Kao da su zene mashine za pravljenje djece.Nebitan32 wrote:
Mozemo imati 5-ero dijece po zeni(osim ako su zdravstveni problemi u pitanju). Neki cak imaju i vise od pet
Primjer
Turska - važan faktor za budućnost BiH
-
herturty
#301 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
-
talić
#302 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Oprosti ali ja nikad ne bi učestvovao u nekim kolektivnim ciljevima.Nebitan32 wrote:Pozdrav,talić wrote:@ herturty,
zaboravljaš neke stvari.
-Prvo
MI ne možemo imati petoro djece.
Da bi to bilo ostvarivo Država treba dati ozbiljnu podršku ljudima koji odluče da imaju više djece.
To podrazumjeva pristojan doplatak, besplatno obrazovanje i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.
Gospodin Erdoan je zaboravio da pozove političare da finansijski podrže rađanje većeg broja djece..
Mozemo imati 5-ero dijece po zeni(osim ako su zdravstveni problemi u pitanju). Neki cak imaju i vise od pet
Primjer
Šestero djece u porodici Dizdar
A šestog prvačića će za nekoliko godina morati opremiti porodica Dizdar. Naime, bračni par iz Sarajeva, Elzina I Erdan Dizdar imaju šestero djece, a svih šest dječaka. Najstariji ima 16 godina, a najmlađi tek pet dana. I na ovome izgleda neće stati. Majka priželjkuje i djevojčicu.
http://www.tv1.ba/vijesti/bosna-i-herce ... izdar.html
Financijska pomoc je dobrodosla i prema meni treba biti znacajno uvecana ali to svako nije preduvjet.
Cak sta vise, i dokaza je na sve strane, sve sto se vise povecava bogatstvo, sve vise opada i fertilitet. Vidjeti sve EU zemlje koje imaju ogromne demografske probleme.
Kao sto sam napisao u duzoj poruci na prethodnoj stranici (vrati se i procitaj), bitno je imati cilj. Kao narod, kao kolektivitet. Ako nam je cilj da nas bude 5 miliona i time jednom za svagda osiguramo nas opstanak kao naroda, kao kolektiviteta onda cemo to i ostvariti. Ne postoji nesto sto nas moze sprijeciti u tome. Moze nas usporiti ali ne i sprijeciti. To sve ako imamo cilj a ako ne onda svi znamo sta slijedi...povratak na 92 i jovo nanovo.
I s moje strane bio bih zadovoljan kad bi imali prosjek od troje djece po zeni. To bi omogucilo konstantan i pristojan rast (poredeci to sa okolnim narodima)
No evo vec se pocinje debatirati o ovome, sto nije bio slucaj prije 2-3 godine sto znaci da mi kao kolektivitet uvidamo da postoji problem. To je nesto pozitivno i to je prva etapa. Sada mozemo definirati kako rjesiti taj problem. Uzimajuci u obzir da imamo cilj.
Na svakom pojedincu, kao clanu kolektiviteta je da odluci je li to nesto sto ga se tice ili ne. To ne moye biti nametnuto bilo kome.
Razlog,.. nepoštenje suigrača. Pojedini suigrači (političari & Co.) uzimaju sebi dio kolača kao da hrane stotine djece. Oni plaćaju školavanje djece u privatnim koledžima a ja da šaljem petoro djece u školu bez sendviča.
Zaboravi,.....
Uz to spominješ žene kao da su robinje ili krave pa eto svaka za života treba 5 x da se oteli.
Last edited by talić on 16/09/2012 23:28, edited 1 time in total.
- Skijaš
#303 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Ideja je dobra (i sam sam se povukao na granicu negdje između periferije i sela), ali nemoj više plašiti ljude Kupresom živ bio. Dovoljno je reći od Ilijaša do Ivana i tu bi se dosta ljudi moglo naći. Kad kažeš Kupres, ljudima se automatski zalupe psihološke rolete pred takvom idejom.herturty wrote:Eto nema bogatih ljudi u Bosni. Te ljude koje ja znam u Bosni pa i dijelovi moje familije koji rade kao knjigovodje ljudi mi iskreno rekli kolika im je plata: "Ja i zena 6000 KM." Ide covijek svakog dana iz predgradja sarajeva 30 minuta do Sarajeva. I svaki dan gorivo koristi ne ide vozom iz kuce. Ima svoj stan ; znaci nema kirije, voda struja i sve ostalo maltene dzaba..
Ovaj moj je mala maca kakvih ima; ima ih koji sami zaradjuju 5 keka bez zene i to nikakvi ni inzinjeri ni nista vec ljudi koji rade jednostavno 12 sati na dan; rade subotom i imaju 5000KM. A 5000 KM u BiH je ko 5000 Eura na zapadu. Mi dijaspora smo fukara u poredjenju sa njima vjeruj ti meni. Dijaspora dok plati rezije (stan sa strujom i vodom i plinom 600 eura da iznajmim); hranu (hljeb 1,5 Eura), dok platimO osiguranje i sve ostalo pa vidio bi ti koliko ti ostane.
Neznam mnogo ljudi u Sarajevu izvan familije ali znam ih nabrojati 6 familija koji bi sutra bili kandidati za Kupres da ima puta do tamo.
Jos kad bi nekoliko to uradilo pa vidi jedan od drugog:"Joj hocu i ja ovo jeste dobro hebo Sarajevo..." I malo po malo za deceniju Sarajevo postane za fukaru i papka a prava raja zivi na selu; kao i na zapadu.
- vivaldi
#304 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
ove ideje su vam jednostavno neizvodive i u neskladu sa vremenom jer ljudi vec decenijama bjeze u gradove. Jos otkako je traktor izmisljen na selu se poceo stvarati visak radne snage.
druga stvar ove price o netaknutoj prirodi i cistom zraku su u direktnoj vezi sa neprisustvom ljudi - da se na kupres nasele desetine hiljada nebi ni tamo vise zrak ni priroda bili netaknuti.
druga stvar ove price o netaknutoj prirodi i cistom zraku su u direktnoj vezi sa neprisustvom ljudi - da se na kupres nasele desetine hiljada nebi ni tamo vise zrak ni priroda bili netaknuti.
-
talić
#305 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
uz sve to nije pošteno zagovarati život u pustari a istovremeno živjeti negdje vani u urbanoj Europi.vivaldi wrote:ove ideje su vam jednostavno neizvodive i u neskladu sa vremenom jer ljudi vec decenijama bjeze u gradove. Jos otkako je traktor izmisljen na selu se poceo stvarati visak radne snage.
- Skijaš
#306 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Nesporazum.vivaldi wrote:ove ideje su vam jednostavno neizvodive i u neskladu sa vremenom jer ljudi vec decenijama bjeze u gradove. Jos otkako je traktor izmisljen na selu se poceo stvarati visak radne snage.
Erdogan kaže da treba više djece (strateški ispravno jer na primjer, ko će uplaćivati u penzioni fond ?), pa se onda povelo debatu o uslovima za odgoj te djece. A ja kažem da se na periferiji može živjeti u 200-300 kvadrata stambenog prostora umjesto u 70-80 koliko pružaju kolektivna rješenja. Možeš imati oko kuće dunum, dva, pet, sa uređenim dvorištem, baštom i nešto voća, a sve to na 20-25 minuta autom od glavnog grada države.
- bogumila
#307 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
kakve to sve ima veze sa turskom 
- Skijaš
#308 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Ideja je dobra ili nije dobra. To odakle se ko javlja uopšte ne igra ulogu osim kad se povede priču o eventualnim oružanim sukobima. Tad se dijaspora ne bi trebala uključivati, ali mimo te teme, sigurno je da imaju pravo glasa i ne samo pravo glasa, nego i vrijedno iskustvo. Odlaskom u strane sredine po bijelom svijetu su saznali kako su druge zajednice riješile neke svoje probleme a to znanje može itekako biti od koristi nama koji smo ovdje.talić wrote:uz sve to nije pošteno zagovarati život u pustari a istovremeno živjeti negdje vani u urbanoj Europi.vivaldi wrote:ove ideje su vam jednostavno neizvodive i u neskladu sa vremenom jer ljudi vec decenijama bjeze u gradove. Jos otkako je traktor izmisljen na selu se poceo stvarati visak radne snage.
- Skijaš
#309 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Šta i kako s djecom koju Erdogan spominje, jako bitna tema. Od strateškog značaja po bosanskohercegovačko društvo.bogumila wrote:kakve to sve ima veze sa turskom
-
Incub
#310 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Posto mi na zaostajemo za normalnim nacijama nemojte tu pricu o povratku na selo pogresno shvatati,
Civilizovani to lijepo shvatili ali prije 50 godina, dok ta moda dodje do Bosne znaci racunaj oko 2040 ako u medjuvremenu ne bude rata koji ce nas vratiti u 1980 godinu.
O cemu se ovdje diskutuje, nekakvom pravljenju dijece, neki dan sam vodio onog djecaka sa klix humanitarne akcije u kupovinu.
Dijete kad je dovela majka da ste samo vidjeli zivota bi se prepali, pothranjenost opsta i da ne objasnjavam dalje.
Manite naprdjivanja, nego samo rad i rad,pomazite kome mozete i ako vam se ukaze prilika bjezite odavde
Civilizovani to lijepo shvatili ali prije 50 godina, dok ta moda dodje do Bosne znaci racunaj oko 2040 ako u medjuvremenu ne bude rata koji ce nas vratiti u 1980 godinu.
O cemu se ovdje diskutuje, nekakvom pravljenju dijece, neki dan sam vodio onog djecaka sa klix humanitarne akcije u kupovinu.
Dijete kad je dovela majka da ste samo vidjeli zivota bi se prepali, pothranjenost opsta i da ne objasnjavam dalje.
Manite naprdjivanja, nego samo rad i rad,pomazite kome mozete i ako vam se ukaze prilika bjezite odavde
- bogumila
#311 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
ne pada mi na pamet otici odavde.
-
zlata
#312 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Je'l' to drzava Turska investirala u Makedonsku privredu,hajducka travica wrote:Nemoj tako,Turska je investirala u makedonsko gradjevinarstvo trista miliona eura a u bosanskohercegovacku ekonomiju hiljadu koza(farma kod Sanskog Mosta)vukojebina wrote:Htio bi samo da pitam cijenjene forumase koji misle da su im turci prijatelji, ili jos gore braca, na kojem je mjestu, u Bosni i Hercegovini naravno, Turska kao strani investitor odnosno ulagac?
Osim turskih serija, jeftine robe, jeftine obuce i odjece, ja ne vidjeh nesto tursko u Bosni...
Daleeeeeko im kuca od moje...
il' su to turski gradjani, ili makedonski emigranti koji zive u Turskoj, pa sad vide dobit na Balkanu, i ulazu u rodnu grudu, Makedoniju?
Onako pitam samo? Radoznalost moja!
-
hajducka travica
#313 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Turci grade četiri nebodera u Skoplju
17 juli 2012 Izmijenjeno 09:30 CEST
Cevahir Holding je zvanično počeo rad na ovom projektu vrijednom 300 miliona eura.
http://staff.balkans.aljazeera.net/maka ... -u-skoplju
Polaganju kamena temeljca prisustvovali su makedonski i turski zvaničnici [Anadolija]
Turska firma Cevahir Holding udarila je temelje za četiri nebodera od 42 sprata, čija gradnja će biti završena u narednih 36 mjeseci, prenosi Anadolija.
U prisustvu velikog broja zvanica, među kojima su bili predsjednik Makedonije Gyorge Ivanov, premijer Nikola Gruevski, veliki broj poslanika Parlamenta Makedonije, ambasador Turske u Makedoniji Gurol Sokmensuer i niz ambasadora stranih zemalja, Cevahir Holding je zvanično počeo rad na ovom projektu vrijednom 300 miliona eura.
Najskuplji projekt
Makedonski zvaničnici su ovaj građevinski poduhvat nazvali historijskim, jer predstavlja najskuplji projekat u ovoj zemlji ikada ostvaren.
Zgrade koje će dostići visinu od 130 metara će biti među najvišim u Makedoniji i susjednim zemljama.
Neboderi koji će biti izgrađeni su znatno viši od sadašnjih najviših zgrada u zemlji.
Zgrade koje će dostići visinu od 130 metara će biti među najvišim u Makedoniji i u susjednim zemljama.
"Ovaj građevinski projekt u Skoplju će se prostirati na skoro 280.000 kvadratnih metara zatvorenog građevinskog prostora. Zgrade će imati 42 sprata visine 130 metara. Dvorište oko zgrada će se prostirati na blizu 24.000 kvadratnih metara, dok će autopark iznositi otprilike 3.500 kvadratnih metara", izjavio je jedan od direktora Cevahir Holdinga, Ibrahim Cevahir.
Najveća strana investicija
"Sretan sam što mogu prisustvovati događaju kojim se obilježava najveća strana investicija koja je ikada pristigla u Makedoniju. Ove zgrade će biti najviše zgrade u Makedoniji. Firma koja će raditi na ovim zgradama dolazi iz Turske. Dugo vremena smo se dogovarali s predstavnicima Cevahir Holdinga u vezi s ovim projektom. Osigurali smo potrebne uslove za investiciju, kao što su niski porezi, otkup poslovnog prostora po niskoj cijeni i skraćene birokratske procedure. Danas smo u poziciji postaviti temelj za jedan veliki projekt", kazao je makedonski premijer Nikola Gruevski.
"Ovim projektom će veliku korist imati i građevinski radnici i građevinske firme u zemlji, fabrike čelika i metala, firme koje proizvode električnu energiju i dostavljaju vodu, ekonomisti... Ovim projektom će se u blizini zgrada početi graditi fabrike, tržni centri, javne ustanove, ulice, sportske sale, parkovi, hoteli, autoparkovi...", dodao je on.
"Projektom će se privući veći broj stranih turista koji posjećuju ovu zemlju. Ovim se još jednom pokazalo da su Makedonija i Turska prijateljske zemlje, koje imaju odlične odnose na svim poljima. Za 36 mjeseci posebnom prigodom slavit ćemo otvorenje ovih zgrada", poručio je Gruevski.
Projekt će, prema procjenama, koštati blizu 300 miliona eura.
-
racionalista
#314 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
dajte nam oruzje, hebo vas neboderi
-
hajducka travica
#315 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Daj boze da nisam u pravu ali ako budemo cekali od Turaka oruzje i pomoc procicemo ko onaj sto je qu*com mlatio gloginje.Turska je bijegom sa Balkana zavukla se u svoj brlog i hrkla skoro sto godina ne osluskujuci sta se oko nje i u svijetu dogadja.Neznam samo ko je gura ponovo na Balkan.Da se razumijemo,ja shvatam proslost je proslost,danas su nove okolnosti i Bosni je potreban svako ko joj zeli pomoci i moze pomoci.Turska se bila nasiljila i na Siriju,istjerala tenkove,vojne vjezbe,prijetnje najvisih zvanicnika i od jednom se sve utisa.racionalista wrote:dajte nam oruzje, hebo vas neboderi
- p206
#316 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Kad Mile, Zlaja,Suljo, Draganče i ostala kompanija ukinu PDV na pelene i ostale dječije stvari, i kad knjige u osnovnoj školi budu besplatne, biće i više djece... do tada se ja nudim da im bez odštete oplodim žene ako išta valjaju, jer ih oni mogu izdržavati. Boli njih k***c za Bošnjake, Hrvate i Srbe.
Nebi bio problem da čovjek živi od 600 maraka sa 3-4 djece da su cijene kao prije 10 godina, ali jok kod nas cijene rastu a plata stagnira.
Nebi bio problem da čovjek živi od 600 maraka sa 3-4 djece da su cijene kao prije 10 godina, ali jok kod nas cijene rastu a plata stagnira.
- vivaldi
#317 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Pa nisu stvari bas tako jednostavne - mi nemamo i necemo jos dugo imati problem s tim ko ce uplacivati u PIO. Nas problem je sto nema posla pa omladina i dan danas odlazi vani.Skijaš wrote:Nesporazum.vivaldi wrote:ove ideje su vam jednostavno neizvodive i u neskladu sa vremenom jer ljudi vec decenijama bjeze u gradove. Jos otkako je traktor izmisljen na selu se poceo stvarati visak radne snage.
Erdogan kaže da treba više djece (strateški ispravno jer na primjer, ko će uplaćivati u penzioni fond ?), pa se onda povelo debatu o uslovima za odgoj te djece. A ja kažem da se na periferiji može živjeti u 200-300 kvadrata stambenog prostora umjesto u 70-80 koliko pružaju kolektivna rješenja. Možeš imati oko kuće dunum, dva, pet, sa uređenim dvorištem, baštom i nešto voća, a sve to na 20-25 minuta autom od glavnog grada države.
Sinonim za natalitet u sirim razmjerama su albanci vec sto godina, ali albanija i sada ima manje stanovnistva cak i od nas. Zasto? Pa zato sto nemaju posla, pa uplacuju u PIO, ali Svajcarske, Njemacke...
Takodjer trebas imati na umu da je danas zivot puno skuplji nego nekada prije, a kupovna moc i beneficije manje. Kompjuteri, telefoni, internet...sve to nisu mali izdaci u odnosu na nase plate (a neophodni su jer nisi konkurentan bez toga), a toga nije bilo cak ni prije samo 20 godina. Danas vise nema ni dzabnih stanova od drzave, a da bi imao vise od dvoje djece treba ti bar 70 kvadrata, a taj stan hm..prilicno kosta - dozivotna kreditna zavala i stres.
Sto se tice ovog dislociranja izvan gradova, to mozda ima smisla ovako teoretski ako se radi o pojedinacnim slucajevima, ali pojedinacni slucajevi ne znace nista. Cim bi o preslo u masovnu pojavu, odmah bi se izgubile sve ove prednosti koje nabrajas - od netaknute prirode i cistog zraka, do ovih 25 minuta od glavnog grada jer bi tada bile i vece guzve, a vise ljudi podrazumijeva normalno i vise infstarkture...
Ma na kraju krajeva, taj princip raeljavanja iz gradova u sela je radio samo Pol Pot koliko se sjecam.
Mada opet svakako postoji demografija kao nauka i ona ima svoje mjesto - treba napraviti neki plan, ali ozbiljni demografski planovi zahtjevaju velika ulaganja i to visedecenijska i zato mislim da je trenutno priroitet ekonomija
- Skijaš
#318 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Mislim da smo do tog došli na tragu Erdoganovog poziva da građani BiH imaju više djece, odnosno zbog činjenice da je to lakše kada na raspolaganju imaš par stotina kvadrata stambenog prostora.vivaldi wrote:Sto se tice ovog dislociranja izvan gradova, to mozda ima smisla ovako teoretski ako se radi o pojedinacnim slucajevima
-
The BEN10
#319 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
A zašto nebi umjesto u stanu od 70 kvadrata "u čaršiji", kupio plac 10-15 km (ili nedaj Bože čitavih 20 km) dalje od Sarajeva i tamo napravio kuću sa 200 kvadrata sa mnogo manju cijenu, korak po korak !?vivaldi wrote:Takodjer trebas imati na umu da je danas zivot puno skuplji nego nekada prije, a kupovna moc i beneficije manje. Kompjuteri, telefoni, internet...sve to nisu mali izdaci u odnosu na nase plate (a neophodni su jer nisi konkurentan bez toga), a toga nije bilo cak ni prije samo 20 godina. Danas vise nema ni dzabnih stanova od drzave, a da bi imao vise od dvoje djece treba ti bar 70 kvadrata, a taj stan hm..prilicno kosta - dozivotna kreditna zavala i stres.
-
talić
#320 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Vi kao da nikad niste vidjeli selo.The BEN10 wrote:A zašto nebi umjesto u stanu od 70 kvadrata "u čaršiji", kupio plac 10-15 km (ili nedaj Bože čitavih 20 km) dalje od Sarajeva i tamo napravio kuću sa 200 kvadrata sa mnogo manju cijenu, korak po korak !?vivaldi wrote:Takodjer trebas imati na umu da je danas zivot puno skuplji nego nekada prije, a kupovna moc i beneficije manje. Kompjuteri, telefoni, internet...sve to nisu mali izdaci u odnosu na nase plate (a neophodni su jer nisi konkurentan bez toga), a toga nije bilo cak ni prije samo 20 godina. Danas vise nema ni dzabnih stanova od drzave, a da bi imao vise od dvoje djece treba ti bar 70 kvadrata, a taj stan hm..prilicno kosta - dozivotna kreditna zavala i stres.
spominjati život na selu u Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji,... gdje svako selo ima struju, vodu, kanalizaciju, apoteku, liječnika, školu sa uslovnom salom, ( mnoga i zatvorene bazene, teniske terene),...i upoređivati ih sa našim koja imaju problema sa vodom, nemaju kanalizacije, odvoza smeća, hladne i neuslovne škole sa lošim mokrim čvorovima koji su često i bez vode, bez apoteka, liječnika,.... je pomalo neozbiljno. Uz sve to svakodnevno putovanje cijele porodice prema gradu i nazad prema kući ( 20 km udaljenosti) košta 500 do 1000 maraka mjesečno. Pa ti računaj.
-
sanaman
#321 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Zamisljam koju su glavne parole, prilikom odgoja cetvero djece u BiH, gdje god...grad, selo, nebitno u ovakvom ekonomskom okruzenju...
1. suti, nek si ziv i zdrav
2. bice nafake
3. ja nisam imao, ja sam odrastao sa jednim patikama...pa mozes i ti
4. ...
kako mislim samo nabaviti npr. skolske knjige, sta je sa daljim skolovanjem djece (ne mogu svi dobiti stipendije), sportske aktivnosti (red bi bio da se djeca bave sportom) a dan ne pricam o drugim stvarima, ne znam koliko raunara treba u kuci (ili da djeca koriste jedan racunar na zetone)....tipicno bosanki, bice nekako, kako cemo, ma lako cemo...a na kraju samo jako neodgovorno.
2. bice nafake
3. ja nisam imao, ja sam odrastao sa jednim patikama...pa mozes i ti
4. ...
kako mislim samo nabaviti npr. skolske knjige, sta je sa daljim skolovanjem djece (ne mogu svi dobiti stipendije), sportske aktivnosti (red bi bio da se djeca bave sportom) a dan ne pricam o drugim stvarima, ne znam koliko raunara treba u kuci (ili da djeca koriste jedan racunar na zetone)....tipicno bosanki, bice nekako, kako cemo, ma lako cemo...a na kraju samo jako neodgovorno.
- Skijaš
#322 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Pa nećeš dijete odvesti u Dejčiće, na potezu od Ilijaša do Ivan sedla se može naći bolje uslove za život nego što su u kolektivnim rješenjima s lijeve strane Miljacke, ili kineskim četvrtima s desne.talić wrote:Vi kao da nikad niste vidjeli selo.The BEN10 wrote:A zašto nebi umjesto u stanu od 70 kvadrata "u čaršiji", kupio plac 10-15 km (ili nedaj Bože čitavih 20 km) dalje od Sarajeva i tamo napravio kuću sa 200 kvadrata sa mnogo manju cijenu, korak po korak !?vivaldi wrote:Takodjer trebas imati na umu da je danas zivot puno skuplji nego nekada prije, a kupovna moc i beneficije manje. Kompjuteri, telefoni, internet...sve to nisu mali izdaci u odnosu na nase plate (a neophodni su jer nisi konkurentan bez toga), a toga nije bilo cak ni prije samo 20 godina. Danas vise nema ni dzabnih stanova od drzave, a da bi imao vise od dvoje djece treba ti bar 70 kvadrata, a taj stan hm..prilicno kosta - dozivotna kreditna zavala i stres.
- Skijaš
#323 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
organizovano bavljenje sportom i instant pristup video igr... pardon, facebo... pardon, enciklopedijama na internetu. To je ono o čemu govorim, postavilo se ciljeve koji su apsolutno nevezani za uspjeh djeteta i onda se te izmišljene standarde nameće kao pitanje života i smrti. Ne daj bože da ti dijete samo šuta loptu s društvom na livadama iza kuća, u klub ti njega pa kopačke, trenerke, torbe, to je garancija sreće.sanaman wrote:Zamisljam koju su glavne parole, prilikom odgoja cetvero djece u BiH, gdje god...grad, selo, nebitno u ovakvom ekonomskom okruzenju...
2. bice nafake
3. ja nisam imao, ja sam odrastao sa jednim patikama...pa mozes i ti![]()
4. ...
-
sanaman
#324 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
kada si ti zadnji puta kupio kartu za na netu, koristio online banking itd. To sta ce dijete koritstit je do roditelja, ali populistickom izjavom eto FB i sl. dijete ce biti glupo...hoce, ostace nepismen...kada ode nedgje gledace ko tele u sarena vrata dok drugij drmaju, razvaljuju i razmjenjuju informacije oko njega...a on u kamenom dobu....ali je to samo segment. Nego kako cemo sa 4 djece, koliko racunara, jedno biciklo pa se svi mijenjau ili kako (a znam, sada ce argument pa nisam ni ja imao, ja sam uzimao od brata, itd.)...i ko placa internet...tata ili mama? Ja bi rekao prije tata, jer mama ima pune ruke posla oko zbrinjavanja djece i organizovanja domacinstva za 6 ljudi, sto je za mene full-time job. A koliko tata zaradjuje? Da bi svi sjeli u auto...koje im auto treba? Rekoh ja neodgovorno i nista vise,.Skijaš wrote:organizovano bavljenje sportom i instant pristup video igr... pardon, facebo... pardon, enciklopedijama na internetu. To je ono o čemu govorim, postavilo se ciljeve koji su apsolutno nevezani za uspjeh djeteta i onda se te izmišljene standarde nameće kao pitanje života i smrti. Ne daj bože da ti dijete samo šuta loptu s društvom na livadama iza kuća, u klub ti njega pa kopačke, trenerke, torbe, to je garancija sreće.sanaman wrote:Zamisljam koju su glavne parole, prilikom odgoja cetvero djece u BiH, gdje god...grad, selo, nebitno u ovakvom ekonomskom okruzenju...
2. bice nafake
3. ja nisam imao, ja sam odrastao sa jednim patikama...pa mozes i ti![]()
4. ...
P.S. ako je moj otac morao sutati na livadi, pa cak i ja...i na kraju ako moje dijete mora sutati na livadi onda je samo dokaz koliko smo zaostali. jer kroz tri generacije se nista nije promijenilo, sve isto...na livadi.
- madner
#325 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Ta ekonomska racunica stoji, ali u vremenima kada su svi imali manje i pitanje nije bilo koliko racunara nego da li ce se moc nahraniti opet je bilo vise djece.