MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post Reply
jao_situacije

#301 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by jao_situacije »

Sad kad im u željenom stožernom entitetu Arapi budu imali glavnu riječ :lol:
insomnia78

#302 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by insomnia78 »

Ma kojih multi kultura u Bosni?
Srba i Hrvata, koji pricaju istim jezikom ko i mi i prakticno su isti narodi
Koje su to kulture integrisane u Bosni?
reis1

#303 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by reis1 »

insomnia78 wrote:Ma kojih multi kultura u Bosni?

Nadam se da se salis?

Islamska tradicija, katolicka tradicija, pravoslavna tradicija, bosnjacka, hrvatska, srpska, vlaska, albanska, dubrovacka, austrijska, itd. svi oni su uspjesno integrirani u BiH tijekom povijesti, jer je BiH multi-kulti koncept, ko i npr. Amerika.

U tom kontekstu, i Arapi koji svoju kulturu baziraju na islamskoj tradiciji (a ima ih od oridjinale Arapa, preko Mesopotamaca, Asiraca, Libanaca, Egipcana, Maura...) ne bi trebalo da imaju ikakav problem uklopiti se u multi-kulti drustvo, koje ne stvara pritisak na odricanje vlastite kulture.

Monokulturna drustva, kakva su vecina europskih drustava, nisu u stanju integrirati druge i drugacije - jer vrse pritisak na odricanje vlastite kulture od tih drugacijih. Jednostavno, ne znam sta ti tu nije jasno?
jao_situacije

#304 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by jao_situacije »

reis1 wrote:

Nadam se da se salis?

Islamska tradicija, katolicka tradicija, pravoslavna tradicija, bosnjacka, hrvatska, srpska, vlaska, albanska, dubrovacka, austrijska, itd. svi oni su uspjesno integrirani u BiH tijekom povijesti, jer je BiH multi-kulti koncept, ko i npr. Amerika.

U tom kontekstu, i Arapi koji svoju kulturu baziraju na islamskoj tradiciji (a ima ih od oridjinale Arapa, preko Mesopotamaca, Asiraca, Libanaca, Egipcana, Maura...) ne bi trebalo da imaju ikakav problem uklopiti se u multi-kulti drustvo, koje ne stvara pritisak na odricanje vlastite kulture.

Monokulturna drustva, kakva su vecina europskih drustava, nisu u stanju integrirati druge i drugacije - jer vrse pritisak na odricanje vlastite kulture od tih drugacijih. Jednostavno, ne znam sta ti tu nije jasno?
zaboravio si jevreje :mrgreen:
daddy-kool

#305 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by daddy-kool »

@reis1 :thumbup:
insomnia78

#306 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by insomnia78 »

reis1 wrote:

Nadam se da se salis?

Smijesno
Sta je ostalo od te multikulture danas, sovinizam i ksenofobija
JohnnyS

#307 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by JohnnyS »

U BiH se multikultura svodi na to da većina jednih ne jede svinjetinu, a većina ostalih jede. Sličniji smo mi jedni drugima mnogo više nego što želimo priznati.
reis1

#308 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by reis1 »

insomnia78 wrote: Smijesno
Naravno da ima i takvih, recimo ti si tipican primjer. :D Vjerojatno pokusavas bit veci Francuz od Francuza, pa ti druge kulture, religije, ne-religije, nacije, rase smetaju. Pak mi Bosanci istinski smatramo da bi dole prikazane gospoje samo jos dodatno obogatile nase bosanstvo:

Sudanke, mmmmmmm:

Image

Image

Image
daddy-kool

#309 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by daddy-kool »

Nema puno mjesta na zemlji koje imaju multikulturu kao BiH, a većina ostalih su centri/hubovi velikih imperija koje same po sebi proizvode tu pomiješanost.

I Amerikanci svi dosta liče jedni na druge.
JThomas

#310 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by JThomas »

u bih se suštinski isti ljudi politički različito osjećaju, a u americi se suštinski različiti ljudi politički isto osjećaju. tako da koncepti ne mogu biti oprečniji. to je jedan od razloga zašto amerika vlada svijetom, a mi ni sami sobom.
insomnia78

#311 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by insomnia78 »

reis1 wrote:
Naravno da ima i takvih, recimo ti si tipican primjer. :D Vjerojatno pokusavas bit veci Francuz od Francuza, pa ti druge kulture, religije, ne-religije, nacije, rase smetaju.Pak mi Bosanci istinski smatramo da bi dole prikazane gospoje samo jos dodatno obogatile nase bosanstvo
Il je to u pitanju il se ipak radi o tome da u praksi vidim kakvi su arapi
Toliko mi smeta drugo i drugacije da mi je vjencani kum katolik a djetetova kuma crnkinja
Bosansku multikulturu mozes vidjeti na temama o sandzaklijama, turskim studentima, jevrejima, kinezima...
reis1

#312 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by reis1 »

insomnia78 wrote:
reis1 wrote:
Naravno da ima i takvih, recimo ti si tipican primjer. :D Vjerojatno pokusavas bit veci Francuz od Francuza, pa ti druge kulture, religije, ne-religije, nacije, rase smetaju.Pak mi Bosanci istinski smatramo da bi dole prikazane gospoje samo jos dodatno obogatile nase bosanstvo
Il je to u pitanju il se ipak radi o tome da u praksi vidim kakvi su arapi
Toliko mi smeta drugo i drugacije da mi je vjencani kum katolik a djetetova kuma crnkinja
Bosansku multikulturu mozes vidjeti na temama o sandzaklijama, turskim studentima, jevrejima, kinezima...
Lako je prepoznati sovenstvo, samo sto ga ti kod sebe ne prepoznajes.

:oops:

A bosansku multikulturu mozemo vidjeti u posljednjih 500-1000 godina, dovoljno je izaci iz kuce u bilo kojem gradu i vidjeti npr. svu tu arhitekturu staru po nekoliko stoljeca. Rukom se to moze dotaci! Neki su to pokusali 90-tih unistiti, i dan-danas to pokusavaju, ali prc Milojka, to nije moguce...
animals

#313 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by animals »

reis o cemu ti..mlatis praznu slamu..
stakasa

#314 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by stakasa »

daddy-kool wrote:Nema puno mjesta na zemlji koje imaju multikulturu kao BiH, a većina ostalih su centri/hubovi velikih imperija koje same po sebi proizvode tu pomiješanost.

Gdje si sve bio, s cim uporedujes? Ne moze to uz pomoc sedme umjetnosti
reis1

#315 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by reis1 »

animals wrote:reis o cemu ti..mlatis praznu slamu..
Sto te interesira, pitaj?
reis1

#316 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by reis1 »

daddy-kool wrote:Nema puno mjesta na zemlji koje imaju multikulturu kao BiH, a većina ostalih su centri/hubovi velikih imperija koje same po sebi proizvode tu pomiješanost.

X

Lako se moze pokazati da kruz BiH povijesnim okolnostima prolaze granice tih velikih kulturoloskih blokova, od Rima, zapadnog i istocnog, Bizantije, Osmanlija, Napoleona, Austrije, Njemacke, socijalistickog bloka, pa i danas Arapa i sl. To usvari i jeste oblikovalo visestoljetni multi-kulturalni image BiH, kao tacke gdje se ti blokovi sudaraju.
jao_situacije

#317 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by jao_situacije »

Jao zamislite umjesto 3. kanala na hrvatskom jeziku dobijemo kanal na arapskom, Čovića na idućim izborima majorizira neki ibn al nešto :lol:
stakasa

#318 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by stakasa »

reis1 wrote:

X

Lako se moze pokazati da kruz BiH povijesnim okolnostima prolaze granice tih velikih kulturoloskih blokova, od Rima, zapadnog i istocnog, Bizantije, Osmanlija, Napoleona, Austrije, Njemacke, socijalistickog bloka, pa i danas Arapa i sl. To usvari i jeste oblikovalo visestoljetni multi-kulturalni image BiH, kao tacke gdje se ti blokovi sudaraju.
:)
Boli te kurac imas rjesenje za goruce probleme. Cudi me da se niko drugi nije sjetio da smo mi spoj istoka i zapada. To isto kazu i za Istanbul, Damask i Astanu :)
Kinesko prkno

#319 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by Kinesko prkno »

Ma ne vidim neki problem sto dolaze arapi,vjerovatno im se svidja ovaj nas bosanski islam gdje se moze pivo popiti i tiket odigrati pa ljudi lagano grade gdje ce u penziju doci ,pretpostavljam da se radi o nekoj srednjoj klasi.Neka ih yebat ga sad .
daddy-kool

#320 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by daddy-kool »

reis1 wrote:

X

Pazi, sudarali su se i u Mađarskoj, Vojvodini, Slavoniji, pa i na drugim mjestima, i ipak nigdje Bosne. A moderne hubove multukulturalizma su proizvele velike imperije koje su interesno dovlačile razne narode i rase i provodile kulturološku unifikaciju.
daddy-kool

#321 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by daddy-kool »

stakasa wrote:
Gdje si sve bio, s cim uporedujes? Ne moze to uz pomoc sedme umjetnosti
:D Znaš kako kažu - čuj čit'o, hod'o.

Na zapadu, jugozapadu, jugoistoku, istoku, više puta, duže vremenske periode.
stakasa

#322 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by stakasa »

daddy-kool wrote:
reis1 wrote:

X

Pazi, sudarali su se i u Mađarskoj, Vojvodini, Slavoniji, pa i na drugim mjestima, i ipak nigdje Bosne. A moderne hubove multukulturalizma su proizvele velike imperije koje su interesno dovlačile razne narode i rase i provodile kulturološku unifikaciju.
Ovo postaje sve bolje i bolje. Ako nije stormfront jesu vehabije ili kominterna
reis1

#323 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by reis1 »

stakasa wrote:
reis1 wrote:

X

:)
Boli te kurac imas rjesenje za goruce probleme. Cudi me da se niko drugi nije sjetio da smo mi spoj istoka i zapada. To isto kazu i za Istanbul, Damask i Astanu :)
Nismo mi spoj istoka i zapada, vec geografska tacka koja ne pripada ni ljevo ni desno, ni gore ni dole, nidje-where.

Zahvaljujuci tome smo multi-kulti, a to je u danasnjim i buducim okolnostima veoma dobro.
stakasa

#324 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by stakasa »

Po cemu su Sarajevo i BL multi kulti gradovi? Pusti stare gradevine koje vise ne sluze prvobitnoj svrsi
reis1

#325 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA

Post by reis1 »

daddy-kool wrote:
reis1 wrote:

X

Pa da.

Ali ipak za npr. Madjarsku danas ne mozemo reci da je multi-kulti, jel tako - oni su svoju multikulti unistili.

Bilo bi to unisteno i u BiH, za vrijeme Austrijske okupacije, ali vec tada su poceli puhati neki drugi vjetrovi, gdje je se i na zapadu pocela taliti multikuturalnost. Naravno, u Europi je to tesko islo, i do dan-danas, i zato je americko multikulturalno drustvo preuzelo primat u svijetu.
Post Reply