Sekularisti - USTANIMO !!!

Post Reply

Trebaju li sekularisti napokon dici glas??

Poll ended at 15/01/2017 16:14

Da
101
64%
Ne
33
21%
Ne zanima me
23
15%

Total votes: 157

Bodkin

#301 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Bodkin »

Pa odgovori sad :-D u cemu je problem. Nemoj samo predugo. Fino sumiraj :D
Ps. Nemoj tako. Vjernici ne lazu!
sumirprimus

#302 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by sumirprimus »

da sumiram, vas dvojca ne bi trebali vise citirat ni odgovarat, ovo ste ga uvili i iskofrcili ko kakav neuspjeli burek.ni pocetka ni kraja.
o cemu tacno vi imate prijepor?et kolko je zapetljano.
Connaisseur Karlin

#303 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Connaisseur Karlin »

Alfons Kauders wrote: Zao mi je, ali ovo jednostavno ne stoji... Jer vidis... Ta averzija je konstanta koja nema veze s Bosnjacima, a ni s Islamom.

To je iskljucivo do Srba i Hrvata.

Nema potrebe da idemo u detalje, dovoljno je reci da su Srbi i Hrvati optuzli svakog Bosnjaka koji je primirisao vlasti za islamizam, fundamentalizam ili neki kurac. To se cak radilo u komunizmu. Kod mase Hrvata u BiH, SDP je postao sinonim za islamizam, a vodjene su i "ozbiljne" diskusije u kojima su sekularni Bosnjaci, komunjare i ateisti opisivani kao najveca opasnost.

Zasto?

Zato jer su prikriveni fundamentalisti, naravno. Zato jer je prosjecnom Srbinu i Hrvatu jako tesko prihvatiti da ima "muslimana" koji zapravo nisu muslimani. Ne uklapa im se u njihovo vidjenje svijeta i jednostavno ne mogu biti objektivni, jer su odgojeni da razmisljaju na odredjeni nacin i da u Bosnjacima vide prijetnju i neprijatelja bez finesa.

Kad bi sutra ja dosao na vlast, vec prekustra bi postao fundamentalista u ocima vecine Srba i Hrvata. Zvuci ruzno, ali tako je. To nije problem koji mogu rijesiti Bosnjaci, vec iskljucivo Srbi i Hrvati, zato jer u svakom Bosnjaku vide islamistu, teroristu, neprijatelja...

Dok god Srbi i Hrvati po defaultu mrze sve sto ima veze s Bosnom i Bosnjacima, napretka nema. Islam s tim nema neke velike veze. Podjednako bi nas mrzili i da smo neke druge vjere, ili da nikako ne vjerujemo.

To jednostavno nije nas problem.
podebljani dijelovi teksta: jednostvano nisu tocni,jer su previse generalizirani :) prema tvojoj logici, oduvijek j epostojala avarzija prema muslimanima na Balkanu :-)
Connaisseur Karlin

#304 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

piupiu wrote:
statixx wrote: Sto vise dogme u javnom zivotu, to manje kriticke misli, a sto manje kriticke misli to vlastodrzcima bolje.
:thumbup:

Um se stisk'o k'o ćuna u potoku, fatalizam rasteg'o do koljena. Al' haj'. Nek je barem nešto do koljena. :oops:
:shock: :D koga si ovo "kvotirala" :lol: ovako muski vole opisati vazne misli, ovo nije produkt zneskog mozga :D :kiss:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#305 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Romeo 80 »

TLR wrote:Kaput na leđa i pušku na rame pa u planine i tamo kao Kurdi proglasiti autonomiju. Za djecu izgraditi škole i univerzitete u prirodi :D, raditi u prirodnom i zdravom :D okruženju i živjeti ko ljudi.
Ovim odozdo skupo naplaćivati zrak, stelju, rehabilitacione centre i vrhunske škole.
Ko(nj)ih jebe kad su glupi.

Bude li ko o'zdo dolazio da provocira i dira, samo ga proguta mrak ... i to je to.

Maoča je mala maca.
:thumbup: :izet: 8)
aratet

#306 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by aratet »

Heller wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Heller wrote:
Secular Judaism 67%
Religious Zionism 15%
Haredi Judaism 16%

:mrgreen:
aha,a znas li odkale dolaze doticni sekularni Jevreji ;-)

sekularnost u Izraelu je novitet :)
Ja samo kazem da Izrael nije vukojebina ko KSA ko sto bi neki zeljeli. Kurac nije novitet.
U Izraelu bi one budale sto kod nas pozivaju na ubistva nevjernika vjerovatno obrijani do gole koze i obuceni kao zene puzali kozijim stazama da kako uhvate granicu.
drinjanin

#307 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by drinjanin »

Dobro pogodjena tema ... Samo je pitanje: da nije kasno???
Bosnjacko drustvo pod utjecajem SDA(uglavnom) se desekularizira i to je ocigledno. Uspostavljaju nekakve svoje kriterije i ideološke šablone kroz koje se filtrirala danasnja „intelektualna i ekonomska elita“, a zapravo se radi o čoporu čiji članovi individualno nemaju nikakvih kvaliteta (čast izuzecima). Ta ideološka matrica uglavnom je naslonjena na religiju, i time nesvjesno ili svijesno ubijaju suštinski duh ove države koji je bi trebao imati balans u svemu.
Problem je da jedino što sigurno kvalitetno rade jeste urušavanje i pljačkanje države. Takodjer je problem, što većina ljudi sposobnih da kroz svoje intelektualne i ine sposobnosti može sebi da obezbijedi pristojan život nerado koketira sa politikom i kloni se toga. Posljedica toga je da nas vode amateri, nekompetentni, i ljudi sa duplim namjerama.
Čini se da bi njima u krajnjoj konsekvenci i odgovarala nekakva „fildzan“ država, gdje njihova ideološka, politička i ekonomska dominacija neće imati konkurenciju, jer oni realno nisu sposobni(možda čak i ne žele) da se izbore za Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih gradjana i naroda na čitavoj teritoriji. Polako ali sigurno će nas izolovati od istoka i zapada (BTW problem je što zatvaramo zapadna vrata).
Nažalost, konture mogućih scenarija koji nisu dobri za BiH počinjemo nazirati i počenje da nas hvata panika, ali je ostalo da se jadamo jedni drugima po kafama ili forumima...Iskreno se nadam nekom novom pokretu i energiji da spasi što se spasiti može, ali ako ga ne bude onda i zaslužujemo da nestanemo...Žao mi je samo onoliko ubijenih u ratu...
piupiu

#308 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by piupiu »

piupiu wrote:
statixx wrote: Sto vise dogme u javnom zivotu, to manje kriticke misli, a sto manje kriticke misli to vlastodrzcima bolje.

Um se stisk'o k'o ćuna u potoku, fatalizam rasteg'o do koljena. Al' haj'. Nek je barem nešto do koljena. :oops:
:shock: :D koga si ovo "kvotirala" :lol: ovako muski vole opisati vazne misli, ovo nije produkt zneskog mozga :D :kiss:
Ženskog mozga? Ccc, CK, ccc. Duboko si me razoĆarala. :D
Alfons Kauders

#309 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Alfons Kauders wrote: Zao mi je, ali ovo jednostavno ne stoji... Jer vidis... Ta averzija je konstanta koja nema veze s Bosnjacima, a ni s Islamom.

Nema potrebe da idemo u detalje, dovoljno je reci da su Srbi i Hrvati optuzli svakog Bosnjaka koji je primirisao vlasti za islamizam, fundamentalizam ili neki kurac. To se cak radilo u komunizmu. Kod mase Hrvata u BiH, SDP je postao sinonim za islamizam, a vodjene su i "ozbiljne" diskusije u kojima su sekularni Bosnjaci, komunjare i ateisti opisivani kao najveca opasnost.

Zasto?

Zato jer su prikriveni fundamentalisti, naravno. Zato jer je prosjecnom Srbinu i Hrvatu jako tesko prihvatiti da ima "muslimana" koji zapravo nisu muslimani. Ne uklapa im se u njihovo vidjenje svijeta i jednostavno ne mogu biti objektivni, jer su odgojeni da razmisljaju na odredjeni nacin i da u Bosnjacima vide prijetnju i neprijatelja bez finesa.

Kad bi sutra ja dosao na vlast, vec prekustra bi postao fundamentalista u ocima vecine Srba i Hrvata. Zvuci ruzno, ali tako je. To nije problem koji mogu rijesiti Bosnjaci, vec iskljucivo Srbi i Hrvati, zato jer u svakom Bosnjaku vide islamistu, teroristu, neprijatelja...

Dok god Srbi i Hrvati po defaultu mrze sve sto ima veze s Bosnom i Bosnjacima, napretka nema. Islam s tim nema neke velike veze. Podjednako bi nas mrzili i da smo neke druge vjere, ili da nikako ne vjerujemo.

podebljani dijelovi teksta: jednostvano nisu tocni,jer su previse generalizirani :) prema tvojoj logici, oduvijek j epostojala avarzija prema muslimanima na Balkanu :-)
Ne muslimanima, vec prema nama kao narodu, prema nasoj zemlji.

Islam je samo izgovor, odnosno jedan od izgovora.

I nije u pitanju tek averzija, vec mrznja. :)
arzuhal

#310 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by arzuhal »

Vidi se ko su pravi sekularisti koji USTAJU na sabah :thumbup:
muha_sa

#311 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by muha_sa »

sabahajrula :-D
uranili zoru prevarili--jestel se naspavali :?

hajd da odgovorim prije neg me pitate---jesam, šucur elhamdulila
statixx

#312 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by statixx »

drinjanin wrote:Uspostavljaju nekakve svoje kriterije i ideološke šablone kroz koje se filtrirala danasnja „intelektualna i ekonomska elita“, a zapravo se radi o čoporu čiji članovi individualno nemaju nikakvih kvaliteta (čast izuzecima).
Ma nije, to se oni bore za ljudska i vjerska prava i slobode.
Alfons Kauders

#313 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

arzuhal wrote:Vidi se ko su pravi sekularisti koji USTAJU na sabah :thumbup:
Ustadoh ja, sve sekulariste ustaše! :)
uglavnomja

#314 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by uglavnomja »

Alfons Kauders wrote:
arzuhal wrote:Vidi se ko su pravi sekularisti koji USTAJU na sabah :thumbup:
Ustadoh ja, sve sekulariste ustaše! :)
+1

:D
insomnia78

#315 Re: RE: Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by insomnia78 »

aratet wrote:
Heller wrote:
Connaisseur Karlin wrote: aha,a znas li odkale dolaze doticni sekularni Jevreji ;-)

sekularnost u Izraelu je novitet :)
Ja samo kazem da Izrael nije vukojebina ko KSA ko sto bi neki zeljeli. Kurac nije novitet.
U Izraelu bi one budale sto kod nas pozivaju na ubistva nevjernika vjerovatno obrijani do gole koze i obuceni kao zene puzali kozijim stazama da kako uhvate granicu.
Imas u Izraelu pun kurac istih takvih samo na judaizmu umjesto islama
Alfons Kauders

#316 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Prosperiram wrote:ajde šekularisti sjedite odmorite malo
Tebe jos nisu banovali?
Alfons Kauders

#317 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Prosperiram wrote:
Alfons Kauders wrote:
Prosperiram wrote:ajde šekularisti sjedite odmorite malo
Tebe jos nisu banovali?
ko ti se pitaš, zipa eto u ponedeljak opet SDA inspekciju šalje! :lol:
Ja sam u Tuzli.

Sto znaci da mogu samo poslat nekog da mi sisa kitu, a i to samo ako ne bude zatvoren put.
Alfons Kauders

#318 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

EncoFerari BacaUroke wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ja sam u Tuzli.

Sto znaci da mogu samo poslat nekog da mi sisa kitu, a i to samo ako ne bude zatvoren put.
sad sam skonto sekularisti su iz tuzle i ne plaćaju poreze :?:
Ne volimo se mijesati sa izdajnicima iz SDA, niti ih volimo finansirati.

Nama nase, njima njihovo, i mirna Bosna.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#319 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Nurudin »

Malo si naivno postavio elementarne stvari , mi vs oni .
Sekularizam bi bio odvojenost države, njenog ustava, zakona , državnog aparata od religijskih institucija
njihovog ustava, zakona i hijerarhije.
Mi to već imamo, iako se čini ponekad da nije tako jer vidimo utjecaj nekih religijskih krugova na one državne.
Međutim, tu je riječ o interesnim skupinama koje povezuje nekakvo ideološko opredjeljenje.
Ono nije nužno i nije samo religijsko. Postoje mnoge interesne skupine i postoje mnoge ideologije koje mogu
da vrše utjecaj na sve ono što podrazumjeva pojam "država".
U svijetu su obično takve interesne skupine vođene nekom idejom u koju ulažu svoje vrijeme i novac.
Trude se i lobiraju , da li kroz neku političku opciju ili na neki drugi način, uglavnom njima je ideja vodilja
ispred vlastitog interesa.
Kod nas je potpuno obrnuto. Sve počinje i završava sa ličnim interesom, a ideologija je samo privid i
ogrtač preko pohlepe i moći koju daje vlast. Dakle, ne postoji nikakva agenda u kojoj nekakvi ultradesni
žele da stvore nekakvo konzervativno društvo . Ne. Oni to ako i rade, rade isključivo iz lične koristi i možda
ako im neka veća agenda traže da se prodaju, oni će da se prodaju. I to je to
Dakle, uzrok narušavanja sekularizma nije nekakav lobi koji želi da nametne društvu neku svoju viziju i ideologiju
već je uzrok tako "običan" , a tiče se naše pohlepe.
Osim toga, od države ne treba odvojiti samo religiju, već i korupciju, nepotizam, rastrošnost u javnom sektoru
socijalnu neosjetljivost i nesolidarnost javnih službenika sa onim iz realnog sektora itd.
Mislite li vi da će 100 % sekularizam riješiti naše najveće probleme u društvu, grdno se varate.
Imamo u lijevoj opciji baš ovih dana klasične primjere "ljevičara " i "sekularista" u ovim viječnicima DF-a
kojima ništa ne smeta ideologija, da se iz ultralijeve pozicije prešaltaju zbog vlastitog interesa i daju podršku desnici.
Zatim slučaj Radeljaš i bivši načelnik Hadžić itd itd. Potpuno su jednake i lijeve i desne ideologije, po tome što su
lažne , a jedina ideologija za njih je lični interes. Još uopće nismo stigli do levela u kojem će neka grupacija
stvarno da fura neku zajedničku ideju, a ne da glume da to rade samo da bi mogli na osnovu toga
da se materijalno okoriste.
Kod nas je svaki ideološki prostor na prodaju i to za male pare, pa je vanjski utjecaj tu presudan
u samom formiranju našeg društva, a samo spoznaja da mi nemamo skoro nikakvu kontrolu nad
samima sobom je zastrašujuća kad pomisliš u šta se sve možemo pretvoriti.
statixx

#320 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by statixx »

Nurudin wrote: Mislite li vi da će 100 % sekularizam riješiti naše najveće probleme u društvu, grdno se varate.Potpuno su jednake i lijeve i desne ideologije, po tome što su lažne , a jedina ideologija za njih je lični interes.

Naravno da nece, probleme moze rijesiti samo narod, jer kako kaze Tomas Jefferson "U svakoj vlasti postoji trag ljudske slabosti, klica korupcije i degeneracije, koju ce prepredeni otkriti a zli nerazumno otvoriti i kultivirati. Narod je jedini siguran cuvar moci, ali da bi i njima bila sigurno povjerena, njihov se razum mora usavrsavati...".
Connaisseur Karlin

#321 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

piupiu wrote:
piupiu wrote:

Ženskog mozga? Ccc, CK, ccc. Duboko si me razoĆarala. :D
polarizacija je misterija :D odlicno si me nasmijala , lav ja :kiss:
Connaisseur Karlin

#322 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Alfons Kauders wrote:

Zasto?

ali ti si napisao da je tako bilo i u vrijeme komunizma,ali nisi obrazlozio kako se ispoljavala mrzanja prema doticnom narodu i nejgovoj drzavi :D

ma mrze se narodi mejdusobno na Blkanau iskljucivo radi religije,a ista nije iskljucivo izgovor,vec jedna od izgovora ,to je kompleksan uzrok , da to si u pravu :)

problem je nemanje pravilno formiranog/ih identiteta :)

ranije napisah,muslimani su odlaskom osmanlija imali problema da se naviknu samostlno zivjeti i izgraditi svoj identet :)
Connaisseur Karlin

#323 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Nurudin wrote: Sekularizam bi bio odvojenost države, njenog ustava, zakona , državnog aparata od religijskih institucija njihovog ustava, zakona i hijerarhije.
ovo je vlro pogresan stav o znacenju sekularizma :)
Alfons Kauders

#324 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Alfons Kauders wrote:

ali ti si napisao da je tako bilo i u vrijeme komunizma,ali nisi obrazlozio kako se ispoljavala mrzanja prema doticnom narodu i nejgovoj drzavi :D

ma mrze se narodi mejdusobno na Blkanau iskljucivo radi religije,a ista nije iskljucivo izgovor,vec jedna od izgovora ,to je kompleksan uzrok , da to si u pravu :)

problem je nemanje pravilno formiranog/ih identiteta :)

ranije napisah,muslimani su odlaskom osmanlija imali problema da se naviknu samostlno zivjeti i izgraditi svoj identet :)
Sve stoji, i za probleme sa identitetom, i za kompleksnu pozadinu cijelog problema... Ali jednostavno fulas bit.

Nije bitno da li cu se ja sutra nazvati Bosnjakom, Muslimanom, Bosancem. Nije bitno da li cu biti vjernik ili ateista, ljevicar ili desnicar, metalac ili narodnjak. Nista od toga nije bitno, i to je srz argumenta.

Uvijek ce me mrziti bez obzira na sve. To je jednostavno usadjeno u njih od malih nogu, oni sami ne mogu protiv toga, niti ocekujem da ce ikada moci - pomirio sam se s tim. Zapravo, kolektivno smo se pomirili s cinjenicom da nikad nista dobro necemo docekati od Srba i Hrvata.

Suvise smo razliciti, imamo potpuno drugaciji pogled na svijet, i zato sam uvjeren da je besmisleno pokusati graditi dobre odnose sa Srbijom i Hrvatskom, pa i sa velikom vecinom srpskog i hrvatskog naroda u BiH. Jednostavno ne vidim nikakav prostor za neke konstruktivne odnose, saradnju i progres, kada te druga strana mrzi i zeli da nestanes.

Jedino mi ide na kurac licemjerje i laganje, kada neko pocne racionalizirati tu duboko usadjenu mrznju, traziti odgovore i izgovore za nju. Zato vise postujem ekstremnu desnicu jer barem kazu ono sto misle, bez pardona. I ne, ne kazu samo sta oni misle o nama, vec sta misli vecina koja nema muda i obraza da to javno kaze.
uglavnomja

#325 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by uglavnomja »

:shock: :roll:
Post Reply