MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
- jao_situacije
#301 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Sad kad im u željenom stožernom entitetu Arapi budu imali glavnu riječ 
- insomnia78
#302 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Ma kojih multi kultura u Bosni?
Srba i Hrvata, koji pricaju istim jezikom ko i mi i prakticno su isti narodi
Koje su to kulture integrisane u Bosni?
- reis1
#303 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
insomnia78 wrote:Ma kojih multi kultura u Bosni?
Nadam se da se salis?
Islamska tradicija, katolicka tradicija, pravoslavna tradicija, bosnjacka, hrvatska, srpska, vlaska, albanska, dubrovacka, austrijska, itd. svi oni su uspjesno integrirani u BiH tijekom povijesti, jer je BiH multi-kulti koncept, ko i npr. Amerika.
U tom kontekstu, i Arapi koji svoju kulturu baziraju na islamskoj tradiciji (a ima ih od oridjinale Arapa, preko Mesopotamaca, Asiraca, Libanaca, Egipcana, Maura...) ne bi trebalo da imaju ikakav problem uklopiti se u multi-kulti drustvo, koje ne stvara pritisak na odricanje vlastite kulture.
Monokulturna drustva, kakva su vecina europskih drustava, nisu u stanju integrirati druge i drugacije - jer vrse pritisak na odricanje vlastite kulture od tih drugacijih. Jednostavno, ne znam sta ti tu nije jasno?
- jao_situacije
#304 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
zaboravio si jevrejereis1 wrote:insomnia78 wrote:Ma kojih multi kultura u Bosni?
Nadam se da se salis?
Islamska tradicija, katolicka tradicija, pravoslavna tradicija, bosnjacka, hrvatska, srpska, vlaska, albanska, dubrovacka, austrijska, itd. svi oni su uspjesno integrirani u BiH tijekom povijesti, jer je BiH multi-kulti koncept, ko i npr. Amerika.
U tom kontekstu, i Arapi koji svoju kulturu baziraju na islamskoj tradiciji (a ima ih od oridjinale Arapa, preko Mesopotamaca, Asiraca, Libanaca, Egipcana, Maura...) ne bi trebalo da imaju ikakav problem uklopiti se u multi-kulti drustvo, koje ne stvara pritisak na odricanje vlastite kulture.
Monokulturna drustva, kakva su vecina europskih drustava, nisu u stanju integrirati druge i drugacije - jer vrse pritisak na odricanje vlastite kulture od tih drugacijih. Jednostavno, ne znam sta ti tu nije jasno?
-
daddy-kool
- insomnia78
#306 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Smijesnoreis1 wrote:insomnia78 wrote:Ma kojih multi kultura u Bosni?
Nadam se da se salis?
Sta je ostalo od te multikulture danas, sovinizam i ksenofobija
- JohnnyS
#307 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
U BiH se multikultura svodi na to da većina jednih ne jede svinjetinu, a većina ostalih jede. Sličniji smo mi jedni drugima mnogo više nego što želimo priznati.
- reis1
#308 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Naravno da ima i takvih, recimo ti si tipican primjer.insomnia78 wrote: Smijesno
Sta je ostalo od te multikulture danas, sovinizam i ksenofobija
Sudanke, mmmmmmm:

-
daddy-kool
#309 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Nema puno mjesta na zemlji koje imaju multikulturu kao BiH, a većina ostalih su centri/hubovi velikih imperija koje same po sebi proizvode tu pomiješanost.
I Amerikanci svi dosta liče jedni na druge.
- JThomas
#310 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
u bih se suštinski isti ljudi politički različito osjećaju, a u americi se suštinski različiti ljudi politički isto osjećaju. tako da koncepti ne mogu biti oprečniji. to je jedan od razloga zašto amerika vlada svijetom, a mi ni sami sobom.
- insomnia78
#311 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Il je to u pitanju il se ipak radi o tome da u praksi vidim kakvi su arapireis1 wrote:Naravno da ima i takvih, recimo ti si tipican primjer.insomnia78 wrote: Smijesno
Sta je ostalo od te multikulture danas, sovinizam i ksenofobijaVjerojatno pokusavas bit veci Francuz od Francuza, pa ti druge kulture, religije, ne-religije, nacije, rase smetaju.Pak mi Bosanci istinski smatramo da bi dole prikazane gospoje samo jos dodatno obogatile nase bosanstvo
Toliko mi smeta drugo i drugacije da mi je vjencani kum katolik a djetetova kuma crnkinja
Bosansku multikulturu mozes vidjeti na temama o sandzaklijama, turskim studentima, jevrejima, kinezima...
- reis1
#312 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Lako je prepoznati sovenstvo, samo sto ga ti kod sebe ne prepoznajes.insomnia78 wrote:Il je to u pitanju il se ipak radi o tome da u praksi vidim kakvi su arapireis1 wrote:Naravno da ima i takvih, recimo ti si tipican primjer.insomnia78 wrote: Smijesno
Sta je ostalo od te multikulture danas, sovinizam i ksenofobijaVjerojatno pokusavas bit veci Francuz od Francuza, pa ti druge kulture, religije, ne-religije, nacije, rase smetaju.Pak mi Bosanci istinski smatramo da bi dole prikazane gospoje samo jos dodatno obogatile nase bosanstvo
Toliko mi smeta drugo i drugacije da mi je vjencani kum katolik a djetetova kuma crnkinja
Bosansku multikulturu mozes vidjeti na temama o sandzaklijama, turskim studentima, jevrejima, kinezima...
A bosansku multikulturu mozemo vidjeti u posljednjih 500-1000 godina, dovoljno je izaci iz kuce u bilo kojem gradu i vidjeti npr. svu tu arhitekturu staru po nekoliko stoljeca. Rukom se to moze dotaci! Neki su to pokusali 90-tih unistiti, i dan-danas to pokusavaju, ali prc Milojka, to nije moguce...
- animals
#313 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
reis o cemu ti..mlatis praznu slamu..
- stakasa
#314 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Gdje si sve bio, s cim uporedujes? Ne moze to uz pomoc sedme umjetnostidaddy-kool wrote:Nema puno mjesta na zemlji koje imaju multikulturu kao BiH, a većina ostalih su centri/hubovi velikih imperija koje same po sebi proizvode tu pomiješanost.
- reis1
#315 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Sto te interesira, pitaj?animals wrote:reis o cemu ti..mlatis praznu slamu..
- reis1
#316 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Xdaddy-kool wrote:Nema puno mjesta na zemlji koje imaju multikulturu kao BiH, a većina ostalih su centri/hubovi velikih imperija koje same po sebi proizvode tu pomiješanost.
Lako se moze pokazati da kruz BiH povijesnim okolnostima prolaze granice tih velikih kulturoloskih blokova, od Rima, zapadnog i istocnog, Bizantije, Osmanlija, Napoleona, Austrije, Njemacke, socijalistickog bloka, pa i danas Arapa i sl. To usvari i jeste oblikovalo visestoljetni multi-kulturalni image BiH, kao tacke gdje se ti blokovi sudaraju.
- jao_situacije
#317 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Jao zamislite umjesto 3. kanala na hrvatskom jeziku dobijemo kanal na arapskom, Čovića na idućim izborima majorizira neki ibn al nešto 
- stakasa
#318 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
reis1 wrote:Xdaddy-kool wrote:Nema puno mjesta na zemlji koje imaju multikulturu kao BiH, a većina ostalih su centri/hubovi velikih imperija koje same po sebi proizvode tu pomiješanost.
Lako se moze pokazati da kruz BiH povijesnim okolnostima prolaze granice tih velikih kulturoloskih blokova, od Rima, zapadnog i istocnog, Bizantije, Osmanlija, Napoleona, Austrije, Njemacke, socijalistickog bloka, pa i danas Arapa i sl. To usvari i jeste oblikovalo visestoljetni multi-kulturalni image BiH, kao tacke gdje se ti blokovi sudaraju.
Boli te kurac imas rjesenje za goruce probleme. Cudi me da se niko drugi nije sjetio da smo mi spoj istoka i zapada. To isto kazu i za Istanbul, Damask i Astanu
- Kinesko prkno
#319 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Ma ne vidim neki problem sto dolaze arapi,vjerovatno im se svidja ovaj nas bosanski islam gdje se moze pivo popiti i tiket odigrati pa ljudi lagano grade gdje ce u penziju doci ,pretpostavljam da se radi o nekoj srednjoj klasi.Neka ih yebat ga sad .
-
daddy-kool
#320 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Pazi, sudarali su se i u Mađarskoj, Vojvodini, Slavoniji, pa i na drugim mjestima, i ipak nigdje Bosne. A moderne hubove multukulturalizma su proizvele velike imperije koje su interesno dovlačile razne narode i rase i provodile kulturološku unifikaciju.reis1 wrote:
X
-
daddy-kool
#321 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
stakasa wrote:
Gdje si sve bio, s cim uporedujes? Ne moze to uz pomoc sedme umjetnosti
Na zapadu, jugozapadu, jugoistoku, istoku, više puta, duže vremenske periode.
- stakasa
#322 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Ovo postaje sve bolje i bolje. Ako nije stormfront jesu vehabije ili kominternadaddy-kool wrote:Pazi, sudarali su se i u Mađarskoj, Vojvodini, Slavoniji, pa i na drugim mjestima, i ipak nigdje Bosne. A moderne hubove multukulturalizma su proizvele velike imperije koje su interesno dovlačile razne narode i rase i provodile kulturološku unifikaciju.reis1 wrote:
X
- reis1
#323 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Nismo mi spoj istoka i zapada, vec geografska tacka koja ne pripada ni ljevo ni desno, ni gore ni dole, nidje-where.stakasa wrote:reis1 wrote:Xdaddy-kool wrote:Nema puno mjesta na zemlji koje imaju multikulturu kao BiH, a većina ostalih su centri/hubovi velikih imperija koje same po sebi proizvode tu pomiješanost.
Boli te kurac imas rjesenje za goruce probleme. Cudi me da se niko drugi nije sjetio da smo mi spoj istoka i zapada. To isto kazu i za Istanbul, Damask i Astanu
Zahvaljujuci tome smo multi-kulti, a to je u danasnjim i buducim okolnostima veoma dobro.
- stakasa
#324 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Po cemu su Sarajevo i BL multi kulti gradovi? Pusti stare gradevine koje vise ne sluze prvobitnoj svrsi
- reis1
#325 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Pa da.daddy-kool wrote:Pazi, sudarali su se i u Mađarskoj, Vojvodini, Slavoniji, pa i na drugim mjestima, i ipak nigdje Bosne. A moderne hubove multukulturalizma su proizvele velike imperije koje su interesno dovlačile razne narode i rase i provodile kulturološku unifikaciju.reis1 wrote:
X
Ali ipak za npr. Madjarsku danas ne mozemo reci da je multi-kulti, jel tako - oni su svoju multikulti unistili.
Bilo bi to unisteno i u BiH, za vrijeme Austrijske okupacije, ali vec tada su poceli puhati neki drugi vjetrovi, gdje je se i na zapadu pocela taliti multikuturalnost. Naravno, u Europi je to tesko islo, i do dan-danas, i zato je americko multikulturalno drustvo preuzelo primat u svijetu.