Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

Hakiz

#29951 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hakiz »

SmokingMan wrote: 22/03/2025 12:24 Sada je realnost utjecaja lobija takva da je Israel first, America second, maybe.
Baš danas na AlJazeeri bio dokumentarac o ovom čovjeku:

https://www.science.org/content/article ... years-jail

Valja Americi požuriti ako ne želi da je Kina pregazi vještački uzgojenom vojskom.

Dokumentarac je bio više o licemjerju zapadnjačke naučne zajednice, ali Kina grabi "naprijed" ogromnim koracima.

Vrijeme je, nakon 65 miliina godina, za drugi asteroid da izbriše "vladajuću" vrstu.
Nisamsdaali

#29952 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Nisamsdaali »

Kakva energija i posjećenost rallya Sandersa i AOC. Lično sam što se policies tiče umjereni demokrata(evropski centar, američki lijevi centar), ali neka se stidi 90% njih uz par izuzetaka (Newson) zbog kurcobolje.Imam osjećaj da bi Jeffries i Schumer radije Trumpa i nakon 2028. nego ikog ljevlje od centra za predsjednika.

Progresivci su zaslužili kandidata za predsjednika svojom posvećenosti, iako se ne slažem s njima po mnogim pitanjima
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#29953 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

AOC for prezident :bih:
drug_profi

#29954 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by drug_profi »

Interesantno. Nešto će se novo, pozitivno, izroditi u US društvu.
jeza u ledja

#29955 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Tacno sam ovo predvidio :lol:

Ako je ovo samo grassroots kampanja za postavljanje novih lica u Kongres, ljudi koji su usmjereni na ekonomski boljitak srednje klase i mladih ljudi, definitivno podrzavam. Posto foteljasi metuzalemi ne rade nista, neko mora.

No ako je ovo samo jos jedan pokusaj predsjednicke kampanje nikako ne podrzavam. Ne vidim u kojem filmu ce zemlja koja je glasala za fasiste u roku 4 godine glasati za socijaliste. Ovi ce morati bas dobro usrati motku…no i tada ce mozda biti potrebna “vlada ujedinjenja”.

Za sad ovo gledam cisto kao pokret za nekakve, bilo kakve trzaje protiv rezima i oligarhije. :thumbup:
Haris.ba

#29956 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Haris.ba »

jeza u ledja wrote: 23/03/2025 13:57 No ako je ovo samo jos jedan pokusaj predsjednicke kampanje nikako ne podrzavam. Ne vidim u kojem filmu ce zemlja koja je glasala za fasiste u roku 4 godine glasati za socijaliste. Ovi ce morati bas dobro usrati motku…no i tada ce mozda biti potrebna “vlada ujedinjenja”
Pa imaces izbor. Za trampiste ili AOC i Bernija. Sto moraju demokrate klapnuti da bi pobjedili? Ako je narodu dobro pod Trampovim politikama onda neki demokrata ala Schumer pogotovo nece pobjediti.

Samo radikalno.
dale cooper

#29957 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

Trump ukida legalni status za osobe iz četiri države koji se nalaze u SAD-u, odluka pogađa 530.000 ljudi

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odlučila je da neće produžiti legalni status za 530.000 osoba iz Venecuele, Kube, Haitija i Nikaragve, piše NBC News.

Tako će ove osobe ostati bez pravnog razloga za ostanak u SAD-u od 24. aprila, kada program koji im je dao pravni status u Americi istekne.

Ovaj program uveo je Trumpov prethodnik Joe Biden, a građani ovih zemalja su u SAD dolazili u bijegu od represivnih režima ovih država.

Ono što je također interesantno jeste da je veliki broj osoba porijeklom iz ove četiri države, a koji su građani SAD-a, glasalo za Trumpa. Posebno je to tačno za građane SAD-a porijeklom s Kube, koji su svojim glasovima, a prema mišljenju analitičara, dali Trumpu dodatnu prednost u pojedinim saveznim državama poput Floride.

Očekuje se da će više od pola miliona osoba pogođenih ovom kontroverznom odlukom biti primorano na povratak u zemlju iz koje su došli u Ameriku, a u sklopu velike akcije deportacija koju provodi Trumpova administracija.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/trum ... /250323021

Nije više bitno ni jesi li legalan. :-)
ultima_palabra

#29958 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

Oni Venecuelanci koji su kidnapovani i premjesteni u El Salvador ce svi dobiti osmocifrenu sumu odstete na kraju price.

Samo ta cifra ce biti veca od svih “usteda” koje ce napraviti.
tuitamo

#29959 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by tuitamo »

Žuti nema pojma šta radi. Ali valjda je ljudima toliko dobro tamo da im je potreban reset u pameti pa da opet grade nešto dobro i uspješno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29960 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Truba »

dale cooper wrote: 23/03/2025 14:07 Trump ukida legalni status za osobe iz četiri države koji se nalaze u SAD-u, odluka pogađa 530.000 ljudi

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odlučila je da neće produžiti legalni status za 530.000 osoba iz Venecuele, Kube, Haitija i Nikaragve, piše NBC News.

Tako će ove osobe ostati bez pravnog razloga za ostanak u SAD-u od 24. aprila, kada program koji im je dao pravni status u Americi istekne.

Ovaj program uveo je Trumpov prethodnik Joe Biden, a građani ovih zemalja su u SAD dolazili u bijegu od represivnih režima ovih država.

Ono što je također interesantno jeste da je veliki broj osoba porijeklom iz ove četiri države, a koji su građani SAD-a, glasalo za Trumpa. Posebno je to tačno za građane SAD-a porijeklom s Kube, koji su svojim glasovima, a prema mišljenju analitičara, dali Trumpu dodatnu prednost u pojedinim saveznim državama poput Floride.

Očekuje se da će više od pola miliona osoba pogođenih ovom kontroverznom odlukom biti primorano na povratak u zemlju iz koje su došli u Ameriku, a u sklopu velike akcije deportacija koju provodi Trumpova administracija.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/trum ... /250323021

Nije više bitno ni jesi li legalan. :-)
Prema misljenima analiticara

Analiticari: demokrate
jeza u ledja

#29961 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Haris.ba wrote: 23/03/2025 14:01
jeza u ledja wrote: 23/03/2025 13:57 No ako je ovo samo jos jedan pokusaj predsjednicke kampanje nikako ne podrzavam. Ne vidim u kojem filmu ce zemlja koja je glasala za fasiste u roku 4 godine glasati za socijaliste. Ovi ce morati bas dobro usrati motku…no i tada ce mozda biti potrebna “vlada ujedinjenja”
Pa imaces izbor. Za trampiste ili AOC i Bernija. Sto moraju demokrate klapnuti da bi pobjedili? Ako je narodu dobro pod Trampovim politikama onda neki demokrata ala Schumer pogotovo nece pobjediti.

Samo radikalno.
Sto moraju? Zato sto su u manjini.

Kad i ako samo to bude izbor, lako cemo.
dale cooper

#29962 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

Centristi u demokratskoj stranci više mrze progresivce iz sopstvene stranke nego republikance. Tako da će oni teško dopustiti da se stvori bilo
kakav grassroots pokret koji ima šanse da osvoji vlast.
jeza u ledja

#29963 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 23/03/2025 15:03 Centristi u demokratskoj stranci više mrze progresivce iz sopstvene stranke nego republikance. Tako da će oni teško dopustiti da se stvori bilo
kakav grassroots pokret koji ima šanse da osvoji vlast.
Ne, vec je obratno.

Mislim, kod jedne male grupice progresivaca.

Ali to je iz razloga sto nemamo vise od 2 stranke.

Kod Republikanaca je to deset puta gore, tj. takvi su preuzeli stranku.
Nisamsdaali

#29964 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Nisamsdaali »

jeza u ledja wrote: 23/03/2025 13:57 Tacno sam ovo predvidio :lol:

Ako je ovo samo grassroots kampanja za postavljanje novih lica u Kongres, ljudi koji su usmjereni na ekonomski boljitak srednje klase i mladih ljudi, definitivno podrzavam. Posto foteljasi metuzalemi ne rade nista, neko mora.

No ako je ovo samo jos jedan pokusaj predsjednicke kampanje nikako ne podrzavam. Ne vidim u kojem filmu ce zemlja koja je glasala za fasiste u roku 4 godine glasati za socijaliste.Ovi ce morati bas dobro usrati motku…no i tada ce mozda biti potrebna “vlada ujedinjenja”.

Za sad ovo gledam cisto kao pokret za nekakve, bilo kakve trzaje protiv rezima i oligarhije. :thumbup:
Horseshoe theory. Mnogi današnji trumpovi kultovci su započeli ili kao bernie bros ili kao libertarijanci (daj meni da se mogu vozat pjan i nosat automatske puške na ramenu al da ženama za abortus bude smrtna kazna). Svima njima je jedno zajedničko : populizam i izolacionizam. Od 1992. je skoro svake izbore izabran kandidat koji je bliži tim klasifikacijama (2000. je Bush upravo izabrao Cheneya kao neko ko ima iskustva oko vanjske politike jer sam nije htio da se bakće, a 2004. su bili u ratu).

Prosječnom američkom glasaču obećaj kule i gradove i obećaj mu da ćeš smanjit ulogu svjetskog policajca. Zato Trumpu ne pada ni favorability toliko sad, jer svi neupućeni misle da je u pitanju samo čistka beskorisnih budžetlija i NGOvaca.

A Bernieu i Trumpu je populizam i izolacionizam u krvi. Ja lično znam jednog našeg dijasporca koji je upravo takav, obožava Rona Paula i Trumpa a za Sandersa je glasao u primaries 2016.. Takvih ima milione.

A i takvi obrti nisu uopšte nevidjeni, ko bi 2003. reko da će amerikanci za par godina izabrati crnca Baraka Huseina za predsjednika
ultima_palabra

#29965 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

Nisamsdaali wrote: 24/03/2025 03:16

No ako je ovo samo jos jedan pokusaj predsjednicke kampanje nikako ne podrzavam. Ne vidim u kojem filmu ce zemlja koja je glasala za fasiste u roku 4 godine glasati za socijaliste.Ovi ce morati bas dobro usrati motku…no i tada ce mozda biti potrebna “vlada ujedinjenja”.

Horseshoe theory. Mnogi današnji trumpovi kultovci su započeli ili kao bernie bros ili kao libertarijanci (daj meni da se mogu vozat pjan i nosat automatske puške na ramenu al da ženama za abortus bude smrtna kazna). Svima njima je jedno zajedničko : populizam i izolacionizam. Od 1992. je skoro svake izbore izabran kandidat koji je bliži tim klasifikacijama (2000. je Bush upravo izabrao Cheneya kao neko ko ima iskustva oko vanjske politike jer sam nije htio da se bakće, a 2004. su bili u ratu).

Prosječnom američkom glasaču obećaj kule i gradove i obećaj mu da ćeš smanjit ulogu svjetskog policajca. Zato Trumpu ne pada ni favorability toliko sad, jer svi neupućeni misle da je u pitanju samo čistka beskorisnih budžetlija i NGOvaca.

A Bernieu i Trumpu je populizam i izolacionizam u krvi. Ja lično znam jednog našeg dijasporca koji je upravo takav, obožava Rona Paula i Trumpa a za Sandersa je glasao u primaries 2016.. Takvih ima milione.

A i takvi obrti nisu uopšte nevidjeni, ko bi 2003. reko da će amerikanci za par godina izabrati crnca Baraka Huseina za predsjednika
Mogu se sloziti, osim to za izolacionizam... ne bih rekao da je vanjska politika nesto kljucno za americkog glasaca. Da jeste, ne bi Ron i Rand Paul bili fringe likovi.

Ne bih rekao da je Bernie izolacionista, mislim da on ne odudara uopste od mainstream demokrata u vanjskoj politici, osim po pitanju Izraela.
QSuzi

#29966 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by QSuzi »

Nikada AOC neće doseći niti minimum za biti predsjednica
može predsjedavat po kućnim savjetima i Švrakinom
koja odvratna čunka, a nije joj ni iq na nekom nivou
veće šanse bi imala Hillary da se opet prijavi vakva kakva je

palite se ko šiparice
isto ka i ovi maga :-)
GandalfSivi

#29967 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Gasi mjesalicu, motaj kablove…

Image
tramvajtrojka

#29968 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by tramvajtrojka »

GandalfSivi wrote: 24/03/2025 08:30 Gasi mjesalicu, motaj kablove…

Image
dva teoretičara zavjere se skupila na jednom mjestu veci bi bio sjeb da je bacio koju partiju sa Hillary :mrgreen: :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29969 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Chmoljo »

Evo prilike da ugostimo ministra zdravstva u Visokom :D
jeza u ledja

#29970 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Nisamsdaali wrote: 24/03/2025 03:16

Da, postoje i mnogi Obama-Trump glasaci. No ne bih rekao da su oni bili odlucujuci faktor.

Ta tvoja teorija pada u vodu prilikom izbora Bidena, barem na nacin na koji opisujes. Od svih progresivaca i socijalista koji su se utrkivali u primaries, pobijedio je good ole establishment Joe. Moze se jedino reci da je izabran upravo jer je bio susta suprotnost populizmu na kojem je jahao Trump. Po tome ispada da reakcija na populizam desnice nije - populizam ljevice, barem ne nesto sto moze imati vecinu.

Sto se tice konkretno ovih imena, Sanders je prestar, a AOC je premlada. No ono sto je bitnije, oboje nose breme simbola "najekstremnije" ljevice u americkoj politici. Vjerovatno bi bilo lakse pobijediti sa nekim ko nominalno predstavlja umjerenjaka. (u ocima onih koji bi mozda glasali za njega/nju, ne mislim na FOX News publiku).
vaučer

#29971 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vaučer »

Mislim da je ta percepcija njih kao ekstremne ljevice samo fluff kojim se unaprijed diskreditiraju takvi kandidati, bio to Sanders, AOC ili netko treći (ne mislim na tebe jež nego generalno). Da nekako ispadnu 'unelectable' - a u realnosti se radi o umjerenoj socijalnoj politici u globalnim okvirima - a ne nekoj ekstremnoj ljevici. Nitko ne zna kako bi prošla takva politika - jer je nikad nisu gurali. Mislim da bi narod vrlo lako prihvatio politiku poštene raspodjele bogatstva, bolje javne usluge, manje lobiranja u politici i više poreze bogatašima. Mislim da je to najlakša politika za 'prodati' najširoj mogućoj populaciji kao i politika koja je dugotrajna, čije rezultate bi glasači mogli nagraditi kroz više izbornih ciklusa.

Ali Demokrate su do vrata u istim bogataškim džepovima, tako da ih je strah stati iza te politike - iako je to jasno kao dan jedini pravi izbor.
jeza u ledja

#29972 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

vaučer wrote: 24/03/2025 12:07 Mislim da je ta percepcija njih kao ekstremne ljevice samo fluff kojim se unaprijed diskreditiraju takvi kandidati, bio to Sanders, AOC ili netko treći (ne mislim na tebe jež nego generalno). Da nekako ispadnu 'unelectable' - a u realnosti se radi o umjerenoj socijalnoj politici u globalnim okvirima - a ne nekoj ekstremnoj ljevici. Nitko ne zna kako bi prošla takva politika - jer je nikad nisu gurali. Mislim da bi narod vrlo lako prihvatio politiku poštene raspodjele bogatstva, bolje javne usluge, manje lobiranja u politici i više poreze bogatašima. Mislim da je to najlakša politika za 'prodati' najširoj mogućoj populaciji kao i politika koja je dugotrajna, čije rezultate bi glasači mogli nagraditi kroz više izbornih ciklusa.

Ali Demokrate su do vrata u istim bogataškim džepovima, tako da ih je strah stati iza te politike - iako je to jasno kao dan jedini pravi izbor.
U globalnim okvirima da, u americkim okvirima ne. Posto mi nemamo prave komunjare, a haman ni prave socijaliste, ovi predstavljaju ekstreme.

Da je ta prica laka za prodati, ona bi valjda pobjedjivala, ali nije.

Mislim i jedno i drugo je davno ustanovljeno kao prakticno aksiom americke politike...

Opet se ponavlja sve isto kao i 2016-e sto se tice opozicije. Onda ce biti prica kako im ne daju.
Mada opet ponavljam ne bih rekao da je to cilj ovih skupova Sandersa.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#29973 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

priča da ne daju i da potkopavaju ima jake temelje

priča da određeni lobiji ulažu milione i milione u druge demokratske kandidate da skinu "ljevičare" ima jake temelje

factos :mrgreen:

DNC je blaža verzija GOP-a.
jeza u ledja

#29974 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Ko GOP kazes? Pa jel GOP ulozio milione i milione u kojekakve Jebbove i Little Marcove pa opet popusio protiv Trumpa?

Ne kupuju pare sve.

Ulaganje lobija i korporacija nije sprjecavanje nekome da se kandiduje i uspije. To je pravilo igrice.

Nije tacno da ne daju. Samo valj pobjediti sve to.
dale cooper

#29975 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

Zašto se AOC i Sanders percipiraju kao esktremna ljevica i zbog toga nisu electable, a Trumpa ne karakterišu kao ekstremnu desnicu i jako je electable?
Nešto tu ne štima, a najviše zbog činjenice da oni koji još uvijek vode demokratsku stranku se ne žele pomaći sa status quoa iako se on praktički
nastavlja urušavati na dnevnoj bazi.

I ja mislim da trenutni cilj AOC i Sandersa nisu predsjednički izbori.
Post Reply