Bila je akcija na Bjelasnici porezne.
Jos ih je i opcina capnula za porez na imovinu.
Moderator: anex
MMM1977 wrote: ↑23/08/2024 19:14Dovoljno je ući na Booking i sve se može vidjeti. Ja sam opremio 3 apartmana i krenuo sa izdavanjem ali prije toga registracija, fiskalna i sve što ide uz to. Žena koja radi u Općini na toj registraciji mojoj ženi rekla da smo blentavi što sve radimo po zakonu jer kao niko to ne radi, uključujući i tu ženu iz Općine, koja i sama izdaje apartmane.plain vanilla wrote: ↑23/08/2024 19:09 Puni oglasnici stanova na dan, niko porez ne placa. Jbt ovdje mozes naci stan za 50 KM po danu, i to fin stan. Za te pare tesko mozes naci zenu koja ce ga počistiti da ga opet mozes izdati. Tako da sam sigurna da porez ne placaju.
Kad bi Poreska bila vrijedna, dovoljno bi bilo Pik otvoriti i mogu na kaznama brdo para uzeti. Ali nemaju vremena od jahanja po registrovanih hotelcicima.
Ovdje je lik otvorio hotelic,6-7 soba, sve po propisima, nijedan gost bez racuna nije izasao, nema koja mu inspekcija nije dosla. Cak su ga peglali za bazdarenu vagu iako je dorucak švedski stol.
S jedne strane ljudi kupuju stanove da bi na crno zarađivali, jos se i oglasavaju, a s druge jasu ljude koji pokusavaju raditi po propisima.
Po nekim procjenama u Visokom se izdaje 400-500 jedinica a prijavljenih je 10 puta manje. Kako li je tek u Sarajevu? Silna se lova i tu okreće a što neko napisa poreska ganja samo registrirane i tako je u svakom poslu. Uzmi keramičare, vodoinstalatere, limare, montažere klima itd, ne možeš doći na red mjesecima, usluge papreno naplaćuju a i dalje su na birou.
Pa budala vidi da tu nešto ne stima, ali nasa Poreska se cesljaTako Olovo (99.684) ima veći broj evidentiranih turističkih noćenja od Zenice (34.361), Tuzle (71.022), ali i Bihaća (79.581). Ilidža svakako dominira sa 605.544 noćenja - više od Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Olovo ima Banju, Zenica Željezaruplain vanilla wrote: ↑23/08/2024 21:01Pa budala vidi da tu nešto ne stima, ali nasa Poreska se cesljaTako Olovo (99.684) ima veći broj evidentiranih turističkih noćenja od Zenice (34.361), Tuzle (71.022), ali i Bihaća (79.581). Ilidža svakako dominira sa 605.544 noćenja - više od Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Da, i Teslić ima 224.000 noćenja i prvi je u RS-u upravo zbog Banje Vrućice.HelaS wrote: ↑23/08/2024 21:33Olovo ima Banju, Zenica Željezaruplain vanilla wrote: ↑23/08/2024 21:01Pa budala vidi da tu nešto ne stima, ali nasa Poreska se cesljaTako Olovo (99.684) ima veći broj evidentiranih turističkih noćenja od Zenice (34.361), Tuzle (71.022), ali i Bihaća (79.581). Ilidža svakako dominira sa 605.544 noćenja - više od Hercegovačko-neretvanskog kantona.![]()
Možda legalni smještaj nema toliko kreveta koliko je gostiju, pa ih raspoređuju u privatne objekte. Ali, ok, razumijem smisao tvojih komentara i slažem se, i o tome pišem na nekoliko tema: naša država ima vrlo loš, raskliman nadzor djelatnosti iz kojeg se crpi budžetski novac, ali i drugiplain vanilla wrote: ↑23/08/2024 23:31 Olovo ima banju, ali svi koji dolaze idu u legalni smještaj. Nema stanova na dan, u tome je razlika.
Ne ukida se rentanje, vec tzv. rentanje na dan bez dozvole stanara. I dalje mozes rentati na duzi period.dječak sa šibicama wrote: ↑24/08/2024 11:49 https://www.index.hr/vijesti/clanak/zel ... 92573.aspx
U HR staju na kraj politici pumpanja cijena kvadrata kroz koristenje stanova za ono za sta nisu namijenjeni.
Uglavnom, cilj je ukinuti bogatasku naviku da kupe vise stanova i onda iznajmljuju, idu ogranicenja i stroga pravila, vlasnik ce morati imati potpise stanara zgrade i raznorazne dozvole ako zeli iznajmljivati stan koji posjeduje a ne zivi u njemu.
Mozda efikasnija metoda od onog naseg najavljenog ooporezivanja "druge nekretnine".
Jedinu manu vidim u tome sto vlasnik stana kojeg iznajmljuje, ako je ulaz sa manje stanova, moze ladno potplatiti komsije za potpis. Njemu se opet isplati.
Pa ne mozes izbaciti ni sada. Ako je ludji od tebe, ni batine ne pomazu, a zakon ga stiti. Kod nas raja misli da je najljudja, kao izbacit ga, promijeniti bravu, iskljuciti struju, poslati pendreke...dok ne nalete na budalu kojoj je to svejednoDosadno mii wrote: ↑23/08/2024 16:32 Ja se nadam da ce zakoni biti vise ko vani, da ja kao vlasnik ne mogu izbacit tek tako nekog na ulicu, a i da taj koji iznajmljuje ne smije krs ostaviti. Ali kod nas se samo zna porez naplatit.
bosnjo style ce ti odgovoriti "Ali to je moje, ja platio mogu da radim sta ocu"
Pa ako uzmu pare nece se zalitdječak sa šibicama wrote: ↑24/08/2024 11:49 Jedinu manu vidim u tome sto vlasnik stana kojeg iznajmljuje, ako je ulaz sa manje stanova, moze ladno potplatiti komsije za potpis. Njemu se opet isplati.
Pa njihov posao je da ih ućeraju u sistem. Ili da svi izađemo iz sistema?Dzinna wrote: ↑24/08/2024 17:41Pa naravno da porezna ne zna za njih kad nisu u sustavuMMM1977 wrote: ↑23/08/2024 19:39Po nekim procjenama u Visokom se izdaje 400-500 jedinica a prijavljenih je 10 puta manje. Kako li je tek u Sarajevu? Silna se lova i tu okreće a što neko napisa poreska ganja samo registrirane i tako je u svakom poslu. Uzmi keramičare, vodoinstalatere, limare, montažere klima itd, ne možeš doći na red mjesecima, usluge papreno naplaćuju a i dalje su na birou.
Bogami ne moze. Ko hoce da se bavi rentanjem ,ima da mu se sve provjeri u stanu, od instalacija jesul ispravne za upotrebu(plin,voda,struja ,odvodi) konstrukcija,ispunjavaju li higijenske standarde a ne da 20 ljudi se valja po jednon kaucu krevetu da ima sanitarnu ispravnost registrovanu djelatnost i bujrum izadji na trziste...
i da se to desi, mislis da ce biti nekih posljedica? Ne zezaj.vjeshalica wrote: ↑24/08/2024 18:44 Zamisli izrentas stan 5 dana i ugusi te ugljenmonoksid ili plin te digne u vazduh jer loli mrsko izvrsiti provjere ispravnosti
Pa zato ti kazem ,nek drzava uspostavi pravila igre.laserShow wrote: ↑24/08/2024 18:45i da se to desi, mislis da ce biti nekih posljedica? Ne zezaj.vjeshalica wrote: ↑24/08/2024 18:44 Zamisli izrentas stan 5 dana i ugusi te ugljenmonoksid ili plin te digne u vazduh jer loli mrsko izvrsiti provjere ispravnosti
Mislila sam na one koji izdaju pa im prahne da prodaju, i zato kazem zakon kako treba a ne divlji zapadlaserShow wrote: ↑24/08/2024 17:21Pa ne mozes izbaciti ni sada. Ako je ludji od tebe, ni batine ne pomazu, a zakon ga stiti. Kod nas raja misli da je najljudja, kao izbacit ga, promijeniti bravu, iskljuciti struju, poslati pendreke...dok ne nalete na budalu kojoj je to svejednoDosadno mii wrote: ↑23/08/2024 16:32 Ja se nadam da ce zakoni biti vise ko vani, da ja kao vlasnik ne mogu izbacit tek tako nekog na ulicu, a i da taj koji iznajmljuje ne smije krs ostaviti. Ali kod nas se samo zna porez naplatit.![]()