Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- dječak sa šibicama
#29901 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Plesemo vec dugo na rubu, kapaciteti su bili popunjeni i samo srecom nije doslo do "preljevanja case". Za sada, ljeto je jos srecom, toplo je, zrace se prostorije, a sta ce biti za mjesec dva sa prvim minusima, vidjecemo.
-
palermo
#29902 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno, opet se podaci u umrlima ne poklapaju sa podacima koje objavljuje Federalni zavod.......U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminule su dvije muške osobe iz Mostara rođene 1937. i 1953. godine, priopćio je Stožer HNŽ-a.
Na bolničkom liječenju trenutno je 60 bolesnika, od kojih su 6 na invazivnoj, 4 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.
U SKB Mostar testirano je 602 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 82 i to: 53 iz Mostara, 15 iz Prozora-Rame, 5 iz Čitluka, 5 iz Jablanice, 2 iz Čapljine, 1 iz Stoca i 1 iz Konjica.
Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 191 rješenje o samoizoliranju i izoliranju, a ukupno 4823. Na snazi je 1955 rješenja.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#29903 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nisu se nikad ni poklapali.....
Ovo je smijurija od sistema...
Ovo je smijurija od sistema...
-
Naslovnica
#29904 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne misle ljudi da je pranje ruku i nošenje maske disproporcionalno opasnosti, ali jeste zabrana redovnog školovanja i studiranja, zabrana putovanja preko granice, zabrana rada mnogim biznisima, teško dostupna zdravstvena zaštita..ljudi pucaju psihički jer nemaju osjećaj da su slobodni i mislim da je to najveći problem.
-
Naslovnica
#29905 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jasno, ali evo ja sam već pisao o svom prostatitisu i šta se dešava sa pregledima na KCUS.Mogy87 wrote: ↑23/09/2020 12:30 I po meni najvaznije od svega: svi mi koji zivimo ovdje cemo se lijeciti, ne daj Boze, u zdravstvenom sistemu u BiH. Svi znamo kakav je i koji su kapaciteti kad grad od 400K ima maksimalno 100 kreveta 7 mjeseci nakon proglasenja pandemije. Ne zelim ni pomisliti sta bi bilo da se priblizimo “punom kapacitetu”. I da je revolt na mjere iz marta, mi cemo, ne daj Boze, na Fikretov respirator (karikiram, znam da nisu u upotrebi), a ne na lijecenje u Njemacku.
A plaćam 2 doprinosa za zdravstvo.
I fakat sam frustriran i pun bijesa, ali se kontrolišem.
Mnogi se ne mogu iskontrolisati i onda u tom afektu, osjećaju inata, nazovi kako hoćeš, pošalju sve u 3 mačke piterine, i maske, i doktore, i vakcine, i dnevno bombardovanje ciframa i izvještajima. Ljudi su ionako polu-ludi, pola od rata, druga polovina od stanja u državi, i onda bude reakcija tipa "ma jebo te više i korona, i maske, i sve"...
-
Naslovnica
#29906 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Koji kapaciteti?dječak sa šibicama wrote: ↑23/09/2020 12:35 Plesemo vec dugo na rubu, kapaciteti su bili popunjeni i samo srecom nije doslo do "preljevanja case". Za sada, ljeto je jos srecom, toplo je, zrace se prostorije, a sta ce biti za mjesec dva sa prvim minusima, vidjecemo.
Ja svaki dan čujem informacije da je KCUS poluprazan.
I da nakon 6 mjeseci epidemije imamo 100 kreveta za oboljele?! Ja mislim da više mjesta imaju u Somaliji.
Ovo je tragikomedija u kakvoj državi mi živimo.
-
palermo
#29907 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kreveti nisu toliki problem ( ono jesu,ali rjesiv) ali nemas kadra (a to je bojim se nerjesiv problem).....zato je ova prica antikoronasa opasna....Naslovnica wrote: ↑23/09/2020 15:13Koji kapaciteti?dječak sa šibicama wrote: ↑23/09/2020 12:35 Plesemo vec dugo na rubu, kapaciteti su bili popunjeni i samo srecom nije doslo do "preljevanja case". Za sada, ljeto je jos srecom, toplo je, zrace se prostorije, a sta ce biti za mjesec dva sa prvim minusima, vidjecemo.
I da nakon 6 mjeseci epidemije imamo 100 kreveta za oboljele?! Ja mislim da više mjesta imaju u Somaliji.
-
Juni
#29908 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
da, jako je iritantno sto Federalni zavod razdvoji umrle registrovane danas na one umrle u posljednja u 24h i nabroji iz kojih su mjesta, aonda za ove naknadno upisane ne napisu odakle su. Kako to tumaciti: naknadno im dosla informacija da su umrli, ali ne i gdje, ili im je jednostavno mrsko pisatipalermo wrote: ↑23/09/2020 12:36Naravno, opet se podaci u umrlima ne poklapaju sa podacima koje objavljuje Federalni zavod.......U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminule su dvije muške osobe iz Mostara rođene 1937. i 1953. godine, priopćio je Stožer HNŽ-a.
Na bolničkom liječenju trenutno je 60 bolesnika, od kojih su 6 na invazivnoj, 4 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.
U SKB Mostar testirano je 602 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 82 i to: 53 iz Mostara, 15 iz Prozora-Rame, 5 iz Čitluka, 5 iz Jablanice, 2 iz Čapljine, 1 iz Stoca i 1 iz Konjica.
Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 191 rješenje o samoizoliranju i izoliranju, a ukupno 4823. Na snazi je 1955 rješenja.
-
Naslovnica
#29909 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A kadra je sve manje i manje.palermo wrote: ↑23/09/2020 15:21Kreveti nisu toliki problem ( ono jesu,ali rjesiv) ali nemas kadra (a to je bojim se nerjesiv problem).....zato je ova prica antikoronasa opasna....Naslovnica wrote: ↑23/09/2020 15:13Koji kapaciteti?dječak sa šibicama wrote: ↑23/09/2020 12:35 Plesemo vec dugo na rubu, kapaciteti su bili popunjeni i samo srecom nije doslo do "preljevanja case". Za sada, ljeto je jos srecom, toplo je, zrace se prostorije, a sta ce biti za mjesec dva sa prvim minusima, vidjecemo.
I onda se javi jedan od forumskih stručnjaka i na temi o demografiji bubne slijedeće
elcaliente wrote: ↑19/09/2020 16:34 Mal procenat je pametnih sto idu.
Kada pogledas ko ide to je ulavnom niza strucna sprema ili srednja strucna sprema.
Bez njihovih mozgova se moze jer niti bi zemlju povukli naprijed niti ce unsprijediti sistem gdje odu.
Problem je u tome sto ti svi sto idu su uglavnom mladje ili srednje starosne dobi.
-
Mogy87
#29910 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Razumijem ja da su ljudi frustrirani, ali opet ce ici na lijecenje upravo u taj raspali sistem ako zagusti, ne daj Boze.Naslovnica wrote: ↑23/09/2020 15:11Jasno, ali evo ja sam već pisao o svom prostatitisu i šta se dešava sa pregledima na KCUS.Mogy87 wrote: ↑23/09/2020 12:30 I po meni najvaznije od svega: svi mi koji zivimo ovdje cemo se lijeciti, ne daj Boze, u zdravstvenom sistemu u BiH. Svi znamo kakav je i koji su kapaciteti kad grad od 400K ima maksimalno 100 kreveta 7 mjeseci nakon proglasenja pandemije. Ne zelim ni pomisliti sta bi bilo da se priblizimo “punom kapacitetu”. I da je revolt na mjere iz marta, mi cemo, ne daj Boze, na Fikretov respirator (karikiram, znam da nisu u upotrebi), a ne na lijecenje u Njemacku.
Mnogi se ne mogu iskontrolisati i onda u tom afektu, osjećaju inata, nazovi kako hoćeš, pošalju sve u 3 mačke piterine, i maske, i doktore, i vakcine, i dnevno bombardovanje ciframa i izvještajima. Ljudi su ionako polu-ludi, pola od rata, druga polovina od stanja u državi, i onda bude reakcija tipa "ma jebo te više i korona, i maske, i sve"...
-
Naslovnica
#29911 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako si bila u ratu, onda znaš da je mnogima u jednom trenutku postalo svejedno da li padaju granate ili ne, oni nisu čekali da prestane granatiranje da bi išli nešto završiti.Mogy87 wrote: ↑23/09/2020 15:35Razumijem ja da su ljudi frustrirani, ali opet ce ici na lijecenje upravo u taj raspali sistem ako zagusti, ne daj Boze.Naslovnica wrote: ↑23/09/2020 15:11Jasno, ali evo ja sam već pisao o svom prostatitisu i šta se dešava sa pregledima na KCUS.Mogy87 wrote: ↑23/09/2020 12:30 I po meni najvaznije od svega: svi mi koji zivimo ovdje cemo se lijeciti, ne daj Boze, u zdravstvenom sistemu u BiH. Svi znamo kakav je i koji su kapaciteti kad grad od 400K ima maksimalno 100 kreveta 7 mjeseci nakon proglasenja pandemije. Ne zelim ni pomisliti sta bi bilo da se priblizimo “punom kapacitetu”. I da je revolt na mjere iz marta, mi cemo, ne daj Boze, na Fikretov respirator (karikiram, znam da nisu u upotrebi), a ne na lijecenje u Njemacku.
Ljudi "oguglali" na opasnost i svejedno im.
To je ta psihoza i ja je apsolutno razumijem.
Svo koji smo bili u ratu poznajemo taj osjećaj "ma ko ga jebe".
-
Mogy87
#29912 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Razumijem ja to vrlo dobro. Pisala sam ranije da u ratu minut nisam provela u podrumu jer su moji roditelji mislili da je tako bolje za mene.
Samo je problem sto neodgovornim ponasanjem u slucaju epidemije ugrozavamo i druge.
Samo je problem sto neodgovornim ponasanjem u slucaju epidemije ugrozavamo i druge.
-
Naslovnica
-
laik1981
#29914 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nabacis ffp3 masku i niko te ne ugrozava.. Ko hoce ima nacin da se zastiti bez da krivi druge.. I ne ugrozava tebe neko bez maske nego zdravstveni sistem koji nije u stanju da te lijeci kako treba.. Fokus treba biti na tome a ne na izlizanim floskulama..
-
Mogy87
#29915 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sve dok svako gleda svoju straznjicu i ne zasluzujemo bolji zdravstveni sistem od ovog kakav imamo.
Te dvije stvari su neraskidivo povezane. Oni koji su pljackali taj zdravsveni sistem mogu reci “ja sam samo gledao svoj interes”.
Te dvije stvari su neraskidivo povezane. Oni koji su pljackali taj zdravsveni sistem mogu reci “ja sam samo gledao svoj interes”.
-
BadBoy
-
Trappist
#29917 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Cekaj, ti sad poredis ljude koji su svaki mjesec od plate odvajali 200-300 km za zdravstvo i one koji su sve te pare "pohapali", sve jer neko ne nosi masku? E ova ti je najbolja do sada
-
Mogy87
#29918 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne. Nego bi radje nase novce (jer to jesu novci nas koji uplacujemo socijalno) potrosila za bolje terapije za djecu oboljelu od raka na primjer ili za rjesavanje problema s prostatom kolege forumasa nego za bolest koja se moze sprijeciti maskom i distancom.
To su nase pare, ne padaju s neba. I nema ih neograniceno.
-
Naslovnica
#29919 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Lajk za prostatu.Mogy87 wrote: ↑23/09/2020 20:05 Ne. Nego bi radje nase novce (jer to jesu novci nas koji uplacujemo socijalno) potrosila za bolje terapije za djecu oboljelu od raka na primjer ili za rjesavanje problema s prostatom kolege forumasa nego za bolest koja se moze sprijeciti maskom i distancom.
Pijem Omnic ocas, Saw palmetto, nema sjedenja na betonu, na moru ove godine odmah presvlačenje, bolji sam ali treba raditi UZ, bio mi plaho povišen PSA. Biće bolje svima, samo da prođe ova noćna mora...
-
BadBoy
#29920 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Meni je to najgore... Lako ćemo mi sa koronom, ali valja nam se izboriti sa nama samim...
- Dozer
#29921 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno da su nase pare, i to koje nam bukvalno otimaju, na totalno besmislen i neravnomjeran nacin, a sve za istu (ne)uslugu, ali istovremeno - i nisu nase pare.
Onog momenta kada nam ih oduzmu po sili zakona, dakle prisilno, niko od nas vise nema nikakvog ni dodira ni kontrole nad tim nasim parama. Onda ih oni krcme kako hoce, uzimaju kako im odgovara, i trose na sta oni hoce (a ima tu svega za njihove privatne dzepove).
Za te pare koje nama bukvalno otmu, onda kupe totalno nepouzdane PCR testove po 4-5 KM, pa nama naplacuju to testiranje 220 KM, bilo da ga platimo licno i mimo ZZO, bilo da ga naplate od ZZO u nase ime. Ova razlika izmedju nabavne i prodajne cijene je, valjda, na ime troskova... Bas bih volio vidjeti tu kalkulaciju troskova...
Na kraju, i pored poprilicne godisnje cifre koju nam otimaju od plata za ZO, oni i dalje kukaju kako ZS nema sredstava (sto je notorna laz), a nama i dalje otimaju za nekakve participacije... Na ovaj nacin svako ko ima neki zdravstveni problem stalno mora doplacivati za nesto sto je vec platio. Da ne pricamo o tome da je sistem totalno nakaradan s postavkom procentualnog odbijanja od plate za ZO.
Onog momenta kada nam ih oduzmu po sili zakona, dakle prisilno, niko od nas vise nema nikakvog ni dodira ni kontrole nad tim nasim parama. Onda ih oni krcme kako hoce, uzimaju kako im odgovara, i trose na sta oni hoce (a ima tu svega za njihove privatne dzepove).
Za te pare koje nama bukvalno otmu, onda kupe totalno nepouzdane PCR testove po 4-5 KM, pa nama naplacuju to testiranje 220 KM, bilo da ga platimo licno i mimo ZZO, bilo da ga naplate od ZZO u nase ime. Ova razlika izmedju nabavne i prodajne cijene je, valjda, na ime troskova... Bas bih volio vidjeti tu kalkulaciju troskova...
Na kraju, i pored poprilicne godisnje cifre koju nam otimaju od plata za ZO, oni i dalje kukaju kako ZS nema sredstava (sto je notorna laz), a nama i dalje otimaju za nekakve participacije... Na ovaj nacin svako ko ima neki zdravstveni problem stalno mora doplacivati za nesto sto je vec platio. Da ne pricamo o tome da je sistem totalno nakaradan s postavkom procentualnog odbijanja od plate za ZO.
Last edited by Dozer on 23/09/2020 20:31, edited 1 time in total.
-
Mogy87
#29922 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Eto te ko mlada pred udaju, jajnike cuvasNaslovnica wrote: ↑23/09/2020 20:21Lajk za prostatu.Mogy87 wrote: ↑23/09/2020 20:05 Ne. Nego bi radje nase novce (jer to jesu novci nas koji uplacujemo socijalno) potrosila za bolje terapije za djecu oboljelu od raka na primjer ili za rjesavanje problema s prostatom kolege forumasa nego za bolest koja se moze sprijeciti maskom i distancom.
To su nase pare, ne padaju s neba. I nema ih neograniceno.![]()
Pijem Omnic ocas, Saw palmetto, nema sjedenja na betonu, na moru ove godine odmah presvlačenje, bolji sam ali treba raditi UZ, bio mi plaho povišen PSA. Biće bolje svima, samo da prođe ova noćna mora...![]()
Ja se nadam da ce ova kriza (i ekonomska i zdravstvena) pokrenuti ljude konacno da nesto promjene. Da nesto dobro izadje iz ove katastrofe.
- Dozer
#29923 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Koje ljude da pokrene...? Pa u BiH nema sve zajedno 1% ljudi koji kontaju kako sistem (ne)fercera...
-
palermo
#29924 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
jesi radio magnet, ako nisi uradi....nije to loše uraditi ako ti je PSA povišen, posebno ako ti je uzastopce povišen...Mada, mislim da je problem kod nas (u BiH) sa očitanjem magneta, možeš misliti da sam ja morao čekati nekog doktora iz Tuzle koji očitava magnet za prostatu (a Mostar, u okvirima BH zdravstva uopšte nije loš).Naslovnica wrote: ↑23/09/2020 20:21Lajk za prostatu.Mogy87 wrote: ↑23/09/2020 20:05 Ne. Nego bi radje nase novce (jer to jesu novci nas koji uplacujemo socijalno) potrosila za bolje terapije za djecu oboljelu od raka na primjer ili za rjesavanje problema s prostatom kolege forumasa nego za bolest koja se moze sprijeciti maskom i distancom.
To su nase pare, ne padaju s neba. I nema ih neograniceno.![]()
Pijem Omnic ocas, Saw palmetto, nema sjedenja na betonu, na moru ove godine odmah presvlačenje, bolji sam ali treba raditi UZ, bio mi plaho povišen PSA. Biće bolje svima, samo da prođe ova noćna mora...![]()
Uglavnom, magnet ako je nalaz dobar, rastereti te...i naravno Omnic redovno pij, ja otkako ga pijem nemam gotovo nikakvih problema....
P.S I nosi masku i drži distancu
-
Mogy87
#29925 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ko god je ikad usao u bolnicu zna da sistem ne funkcionise.