Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Biene Maya

#301 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by Biene Maya »

.
Last edited by Biene Maya on 05/07/2016 20:07, edited 2 times in total.
Naslovnica

#302 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by Naslovnica »

Da li je Bajram banka još uvijek Bajram banka?! 8-)
Chisum

#303 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by Chisum »

Naslovnica wrote:Da li je Bajram banka još uvijek Bajram banka?! 8-)
Ucenjaci se razilaze po tom pitanju.
Alfons Kauders

#304 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by Alfons Kauders »

Chisum wrote:
Naslovnica wrote:Da li je Bajram banka još uvijek Bajram banka?! 8-)
Ucenjaci se razilaze po tom pitanju.
Kako cemo onda? Da djeci po mahali dijelim Bajram Bitcoin? :D
Kinesko prkno

#305 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by Kinesko prkno »

Hizeslav hizeslavic svim muslimanima dobre volje i cestitog srca .
Smrcak15

#306 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by Smrcak15 »

kritichar wrote:Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Na dan Bajrama, meleki se spuste na Zemlju i dozivaju glasom koji čuju sva stvorenja osim ljudi i džina: ‘O Muhammedov ummete! Požurite u okrilje milosti vašega Gospodara Koji obilato nagrađuje i oprašta grijehe!’ A kada se na Bajram okupe u džamijama, Allah kaže melekima: ‘O Moji meleki, znate li kakva je nagrada radniku koji uspješno završi svoj posao?’ Meleki odgovore: ‘Gospodaru naš, njemu kao nagrada pripada plata koju je zaslužio.’ Tada im Allah kaže: ‘Budite svjedoci da je nagrada za njihov namaz, post i ostale ibadete, Moje zadovoljstvo i oprost. O robovi Moji, tražite od Mene, jer, tako Mi Moje veličine i uzvišenosti, nećete danas zatražiti ništa od ahiretske nagrade a da vam neću dati, i nećete zatražiti ništa od dunjalučkih blagodati a da neću biti blagonaklon prema vama. Tako mi Moje veličine i uzvišenosti, pokrit ću vam sramote i neću vas kazniti niti osramotiti. Vratite se kućama oproštenih grijeha, jer, vi ste zadovoljni sa mnom kao Gospodarom i Ja sam sa vama zadovoljan.”’ (Ibn Hibban i Bejheki)
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
kamberovica polje

#307 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by kamberovica polje »

kritichar wrote:Zasto Bosnjaci nemuslimani slave Bajram, zato sto hudnjaci nemaju nista svoje
Popilo se malo a?
sadie_forever

#308 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by sadie_forever »

da mi je znati dal je ceric ljudima mrtvo hladno jutros cestitao bajram sa hizaslav ? i rekacije ljudi u tom slucaju :lol: :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#309 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by Connaisseur Karlin »

kritichar wrote:Zasto Bosnjaci nemuslimani slave Bajram, zato sto hudnjaci nemaju nista svoje
pa vi muslilmani Bosnjaci slavite od danas u BiH praznik sa novim imenom, Hizaslav,a ne Bajram :D

Balgoslovljen ti praznik Hizaslav :)
sha_ba

#310 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by sha_ba »

kamberovica polje wrote:
Popilo se malo a?
:lol: :lol:
Nadzorna_ploca

#311 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by Nadzorna_ploca »

Sretno svima i koji slave i ne slave.
Last edited by piupiu on 05/07/2016 13:49, edited 1 time in total.
Reason: Nećemo se masovno etiketirati. Sretno i tebi.
Logovan

#312 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by Logovan »

Nikad Hižaslav, uvijek Bajram!

Bajram Šerif Mubarek Olsun!
deer_hunter

#313 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by deer_hunter »

hizo ramidovic wrote:memere poste covijek vijerovat kolkose ljudi natovarilo mustafi nakosti atoe zatostoje mustafa cestit skroman covijek samoralom veliki bosnjak izato jerbo neda dase gaze bosnjaci akovi neznate izmislit neku novu rjec nievam mustafa kriv ufati tese knjige pacete ivi znat
morao sam prevesti na hrvatski, google translate, sad to lici na nesto:
Mémère Nakon čovjek vijerovat kolkose ljudi odmaknu na Mustafi nejednakosti Atoe zatostoje mustafa cestit skroman covijek samoralom veliki Bošnjak izatinske jerbo Neda dasa gaze Bošnjaci AKOVI ne znaju izmisliti novu rjec Nieve Tamer kriv ufati TESE knjige pače Živi barem znaju
:mrgreen:
zlo zlo

#314 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by zlo zlo »

Bajram Šerif Mubarek Olsun svima koji slave.

Inaće Hiža nije starobosanski, tj. nije samo nego vjerovatno od svih nas zajednička stara riječ za kuću. U nas zagorca se redovno koristi u našem kajkavskom dijalektu.
kakavdanakneiskustvu

#315 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by kakavdanakneiskustvu »

Kombat wrote:"prodje od tad trinaest hizaslava...ali babo atif se ne vrati nama"...
:lol:
kakavdanakneiskustvu

#316 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by kakavdanakneiskustvu »

sadie_forever wrote:
klaki wrote:Ne valjaj gluposti za bajram

Svakako ti nemuslimani, ma ko oni bili, imaju dan drzavnosti i dan nezavisnosti. Ti dani bi kod nas trebali da se slave i budu vazni isto kao bajram, cak da budu i svecaniji

Dok god ne bude tako nema od nas drzave
Ma gdje to nacionalni dan bitniji i svecaniji od bozica/bajrama? u kojoj drzavi :?

mozda island,švedska
uglavnomja

#317 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by uglavnomja »

Chisum wrote:Selefijama je vuna, pogotovo kada ljudi jedni drugima cestitaju praznike... njima je to zabranjeno. (mislim, pored manje-vise svega ostalog sto im je zabranjeno)

Nervoza u redovima... daleko je januar, daleko je more...

ne budi krut, moze i u februaru, ako je lose vrijeme :lol: :lol:
hillbill

#318 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by hillbill »

hizo ramidovic wrote:memere poste covijek vijerovat kolkose ljudi natovarilo mustafi nakosti atoe zatostoje mustafa cestit skroman covijek samoralom veliki bosnjak izato jerbo neda dase gaze bosnjaci akovi neznate izmislit neku novu rjec nievam mustafa kriv ufati tese knjige pacete ivi znat
....rizoooooooo
prevedi nam ovo........
gospodja profiterka

#319 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by gospodja profiterka »

uglavnomja wrote:
Chisum wrote:Selefijama je vuna, pogotovo kada ljudi jedni drugima cestitaju praznike... njima je to zabranjeno. (mislim, pored manje-vise svega ostalog sto im je zabranjeno)

Nervoza u redovima... daleko je januar, daleko je more...

ne budi krut, moze i u februaru, ako je lose vrijeme :lol: :lol:
Bludnice jedna, ti bi u februaru na more, ha? :-?
On topic, sretan Bajram svim muslimanima i onima koji će to tek postati! :) Ostalima blagoslovljen Hižaslav i nek je veselo. :kiss:
hAZNADAR

#320 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by hAZNADAR »

Danas na poslu, par kolega arapskog i kurdskog porijekla cestitamo jedan drugom i potom zapocne prica o Bajramu, ukljucise se i ostali iz znatizelje,. i naravno pitanja jer neki kazu Bajram a neki Eid ili Id. Pa i ostali zapitkuju kako ovo ili ono, obicaje, sta se kuha,.. pa sto Bajram a sto Eid i upitase i mene ima li u Bosni neki drugi naziv.
Ja neznam sta meni bi pa rece Hizaslav. Prije mi se ote iz usta.
Svi u smijeh,.. rekose da im zvuci ko neka zahebancija na ruskom. :roll:

Eto, smijesno i stranim usima. Kud ne izmislih sam neku slozenicu napr. "Sretan zavrsetak Ramazana" i sl.
Hizaslav mi ko neka glupa pjesma koju ne mozes izbaciti iz glave. Sto je najgore - ime ce ostati pa ce se ko i ovdje kroz zahebanciju spominjati. Malo, po malo, zahebancija,.. jednog dana mozda i za prave krenemo tako cestitati.

Do daljnjeg - kako sam navikao; Svima koji slave Sretan Bajram - Bajrambarećula.
hAZNADAR

#321 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by hAZNADAR »

zlo zlo wrote:Bajram Šerif Mubarek Olsun svima koji slave.

Inaće Hiža nije starobosanski, tj. nije samo nego vjerovatno od svih nas zajednička stara riječ za kuću. U nas zagorca se redovno koristi u našem kajkavskom dijalektu.
Na bosanskom je rijec hiža uvijek bila usko vezana za Bogumile, odnosno Crkvu Bosansku.

Jer hiža nije bila samo kuca - vec mjesto okupljanja.

Danasnja dovista u prirodi na otvorenom poput Ajvatovice, Lastavice, Djevojacke pecine,... su konvertovani obicaji nekadasnjih bogumilskih hiza.
insomnia78

#322 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by insomnia78 »

hAZNADAR wrote:Danas na poslu, par kolega arapskog i kurdskog porijekla cestitamo jedan drugom i potom zapocne prica o Bajramu, ukljucise se i ostali iz znatizelje,. i naravno pitanja jer neki kazu Bajram a neki Eid ili Id. Pa i ostali zapitkuju kako ovo ili ono, obicaje, sta se kuha,.. pa sto Bajram a sto Eid i upitase i mene ima li u Bosni neki drugi naziv.

Eto, smijesno i stranim usima. Kud ne izmislih sam neku slozenicu napr. "Sretan zavrsetak Ramazana" i sl.
Hizaslav mi ko neka glupa pjesma koju ne mozes izbaciti iz glave. Sto je najgore - ime ce ostati pa ce se ko i ovdje kroz zahebanciju spominjati. Malo, po malo, zahebancija,.. jednog dana mozda i za prave krenemo tako cestitati.

Do daljnjeg - kako sam navikao; Svima koji slave Sretan Bajram - Bajrambarećula.
Losi ti ti neki Kurdi i Arapi
Ovdje svi slave sutra

S moje sokoćalo
155_mm

#323 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by 155_mm »

hAZNADAR wrote: Na bosanskom je rijec hiža uvijek bila usko vezana za Bogumile, odnosno Crkvu Bosansku.

Jer hiža nije bila samo kuca - vec mjesto okupljanja.

Danasnja dovista u prirodi na otvorenom poput Ajvatovice, Lastavice, Djevojacke pecine,... su konvertovani obicaji nekadasnjih bogumilskih hiza.
znaci veliki djed ceric porucuje bosnjani vratite se u vjeru pradjedovsku.
Connaisseur Karlin

#324 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:Danas na poslu, par kolega arapskog i kurdskog porijekla cestitamo jedan drugom i potom zapocne prica o Bajramu, ukljucise se i ostali iz znatizelje,. i naravno pitanja jer neki kazu Bajram a neki Eid ili Id. Pa i ostali zapitkuju kako ovo ili ono, obicaje, sta se kuha,.. pa sto Bajram a sto Eid i upitase i mene ima li u Bosni neki drugi naziv.

Bajrambarećula kolega forumash,a ovo je ujedno najljepsi nacin cestitanja :-D
broj dva

#325 Re: Hižaslav Šerif Mubarek Olsun

Post by broj dva »

Sretan bajram svim vjernicima i smrcku.
Locked