Deblokada Sarajeva???
- Drvosjeca iz Dejcica
#302 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne znam koliko vas je bilo u toj jedinici konkretno ali morali ste imati u zaleđini još dva puta toliko MTS-a, rezervu u ljudstvu, plus neke minobacače 60mm/80mm koji će vam pružati podršku a da ne govorimo o oklopu kojeg sigurno tu gdje ste vi bili nije bilo ni na vidiku. Mislim ne kažem da ste bili loše naoružani, subjektivno je to bilo puno bolje u odnosu na neke ranije periode, ali sigurno malo za neko ozbiljnije šire prodiranje u dubinu.Sarajmen wrote:Naveo sam jednu akciju ili nasilno izviđanje kako je kome voljaiz razloga da sa terena prenesem stanje koje je vladalo tada u vrijeme pokušaja deblokade koja je suština teme . Ova ili one predhodne, nije precizirano jbg .
Nemam volje da se raspravljam o ukupno osiguranom MTS-u za borce , mogu potvrditi da smo na sebi imali sasvim dovoljno municije, bombi i tromblona, uz 2 rpg, 2 zolje i jednu nitroglicerinku. Na tom lokalitetu sarajevskog ratišta (kuće i šljivici) smo bili u stanju da komotno prihvatimo kontakt sa neprijateljem , eventualno još nešto prodremo u dubinu, izdržimo kontranapad njihove rezerve . I danas mi je ostao u memoriji osjećaj koji smo manje-više stekli tada, da smo se komotno mogli spojiti sa našim snagama sa lijevog ili desnog boka . Količina borbene moći u našim rukama je to jednostavno nudila na tako malom prostoru.
Međutim, bez podrške prije svega naše artiljerije , bez sadejstva sa našim bokovima, popune MTS-om i ljudstvom da čuva i sačuva dostignute pozicije na tom pravcu....ne bi mi mogli naprijed puno dobaciti, to je gotovo nemoguće. Moguće je eventualno da platiš cijenu dobrog mamca neprijatelju , a da se eventualno na nekom drugom dijelu ratišta ili pravcu nešto konkretnije uradi. Vjerujem da su tako razmišljali i ostali
![]()
Eto tako, neko navede nekoliko stotina naših ubijenih saboraca i par hiljada izbačenih iz stroja. Imajte na umu da su u prvim borbenim redovima naših napadnih snaga, bili većinom lavovi, preživjeli predhodne pokušaje deblokade...
Propao pokušaj bez daljnjeg i ja nemam problem da ga priznam, međutim ne i da to smatram porazom. Nastavak naše borbe , pa nešto kasnije i preuzimanje strateške inicijative na bosanskohercegovačkom ratištu , mi daje za pravo da tako rezonujem.
- bach
#303 Re: Deblokada Sarajeva???
http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Oluja
O ovome su moj otac i njegovu suborci koji su učestvovali u deblokadi Sarajeva mogli smo sanjati..
O ovome su moj otac i njegovu suborci koji su učestvovali u deblokadi Sarajeva mogli smo sanjati..
Code: Select all
Hrvatska vojska je u trenutku napada bila ustrojena u tri grane: Kopnenu vojsku, Hrvatsku ratnu mornaricu i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu. Najbrojnija je bila Kopnena vojska, koja se sastojala od šest zbornih područja i vrlo jakog postroja izravno podređenog Glavnom stožeru Hrvatske vojske. Dalje se dijelila na gardijske (profesionalne), pričuvne i ročne brigade i domobranske pukovnije. Zborno područje se načelno sastojalo od 1-2 gardijske postrojbe, nekoliko pričuvnih brigada i domobranskih pukovnija i postrojba za potporu. Policijske su specijalne snage bile velike kao jača pješačka brigada bez potpore karakteristične za vojsku.
Snaga u vrijeme Oluje:
25 kompletno opremljenih brigada
Stalna vojska: 50.000 ljudi
Mobilizirano: više od 100.000 ljudi
Ukupno vojnika u Oluji: 150.000-200.000
Pričuva za slučaj napada iz istočne Slavonije ili Srbije: 70.000 vojnika
400 tenkova
Topništvo: oko 350 topova, neodređen broj minobacača
U Operaciji Oluja HV je koristila [10] snagu:
5 gardijskih brigada,
1. hrvatski gardijski zdrug,
81. gardijska bojna,
23 domobranske pukovnije,
18 brigada (16 pričuvnih i 2 ročne),
3 brigade protuzračne obrane,
4 središnjice elektronskog djelovanja,
dijelovi 16. topničko raketne brigade, dijelovi 15.POtrbr Križevci ,samostalni topnički i protuoklopni divizijuni, 33. inženjerijske brigade, 40. pukovnija veze,
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana
dijelovi Hrvatske ratne mornarice
3100 specijalaca ministarstva unutarnjih poslova
Ostale snage HV osiguravale su Zapovjedno područje Osijek i Južno bojište od mogućih protunapada.- Drvosjeca iz Dejcica
#304 Re: Deblokada Sarajeva???
Upravo tako. Ja sam par stranica ranije govorio o tome. Ove brojke A.BiH objektivno je mogla samo sanjati. Ono što je bilo angažirano u zadnjoj deblokadi Saraejva nije ni blizu bilo dovoljno za deblokadu. Pa Hrvati su samo u pričuvi imali za slučaj napada iz istočne Slavonije ili Srbije 70.000 vojnika 400 tenkova oko 350 topova i bog te pito šta još.bach wrote:http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Oluja
Code: Select all
Hrvatska vojska je u trenutku napada bila ustrojena u tri grane: Kopnenu vojsku, Hrvatsku ratnu mornaricu i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu. Najbrojnija je bila Kopnena vojska, koja se sastojala od šest zbornih područja i vrlo jakog postroja izravno podređenog Glavnom stožeru Hrvatske vojske. Dalje se dijelila na gardijske (profesionalne), pričuvne i ročne brigade i domobranske pukovnije. Zborno područje se načelno sastojalo od 1-2 gardijske postrojbe, nekoliko pričuvnih brigada i domobranskih pukovnija i postrojba za potporu. Policijske su specijalne snage bile velike kao jača pješačka brigada bez potpore karakteristične za vojsku. Snaga u vrijeme Oluje: 25 kompletno opremljenih brigada Stalna vojska: 50.000 ljudi Mobilizirano: više od 100.000 ljudi Ukupno vojnika u Oluji: 150.000-200.000 Pričuva za slučaj napada iz istočne Slavonije ili Srbije: 70.000 vojnika 400 tenkova Topništvo: oko 350 topova, neodređen broj minobacača U Operaciji Oluja HV je koristila [10] snagu: 5 gardijskih brigada, 1. hrvatski gardijski zdrug, 81. gardijska bojna, 23 domobranske pukovnije, 18 brigada (16 pričuvnih i 2 ročne), 3 brigade protuzračne obrane, 4 središnjice elektronskog djelovanja, dijelovi 16. topničko raketne brigade, dijelovi 15.POtrbr Križevci ,samostalni topnički i protuoklopni divizijuni, 33. inženjerijske brigade, 40. pukovnija veze, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana dijelovi Hrvatske ratne mornarice 3100 specijalaca ministarstva unutarnjih poslova Ostale snage HV osiguravale su Zapovjedno područje Osijek i Južno bojište od mogućih protunapada.
Sa druge strane zna se da je VRS za Sarajevo vezala ogromne snage, gotovo pa iste snage koje je imala na svim ostalim ratištima u BiH!
- Drvosjeca iz Dejcica
#305 Re: Deblokada Sarajeva???
Apsolutno druže razumijem.Sarajmen wrote:Slažem se, više sam bio fokusiran da opišem naše tadašnje stanje da bi neko mogao da za sebe izvuče neki zaključak. Ti si @drvosječa to po meni fino zaključio. Uzmi u obzir da je tada na tom području bio raspoređen dio unproforaca iz ruskog kontigenta, ako nisam polupao ločiće. VRS su kasnije iznosili tvrdnje tipa '' svjesno smo ih puštali u dzepove ne izlažući naše snage riziku (nedostatak ljudstva) a onda ih zatvarali i neutralisali (vjerovatno artiljerijskom vatrom) . Imali su prednost u tome , to je činjenica, i tako uspijevali kompenzirati nedostatak ljudstva .
Kasnije, kada su se granate iz zeničke željezare napunile eksplozivom iz Vitez (ita) , stvari su puno bolje izgledale i postignut je balans . Međutim, mislim da se zbog postignutih dogovora , dislokacije teške artiljerije 20 km od Sarajeva... težište borbi prebacilo na područje Treskavice .
@PM , nemam razloga da ne vjerujem da smo mi imali npr topova u onom navedenom broju, a sasvim je druga stvar što taj broj topova prestane da bude ''funkcionalan '' nakon određenog vremena zbog nedostatka granata za iste. Kontaš?
-
connected
#306 Re: Deblokada Sarajeva???
citajuci komentare i imajuci u vidu vlastito ratno iskustvo samo mogu dodati tj. sloziti se da smo, na celu sa Izetbegovicima, imali katastrofalno ratno rukovodstvo...(mislim na najuze rukovodstvo....imali smo i sjajnih komandanata od kojih je vecina nazalost pod zemljom)...i nikada mi nece biti jasno zasto nikada ali bas NIKADA niko nije odgovarao za ratne propuste i greske (da ne nabrajam sad)...a minderasi su i u ratu dijelili funkcije kao sto to rade i danas...
-
Paul F.
#307 Re: Deblokada Sarajeva???
Zamisli Sarajevo se deblokira a sa Trebevića i dalje polivaju vrelom vodom, pišaju i bacaju smeće. Pale ako ne možeš osloboditi, možda možeš opkoliti. Pa da mi njima cigare prodajemo ovaj put.sparky wrote: meni samo nije jasan ovaj pravac napada 14 divizije i ovaj pravac preko Trebevica. Po ovome ispada da je neko planirao spoj jedinica u sred Pala.![]()
ima li neko mozda detaljniju kartu?
- Dozer
#308 Re: Deblokada Sarajeva???
Zanima mene, Sarajmen 
- agent_zero
#309 Re: Deblokada Sarajeva???
Dobro jutro Kolumboconnected wrote:citajuci komentare i imajuci u vidu vlastito ratno iskustvo samo mogu dodati tj. sloziti se da smo, na celu sa Izetbegovicima, imali katastrofalno ratno rukovodstvo...(mislim na najuze rukovodstvo....imali smo i sjajnih komandanata od kojih je vecina nazalost pod zemljom)...i nikada mi nece biti jasno zasto nikada ali bas NIKADA niko nije odgovarao za ratne propuste i greske (da ne nabrajam sad)...a minderasi su i u ratu dijelili funkcije kao sto to rade i danas...
Volim ovu zemlju i ovaj grad i ne dozvoljavam da to iko dovodi u pitanje, ali da sam znao ko će nas i kako voditi, ne bih nikada izašao na onaj referendum, nego bih se ispalio vani. Mogao sam, ali nisam. Iz ljubavi i patriotizma. Glupi romantičar...
-
155_mm
#310 Re: Deblokada Sarajeva???
interesantna saradnja.Sarajmen wrote:
Kasnije, kada su se granate iz zeničke željezare napunile eksplozivom iz Vitez (ita) , stvari su puno bolje izgledale i postignut je balans . Međutim, mislim da se zbog postignutih dogovora , dislokacije teške artiljerije 20 km od Sarajeva... težište borbi prebacilo na područje Treskavice .
-
Sharif
#311 Re: Deblokada Sarajeva???
ce da pratim
- exliberal-ex
#312 Re: Deblokada Sarajeva???
ja nisam bio ucesnik ove deblokade, kao vecina "anamo onih" bio sam prekomandovan na ekonomiju 
licno sad kad razmisljam sa ovog ugla ovaj pokusaj deblokade mi vise izgleda kao zamazivanje ociju I priprema za dejton.
srbi su znali za tu "deblokadu" kao sto su I sve nane znale manje vise tako da realno nije se ni moglo nesto postic. sa druge strane kao sto PM pise ( ako se nevaram) nije postojala prava uvezanost ali I volja medju komandom da se krene ozbiljnije....
licno sad kad razmisljam sa ovog ugla ovaj pokusaj deblokade mi vise izgleda kao zamazivanje ociju I priprema za dejton.
srbi su znali za tu "deblokadu" kao sto su I sve nane znale manje vise tako da realno nije se ni moglo nesto postic. sa druge strane kao sto PM pise ( ako se nevaram) nije postojala prava uvezanost ali I volja medju komandom da se krene ozbiljnije....
- Danguba
#313 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja nikada nisam ni razmisljao o ozbiljnoj deblokadi Sarajeva. Kada je dio moje jedinice dobio zadatak da idu tamo, sjetio sam se jedne nase akcije koja je zavrsila kako najgore moze. Konjic na Majevici. Ide akcija da se zauzme relej na Stolicama i vojska zapela a priprema, organizacija, logistika...nista nije funkcionisali. Svi najebali ko zuti. Opste rasulo nastalo poslije toga. Na kraju im saopstili da je to ila akcija odvlacenja snaga jer se uzimao Vlasic. Jbt, pa sto to odmah niste tako planirali i rekli. I to se da izvesti dobro a ne gurnuti vojsku u vatru i poslije se snalazite sami. Haos bio. Da su cetnici znali, komotno su mogli u Tuzlu uci poslije te akcije jer je sve bilo u rasulu.
Najbolji primjer lose akcije za koji ja znam.
Najbolji primjer lose akcije za koji ja znam.
-
prog321
#314 Re: Deblokada Sarajeva???
Ovo je srž neuspjeha. A ne manjak MTSa i ljudstva.exliberal-ex wrote: srbi su znali za tu "deblokadu" kao sto su I sve nane znale manje vise tako da realno nije se ni moglo nesto postic. sa druge strane kao sto PM pise ( ako se nevaram) nije postojala prava uvezanost ali I volja medju komandom da se krene ozbiljnije....
Drago mi je da konačno to neko napisa.
-
Hadzi Lojo
#315 Re: Deblokada Sarajeva???
Kada se poslazu sve kockice, vecinom je bilo zamazivanje ociju, da ne bi vojska sisla u predsjednistvo i jebala im sve po pisku. Po meni je ratovanje po Treskavici bilo jedno od najvecih zamazivanja ociju. Medjutim meni je danasnje stanje jos vece zamazivanje ociju, zadnji dogadjaji mi pokazuju da smo jako ranjivi, zaboravni i bezobzirni sami prema sebi, bojim se da ce cetnici jednoga dana sa tenkovima usetati u Sarajevo, onako kao zalutali u magli.
Pa u Sarajevu vlasti nisu u stanju rijesiti problem pasa lutalica a kamoli da osmisle odbranu od nove agresije.
Pa u Sarajevu vlasti nisu u stanju rijesiti problem pasa lutalica a kamoli da osmisle odbranu od nove agresije.
- Dozer
#316 Re: Deblokada Sarajeva???
Za sve ove malo, a i puno mladje - ne bojte se. Nove agresije nece biti jer za to vise nema nikakvih uslova, a ni volje bilo koga izvana. S druge strane, domace kolovodje, koji su takvima postali jos u ratu 92-95, sad su vec teski milione, pa i milijarde, i niko od njih nece rizikovati da izgubi i dio toga, a kamoli sve.
Medjutim, novi interni sukobi jesu moguci, a pokrenuce ih upravo nekadasnje i sadasnje kolovodje, opet bazirano na istoj etno-vjerskoj nebulozi.
Ali, to ce, kao i onda, biti samo loziona namijenjena naivnima, tj. mladima koji ne kontaju nista dalje od vec dobro utvrdjene matrice B/m - S/p - H/k.
Pozadina ce biti, naravno, samo da ovi sacuvaju sve sto su "stekli" (citaj: pokrali), a po mogucnosti i da jos malo dodatno profitiraju kroz pojavu koja se zove r(b)rat.
Medjutim, novi interni sukobi jesu moguci, a pokrenuce ih upravo nekadasnje i sadasnje kolovodje, opet bazirano na istoj etno-vjerskoj nebulozi.
Ali, to ce, kao i onda, biti samo loziona namijenjena naivnima, tj. mladima koji ne kontaju nista dalje od vec dobro utvrdjene matrice B/m - S/p - H/k.
Pozadina ce biti, naravno, samo da ovi sacuvaju sve sto su "stekli" (citaj: pokrali), a po mogucnosti i da jos malo dodatno profitiraju kroz pojavu koja se zove r(b)rat.
- Ramzess Veliki
#317 Re: Deblokada Sarajeva...
Ma izdaja ... izdaja s naše strane. Sarajlije su bile majmuni u kavezu koje su slikali strani novinari i u to ime slali humanitarne pakete. I Alijina familija sakupljala silne pare po turskoj ... od cega sada plaćaju ulizice oko sebe? I ta nesretna zadnja tzv. Deblokada ... Krajisnike ko telce poslali na Cekrcice iako su im visocki izvidjaci rekli da tu ne može ... dda ima drugi put ... sigurniji .... i krenu oni tako livadom uz URAAA i na bunkere ... a ispred bunkera gusta žica ne može zolja kroz nju ... jebote ni jedan snajper u pripremi da začepi bunkere .... pokupi mrtve i piši generalske memoare.raja iz coska wrote:Ako su srbi imali profesionalne oficire , koji su znali svoj posao, zar nije malo čudno i naivno vjerovati da bi oni ostavili najbolji pravac za deblokadu najslabije branjen ?Ramzess Veliki wrote:Tako je. Mogli su se oderati za jedan dan, izaći na Golo brdo i zauzeti stratešku kotu. Snage iz kasarne bi se odvojile napadom sa Mojmila, sa Igmana pritisnuti prema Golom brdu i presjeći komunikaciju podno Igmana, ostaje Kula Hrasničanima koji bi je pojeli uz podršku artiljerije sa Igmana, sa Dobrinje nikad nije bio problem uletjeti u Kotorac i spojiti se sa Hrasničanima.KENJAC wrote:Evo , hajmo se igrat generala poslje bitke. Gdje bi ste vi pokusali deblokadu ? Na kom pravcu ? Jedini , teoretski izvodljiv je bio prema Hrasnici pa na Igman pa .. Tarcin , Konjic i spojit sa Jablanicom, pa dalje do Mostara ??? Jel tako ? Jeste !
-
KENJAC
#318 Re: Deblokada Sarajeva???
"Izdaja" je malo krupna rijec ! Vise bih rekao da se radi o prljavim igrama po ledjima obicnih ljudi. Mi cemo na racun patnje uspjet izdejstvovat pomoc sa strane , politicku pobjedu, pomoc nasoj vladi ... U ostalom ovo nije nasa izmisljotinja. Svaka , ali bas svaka vlada je pokusala sitnim (ne bas sitnim) trikovima , stvoriti drugaciju sliku od istine. Vidi samo slucaj Banjaluckih beba! Ko imalo prati Ukrainske dogadjaje poznat ce tu istu igru !
- exliberal-ex
#319 Re: Deblokada Sarajeva???
KENJAC wrote:"Izdaja" je malo krupna rijec ! Vise bih rekao da se radi o prljavim igrama po ledjima obicnih ljudi. Mi cemo na racun patnje uspjet izdejstvovat pomoc sa strane , politicku pobjedu, pomoc nasoj vladi ... U ostalom ovo nije nasa izmisljotinja. Svaka , ali bas svaka vlada je pokusala sitnim (ne bas sitnim) trikovima , stvoriti drugaciju sliku od istine. Vidi samo slucaj Banjaluckih beba! Ko imalo prati Ukrainske dogadjaje poznat ce tu istu igru !
svi su igrali na neku samilost koju nisu pokazivali kad je trebalo vojsku slat da gine po nekim vukojebinama....I tako je bilo na svim stranama, da se sad srbi jave koji su bili u vrs I oni bi mogli da ispricaju mnoge "uspjesne" akcije gdje je njohova omladina izginula....
-
hillbill
#320 Re: Deblokada Sarajeva???
ne trba ti karta.....sve takozvane deblokade isle su prema palama.......to je bilo prinosenje zrtava od strane poglavice,nikakvih tu ozbiljnih deblokada nije ni bilo...nazalost ucestvovao u svakoj i na kraju.............ja izgubio rat....osjecao se ko govno kad se sve zavrsilo....sjeo...ispko se ko malo dijete i rekao....je.ite se i vi i vasa politika...uzeo mantil i otisao dalekooooooooosparky wrote:C/P sa linka sto si postavioSarajmen wrote:Ne znam fakat, sigurno je da je VRS imao veće zalihe . A ima na onom linku što postavih par stranica prijemudrac2 wrote:koliko se granata imalo za te topove i minobacace? Koliko srbi a koliko armija?naveden broj projektila koji je u Armiji BiH bio moguć proizvesti ili nabaviti do početka operacije, pa ako ti nije mrsko i za nas to iskopaj pa javni. pozz
Prema procjeni prisutnih predstavnika tvornice namjenske proizvodnje, tokom juna moglo se proizvesti; 4,5 – 6 miliona metaka 7,62 mm, 30.000 – 50.000 metaka 12,7 mm, 20.000 – 30.000 raznih vrsta tromblona, 1.000 mina za ručni bacač, 2.000 mina za minobacač 60 mm, 8.000 mina za minobacač 120 mm, 1.000 projektila za haubicu 105 mm, 1.000 projektila za haubicu 122 mm, 700 projektila 100 mmm. Prisutni su na zahtjev komandanta GŠ-a ARBiH obećali da će najveći dio planiranih sredstava prozvesti do 15.juna).
meni samo nije jasan ovaj pravac napada 14 divizije i ovaj pravac preko Trebevica. Po ovome ispada da je neko planirao spoj jedinica u sred Pala.![]()
ima li neko mozda detaljniju kartu?
-
Paul F.
#321 Re: Deblokada Sarajeva???
Ima dijelom smisla. Srbi nisu toliki prevaranti kao hrvati i da smo sa njima sklopili sporazum manje su šanse da nas prevare ali ako nas prevare onda smo baš donji. Zajebana situacija. Da se je Alija bolje pripremio mi bi bili krivi za rat. Zajeban je ovaj život.prog321 wrote:Rat se nije mogao izbjeci.
Srbi su bili povampireni u to vrijeme. Mislili su da su neunistivi. Trebao im je dobar glogov kolac.![]()
Bosnjake su vrijedjali i ponizavali na svakom koraku. Kao tada M-muslimani su prodali vjeru za veceru. Oni su islamizirani Srbi. Vracajte se vjeri pradjedovoj. i slican mentalni proljev.
Kako god okrenes. Bosnjaci su njima bili niza rasa odredjena za klanje.
Rat je bio neizbjezan. Aliji se samo moze prigovoriti sto se nije bolje pripremio.
-
PM72
#322 Re: Deblokada Sarajeva???
Nešto ne znam da je ijedna tzv.deblokada išla prema Palama.U pokušaju deblokade ,decembra 1992,komanda je poslala jedinicu iz Hercegovine i trnovljake preko Crnog vrha i Tvrdimića na Trebević.Dio jedinice trebao je udariti na Brus i tako se spojiti sa jedinicama iz grada a drugi dio je trebao presjeći put sa Jahorine i da u zasjedi dočeka ispomoć sa Jahorine i Pala.I taj pokušaj se završio neslavno,nisu imali vodiče,učestvovala vojska sa strane koja ne zna ni gdje je Sarajevo ni gdje toranj na Trebeviću.Zalutali su po snjegu i mećavi,razišli se na sve strane.Čak su se između sebe popucali misleći da su četnici.Trnovljaci su se uspjeli izvući dok je vrlo malo hercegovaca upjelo izaći do Igmana.Dio izginuo a četnici su nalazili smrznute vojnike i opremu dugo vremena po terenu iza Trebevića.sve takozvane deblokade isle su prema palama.
Pravac prema Palama je bio najslabije branjen od strane VRS.Njihova komanda je procijenila da nemamo snage niti potrebe udarati na Pale jer i da si ih uzeo - šta dalje i kako opstati? Na Borijama i Hreši bila je smještena artiljerija dok je sama prva linija bila slabo ukopana i branjena.Tu maltene nije bilo direktnih borbi.Sa Brusa i Trebevića taj dio terena su dobro vizuelno kontrolisali jer je teren visočiji.Kanjon Miljacke je bio miniran i pokriven linijašima prosjeka 50-60 godina.Iznad Lapišnice su imali jedan PAM i do Pala više nije bilo bunkera.Teren oko Pala je bio gusto naseljen srpskim stanovništvom,imali su dobru komunikaciju sa Hrešom,Sokocem,Podgrabom,Romanijom i Jahorinom.Na Palama je bilo Predsjedništvo RS,dvije kasarne krcate oruđem i oružjem,na Jahorini bila smještena specijalna jedinica MUPa RS i ponajbolja jedinica SRK VRS pod nazivom Beli vukovi.
Hoću da kažem da smo i napravili prodor prema Palama ne bi se sjajno proveli.Pale su smještene u kotlini a imali su komunikaciju sa pet pravaca pod kontrolom VRS.Autom ti treba pola sata do Pala a pješke bogami i pola dana jer ne bi išli cestom niti bi nas autobusi prevozili.Dobro su to skontali u glavnom štabu pa se nisu puno ni naprezali da gomilaju vojsku na tom pravcu.
- bach
#323 Re: Deblokada Sarajeva???
Eto Naser je imao "ideju" da preko Mokrog deblokira Sarajevo...PM72 wrote:Nešto ne znam da je ijedna tzv.deblokada išla prema Palama.U pokušaju deblokade ,decembra 1992,komanda je poslala jedinicu iz Hercegovine i trnovljake preko Crnog vrha i Tvrdimića na Trebević.Dio jedinice trebao je udariti na Brus i tako se spojiti sa jedinicama iz grada a drugi dio je trebao presjeći put sa Jahorine i da u zasjedi dočeka ispomoć sa Jahorine i Pala.I taj pokušaj se završio neslavno,nisu imali vodiče,učestvovala vojska sa strane koja ne zna ni gdje je Sarajevo ni gdje toranj na Trebeviću.Zalutali su po snjegu i mećavi,razišli se na sve strane.Čak su se između sebe popucali misleći da su četnici.Trnovljaci su se uspjeli izvući dok je vrlo malo hercegovaca upjelo izaći do Igmana.Dio izginuo a četnici su nalazili smrznute vojnike i opremu dugo vremena po terenu iza Trebevića.sve takozvane deblokade isle su prema palama.
Pravac prema Palama je bio najslabije branjen od strane VRS.Njihova komanda je procijenila da nemamo snage niti potrebe udarati na Pale jer i da si ih uzeo - šta dalje i kako opstati? Na Borijama i Hreši bila je smještena artiljerija dok je sama prva linija bila slabo ukopana i branjena.Tu maltene nije bilo direktnih borbi.Sa Brusa i Trebevića taj dio terena su dobro vizuelno kontrolisali jer je teren visočiji.Kanjon Miljacke je bio miniran i pokriven linijašima prosjeka 50-60 godina.Iznad Lapišnice su imali jedan PAM i do Pala više nije bilo bunkera.Teren oko Pala je bio gusto naseljen srpskim stanovništvom,imali su dobru komunikaciju sa Hrešom,Sokocem,Podgrabom,Romanijom i Jahorinom.Na Palama je bilo Predsjedništvo RS,dvije kasarne krcate oruđem i oružjem,na Jahorini bila smještena specijalna jedinica MUPa RS i ponajbolja jedinica SRK VRS pod nazivom Beli vukovi.
Hoću da kažem da smo i napravili prodor prema Palama ne bi se sjajno proveli.Pale su smještene u kotlini a imali su komunikaciju sa pet pravaca pod kontrolom VRS.Autom ti treba pola sata do Pala a pješke bogami i pola dana jer ne bi išli cestom niti bi nas autobusi prevozili.Dobro su to skontali u glavnom štabu pa se nisu puno ni naprezali da gomilaju vojsku na tom pravcu.
Šta misliš je li to realno i vojnički izvodljivo?
-
PM72
#324 Re: Deblokada Sarajeva???
A baš me zanima kako bi do Mokrog? Padobranskim desantom možda? Možda je mislio da krene sa Nišića pa preko sarajevskog Ozrena,Bukovika,Vučije Luke i Hreše pa u Mokro.Ta relacija je i za iskusnog planinara koji je u formi - dosta zahtjevna i teška.Pod uslovom da se svi vojnici,oruđa i oruđa VRS na tom potezu povuku pa da ne smetaju ljudima u maršu do Mokrog.Eto Naser je imao "ideju" da preko Mokrog deblokira Sarajevo...
Naser da je mislio na deblokade ne bi guzicu izvukao helikopterom iz Srebrenice pa ostavio ljude na cjedilu.Što nije deblokirao Srebrenicu iz Tuzle kad je toliki strateg? Čuj preko Mokrog deblokirati Sarajevo?
- bach
#325 Re: Deblokada Sarajeva???
Evo šta veli Naser i kako je on to "planirao"...PM72 wrote:A baš me zanima kako bi do Mokrog? Padobranskim desantom možda? Možda je mislio da krene sa Nišića pa preko sarajevskog Ozrena,Bukovika,Vučije Luke i Hreše pa u Mokro.Ta relacija je i za iskusnog planinara koji je u formi - dosta zahtjevna i teška.Pod uslovom da se svi vojnici,oruđa i oruđa VRS na tom potezu povuku pa da ne smetaju ljudima u maršu do Mokrog.Eto Naser je imao "ideju" da preko Mokrog deblokira Sarajevo...
Naser da je mislio na deblokade ne bi guzicu izvukao helikopterom iz Srebrenice pa ostavio ljude na cjedilu.Što nije deblokirao Srebrenicu iz Tuzle kad je toliki strateg? Čuj preko Mokrog deblokirati Sarajevo?
http://www.radiosarajevo.ba/novost/117679
"
Bio sam u Generalštabu kada se krajem 1995. spremala ta posljednja neuspjela deblokada Sarajeva nazvana „Operacija T". Vidio sam da to neće izaći na dobro. Svi su bili nekako sigurni u sebe, kao da će Srbi sami otići bez borbe sa brda oko Sarajeva.
Ja sam im rekao: - Jedino ih možete otjerati tako što ćete ih napasti tamo gdje se ne nadaju. Ja bih ubacio grupe i napad'o Han-Pijesak i Sokolac, a onda cestom umarširao u Sarajevo preko Mokrog, i tako ga deblokirao.
Nisu Srbi imali toliko ljudstva, a kad ih napadneš gdje te ne očekuju, onda je rasulo, jer svako se bori za svoju familiju. Vidjelo se to na primjeru „Oluje" u Hrvatskoj - koliko su Srbi ranjivi i slabi kad ih iznenadiš."