Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
nasa

#2976 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

ali opet se radi o necistoci a ne o zlim mocima pasa jer isti su itekako dozvoljeni za cuvanje usijeva, lov I sl. koristi...
osim toga, radi se o hadisu, a ne Bozijem govoru u Kur'anu
fatamorgana

#2977 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:ali opet se radi o necistoci a ne o zlim mocima pasa jer isti su itekako dozvoljeni za cuvanje usijeva, lov I sl. koristi...
valjda usjeva a ne usijeva, riječ je o ljudskom govoru tj. našem bosanskom ....
nasa

#2978 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

svakako :)
kerima1

#2979 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

NIN wrote:
kerima1 wrote:Zlokruhovic u pravu si to za svinju,vjernici naprostomrze svinju i ja sam prije dok nisam malo bolje razumila sta cinim.Recimo ne smije s ejesti ni pacov,ali ga se ne mrzi kao svinju,a svinja se mrzi upravo zato sto ju spominju svete Knjige.
Nemate pojma kakve su svinjske kobasice, delicija nad delicijama! Da ne spominjem bijelu peku, prsut, kulen, odreske! Kravetina im ne moze ni do koljena! Uskraceni ste za jednu jako finu dunjalucku blagodat! :D
Ne bih ja to nema pare :)
Jednostavno kad ti je od rodjenja ogade,da se to ne jede gotovo je.Jedi ti ne govorim ti nista. :D
ti popijes pasvaka meza dobro dodje :lol:
:janpi:
kerima1

#2980 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

fatamorgana wrote:
nasa wrote:ali opet se radi o necistoci a ne o zlim mocima pasa jer isti su itekako dozvoljeni za cuvanje usijeva, lov I sl. koristi...
Fato jedes li ti gicu :lol: :skoljka:
fatamorgana

#2981 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:svakako :)
Ne brini, i ja opraštam, :)
fatamorgana

#2982 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
fatamorgana wrote:
Fato jedes li ti gicu :lol: :skoljka:
Ne, ja ga jašem po komšiluku, :lol:
kerima1

#2983 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Ne
Ko bi reko' da ne jedes bas cudno. :lol:
fatamorgana

#2984 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
Ne
Ma šuti, jedem ja njega jede on mene, :lol:
NIN

#2985 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

kerima1 wrote:Ne bih ja to nema pare :)
Sta ces, al propustas mnogo toga! :D
kerima1

#2986 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

fatamorgana wrote:
kerima1 wrote:
Ne
Ma šuti, jedem ja njega jede on mene, :lol:
Znam zato se cudim jer ne uci u tebe hodza sa munare.
kerima1

#2987 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

NIN wrote:
Vjeruj ne osjecam se tako.
Gora patnja bi mi bila da moram jesti sto ne zelim.
fatamorgana

#2988 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
fatamorgana wrote: Ma šuti, jedem ja njega jede on mene, :lol:
Znam zato se cudim jer ne uci u tebe hodza sa munare.
Ma jok, to sad obavlja hladni snimak i goli zvučnik, :wink:
fatamorgana

#2989 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Kad spomenu hodžu evo nešto maksuz za kerimu! :kiss:

Dr_dre

#2990 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dr_dre »

Nemate pojma kakve su svinjske kobasice, delicija nad delicijama! Da ne spominjem bijelu peku, prsut, kulen, odreske! Kravetina im ne moze ni do koljena! Uskraceni ste za jednu jako finu dunjalucku blagodat!
Hvala Allahu pa smo uskraceni.
NIN

#2991 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

kerima1 wrote:
NIN wrote:
Vjeruj ne osjecam se tako.
Gora patnja bi mi bila da moram jesti sto ne zelim.
ma vjerujem ti, zajebajem se :)

al opet stojim iza toga da je svinjetina vrhunsko crveno meso, narocito namjenjeno za obradu, nema ga jaceg! nema boljeg kulena, cajne, prsuta, krmenadle, odreska, kranjske, nema jaceg mesa na dunjaluku sto se tice obrade mesa!
zlokruhovic

#2992 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

nasa wrote:Licno nisam stave da se radi a priori o nutricionistickoj zabrani vec najprije o jednom pristupu islama covjeku kroz koji se gradi odredjena vrsta karaktera i odnosa prama svijetu koji nas okruzuje...medjutim postoje i to pitanje koristi za covjekovo zdravlje kada je u pitanju ishrana svinjenitinom ali ne vidim zasto bi to ucinilo svinju zlom i nemoralnom, jer u islamu je zabranjeno pojesti kravu koja je npr.uginula ali to je ni na jedan nacin ne cini nemoralnom vec nepozeljnom za ishranu...
Bog ama bas nigdje u Kur' anu ne pripisuje zle moci nijednoj zivotinji da bi mi pricali o njenoj moralnoj vrijednosti vec o necistoci za boravak u kuci, ishrani itd.i nije to samo svinja ....

S druge strane islam ima vrlo osvjesten pristup zivotinjama te iste imaju niz prava odnosno duznosti covjeka spram istih kao sto su ishrana, boravak, cistoca, lijepo ophodjenje itd.

Ono o cemu ti pises su buhaha pricice nasih krajeva u kojim je najvaznije zaobici svinju na kilometari jer je prijetnja islamu, sto je nartavno smijesno i bez uporista
Nigde u ovom postu nisi objasnila koji su pravi razlozi osim ovoga uvećane rečenice koja je neodređena i ništa ne govori.

Pa ko jede crkotine osim kad ne mora?! , ovo ti nije argument nikakav oko krepale krave poredići ga sa problemom svinje i njenog nečistog karaktera samog po sebi.

Stav prema svinji je relikt jevrejskog tabua spram drugih naroda koji su jeli svinjetinu jer realno svinja nije bila uobičajna na bliskom istoku , što znači da je naspram ljudi(raznih okupatora) koji su jeli svinjetinu a njih Jevreji proglčasili lošima i mrskima tj.mnogobošcima , automstski je svinja postala takođe nevernička zla životinja koja čini lošim te nevernike i okupatore zlima zato što je jedu.

Fora je u tome što i ti i ja se gadimo mnogih stvari šta jedu npr.Kinezi i neki tamo urođenici , ali ne pada nam napamet da to dignemo kao božji zakon i npr.neke crve i slepe miševe proglasimo nečistima, jer samo je dovoljno da ih ne jedemo ako nam se ne sviđa ili nije zdravo.

Međutim kad nevernici i okupatori i razni zli narodi za Jevreje krkaju krmetine i ujedno ih ubijaju i tlače , logično je da će tadašnji ljudi videti situaciju tipa :"Zlikovac ždere zlu životinju zato je i jeste takav zlikovac".

Znači odnos spram svinje je moralistički i versko-politički kad su u pitanju judaizam i islam , a ne nutricionistički i šatro neki neodređeni razlog koji si ti navela kao nazovi argument.

Zato nije tačno da se životinje ne osuđuju i nemaju odgovornost po islamu samim time što ljudi koji ih jedu bivaju takođe nečisti po pitanju islama i judaizma , jer islam ne čini "nepreporučavanje" svinjetine već zabranu kao što to čini sa alkoholom koje smatra za uzorčnik neke bolesti(neobuzdanost,ludilo,...).
Međutim svinja je samo nečista i ništa više , hoću reći da krkanje iste ne uzroči konkretne posledice po zdravlja kao alkohol , tako da je odnos spram svinje mogao nastati i bivao sve do 20.veka isključivo iz moralističkog pristupa tj.vrednovanja svinje po moralnom principu koji sam gore već objasnio.

Ne govorim ja o našim prostorima , meni je 100 puta gore kad uljuđeni i obrazovani ljudi po svetu kao mnogi Jevreji i dalje bez obzira na sve imaju zazor od svinje zbog verskih razloga za razliku od ovih prostora gde su takvi ljudi neuki seljaci.
fatamorgana

#2993 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Dr_dre wrote:
Nemate pojma kakve su svinjske kobasice, delicija nad delicijama! Da ne spominjem bijelu peku, prsut, kulen, odreske! Kravetina im ne moze ni do koljena! Uskraceni ste za jednu jako finu dunjalucku blagodat!
Hvala Allahu pa smo uskraceni.
Ne bih bio toliko siguran u šta ga sve ne stavljaju, u slatkiše, u sladoled u Nutellu, you name it ....
Dr_dre

#2994 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dr_dre »

Ne bih bio toliko siguran u šta ga sve ne stavljaju, u slatkiše, u sladoled u Nutellu, you name it ....
Cini mi se da mislis na emulgatore a ne na kobasice i odreske.
fatamorgana

#2995 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Dr_dre wrote:
Cini mi se da mislis na emulgatore a ne na kobasice i odreske.
Ne na emulgatore već na svinjsku mast i druge sastojke koji su svinjski derivati.
Dr_dre

#2996 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dr_dre »

Ne na emulgatore već na svinjsku mast i druge sastojke koji su svinjski derivati.
Mislim da na svakom proizvodu pisu sastojci.
kerima1

#2997 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

ma vjerujem ti, zajebajem se :)

al opet stojim iza toga da je svinjetina vrhunsko crveno meso, narocito namjenjeno za obradu, nema ga jaceg! nema boljeg kulena, cajne, prsuta, krmenadle, odreska, kranjske, nema jaceg mesa na dunjaluku sto se tice obrade mesa!
To tako kazes,zato sto je jeftinije od junetine i teletine. :D Salim se,moguce da je jestivo i ukusnoi to svinjsko,samo ko ga nije nikada ni probao kako ce znati.Po evropi recimo dosta krscana ne jede zbog zdravlja,a ljudi su informisani,znaci ima tu necega sto ga ne dovodi u istu ravan kao od ostale zivine.Sa druge strane imamo opet ljude koji nikako ne jedu nikakvo meso,ma sve je to stvar izbora.

Fato hvala na posveti :D
fatamorgana

#2998 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Dr_dre wrote:
U stvarnosti ne pišu svi sastojci iako bi trebalo da pišu ....
kerima1

#2999 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Dr_dre wrote:
Tesko je to sve pratiti,vecinom pise u brojevima ili oznakama,a ko mi muslimani obrazovani do guse pa razumijemo od oka odmah.Cinjenica je da se ubacuje onaj zelatin u svasta,i neizbjezno je to ne okusiti barem jednom.
zlokruhovic

#3000 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

kerima1 wrote: Ne bih ja to nema pare :)
Jednostavno kad ti je od rodjenja ogade,da se to ne jede gotovo je.Jedi ti ne govorim ti nista. :D
ti popijes pasvaka meza dobro dodje :lol:
:janpi:
Ovo je dobar stav i za poštovanje i još plus nutricionistički razlozi , ali ako je iz verksih razloga onda je bar problematično kad je i pitanju odnos za krmodžercima(nemuslimanima).

Zamisli ti sad spremiš neku pečenu ćurku za večeru i dođu ti gosti , i jedna od njih kaže da neće ćuretine jer mu religija veli da je ćurka nečista.
Tebi će bar jednom proći kroz glavu ono tipa "Šta ovaj govori , jel to misli da sam i ja nečista čim jedem ćuretinu??" , a on onako uljuudno kaže :"Ne,ne,ne,..ne mislim ja da si ti nečista već samo da je ćurka nečista".

Znači kao što sam i rekao u predhodnom postu , odnos spram životinja u religijama je moralističkog tipa i smatranjem životinja lošim samih po sebi , a tome je najveći dokaz to što ih jedu nevernici i neprijatelji vere i boga.
Locked