kopirati i da hoce. Nema za to ni materijala, ni priliku,... I zato ponavljam isto sto nisi komentarisao:
Sa boldiranim se slažem.
Naravno da se bošnjački nacionalizam ne može porediti sa srpskim, hrvatskim, crnogorskim, a ne može ni da krene istim putem. Svi ovi nacionalizmi (osim bošnjačkog) su dugo tinjali (među obrazovanom elitom) i podržani od naroda eruptirali iz težnje da se ovi narodi osamostale od tuđe vlasti i formiraju samostalnu nacionalnu državu. Kad se za to ukaže istorijski trenutak. Trenutak se ukazao slabljenjem Osmanlija i sukobom imperijalističkih politika u Evropi.
I dok su su drugi nacionalisti pisali, radili, agitovali, dizali bune i ustanke, srljali, vodili ratove, šta su radili ondašnji Bošnjaci (elita) na buđenju nacionalne svijesti svoga naroda ? Šta su radili na tome da tadašnjim bosanskim katolicima i pravoslavcima probude istu nacionalnu svijest i da se kroz zajedničku borbu za oslobođenje formira nacija i država ?
Da odmah i kratko odgovorim bez ulaska u razloge. Šta god su radili Bošnjaci na uspostavi svoje nacionalne svijesti, radili su očito nedovoljno pa su ih velika svjetska previranja prosto zaticala nespremnim.
hAZNADAR wrote:
U situaciji kakva jeste i sa stanjem na terenu i danas i ubuduce - ne mozes ni na LSD-u zamisliti bosnjacki nacionalizam koji:
- ne priznaje uopce Srbe i Hrvate kao narod/naciju ne samo u BiH vec inace,
Apsolutno nema razloga da bošnjački nacionalizam ne priznaje Srbe i Hrvate niti im trenutno šta može osim u F BiH. Nacionalisti se mogu međusobno uvažavati i podržavati. Vidjeli smo to u vezivanju zastava protiv ideološkog protivnika, danas gledamo kroz nabacivanje lopti radi ostanka nacionalista na vlasti, sutra ćemo gledati kroz neke druge stvari.
hAZNADAR wrote:
- koji ne priznaje uopce srpski ili hrvatski jezik da postoji ne samo u BiH vec inace,
- koji uopce ne priznaje da spomenuti narodi imaju kulturu ne samo u BiH vec inace,
Priznao - nepriznao, to postoji poprilično dugo. Što se mene tiče, srpski, hrvatski, bosanski...sve je jedan jezik čiji se naziv koristi za podebljanje nacionalnog identiteta. Na kraju, zašto nekome osporavati jezik. Učiš jedno srpsko dijete u Visokom na bosanskom a upišeš mu da ima ocjenu iz srpskog.
hAZNADAR wrote:
- da susjedne drzave ne treba da postoje ili da se svedu na male enklave oko glavnih gradova,
Patetično i smiješno.
hAZNADAR wrote:
- da ima teritorijalne aspiracije na teritorije susjednih drzava i u teoriji i u praksi gdje se Sarajevo petlja u unutrasnje stvari Srbije i Hrvatske,
Sandžak, možda??? Nije ni logično da se imaju aspiracije na susjedne države i da se petlja u njihove stvari kad je i ovde problema na pretek.
hAZNADAR wrote:
- gdje se od udzbenika u skolstvu, jednoobraznih intelektualnih tijela, medija,... forsira teorija nas najboljih, najstarijih, jedinih, privilegovanih, nasa kultura i krv baza od koje su se drugi odrodili ili to kradu pa konvertuju,
Nigdje i nema potrebe. U medijima se s vremena na vrijeme poprati konvertovanje na islam ali to nije nacionalizam.
hAZNADAR wrote:
- slavi zlocince proslog rata i svoj fasizam iz WWII(kojeg i nemamo u domacem originalnom izdanju),
Ne slave se zločinci ali ode na dženazu ili se daju pare iz budžeta za odbranu osumnjičenih, pomiluju se ubice (fratara), nema svjedoka za zločine, nema dokaza (srednja Bosna, Šantić). Istina, poneko i nastrada od ruke zakona. Nije trebalo davati imena škola kopijama originala i to je to.
hAZNADAR wrote:
- opce javno misljenje o drugima kako su jade i nizi u civilizacijskom smislu, sa stranom primitivnom vjerom, da sve sto tvrde da imaju ustvari izmisljaju zbog kompleksa bolne istine o porijeklu i nepostojanju,...
Dobro. Ponekad se ponekom omakne ono Vlah ali u principu, Bošnjaci su fina i pametna raja da bi se blamirali na ovaj krkanski način.
Sad kad sam odgovorio na sve ne znam ni zašto si ovo pitao, ako si uopšte i pitao.
hAZNADAR wrote:
Sta ostaje kriticarima? Blaga kazna ubicama fratara i eto ti znas da je bilo na jedvitejade, promjena imena ulica u Sarajevu gdje i dalje imas mnostvo nemuslimanskih imena a necemo sad o promjenama imena gradova kod drugih i naselja u BL velicine gradica,
imas Latica koji je mladomusliman bio i ostao i opet izuzetak po svojoj ljigavosti i u svojim redovima - ali to nije nacionalizam niti ista od mladomuslimana i SDA sto je bilo i ostalo vjerskog predznaka,
imas vjerovatno Sejfu autsajdera i Fatmira koji koketira paradzematima(bas nacionalisticki nema sta), mozda nadjes i kojeg neonacistu i sve to u prici o nacionalizmu je kao naci par zizaka u kili graha i reci cijeli grah je takav.
Ovo ti kažeš. "Mozda neko trazi opravdanja ali ja ne."
Ja sam rekao da je Alija Izetbegović tri puta pomilovao ubicu fratara, a ne da je blaga kazna. Vidim to kao sračunat potez u svrhu produbljivanja nacionalističkog jaza i nepovjerenja između naroda u BiH. Druga stvar, nije BiH samo Sarajevo ni turistički obilazak jednom godišnje. Znam šta se sve od imena promijenilo u mom mjestu. Zašto pominješ promjene imena gradova ako ne želiš da porediš ? Treće, Latić...šta ako je vjernik i mladomusliman ? Kao da vjera nema uticaja na nacionalizam i nacionalističke politike ako se prosipa šovinizam. Četvrto, svi drugi osim Bošnjaka imaju sto puta više Farmira i Tokića. Ne pada mi na pamet da kažem da su zbog toga svi B H S nacionalisti, šovinisti i fašisti.
hAZNADAR wrote:
Ta 1974-ta koju spominjes samo dokazuje prastaru politicku taktiku gdje drzis jedne ispod i dajes im na kascicu. Pa da im ravnopravan status izgleda kao privilegija gdje ces na svaki pokusaj ravnopravnosti vristati o fasizmu. Bosnjaci zbijeni na frtalju, ne priznaje im se ni nacija, ni kultura, ni jezik, vjera primitivna i strana, ne priznaje im se historija,... i onda sa takvim defaultom i osnovom se zakljuci da budu sretni sto ih je 74-te iko primijetio na ikakav nacin. Ma idi bre. Po istom defaultu je pretpostavljam ocekivajuce da jedino Bosnjaci zagovaraju multietnicnost, da jedini prihvate anacionalnu himnu, odbace ljiljane i prihvate anacionalnu vartinu zastavu koja nikog ne vrijedja, prihvate ZavnoBiH a ne noviji datum historije, da ne talasaju kada im se ukida jezik,..... nemas iste arsine i to ti je.
Mani se patetike. Niko nikome ne daje ništa, a nacionalisti gledaju da uzmu silom ako mogu. 1974. godinu sam pomenuo kao godinu kad su se Bošnjaci
izborili za pravo da budu ravnopravni na način kako su bili i svi drugi u SFRJ i u SR BiH. Ne da mi se do te mjere izučavati istoriju da ti kažem zašto se nisu izborili ranije, jer mi se čini da nije uvijek sve do onih drugih.
Ako nisi primjetio, bez obzira na zagovaranje multietničnosti od strane Bošnjaka, nacionalisti su poprilično uspjeli u tome da naprave etnički čiste sredine. Nije to zasluga Bošnjaka, naravno ali na šta je multietničnost u Bošnjaka spala danas u odnosu na devedesete ? Pa u Sarajevu nemaš ni jednog direktora JP, školske ustanove, Doma zdravlja ili bilo čega drugog u državnom vlasništvu da nije Bošnjak.
I sad, šta ja tu mogu i kao da su moji aršini bitni u ovoj priči ? Šutim, gledam, radim svoj posao, plaćam porez, pretplatu FTV i dijelim sudbinu većinskog naroda. Bože zdravlja i sreće.
hAZNADAR wrote:
Bosnjacki nacionalizam je spontan proces koji ne moze otici stranputicom iz vise razloga. Mozes ti to za sebe tumaciti samo u jednoj negativnoj krajnosti i uzeti samo velikosrpski sablon kao jedini. Ali u praksi ne mozes naci nikakav dokaz tome niti mozes ubuduce predociti realan slijed da to moze ici u sovinizam.
A Kis koji se ovdje precesto spominje - vec receno. Velikan ali nije sveto slovo. Da vidis samo sta je veliki bosnjacki nacionalisticki mislioc Filipovic nekada pisao u Kisevo vrijeme.
Srpski nacionalistički šablon nije jedini ali je kroz istoriju najčešći jer podrazumijeva silu. Albanski je drugačije prirode i manifestacije što ne znači da ga nema. Turski, isto na svoju ruku....
Sa ovim boldiranim si u pravu, ne mogu naći dokaz da bošnjački nacionalizam ide stranputicom, put je to podugačak. U ovakvoj državi teško je predvidjeti bilo kakav slijed događaja ali lično vjerujem da bošnjački nacionalizam neće ići u šovinizam. Nije ni pametno ni korisno. Pitanje je samo kako će bošnjački nacionalizam koji ipak pretenduje na čitavu BiH da izađe na kraj sa Srpskim i Hrvatskim agresivnim, provokatorskim i primitivnim nacionalizmom i šovinizmom.
Milion je definicija nacionalizma, masa je intelektualaca koji su pisali o nacionalizmu. Svako iz svog ugla, na osnovu vlastite spoznaje i vremenskog okvira. Jedinstvene definicije nacionalizma nema i on evoluira tako da ničija nije sveto slovo.