Nije to bas tako...ja bih prije rekao da sistema nema nikako, ali uprkos tome zdravstvo nekako funkcionise.
Sto uopste nije nelogicno, jer sistem uspostavlja politika, a zdravstvom u praksi se ipak bavi struka
Moderator: O'zone
Nije to bas tako...ja bih prije rekao da sistema nema nikako, ali uprkos tome zdravstvo nekako funkcionise.
Nisam radio magnet, a iskreno nemam ni para za magnet. Mada, vidis, trebao bih ga uraditi. Uhvatilo me proljetos, ali je sve bilo on hold (manje vise kao i sada), poznanik urolog mi rekao da pijem omnic (koji naravo kupujem), receno mi da uradim UZ da opet izvadim nalaze pa na Kosevo da kanal valjda. Sve cekam da se ovo malo normalizuje, gledam slike iz Vojne, ne pada mi na pamet da idem u onu guzvu, za KCUS kazu da se ne moze bez da nisi hitan, evo sve nesto cekam i samolijecim se. Dobar sam, a iduce sedmice cu otici opet da uradim PSA u Prolab, da vidim sta se desava.palermo wrote: ↑23/09/2020 20:42jesi radio magnet, ako nisi uradi....nije to loše uraditi ako ti je PSA povišen, posebno ako ti je uzastopce povišen...Mada, mislim da je problem kod nas (u BiH) sa očitanjem magneta, možeš misliti da sam ja morao čekati nekog doktora iz Tuzle koji očitava magnet za prostatu (a Mostar, u okvirima BH zdravstva uopšte nije loš).Naslovnica wrote: ↑23/09/2020 20:21Lajk za prostatu.Mogy87 wrote: ↑23/09/2020 20:05 Ne. Nego bi radje nase novce (jer to jesu novci nas koji uplacujemo socijalno) potrosila za bolje terapije za djecu oboljelu od raka na primjer ili za rjesavanje problema s prostatom kolege forumasa nego za bolest koja se moze sprijeciti maskom i distancom.
To su nase pare, ne padaju s neba. I nema ih neograniceno.![]()
Pijem Omnic ocas, Saw palmetto, nema sjedenja na betonu, na moru ove godine odmah presvlačenje, bolji sam ali treba raditi UZ, bio mi plaho povišen PSA. Biće bolje svima, samo da prođe ova noćna mora...![]()
Uglavnom, magnet ako je nalaz dobar, rastereti te...i naravno Omnic redovno pij, ja otkako ga pijem nemam gotovo nikakvih problema....
P.S I nosi masku i drži distancu![]()
Ne znam kakva je kod vas situacija, ali meni nije normalno da pacijenti jedni drugima posudjuju lijekove jer ih u bolnici nema.
Mi smo siromašna zemlja a zdravstvo je skupo, to je premisa koju mnogi od nas počesto zaboravljaju. Naravno da je sramotno da nema andola u bolnici, ali mi moramo takođe prihvatiti i činjenicu da neke stvari jednostavno ćemo morati plaćati i iz svoga džepa. Neće nam ih država moći plaćati, koliko god mi kukali na to da izdvajamo za zdravstvo. U americi kada se razboliš tvoj standard drastično pada.U bogatoj americi.Mogy87 wrote: ↑23/09/2020 20:58Ne znam kakva je kod vas situacija, ali meni nije normalno da pacijenti jedni drugima posudjuju lijekove jer ih u bolnici nema.
O organizaciji i relaciji socijalno-menadzment bolnice pricamo.
Svom medicinskom osoblju koje casno radi svoj posao skidam kapu sto sam vise puta naglasavala.
U teoriji. U praksi je sve kod nas politika, pa tako i zdravstvo, pogotovo UKCS. Gore vise nema kvalitetnog i iskusnog doktora...
Ja sam 2018 godine dozivio na orl klinici, ukcs, da nemaju, antipiretika, analgetika,.....zena me zvala iz bolnice da joj donesem lijekove, jer je svoje podijelila drugim pacijentima koji su bili u istoj sobi. Ljudi dosli na kliniku, kontaju da valjda mozes dobiti osnovno, ali kurko.....Mogy87 wrote: ↑23/09/2020 20:58Ne znam kakva je kod vas situacija, ali meni nije normalno da pacijenti jedni drugima posudjuju lijekove jer ih u bolnici nema.
O organizaciji i relaciji socijalno-menadzment bolnice pricamo.
Svom medicinskom osoblju koje casno radi svoj posao skidam kapu sto sam vise puta naglasavala.
Kao iskusni prostatističar,....Naslovnica wrote: ↑23/09/2020 20:21Lajk za prostatu.Mogy87 wrote: ↑23/09/2020 20:05 Ne. Nego bi radje nase novce (jer to jesu novci nas koji uplacujemo socijalno) potrosila za bolje terapije za djecu oboljelu od raka na primjer ili za rjesavanje problema s prostatom kolege forumasa nego za bolest koja se moze sprijeciti maskom i distancom.
To su nase pare, ne padaju s neba. I nema ih neograniceno.![]()
Pijem Omnic ocas, Saw palmetto, nema sjedenja na betonu, na moru ove godine odmah presvlačenje, bolji sam ali treba raditi UZ, bio mi plaho povišen PSA. Biće bolje svima, samo da prođe ova noćna mora...![]()
Kod muških, prostata zna biti prilična zajebancija, čak i kada je "samo" prostatitis u pitanju, bez kakvih ozbiljnijih poremećaja.
Zaista mi nije bila namjera da ismijavam necije stanje niti da umanjujem ozbiljnost bolesti.daddy-kool wrote: ↑23/09/2020 23:56Kod muških, prostata zna biti prilična zajebancija, čak i kada je "samo" prostatitis u pitanju, bez kakvih ozbiljnijih poremećaja.
Kolegi brz oporavak, sve se može riješiti.
Ma nije tako djelovalo, bar meni.Mogy87 wrote: ↑24/09/2020 09:07Zaista mi nije bila namjera da ismijavam necije stanje niti da umanjujem ozbiljnost bolesti.daddy-kool wrote: ↑23/09/2020 23:56Kod muških, prostata zna biti prilična zajebancija, čak i kada je "samo" prostatitis u pitanju, bez kakvih ozbiljnijih poremećaja.
Kolegi brz oporavak, sve se može riješiti.
Izvinjavam se ako je tako djelovalo.
Nista se nece promijeniti u ljudskom ponasanju. Svi samo cekaju da pandemija popusti, i da se ponovo vrate starom samodestruktivnom ponasanju, bez da im smetaju maske i restrikcije
Naravno ukkjucujuci i tebe, jer umjesto da po citav dan palamudis ispred ekrana koji ti steti ocima i stolici koja ti unistava kicmu i sve ostalo mozes prosetati, ici brzo hodati ili trenirati u teretani i brinuti se za svoje zdravlje ali ne, najlakse je biti tezi oblik hipokrita jer se ukazala prilika. Ima vas jos ovdje takvih nisi ti jedini ostali ce se prrpoznati.
Sad javljaju 8-Debelo lazu brojevelaik1981 wrote: ↑24/09/2020 08:48 Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je tokom protekle noći testirano 289 uzoraka na prisustvo koronavirusa.
Najviše novozaraženih je u Kantonu Sarajevo, gdje je registrirano šest pozitivnih na COVID-19.
https://faktor.ba/vijest/na-kcus-u-test ... enih/98503
Mislis hipohondra?Medobrundo25 wrote: ↑24/09/2020 11:48Naravno ukkjucujuci i tebe, jer umjesto da po citav dan palamudis ispred ekrana koji ti steti ocima i stolici koja ti unistava kicmu i sve ostalo mozes prosetati, ici brzo hodati ili trenirati u teretani i brinuti se za svoje zdravlje ali ne, najlakse je biti tezi oblik hipokrita jer se ukazala prilika. Ima vas jos ovdje takvih nisi ti jedini ostali ce se prrpoznati.![]()
![]()
![]()
Ne , nego hipokrit. Ajde sad brzo na googlr da vidis sts to znaci.Mogy87 wrote: ↑24/09/2020 11:56Mislis hipohondra?Medobrundo25 wrote: ↑24/09/2020 11:48Naravno ukkjucujuci i tebe, jer umjesto da po citav dan palamudis ispred ekrana koji ti steti ocima i stolici koja ti unistava kicmu i sve ostalo mozes prosetati, ici brzo hodati ili trenirati u teretani i brinuti se za svoje zdravlje ali ne, najlakse je biti tezi oblik hipokrita jer se ukazala prilika. Ima vas jos ovdje takvih nisi ti jedini ostali ce se prrpoznati.![]()
![]()
![]()
![]()
FUJ, gledaj ti bagre čime se služi!Trappist wrote: ↑24/09/2020 11:46 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... caj-592300
Gledaj naslova: Korona odnosi živote a donosi novozaražene: U Sarajevu potvrđen 81. smrtni slučaj!
A kad uzmes citati 8 novozarazenih, najmanje od ne znam kada vec... Kakvo zlo od medija
Rijec u nasem jeziku je licemjer. Nas jezik je prekrasan, nema potrebe da glumis intelektualca ubacivanjem rijeci stranog porijekla.Medobrundo25 wrote: ↑24/09/2020 12:01Ne , nego hipokrit. Ajde sad brzo na googlr da vidis sts to znaci.Mogy87 wrote: ↑24/09/2020 11:56Mislis hipohondra?Medobrundo25 wrote: ↑24/09/2020 11:48
Naravno ukkjucujuci i tebe, jer umjesto da po citav dan palamudis ispred ekrana koji ti steti ocima i stolici koja ti unistava kicmu i sve ostalo mozes prosetati, ici brzo hodati ili trenirati u teretani i brinuti se za svoje zdravlje ali ne, najlakse je biti tezi oblik hipokrita jer se ukazala prilika. Ima vas jos ovdje takvih nisi ti jedini ostali ce se prrpoznati.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Vidim konsultovala si cika googleMogy87 wrote: ↑24/09/2020 12:14Rijec u nasem jeziku je licemjer. Nas jezik je prekrasan, nema potrebe da glumis intelektualca ubacivanjem rijeci stranog porijekla.Medobrundo25 wrote: ↑24/09/2020 12:01Ne , nego hipokrit. Ajde sad brzo na googlr da vidis sts to znaci.![]()
Jer samo muskarci mogu voditi ozbiljne diskusije, a zenama je mjesto u kuhinjiMedobrundo25 wrote: ↑24/09/2020 12:20Vidim konsultovala si cika googleMogy87 wrote: ↑24/09/2020 12:14Rijec u nasem jeziku je licemjer. Nas jezik je prekrasan, nema potrebe da glumis intelektualca ubacivanjem rijeci stranog porijekla.Medobrundo25 wrote: ↑24/09/2020 12:01
Ne , nego hipokrit. Ajde sad brzo na googlr da vidis sts to znaci.![]()
. A jesi poletila da budes svakom loncu poklopac. Ajde sad nazad u kuhinju, ostavi se ti foruma i diskusija ozbiljnim ljudima. Ajde, zagori ti rucak.
![]()
Ne znam je li neko pravio analizu ali bi bilo svakako zanimljivo napraviti po gradovima presjek umrlih. Ja onako po sjećanju čini mi se da su se najviše spominjali, Živinice, Tomislagrad, čitava krajina (Bihać, Sanski most, Cazin), Široki.....uglavnom , rekao bih da bi analiza pokazala da je najviše najebala provincija (barem u Federaciji). To me zapravo ne čudi jer stepen zdravstvene zaštite u većim gradovima (Sarajevo, Tuzla, Mostar) i provinciji je neuporediv. A corona je to baš ogolila, počevši od broja testova, mogućnosti testiranja, mogućnosti bržeg dolaska u bolnicu.... Tome dodamo način života kao u plemenskoj zajednici a to je posebno izraženo u provinciji i dobijemo sliku kakvu imamoU Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminuli su muškarac iz Tomislavgrada rođen 1961. godine, muškarac iz Širokog Brijega rođen 1953. godine i muškarac iz Prozora-Rame rođen 1946. godine.
Na bolničkom liječenju trenutno je 48 bolesnika, od kojih su 5 na invazivnoj, 4 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.
U SKB Mostar testirano je 560 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 41 i to: 31 iz Mostara, 2 iz Prozora-Rame, 3 iz Čapljine, 1 iz Stoca, 2 iz Konjica i 2 iz Neuma.