Ne-religijski dokazi postojanja Boga
-
block
#301 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
zanimljivo je čitati i vidjeti da ima forumaša koji se znaju normalno ponašati i civilizovano diskutovati. Svako ima svoje mišljenje pojedinačno,svaki vjernik i svaki ateista. Ja npr vjerujem u dio evolucije, napredovanje,razvijanje kao i nazadovanje, sve se desava sa razlogom nastanak novih vrsta i nestanak postojecih, samo što nama ne može sve biti poznato i ne možemo sve shvatiti a mi smo takva generacija da mislimo da znamo sve i da ono što ne shvatamo ne postoji. Svemir je svakako jedno veliko savrsenstvo i niko ne moze biti ravnodusan prema toj savrsenosti, neko u tome vidi Boga a neko milijarde godina evolucije i slučajnosti. To puno zavisi i od karaktera osobe,razmišljanja,znanja itd. Po meni je najgore biti zatvoren i smatrati da je sve onako kako mi to vidimo. Ni nauka nije toliko uznapredovala koliko mi mislimo, još nije otkriveno ni 20% tajni svemira, s druge strane ni Kur'an nije rastumačen do kraja,nisu ni njegove tajne otkrivene, tako da se svako u tome treba pronaci. Ja sam zato da se ne ide predaleko u raspravu da ne bi prešla u neprijatnu situaciju ili svadju,svaka diskusija treba da se vodi normalno i na najljepsi način. Sto se tice Kur'ana i nauke bez sumnje je da su puno povezani i ima puno naučnih činjenica u Kur'anu,ali mi muslimani smo krivi sto to nismo prije shvatili i otkrili proučavajući Kur'an,nego smo čekali da to zapadni naučnici skontaju da bi im mi onda rekli e pa to pise u Kur'anu. Onda bi svijetu puno drugacije gledao na islam i na Kur'an. Muhammed a.s. je bio nepismen,nije čitao niti pisao,i nikako nije mogao znati neke stvari koje su dokazane tek poslije,a nije mogao ni prepisati od nekog prije njeg jer je rekao sam vec bio nepismen. Po meni najljepsi i najbolji nacin sirenja vjere je vlastitim primjerom,svojim lijepim ponasanjem,odnosom,moralom,načinom života, ljubaznošću, svime onim čemu nas je poslanik učio. Medjutim mi se odmah svadjamo i pravimo pametni sto samo donosi odbojnost ljudi prema svemu islamskom.
Osmjeh je sunnet
-
cackalica83
-
hemicar1993
#303 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
objasnio sam to vec, 23 para to 23 x 2= 46, tj ukupan broj hromozoma, a sta mislis sto je bas covjek/insan u Kuranu spomenut 46 puta od pocetka Kurana pa sve do pocetka poglavlja koji se zove Covjek, otkud bas 46 puta, to sam mozes gore provjeriti. to je nesto sto treba da razmislis.[/quote]
Ja ne znam za to, ali ono sto sam ti htio reci sa ovih 2-3 posta jeste da nauka veoma dobro objasnjava zasto se odredjene pojave desavaju u prirodi, i da za njih nije potrebna nikakva visa sila da njima upravlja, jer sam primijetio da te je zanimalo kako bas to da odredjene bakterijske celije imaju biceve.
Ja ne znam za to, ali ono sto sam ti htio reci sa ovih 2-3 posta jeste da nauka veoma dobro objasnjava zasto se odredjene pojave desavaju u prirodi, i da za njih nije potrebna nikakva visa sila da njima upravlja, jer sam primijetio da te je zanimalo kako bas to da odredjene bakterijske celije imaju biceve.
-
Great Cornholio
#304 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
E vala nije Bog mogao reći da " Ako ti treba svjedok, uzmi jednog muškarca ili dvije žene, ako jedna zaboravi da je druga napomene", pa da svi "naučnici" tvrde da je Kur'an Božija riječ.hemicar1993 wrote:objasnio sam to vec, 23 para to 23 x 2= 46, tj ukupan broj hromozoma, a sta mislis sto je bas covjek/insan u Kuranu spomenut 46 puta od pocetka Kurana pa sve do pocetka poglavlja koji se zove Covjek, otkud bas 46 puta, to sam mozes gore provjeriti. to je nesto sto treba da razmislis.
Numerologija nije nauka, tako da to što se čovjek u Kuran'u spominje 46 puta, i što svaka ćelija našeg organizma ima 46 hromosoma, nije nikakav dokaz da je Kur'an,bez ikakve sumnje, Božija riječ.
-
Great Cornholio
#305 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Zemlja i Život na njoj nisu mogli postati slučajno, morao je to Neko dobro isplanirati i po planu stvoriti.
- odr0n
#306 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ovo se već jednom ustanovilo kao greška! Zemlja se sastoji gledano i mehanički i hemijski od glavnih 5 slojeva, te ostalih od kojih su tih 5 sastavljeni, te na kraju ispadne 9, nikako ne može biti 7. Izvor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC411539/cackalica83 wrote:evo ti 7 slojeva zemlje o kojima Kuran govori.
izvor
http://pubs.usgs.gov/gip/dynamic/inside.html

1: Crust
2: Moho
3: Upper Mantle
4: Low-velocity Zone
5: Lower Mantle
6: D”- Layer
7: Outer core
8: Liquid-solid boundary
9: Inner core
-
5 0 5
#307 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
nemoj mi molim te postavljati videa i slike. tesko mi je to pratiti.cackalica83 wrote:
sta bi trebao Allah da nabtraja milione zivotinja u Kuranu pa da si ti onda zadovoljan![]()
malo je ovo pogresno protumaceno, opet ti kazwem moras znati arapski da tacno znas sta se kaze, nepise tamo vatra,m nego stoji ucinil smo zvijezde projektilima da pogadjaju sejtane, kako to onda, ako znamo da iz zvijezda izbija razne x-zrake, gamma zrake, mikrotalasi i sta sve jos, a na interesantije je to da je Gamma zrake explozije koje se desavaju u univerzumu i unistavaju sve ispred sebe, evo kako to izgleda
kako cemo ovo znati, Kuran nam kaze da su dzinni stvoreno od vatre koja nema dim, a to jedino moze biti x-zrake, gamma zrake i mikro talasi, radijacije i sta sve ne, sve przi a nema dima, znaci od tih sastojaka su dzinni stvoreni pa zato ih to i steti izgleda kad udara iz zvijezda.
...
nisi opet razumio kazem ti, moras da citas orginalni tekst kao bi znao o cemu je rijec. A ja vam mogu objasniti neke stvari s obzirom da znam citati orginalni tekst na arapskom i zna sta znace neke rijeci.
Znaci Allah je stvorio 7 univerzuma, a u jednom od njih(to jeste nasem) da mjesec koji je osvijetljen a sunce kao izvorom te svjetlosti.
najdonje, nije njablize, to znaci nas univerzum je ukrasen zvijezdama.
ako mi nevjerujes da je Allah govorio o paralelnim univerzumima onda barem povjeruj ove uglednom naucniku Mishiu Kaku
1 ne mora sve zivotinje, ali recimo one koje imaju 6 nogu (insekti), i koje plivaju (ribe), su i po broju vrsta i kolicinskom broju daleko najbrojniji. ne mora ih napomenuti (kao sto i nije) samo mi je malo cudno da bogu tako sto moze promaci. pa ipak ih je on stvorio.
2 opet pogresno protumaceno? slab prevod? toliko o savrsenstvu bozije objave. bojim se da gubis kredibilitet pokusavajuci osportiti nesto "losim prevodom". bog zasigurno zna da covjek, vjernik, i pored najbolje namjene moze krenuti krivim putem zbog loseg prevoda. neko ko se brinuo o broju hromozoma, morao je uzeti u obzir i ovakav pocetnicki faull.
3 dzini. stvoreni su, po tebi, x zrakama, mikortalasima... ok. prihvatam. da li su dzini ziva ili neziva bica?
4 znaci, mi smo u jednom od 7 paralelnih univerzuma. nas univerzum je ukrasen zvijezdama. nisam te uopste razumio. mozes li mi molim te detaljnije objasniti taj odnos. i kao bonus, sta mislis o ovom pasusu?
While Allah's Prophet (peace be upon him) and his companions were sitting clouds came over them and Allah's Prophet (peace be upon him) asked, "Do you know what these are?" On their replying that Allah and His Messenger knew best, he said, "These are the clouds (anan), these are the water-carriers of the Earth, which Allah drives to people who do not thank Him or call upon him." He then asked, "Do you know what is above you?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) knew best, he said, "It is the firmament, a ceiling which is guarded and waves which are kept back." He then asked, "Do you know what is between you and it?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) knew best, he said, "Between you and it are five hundred years." He then asked, "Do you knew what is above that?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) best he said, "Two heavens with a distance of five hundred years between them." He went on speaking like that till he counted seven heavens, the distance between each pair being like between Heaven and Earth. He then asked, "Do you know what is above that?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) knew best, he said, "Above that is the Throne, and the distance between it and the (seventh) heaven is the same as that between each pair of heavens." He then asked, "Do you know what is below you?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) knew best, he said, "It is the earth." He then asked, "Do you know what is under that?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) knew best, he said, "Under it there is another Earth with a journey of five hundred years between them," and so on till he had counted seven earths with a journey of five hundred years between each pair. He then said, "By Him in Whose hand Muhammad's soul is, if you were to drop a rope to the lowest earth it would not pass out of Allah's knowledge." He then recited, "He is the First and the Last, the Outward and the Inward, and He is omniscient." (Tirmidhi commented that Allah's Messenger's recitation of the verse indicates that it would go down within Allah's knowledge, power and authority, for Allah's knowledge, power and authority are everywhere, while He is on the Throne, as He described Himself in His Book.)
-
hemicar1993
#308 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Great Cornholio wrote:Zemlja i Život na njoj nisu mogli postati slučajno, morao je to Neko dobro isplanirati i po planu stvoriti.
Imali smo milione godina da se usavrsimo, od prve amino kiseline, do covjeka.
- XXS
#309 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ne pada mi na pamet da gubim vrijeme i provjeravam tacnost ovih "kuranskih dokaza". Podsjeca me na doseljenike u Americi koji su Indijancima pokazivali ogledalo, pusku i slicne stvari, a Indijanci se ibretili.
Za potrebe ove debate hajmo predpostaviti da je sve ovo tacno. I sta sad ako je ovo sve tacno. Kako ovo dokazuje postojanje boga??? Cijela logika dokaza se zasniva na predpostavci da je sve ovo znanje bilo nepoznato i nedostupno ljudima tog vremena i samim time iskljucuje bilo kakvu drugu mogucnost o izvoru spoznaje osim bozije objave.
Hajmo onda analizirati knjigu o nuklearnom reaktoru, sto je isto tako bila nepoznanica kroz hiljade godina. Jel' i to bozija objava?
Sta cemo sa Leonardom da Vincijem? Jel' on bozi poslanik zato sto je crtao helikopter i padobran 400 godina prije njihove stvarne pojave i upotrebe?
Jel' Jules Verne bozi miljenik jer je spoznao podmornicu u doba prije doba podmornica.
Knjiga o presadjivanju organa, o svemirskom brodu, o satelitu, o akceleratoru u Svicarskoj....i tako dalje i tako blize.
Prema tome, cak i uz predpostavku da je sve ovo tacno i dalje nemamo nikakav dokaz o bozijoj umjesanosti u kreiranju iste. Sve sto se moze reci je da je zanimljiva i intrigantna sa numeroloske i jos par drugih strana.
Isto tako fascinantna je i knjiga o Space Shuttle-u i jos par drugih koje se ne dovode u vezu sa bozijom objavom.
Ako ih seciran na nacin na koji seciras kuran pronaci ces jednako fascinantne cinjenice. Cinjenice koje ce ljudi poput tebe pripisati kontaktu sa vanzemaljcima. Hebiga, ipak smo u 21. vijeku, tako da sada sve neshvatljivo za siroke mase dolazi od vanzemaljaca, a ne od boga kao nekada.
Za potrebe ove debate hajmo predpostaviti da je sve ovo tacno. I sta sad ako je ovo sve tacno. Kako ovo dokazuje postojanje boga??? Cijela logika dokaza se zasniva na predpostavci da je sve ovo znanje bilo nepoznato i nedostupno ljudima tog vremena i samim time iskljucuje bilo kakvu drugu mogucnost o izvoru spoznaje osim bozije objave.
Hajmo onda analizirati knjigu o nuklearnom reaktoru, sto je isto tako bila nepoznanica kroz hiljade godina. Jel' i to bozija objava?
Sta cemo sa Leonardom da Vincijem? Jel' on bozi poslanik zato sto je crtao helikopter i padobran 400 godina prije njihove stvarne pojave i upotrebe?
Jel' Jules Verne bozi miljenik jer je spoznao podmornicu u doba prije doba podmornica.
Knjiga o presadjivanju organa, o svemirskom brodu, o satelitu, o akceleratoru u Svicarskoj....i tako dalje i tako blize.
Prema tome, cak i uz predpostavku da je sve ovo tacno i dalje nemamo nikakav dokaz o bozijoj umjesanosti u kreiranju iste. Sve sto se moze reci je da je zanimljiva i intrigantna sa numeroloske i jos par drugih strana.
Isto tako fascinantna je i knjiga o Space Shuttle-u i jos par drugih koje se ne dovode u vezu sa bozijom objavom.
Ako ih seciran na nacin na koji seciras kuran pronaci ces jednako fascinantne cinjenice. Cinjenice koje ce ljudi poput tebe pripisati kontaktu sa vanzemaljcima. Hebiga, ipak smo u 21. vijeku, tako da sada sve neshvatljivo za siroke mase dolazi od vanzemaljaca, a ne od boga kao nekada.
-
Great Cornholio
#310 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Slučajne mutacije gena ( na tome se zasniva teorija Evolucije) danas, gotovo uvijek dovode do slabljenja ili gubitka funkcije nekog organizma, do negativnih deformacija, tako da slučajnost i usavršavanje vrlo teško mogu ići zajedno.hemicar1993 wrote:Great Cornholio wrote:Zemlja i Život na njoj nisu mogli postati slučajno, morao je to Neko dobro isplanirati i po planu stvoriti.
Jedino da se mutacije nisu dešavale slučajno, da ih je Neko namjerno izazivao, jedino tada bi TE mogla biti održiva.
- odr0n
#311 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Kao ni rijeke i planine koje niko ne raspoređuje, nego nastaju ovisno o uslovima i procesima do kojih dođe, tako ni za bilo šta drugo nema potrebe da Nešto djeluje ili planira.Great Cornholio wrote:Zemlja i Život na njoj nisu mogli postati slučajno, morao je to Neko dobro isplanirati i po planu stvoriti.
-
Great Cornholio
#312 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Drugo su rijeke i planine, rijeke ako negdje malo skrenu, ili planine ako se malo negdje slegnu neće na veliko zlo izać, ali ako se samo dvije baze u polulancu DNK ( a znamo da je triplet baza u polulancu DNK šifra za izgradnju jedne aminokiseline) zamijene mjesta, može se napraviti veliki "kuršlus" u organizmu u kojem se desi mutacija gena.odr0n wrote:Kao ni rijeke i planine koje niko ne raspoređuje, nego nastaju ovisno o uslovima i procesima do kojih dođe, tako ni za bilo šta drugo nema potrebe da Nešto djeluje ili planira.Great Cornholio wrote:Zemlja i Život na njoj nisu mogli postati slučajno, morao je to Neko dobro isplanirati i po planu stvoriti.
Pokaj se, ima još šanse da ne završiš u džehenemu
Ajd zdravo...
- odr0n
#313 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Bog više nije u trendu, sad su ancient aliensi.XXS wrote:Ne pada mi na pamet da gubim vrijeme i provjeravam tacnost ovih "kuranskih dokaza". Podsjeca me na doseljenike u Americi koji su Indijancima pokazivali ogledalo, pusku i slicne stvari, a Indijanci se ibretili.

- odr0n
#314 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ništa specijalno, može nas i neki asteorid spucat da nestanemo u trenu, pa nikom ništa. Što meni govoriš za džehenem kad ćeš i sam tamo završit.Great Cornholio wrote:Drugo su rijeke i planine, rijeke ako negdje malo skrenu, ili planine ako se malo negdje slegnu neće na veliko zlo izać, ali ako se samo dvije baze u polulancu DNK ( a znamo da je triplet baza u polulancu DNK šifra za izgradnju jedne aminokiseline) zamijene mjesta, može se napraviti veliki "kuršlus" u organizmu u kojem se desi mutacija gena.odr0n wrote:Kao ni rijeke i planine koje niko ne raspoređuje, nego nastaju ovisno o uslovima i procesima do kojih dođe, tako ni za bilo šta drugo nema potrebe da Nešto djeluje ili planira.Great Cornholio wrote:Zemlja i Život na njoj nisu mogli postati slučajno, morao je to Neko dobro isplanirati i po planu stvoriti.
Pokaj se, ima još šanse da ne završiš u džehenemu![]()
![]()
Ajd zdravo...
- Retro_Eskobar
#315 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
"Ti doista, ne mozes uputiti na pravi put onoga koga ti zelis da uputis, - Allah ukazuje na pravi put onome kome On hoce, i On dobro zna one koji ce pravim putem poci." (Al-Qasas 56).
''Allah zna, a vi ne znate''
Nema potrebe da se raspravljate i jedni druge ubjedjujete kad svi ostaju pri svome.Meni ne treba ni jedan ateista nista pojasnjavati.Ja sam se licno uvjerio kakav je bio moj zivot u neznanju,a kakav je sada u Islamu.
A da je Gospodar tvoj htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio.
I reci onima koji neće da vjeruju: "Radite što god možete, a i mi ćemo raditi; i čekajte, i mi ćemo čekati!"
Da li ste se ikada zapitali o pojmu "Vrijeme"
Nema potrebe da se raspravljate i jedni druge ubjedjujete kad svi ostaju pri svome.Meni ne treba ni jedan ateista nista pojasnjavati.Ja sam se licno uvjerio kakav je bio moj zivot u neznanju,a kakav je sada u Islamu.
I reci onima koji neće da vjeruju: "Radite što god možete, a i mi ćemo raditi; i čekajte, i mi ćemo čekati!"
-
hemicar1993
#316 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Great Cornholio wrote:Drugo su rijeke i planine, rijeke ako negdje malo skrenu, ili planine ako se malo negdje slegnu neće na veliko zlo izać, ali ako se samo dvije baze u polulancu DNK ( a znamo da je triplet baza u polulancu DNK šifra za izgradnju jedne aminokiseline) zamijene mjesta, može se napraviti veliki "kuršlus" u organizmu u kojem se desi mutacija gena.odr0n wrote:Kao ni rijeke i planine koje niko ne raspoređuje, nego nastaju ovisno o uslovima i procesima do kojih dođe, tako ni za bilo šta drugo nema potrebe da Nešto djeluje ili planira.Great Cornholio wrote:Zemlja i Život na njoj nisu mogli postati slučajno, morao je to Neko dobro isplanirati i po planu stvoriti.
Pokaj se, ima još šanse da ne završiš u džehenemu![]()
![]()
Ajd zdravo...
Pa, u kodu E. Coli se svako malo desavaju mutacije (jedna od 10 na 9 replikacija), i to uopste ne izaziva kurslus kako ti kazes, jer je kod dugacak nekoliko miliona baza, tako da nije ni 1% razlike... to se desava i kod covjeka vjerovao ili ne, pa tako ti nisi savrsena kopija ni oca ni majke.
A, triplet ne mora nuzno da bude kod samo jedne amino kiseline... primjer fMet i Met, imaju iste triplete, a opet su strukturalno drugaciji... I sve to lijepo i glatko tece bez trunke uplitanja neke vise sile, samo valja znati.
-
hemicar1993
#317 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Great Cornholio wrote:Slučajne mutacije gena ( na tome se zasniva teorija Evolucije) danas, gotovo uvijek dovode do slabljenja ili gubitka funkcije nekog organizma, do negativnih deformacija, tako da slučajnost i usavršavanje vrlo teško mogu ići zajedno.hemicar1993 wrote:Great Cornholio wrote:Zemlja i Život na njoj nisu mogli postati slučajno, morao je to Neko dobro isplanirati i po planu stvoriti.
Jedino da se mutacije nisu dešavale slučajno, da ih je Neko namjerno izazivao, jedino tada bi TE mogla biti održiva.
Upravo radi slucajnih mutacija ljudi u prosjeku boluju od sezonskog gripa jednom godisnje, tj. njegov genetski kod se sa svakom sezonom prilagodjava novim uslovima, i postaje otporniji i otporniji na nove uslove koje mu dajes. Drugim rijecima... prirodna selekcija at it's finest... da se njihov geneticki materijal ne mijenja, odavno bi izumro virus sezonskog gripa, tako da, DA MUTACIJE se upravo sad preda nasim ocima desavaju.
Druge vrste slijede veoma slican princip, nepovoljnih fenotipa ce sa svakom generacijom biti sve manje i manje, a povoljnih sve vise i vise.
-
5 0 5
#318 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
ne radi se ovdje niokakvoj uputi, nego o "nereligijskim dokazima o postojanju boga".Retro_Eskobar wrote:"Ti doista, ne mozes uputiti na pravi put onoga koga ti zelis da uputis, - Allah ukazuje na pravi put onome kome On hoce, i On dobro zna one koji ce pravim putem poci." (Al-Qasas 56).
evo kako to ide:
objekt jedan: neki proces u prirodi
objekt dva: nesto iz kurana.
gleda se da objekat 2 podrzava objekt 1. ok? kako ga podrzava. tako sto recimo bilo sta iz objekta 2 se moze uzeti i objasniti raznim metodama, korespodiranja sa objektom 1. npr. "zuta tecna materija" je "jajna celija". ok? ili, npr. bog navodi vrste zivotinjaa, ali mu je mrsko nabrajati sve, pa izdvoji one koje su ljudskom oku najlakse prepoznati a izignorira 90% ostalih zivotinja. ok? ili npr. bog je stvorio sve u paru, ali kad prikazemo dokaze da u priordi i nije bas tako, cak sta vise, onda bog nije mislio na sve sve, nego je isao i do velicine atoma, koji je u paru, a opet od kojih je sve stvoreno.
ili npr. planeta zemlja, mjesec, sunce i ostale zvijezde iako i u samim surama kontradiktorne, nikako istinito ne objasnjava nastanak, odnose i razloge postojanja tih nebeskih tjela. (dobro, priznajem da razloge ne mozemo znati sa sigurnoscu, ali da su zvijezde stvorene da nas stite od dzina, a sunce da bude svjetiljka).
kako izbjeci ovakve zamke? tako sto cemo gledati u brojeve, sabirati i oduzimati, traziti fakte iz nauke i preslikavati je na tu numerologiju, pa je onda predstaviti kao neoboriv dokaz istinitosti. ako i to zakaze, onda preostaje argument, pogresno protumaceno (sic) i los prevod. i na kraju, ako i to ne upali, zadnji kec iz rukava je: (bog je preodredio da nemozes vidjeti dokaz) ili drugim rijecima, "ima boga, boga mi".
lijepo je savjetovao kolega prije par stranica. nasli ste nesto u toj vjeri sto vam pomaze u zivotu, iskoristite to, pogotovo ako ce vas to napraviti boljim ljudima. drzite se duhovne strane. pokusavanje dokazati postojanje boga naukom je uvreda za misleceg covjeka, pa tako, ako ti drzis da ja nisam "predodredjen" da saznam "boziju istinu", onda i ja vas vidim kao lijene ignorante kojima je lakse prihvatiti trivijalne, milion puta do sad izvrnute i "pogresno protumacene" par hiljada godina stare (i najbitnije, sad znamo, netacne) tvrdnje o nastanku, nego pokusati razumjeti kako priroda funkcionise proucavanjem npr. fizike, biologije, hemije...
i sam papa je porucio naucnicima (ivan pavle II), "bog je nelogican. ne pokusavajte ga objasniti logicno." s tim, ne razumijem potrebu guranja mitologije u nauku.
- nasa
#319 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
@505
Ne moze se vjerovati ni na jedan nacin u bilo kojoj religiji tako da se ne vjeruje da je Bog Tvorac i nema tu sta ko pametno da govori i da kaze drzite se duhovnosti,to je jasno .Ne ulazim u individualne dozivljaje bilo koga kao ni njegovo pravo da uzima od vjere sta pozeli ali islam je jasan Bog je Tvorac svega!
Druga prica je naucni tefsir ....to je samo jedan od pristupa Kur'anu ali iz teme u temu cesto pokazujete da ni to ne znate...postoji jos lingvisticko,tematsko,Kur'an Kur'anom itd.Znaci radi se o jednom pristipu koji vjernik ne mora nuzno ni poznavati ,sve u skladu s licnim interesima,sposobnostima itd.
Nadam se da shvatas,kada uzmes tefsir Kur'ana vecinu ovakvih tumacenja koja su izlozena na ovoj temi neces naci...
S druge strane ako se vec upustate u ovakve rasprave onda bi bilo pozeljno da to sto napisete i obrazlozite ,tako ti ovo za zvijezde i dzine.Pazi ja znam da je to recenica istrgnuta i nadje se na internetu ali Kur'an na vise mjesta pominje zvijezde i zakljucak opcenit nije sigurno to sto se sugerise i sto si ti prihvatio bez provjere....
itd.itd.
Ne moze se vjerovati ni na jedan nacin u bilo kojoj religiji tako da se ne vjeruje da je Bog Tvorac i nema tu sta ko pametno da govori i da kaze drzite se duhovnosti,to je jasno .Ne ulazim u individualne dozivljaje bilo koga kao ni njegovo pravo da uzima od vjere sta pozeli ali islam je jasan Bog je Tvorac svega!
Druga prica je naucni tefsir ....to je samo jedan od pristupa Kur'anu ali iz teme u temu cesto pokazujete da ni to ne znate...postoji jos lingvisticko,tematsko,Kur'an Kur'anom itd.Znaci radi se o jednom pristipu koji vjernik ne mora nuzno ni poznavati ,sve u skladu s licnim interesima,sposobnostima itd.
Nadam se da shvatas,kada uzmes tefsir Kur'ana vecinu ovakvih tumacenja koja su izlozena na ovoj temi neces naci...
S druge strane ako se vec upustate u ovakve rasprave onda bi bilo pozeljno da to sto napisete i obrazlozite ,tako ti ovo za zvijezde i dzine.Pazi ja znam da je to recenica istrgnuta i nadje se na internetu ali Kur'an na vise mjesta pominje zvijezde i zakljucak opcenit nije sigurno to sto se sugerise i sto si ti prihvatio bez provjere....
itd.itd.
- nasa
#320 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Slazem se da i kada bi dokazali da je sve ovo tacno(a nisam bas upratila sve sto je cackalica pisala)rijetko koga ce to napraviti vjernikom ...XXS wrote:Ne pada mi na pamet da gubim vrijeme i provjeravam tacnost ovih "kuranskih dokaza". Podsjeca me na doseljenike u Americi koji su Indijancima pokazivali ogledalo, pusku i slicne stvari, a Indijanci se ibretili.
Ljudi ne postaju vjernici ili nevjernici tako sto pola zivota izucavaju pa onda odvagaju.Vjera je licni izbor koji najprije ima porijeklo u samom covjeku ,a tek onda u svijetu oko njega,Vecina pitanje postojanja Boga si postavi u ranoj mladosti i velika vecina dalje ostane pri tome kroz zivot.Sama Objava cilja prvenstvenona covjeka pojedinca ,a tek onda dalje covjeka kao dijela zajednice,svijeta koji ga okruzuje itd.
Zato iako sam vjernica nisam pristalica pretjerano isticanja naucnog aspekta Kur'ana jer ljudi su zivjeli kao vjernici stoljecima bez da su poznavali uopce neke tumacenja koja se danas nude sto potvrdjuje ovo sto sam ti napisala vise .
I to je sasvim logicno.Kur'an kao Objava koja covjeka poziva da spozna Boga,na dobro ,olaksanje,smiraj...na ovom svijetu i nagradu na onom je njegova osnovna svrha pri kojoj se istice teznja covjeka za spoznajom koje je urodjena ,a tek onda sve ostalo.....
-
5 0 5
#321 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
vidi, ja sam postavljao pitanja, uz citate iz kurana. problem je u tome sto meni ponudjeni odgovori nisu zadovoljavajuci. nekome su vjerovatno dovoljni. ti vjerujes da je bog tvorac, ja mislim da najvjerovatnije nije. postoje puno logicniji i najbitnije, dokazljivi dokazi. ali nema to veze. ono sto jeste, i predpostavljam mnogima ovdje, kada se plagijatima, alhemijom i kvazinaucnicima pokusavaju izvrnuti naucne cinjenice, da bi se nesto poklopilo sa kuranskim ucenjem. ili jos bukvalnije, broj ponavljanja neke rijeci u kuranu, nije dokaz istinitosti icega, nego je obicna slucajnost.nasa wrote:@505
itd.itd.
nisam ja ni uveo zvijezde u raspravu, nego pokretac teme. ja sam ga pitao neke stvari, ali opet, odgovori su previse trivijalni, da bi me zadovoljili.
opet, klizav je taj put, put nauke i uvijek se mora dopunjavati. maloprije gledam press konferenciju tvoje imenjakinje. i kada vidis kolicinu truda koju naucnici naprave da bi razumjeli kako stvari funkcionisu. pa danas znamo nesto, a sutra cemo znati vise. mozda ce se ovo sto danas znamo dokazati kao neistinitim. ali, i to je dio procesa. i kad pogledas s druge strane objasnjenje, da je neka sila spustila svo to znanje u jednu knjigu omotanu siframa, i mi te sifre moramo odgonetnuti, pa onda i zivjeti po tim principima... onda ti je jasno kako mi ste to sve cini previse naivnim.
- harač
#322 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
ne shvata se da iznošenjem ovakvih tvrdnji ljudima koji nisu potpuno naučno nepismeni samo proizvodi kontraefekte; BiH, koliko god da je nazadna zemlja, ipak nije Afganistan. svojevremeno sam slušao Enesa Karića koji je svjedočio o svojoj tadašnjoj posjeti Kairu gdje se na svakom čošku prodaju kvazi-naučne knjižice dokazivanja stvari preko kur-ana, kur-anske numerologije itd. bio je dosta kritičan prema tome. ove stvari su na zapadu davno prežvakane (njutn je poznat po tome što se bavio biblijskom numerologijom puno više nego naukom), te je nemoguće zateći nekog ozbiljnog kršćanskog apologa koji koristi ove "argumente"
-
block
#323 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
sve mi se više čini da će biti od tebe veliki vjernikharač wrote:ne shvata se da iznošenjem ovakvih tvrdnji ljudima koji nisu potpuno naučno nepismeni samo proizvodi kontraefekte; BiH, koliko god da je nazadna zemlja, ipak nije Afganistan. svojevremeno sam slušao Enesa Karića koji je svjedočio o svojoj tadašnjoj posjeti Kairu gdje se na svakom čošku prodaju kvazi-naučne knjižice dokazivanja stvari preko kur-ana, kur-anske numerologije itd. bio je dosta kritičan prema tome. ove stvari su na zapadu davno prežvakane (njutn je poznat po tome što se bavio biblijskom numerologijom puno više nego naukom), te je nemoguće zateći nekog ozbiljnog kršćanskog apologa koji koristi ove "argumente"
-
block
#324 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ljudi vjernik se postaje srcem a ne razumom,razum je u tom procesu samo sredstvo,posrednik ili '' pomagalo '', a prihvatanje Boga i vjerovanje se mora dogoditi u srcu. Prije ćeš fascinirati nekoga ako osvojiš njegovo srce nego ako osvojiš njegovu pamet (znate na šta mislim) 
-
cackalica83
#325 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
505sCrtom wrote: nemoj mi molim te postavljati videa i slike. tesko mi je to pratiti.
1 ne mora sve zivotinje, ali recimo one koje imaju 6 nogu (insekti), i koje plivaju (ribe), su i po broju vrsta i kolicinskom broju daleko najbrojniji. ne mora ih napomenuti (kao sto i nije) samo mi je malo cudno da bogu tako sto moze promaci. pa ipak ih je on stvorio.
2 opet pogresno protumaceno? slab prevod? toliko o savrsenstvu bozije objave. bojim se da gubis kredibilitet pokusavajuci osportiti nesto "losim prevodom". bog zasigurno zna da covjek, vjernik, i pored najbolje namjene moze krenuti krivim putem zbog loseg prevoda. neko ko se brinuo o broju hromozoma, morao je uzeti u obzir i ovakav pocetnicki faull.
3 dzini. stvoreni su, po tebi, x zrakama, mikortalasima... ok. prihvatam. da li su dzini ziva ili neziva bica?
4 znaci, mi smo u jednom od 7 paralelnih univerzuma. nas univerzum je ukrasen zvijezdama. nisam te uopste razumio. mozes li mi molim te detaljnije objasniti taj odnos. i kao bonus, sta mislis o ovom pasusu?
While Allah's Prophet (peace be upon him) and his companions were sitting clouds came over them and Allah's Prophet (peace be upon him) asked, "Do you know what these are?" On their replying that Allah and His Messenger knew best, he said, "These are the clouds (anan), these are the water-carriers of the Earth, which Allah drives to people who do not thank Him or call upon him." He then asked, "Do you know what is above you?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) knew best, he said, "It is the firmament, a ceiling which is guarded and waves which are kept back." He then asked, "Do you know what is between you and it?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) knew best, he said, "Between you and it are five hundred years." He then asked, "Do you knew what is above that?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) best he said, "Two heavens with a distance of five hundred years between them." He went on speaking like that till he counted seven heavens, the distance between each pair being like between Heaven and Earth. He then asked, "Do you know what is above that?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) knew best, he said, "Above that is the Throne, and the distance between it and the (seventh) heaven is the same as that between each pair of heavens." He then asked, "Do you know what is below you?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) knew best, he said, "It is the earth." He then asked, "Do you know what is under that?" On their replying that Allah and His Messenger (peace be upon him) knew best, he said, "Under it there is another Earth with a journey of five hundred years between them," and so on till he had counted seven earths with a journey of five hundred years between each pair. He then said, "By Him in Whose hand Muhammad's soul is, if you were to drop a rope to the lowest earth it would not pass out of Allah's knowledge." He then recited, "He is the First and the Last, the Outward and the Inward, and He is omniscient." (Tirmidhi commented that Allah's Messenger's recitation of the verse indicates that it would go down within Allah's knowledge, power and authority, for Allah's knowledge, power and authority are everywhere, while He is on the Throne, as He described Himself in His Book.)
ali evo recimo da je spomenuo one sto imaju 6 noga ti bi opet rekao a zasto nije spomenuo one sto imaju desetine noga, kao stonoge1 ne mora sve zivotinje, ali recimo one koje imaju 6 nogu (insekti), i koje plivaju (ribe), su i po broju vrsta i kolicinskom broju daleko najbrojniji. ne mora ih napomenuti (kao sto i nije) samo mi je malo cudno da bogu tako sto moze promaci. pa ipak ih je on stvorio.
zato mogli bi nabrajati a sto nije ove a sto nije one itd itd
znaci da krivimo Boga sto si ti preveo pogresno ono sto je Bog poslao kao objavu? jeli tako2 opet pogresno protumaceno? slab prevod? toliko o savrsenstvu bozije objave. bojim se da gubis kredibilitet pokusavajuci osportiti nesto "losim prevodom". bog zasigurno zna da covjek, vjernik, i pored najbolje namjene moze krenuti krivim putem zbog loseg prevoda. neko ko se brinuo o broju hromozoma, morao je uzeti u obzir i ovakav pocetnicki faull.
pa postavi sebi pitanje, Jesu li stvoreni da budu mrtvi ili zivi3 dzini. stvoreni su, po tebi, x zrakama, mikortalasima... ok. prihvatam. da li su dzini ziva ili neziva bica?
da mi zivimo u jednom od 7 univerzuma, i nas je ukrasen zvijezdama. da bi prolazio kroz ove univerzume jedino moguce sad kad covjek umre i andjeli budu prenosili dusu umrlog kroz ove univerzume da bude zapisana , pa poslije bude vracena u grob radi ispita i iscekivanja Sudnjeg dana.4 znaci, mi smo u jednom od 7 paralelnih univerzuma. nas univerzum je ukrasen zvijezdama. nisam te uopste razumio. mozes li mi molim te detaljnije objasniti taj odnos. i kao bonus, sta mislis o ovom pasusu?
o tom hadisu ti nemogu reci jer neznam koliko je vjerodostojan hadis a drugo tesko ga je tumaciti sobzirom da neznamo sta se misli 500 Godina razdaljine, cega ??? cim nije objasnjeno cega 500 Godina hadis se nemoze lahko tumaciti.