Savjeti vozacima pocetnicima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nermin_BH

#301 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Nermin_BH »

.
Last edited by Nermin_BH on 21/02/2014 23:44, edited 1 time in total.
insomnia78

#302 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by insomnia78 »

I ziv bio gledaj cestu, prati saobracaj a ne BC i kol'ko ti auto trosi
Spektakluk

#303 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Spektakluk »

insomnia78 wrote:I ziv bio gledaj cestu, prati saobracaj a ne BC i kol'ko ti auto trosi
Hahahaha, pa naravno da to i radim, kao sto rekoh pokusavam voziti u skladu sa "dobrom praksom". Nije valjda da se stice takav utisak :lol:
Pozdrav!
insomnia78

#304 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by insomnia78 »

:D
Mlad i Nevin

#305 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

Pamet u glavu i nemoj ko jedan jaran, pretiče auto s guza na guz (žao mu stisnut) i dok mu u susret ide kamion on viče ejj vidi na boardu troši mi 3 litra.. :D
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#306 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by haso hasic »

Evo da podijelim savjet sa vozacima pocetnicima.
Ja samo polozio,friska vozacka u dzepu,
spremam se da izadjem iz avlije kad komsija (stari vozac,penziju zaradio na volanu)
me upita hocu li do grada da i njega potjeram.
Ma naravno komso rekoh.I krenem ja,sve lagano,pimplam,sve polako da neforsiram motor.
Gleda komsija sta radim i onda mi rece;
"Sine da ti komso nesto kaze,zenu nikad necuvaj od kurca a auto od gasa"
Eto otad je proslo vec skoro pa 15-16 godina,iznad komsije vec odavno raste trava
a ja se namijenjo auta i drzim se njegovog savjeta.
Supruga naravno nema nista protiv.
insomnia78

#307 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by insomnia78 »

Odlican savjet :D
Spektakluk

#308 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Spektakluk »

Sav jet je za 10 :lol: Mad alicno ne vidim nekog benefita od davanja gasa pri ogranicenjima 50/60 km/h, osim kod preticanja, ali to se uci u slijedecem semestru :). Osim u tom slucaju, ostalo je dupli porez (gorivo + kazna).
Nego da li neko ima objasnjenje za vibracije koje sam osjetio u autu prilikom spustanja u 3. brzini a bez dodavanja gasa?
530i

#309 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 530i »

Dobar je to savjet početnicima, kojim stepenom prenosa se penješ uzbrdo tim se i spuštaj nizbrdo...bar dok ne upoznaš dobro i auto i dotičnu cestu...
Što se tiče vibracija, ako se ne budu ponavljale, zaboravi na njih....i gas puštaj samo kada usporavaš ili ideš nizbrdo...po ravnom samo gubiš na brzini i takvim stilom osim što nerviraš sve na cesti i trošiš više goriva. 60, pa i 50 na sat po ravnom možeš komotno i u četvrtoj voziti, ako se radi o ravnomjernoj vožnnji (neću reći i petom jer ne poznajem tvoj auto)...praksa će učiniti svoje, samo polako...bolje i sporije ako nisi siguran nego brže pa pod zemlju.
jefferson

#310 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by jefferson »

haso hasic wrote:Evo da podijelim savjet sa vozacima pocetnicima.
Ja samo polozio,friska vozacka u dzepu,
spremam se da izadjem iz avlije kad komsija (stari vozac,penziju zaradio na volanu)
me upita hocu li do grada da i njega potjeram.
Ma naravno komso rekoh.I krenem ja,sve lagano,pimplam,sve polako da neforsiram motor.
Gleda komsija sta radim i onda mi rece;
"Sine da ti komso nesto kaze,zenu nikad necuvaj od kurca a auto od gasa"
Eto otad je proslo vec skoro pa 15-16 godina,iznad komsije vec odavno raste trava
a ja se namijenjo auta i drzim se njegovog savjeta.
Supruga naravno nema nista protiv.
:lol: :lol: :lol: za 10!
Mračajski proto

#311 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mračajski proto »

Bog da mi oprosti, al' mi se maloprije učinilo da je naziv teme ''Smrt vozačima početnicima''. :-)
mefistofilis

#312 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by mefistofilis »

kad god sam kretenski vozio nikad mi se nista nije desilo. valjda ostali skontaju i sklone se budali,jel.
a maler me je pratio kad negdje na ravnici vozim 60 i svi me preticu... I nije neki savjet alitako je bar meni bilo.
i da. cim sam polozio odmah sam zgulio citavu lijevu stranu sa sve retrovizorom a nisam ni iz avlije izasao, ali me to nije sprijecilo da nastavim svojim putem bez i da sam izasao da vidim sta sam uradio.
i jos nesto,nikad nisam vozio auto skuplje od 5000 (malo sto nisam imao para a malo sto se ne isplati)
Bananamen3

#313 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Bananamen3 »

Pozdrav svima, ja sam uslovno pocetnik jer vozim skoro 2 godine. Al valjda imam i nekih zenskih gena, pa mi voznja i ne ide kao po loju:) Ovo je odlicna tema, nadam se da mi mozete pomoci. Dosad sam vozio benzinca i poprilicno sam navikao na njega iako je na pocetku bilo zajebano. Sada sam presao na dizela, tacnije obicnog atmosferskog dizela iz druge polovine 90-ih ako vam nesto znaci. Kontam da je pri kretanju dizelu potrebno mnogo gasa, i pri ravnom sam to malo ispraksirao, ali malo veci uspon i eto problema. Na proslom autu sam skolski naucio da otpustim kvacilo dok se ne zatrese, tad spustam kocnicu, dodajem malo gasa, krecem i otpustam kvacilo skroz. Kroz najvece uspone je isao. Al sada sa istom procedurom kod dizela i ne ide bas tako. Otpustim kvacilo, sve se trese, motor ko da hoce da izleti, pustim kocnicu, polako pocnem da dodajem gas, nista se ne desava. Tek negde kad sam ga bas pritisnuo zaskripa kao kad kvacilo ne spoji skroz. E tad je krenuo polako. Imam neki osecaj da mi se to desava cesce kad vucem veci teret, tacnije pored mene jos minimum 2 osobe. Kontam, jeste mali auto, ali dizel je mora povuci. Druga stvar koja mi nije jasna je druga brzina. Koja je od prilike minimalna brzina kojom bi moglo da ide drugom? Ja sam nekako iz prica ostalih shvatio da drugom mogu da idu i 1 na sat i uzbrdo i po ravnom. A ja kad moram da se mimoidjem u uskoj ulicici uzbrdo, moram u prvu obavezno inace se gasi. Jos bih nesto pitao o kocenju motorom, ali mnogo sam se raspisao, tako da cu to ostaviti za drugi put.
530i

#314 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 530i »

Slobodno daj dizelu gasa, pogotovo ti stariji hoće...neće mu ništa biti :) Ako nisi sasvim siguran onda negdje vježbaj da se malo ispraksiraš... To mrcvarenje pri kretanju mi je bezveze, slobodno s gasom, naravno bez pretjerivanja. Što se tiče kretanja i brda u drugoj brzini, pusti te priče i samo ubacuj u prvu kada su manje brzine kretanja...to je normalno i to svako radi, a ti koji pričaju suprotno - pričaju gluposti.
Selmir_Tz

#315 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Selmir_Tz »

Samo dva savjeta početnicima.

Ne žuri.

Ne vozi ako si pio/pila.
Bananamen3

#316 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Bananamen3 »

Procitah da neko kaze da ne treba ubacivati u prvu kad kocis nizbrdo. Zanima me zasto je tako? Ja ubacujem u prvu kad su bas velike nizbrdice, kad ne mogu da obuzdam auto bez klasicnog kocenja.
Mlad i Nevin

#317 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

Valjda se mjenjac opterecuje u tom rezimu, pa je bolje malo potrositi kocnice nego njega. Ako grijesim, neka me neko upuceniji ispravi.

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
530i

#318 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 530i »

Kakva je to nizbrdica da moraš i u prvu ubaciti?? Takvim nizbrdicama se obično i prilazi brzinom kretanja vozila koja je izuzetno niska i samim tim se već koristi prva, a ne druga ili treća.
sorcerer

#319 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

ako ne vozis brze od 40 km/h nema nikakvih problema da ubacis u prvu i nece biti nikakvih posljedica...
Bananamen3

#320 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Bananamen3 »

Ide blaga nizbrdica, pa onda pregib i ta strmina. Na pocetku auto krene veoma sporo, a pred sami kraj cak i u prvoj se muci da ga odrzi, zaurla motor i ubrza malo... Naravno da ne ulazim sa 40 u prvu, ne znam ni da li bi moglo da ubaci pri toj brzini.
sorcerer

#321 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

mozes ubaciti i na 60 ,ali nema potrebe za to ...
530i

#322 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 530i »

Držiš ga u prvoj brzini i kočnicom ne daš da ubrza...
Bananamen3

#323 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Bananamen3 »

Meni generalno ne smeta to sto malo pred kraj ubrza, nego se ljudi pocnu okretati ka meni zbog urlikanja motora, pa tada pritisnem malo i kocnicu.
530i

#324 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 530i »

Jedini ljudski pogledi koji mene interesuju su policijski :oops: :lol: Ujedno i savjet početnicima :mrgreen:
Spektakluk

#325 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Spektakluk »

Molim za komentar tvrdnje izrecene ovdje: http://www.instruktor-voznje.com.hr/kocenje/

"Kočnicu pritisnete blago i prema potrebi. Kočite i usporavate auto bez pritiskanja papučice spojke. Na taj način kočite i motorom. Broj okretaja motora se smanjuje. Možete kočiti sve do minimalnog okretaja motora. Nakon toga morate pritisnuti papučicu spojke i promijeniti u niži stupanj prijenosa."

Dakle kod kocenja i zaustavljenja na semaforima, potrebno je kociti dok obrtaji ne padnu na nivo u leru, a zatim prebaciti u nizi stepen prenosa?
Kada vidim da se zatvara semafor, vrlo cesto vozim oko 50 km/h u 3. brzini, prema ovome ispravno zaustavljenje bi bilo da s ekoci kocnicom bez pritiskanja kvacila do obrtaja u leru pa ond aprebaciti u 2. brzinu, pa opet kociti do lera i onda pritisnut kvacilo i izbacit iz brzine uz upotrebu kocnice??????

Ovo me instruktor nije ucio.
Post Reply