Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
-
Biene Maya
#301 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
.
Last edited by Biene Maya on 05/07/2016 20:07, edited 2 times in total.
-
Naslovnica
#302 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Da li je Bajram banka još uvijek Bajram banka?! 
- Chisum
#303 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Ucenjaci se razilaze po tom pitanju.Naslovnica wrote:Da li je Bajram banka još uvijek Bajram banka?!
- Alfons Kauders
#304 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Kako cemo onda? Da djeci po mahali dijelim Bajram Bitcoin?Chisum wrote:Ucenjaci se razilaze po tom pitanju.Naslovnica wrote:Da li je Bajram banka još uvijek Bajram banka?!
- Kinesko prkno
#305 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Hizeslav hizeslavic svim muslimanima dobre volje i cestitog srca .
- Smrcak15
#306 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
kritichar wrote:Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Na dan Bajrama, meleki se spuste na Zemlju i dozivaju glasom koji čuju sva stvorenja osim ljudi i džina: ‘O Muhammedov ummete! Požurite u okrilje milosti vašega Gospodara Koji obilato nagrađuje i oprašta grijehe!’ A kada se na Bajram okupe u džamijama, Allah kaže melekima: ‘O Moji meleki, znate li kakva je nagrada radniku koji uspješno završi svoj posao?’ Meleki odgovore: ‘Gospodaru naš, njemu kao nagrada pripada plata koju je zaslužio.’ Tada im Allah kaže: ‘Budite svjedoci da je nagrada za njihov namaz, post i ostale ibadete, Moje zadovoljstvo i oprost. O robovi Moji, tražite od Mene, jer, tako Mi Moje veličine i uzvišenosti, nećete danas zatražiti ništa od ahiretske nagrade a da vam neću dati, i nećete zatražiti ništa od dunjalučkih blagodati a da neću biti blagonaklon prema vama. Tako mi Moje veličine i uzvišenosti, pokrit ću vam sramote i neću vas kazniti niti osramotiti. Vratite se kućama oproštenih grijeha, jer, vi ste zadovoljni sa mnom kao Gospodarom i Ja sam sa vama zadovoljan.”’ (Ibn Hibban i Bejheki)
- kamberovica polje
#307 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Popilo se malo a?kritichar wrote:Zasto Bosnjaci nemuslimani slave Bajram, zato sto hudnjaci nemaju nista svoje
- sadie_forever
#308 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
da mi je znati dal je ceric ljudima mrtvo hladno jutros cestitao bajram sa hizaslav ? i rekacije ljudi u tom slucaju

- Connaisseur Karlin
#309 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
pa vi muslilmani Bosnjaci slavite od danas u BiH praznik sa novim imenom, Hizaslav,a ne Bajramkritichar wrote:Zasto Bosnjaci nemuslimani slave Bajram, zato sto hudnjaci nemaju nista svoje
Balgoslovljen ti praznik Hizaslav
-
sha_ba
#310 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
kamberovica polje wrote:Popilo se malo a?kritichar wrote:Zasto Bosnjaci nemuslimani slave Bajram, zato sto hudnjaci nemaju nista svoje
-
Nadzorna_ploca
#311 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Sretno svima i koji slave i ne slave.
Last edited by piupiu on 05/07/2016 13:49, edited 1 time in total.
Reason: Nećemo se masovno etiketirati. Sretno i tebi.
Reason: Nećemo se masovno etiketirati. Sretno i tebi.
- Logovan
#312 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Nikad Hižaslav, uvijek Bajram!
Bajram Šerif Mubarek Olsun!
Bajram Šerif Mubarek Olsun!
- deer_hunter
#313 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
morao sam prevesti na hrvatski, google translate, sad to lici na nesto:hizo ramidovic wrote:memere poste covijek vijerovat kolkose ljudi natovarilo mustafi nakosti atoe zatostoje mustafa cestit skroman covijek samoralom veliki bosnjak izato jerbo neda dase gaze bosnjaci akovi neznate izmislit neku novu rjec nievam mustafa kriv ufati tese knjige pacete ivi znat
Mémère Nakon čovjek vijerovat kolkose ljudi odmaknu na Mustafi nejednakosti Atoe zatostoje mustafa cestit skroman covijek samoralom veliki Bošnjak izatinske jerbo Neda dasa gaze Bošnjaci AKOVI ne znaju izmisliti novu rjec Nieve Tamer kriv ufati TESE knjige pače Živi barem znaju
- zlo zlo
#314 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Bajram Šerif Mubarek Olsun svima koji slave.
Inaće Hiža nije starobosanski, tj. nije samo nego vjerovatno od svih nas zajednička stara riječ za kuću. U nas zagorca se redovno koristi u našem kajkavskom dijalektu.
Inaće Hiža nije starobosanski, tj. nije samo nego vjerovatno od svih nas zajednička stara riječ za kuću. U nas zagorca se redovno koristi u našem kajkavskom dijalektu.
-
kakavdanakneiskustvu
#315 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Kombat wrote:"prodje od tad trinaest hizaslava...ali babo atif se ne vrati nama"...
-
kakavdanakneiskustvu
#316 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
sadie_forever wrote:Ma gdje to nacionalni dan bitniji i svecaniji od bozica/bajrama? u kojoj drzaviklaki wrote:Ne valjaj gluposti za bajram
Svakako ti nemuslimani, ma ko oni bili, imaju dan drzavnosti i dan nezavisnosti. Ti dani bi kod nas trebali da se slave i budu vazni isto kao bajram, cak da budu i svecaniji
Dok god ne bude tako nema od nas drzave
mozda island,švedska
- uglavnomja
#317 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Chisum wrote:Selefijama je vuna, pogotovo kada ljudi jedni drugima cestitaju praznike... njima je to zabranjeno. (mislim, pored manje-vise svega ostalog sto im je zabranjeno)
Nervoza u redovima... daleko je januar, daleko je more...
ne budi krut, moze i u februaru, ako je lose vrijeme
-
hillbill
#318 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
....rizoooooooohizo ramidovic wrote:memere poste covijek vijerovat kolkose ljudi natovarilo mustafi nakosti atoe zatostoje mustafa cestit skroman covijek samoralom veliki bosnjak izato jerbo neda dase gaze bosnjaci akovi neznate izmislit neku novu rjec nievam mustafa kriv ufati tese knjige pacete ivi znat
prevedi nam ovo........
- gospodja profiterka
#319 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Bludnice jedna, ti bi u februaru na more, ha?uglavnomja wrote:Chisum wrote:Selefijama je vuna, pogotovo kada ljudi jedni drugima cestitaju praznike... njima je to zabranjeno. (mislim, pored manje-vise svega ostalog sto im je zabranjeno)
Nervoza u redovima... daleko je januar, daleko je more...
ne budi krut, moze i u februaru, ako je lose vrijeme![]()
On topic, sretan Bajram svim muslimanima i onima koji će to tek postati!
-
hAZNADAR
#320 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Danas na poslu, par kolega arapskog i kurdskog porijekla cestitamo jedan drugom i potom zapocne prica o Bajramu, ukljucise se i ostali iz znatizelje,. i naravno pitanja jer neki kazu Bajram a neki Eid ili Id. Pa i ostali zapitkuju kako ovo ili ono, obicaje, sta se kuha,.. pa sto Bajram a sto Eid i upitase i mene ima li u Bosni neki drugi naziv.
Ja neznam sta meni bi pa rece Hizaslav. Prije mi se ote iz usta.
Svi u smijeh,.. rekose da im zvuci ko neka zahebancija na ruskom.
Eto, smijesno i stranim usima. Kud ne izmislih sam neku slozenicu napr. "Sretan zavrsetak Ramazana" i sl.
Hizaslav mi ko neka glupa pjesma koju ne mozes izbaciti iz glave. Sto je najgore - ime ce ostati pa ce se ko i ovdje kroz zahebanciju spominjati. Malo, po malo, zahebancija,.. jednog dana mozda i za prave krenemo tako cestitati.
Do daljnjeg - kako sam navikao; Svima koji slave Sretan Bajram - Bajrambarećula.
Svi u smijeh,.. rekose da im zvuci ko neka zahebancija na ruskom.
Eto, smijesno i stranim usima. Kud ne izmislih sam neku slozenicu napr. "Sretan zavrsetak Ramazana" i sl.
Hizaslav mi ko neka glupa pjesma koju ne mozes izbaciti iz glave. Sto je najgore - ime ce ostati pa ce se ko i ovdje kroz zahebanciju spominjati. Malo, po malo, zahebancija,.. jednog dana mozda i za prave krenemo tako cestitati.
Do daljnjeg - kako sam navikao; Svima koji slave Sretan Bajram - Bajrambarećula.
-
hAZNADAR
#321 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Na bosanskom je rijec hiža uvijek bila usko vezana za Bogumile, odnosno Crkvu Bosansku.zlo zlo wrote:Bajram Šerif Mubarek Olsun svima koji slave.
Jer hiža nije bila samo kuca - vec mjesto okupljanja.
Danasnja dovista u prirodi na otvorenom poput Ajvatovice, Lastavice, Djevojacke pecine,... su konvertovani obicaji nekadasnjih bogumilskih hiza.
- insomnia78
#322 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Losi ti ti neki Kurdi i ArapihAZNADAR wrote:Danas na poslu, par kolega arapskog i kurdskog porijekla cestitamo jedan drugom i potom zapocne prica o Bajramu, ukljucise se i ostali iz znatizelje,. i naravno pitanja jer neki kazu Bajram a neki Eid ili Id. Pa i ostali zapitkuju kako ovo ili ono, obicaje, sta se kuha,.. pa sto Bajram a sto Eid i upitase i mene ima li u Bosni neki drugi naziv.
Svi u smijeh,.. rekose da im zvuci ko neka zahebancija na ruskom.![]()
Ovdje svi slave sutra
S moje sokoćalo
-
155_mm
#323 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
znaci veliki djed ceric porucuje bosnjani vratite se u vjeru pradjedovsku.hAZNADAR wrote: Na bosanskom je rijec hiža uvijek bila usko vezana za Bogumile, odnosno Crkvu Bosansku.
Jer hiža nije bila samo kuca - vec mjesto okupljanja.
Danasnja dovista u prirodi na otvorenom poput Ajvatovice, Lastavice, Djevojacke pecine,... su konvertovani obicaji nekadasnjih bogumilskih hiza.
- Connaisseur Karlin
#324 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Bajrambarećula kolega forumash,a ovo je ujedno najljepsi nacin cestitanjahAZNADAR wrote:Danas na poslu, par kolega arapskog i kurdskog porijekla cestitamo jedan drugom i potom zapocne prica o Bajramu, ukljucise se i ostali iz znatizelje,. i naravno pitanja jer neki kazu Bajram a neki Eid ili Id. Pa i ostali zapitkuju kako ovo ili ono, obicaje, sta se kuha,.. pa sto Bajram a sto Eid i upitase i mene ima li u Bosni neki drugi naziv.
Svi u smijeh,.. rekose da im zvuci ko neka zahebancija na ruskom.![]()
-
broj dva
#325 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun
Sretan bajram svim vjernicima i smrcku.