Nisamsdaali wrote: ↑24/03/2025 03:16
jeza u ledja wrote: ↑23/03/2025 13:57
Tacno sam ovo predvidio
Ako je ovo samo grassroots kampanja za postavljanje novih lica u Kongres, ljudi koji su usmjereni na ekonomski boljitak srednje klase i mladih ljudi, definitivno podrzavam. Posto foteljasi metuzalemi ne rade nista, neko mora.
No ako je ovo samo jos jedan pokusaj predsjednicke kampanje nikako ne podrzavam. Ne vidim u kojem filmu ce
zemlja koja je glasala za fasiste u roku 4 godine glasati za socijaliste.Ovi ce morati bas dobro usrati motku…no i tada ce mozda biti potrebna “vlada ujedinjenja”.
Za sad ovo gledam cisto kao pokret za nekakve, bilo kakve trzaje protiv rezima i oligarhije.
Horseshoe theory. Mnogi današnji trumpovi kultovci su započeli ili kao bernie bros ili kao libertarijanci (daj meni da se mogu vozat pjan i nosat automatske puške na ramenu al da ženama za abortus bude smrtna kazna). Svima njima je jedno zajedničko : populizam i izolacionizam. Od 1992. je skoro svake izbore izabran kandidat koji je bliži tim klasifikacijama (2000. je Bush upravo izabrao Cheneya kao neko ko ima iskustva oko vanjske politike jer sam nije htio da se bakće, a 2004. su bili u ratu).
Prosječnom američkom glasaču obećaj kule i gradove i obećaj mu da ćeš smanjit ulogu svjetskog policajca. Zato Trumpu ne pada ni favorability toliko sad, jer svi neupućeni misle da je u pitanju samo čistka beskorisnih budžetlija i NGOvaca.
A Bernieu i Trumpu je populizam i izolacionizam u krvi. Ja lično znam jednog našeg dijasporca koji je upravo takav, obožava Rona Paula i Trumpa a za Sandersa je glasao u primaries 2016.. Takvih ima milione.
A i takvi obrti nisu uopšte nevidjeni, ko bi 2003. reko da će amerikanci za par godina izabrati crnca Baraka Huseina za predsjednika
Da, postoje i mnogi Obama-Trump glasaci. No ne bih rekao da su oni bili odlucujuci faktor.
Ta tvoja teorija pada u vodu prilikom izbora Bidena, barem na nacin na koji opisujes. Od svih progresivaca i socijalista koji su se utrkivali u primaries, pobijedio je good ole establishment Joe. Moze se jedino reci da je izabran upravo jer je bio susta suprotnost populizmu na kojem je jahao Trump. Po tome ispada da reakcija na populizam desnice nije - populizam ljevice, barem ne nesto sto moze imati vecinu.
Sto se tice konkretno ovih imena, Sanders je prestar, a AOC je premlada. No ono sto je bitnije, oboje nose breme simbola "najekstremnije" ljevice u americkoj politici. Vjerovatno bi bilo lakse pobijediti sa nekim ko nominalno predstavlja umjerenjaka. (u ocima onih koji bi mozda glasali za njega/nju, ne mislim na FOX News publiku).