Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sumirprimus

#29726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

moimoi wrote: 17/10/2025 20:35
sumirprimus wrote: 17/10/2025 20:28 Ko god ima djecu u bolje stojecim krugovima a da ih licno znam salje djecu vani.
Kakva bosna kakva zajebancija.
Un.profesori šalju djecu vani, ako nista zarad eu papira.
Salju da studiraju.. ne u osnovnu ili srednju.
Tj srednja, da ako je na eng. .. stipendije, razmjena ovo-ono
Da se ima ko hrvati putovnice islo bi se I ranije jer se odavde bjezi. A ne ide. Ja pricam iz svoje sredine I ono sto znam sigurno. Studij je sasvim ok. Zavrsi, pocni radit dobi papire I ne okreci se sine.
Ne okrecem se Tata kaze zoster..
sumirprimus

#29727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Didier wrote: 17/10/2025 20:39
sumirprimus wrote: 17/10/2025 20:28 Ko god ima djecu u bolje stojecim krugovima a da ih licno znam salje djecu vani.
Znaš li ti uopšte kako se dobijaju EU papiri? I šta znače EU papiri? Svaka država ima druga pravila.
Ne samo ti znas. Ne interesujes me
Didier

#29728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sumirprimus wrote: 17/10/2025 20:40
Znaš li ti uopšte kako se dobijaju EU papiri? I šta znače EU papiri? Svaka država ima druga pravila.
Vidi se da si odrastao u onoj vukojebini gdje je Vedad Pašić nekakva fora.

Zato si i očajan :lol:
sumirprimus

#29729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Didier wrote: 17/10/2025 20:42

Odrastao sam u Tuzli. Slusajte svi Tuzlaci a i vi iz ostalih kanotna, iskreno misljenje jednog prosjecnog sibicara :)
Eto te Ko Kljuja, nije cudo da ni u holandiji nisi uspio.
moimoi

#29730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Da se ima ko hrvati putovnice islo bi se I ranije jer se odavde bjezi. A ne ide. Ja pricam iz svoje sredine I ono sto znam sigurno. Studij je sasvim ok. Zavrsi, pocni radit dobi papire I ne okreci se sine.
Ama sumiiireee.. imas li dijete? Ko ce dijete u osnovnoj poslati vani? De ba.. Srednja, da.. sa saharom ili bez. I fakultet, naravno.
sumirprimus

#29731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

moimoi wrote: 17/10/2025 20:50

Ama sumiiireee.. imas li dijete? Ko ce dijete u osnovnoj poslati vani? De ba.. Srednja, da.. sa saharom ili bez. I fakultet, naravno.
Ne radi se o tome nego , kao sto rahmetli tihic nije imao povjerenja u nase zdravstvo tako ni dobrostojeci ljudi u bih, pa i un profesori Ne vjeurju u zivot ovde, perspektivu, nase visoko skolstvo , nego salju djecu vani. Dobrim dijelom jer mogu. A ovde imaju razrađene poslove.
moimoi

#29732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Moje je dijete krenulo sa 5 god.. po britanskom kurikulumu… ne da ne vidim problem, nego mi je to 👍. Neuporedivo je odgovorniji od svojih vrsnjaka. Nasa djeca se maze do 6-7god.. zatim roditelji preuzimaju zadace i sredjivanje ocjena. Ne daj boze da ima manje od 4.
Nakon toga ide upisivanje u srednje, ganjanje bodova.. naravno-drug/drugarica moraju ici u isti razred. Pritisak na skole.. sve to rezultira enormnim srozavanjem obrazovanja. Mozda jednom postanemo svjesni.
moimoi

#29733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 17/10/2025 20:57
moimoi wrote: 17/10/2025 20:50
Ne radi se o tome nego , kao sto rahmetli tihic nije imao povjerenja u nase zdravstvo tako ni dobrostojeci ljudi u bih, pa i un profesori Ne vjeurju u zivot ovde, perspektivu, nase visoko skolstvo , nego salju djecu vani. Dobrim dijelom jer mogu. A ovde imaju razrađene poslove.
Salju stariju.. kao sto smo zakljucili.
A ni to nije nista cudno.. cak da posaljes dijete u siromasniju sredinu.. to mu je iskustvo i skola.
Imas i kod nas stranaca koja dodju na godinu skolovanja/studija.
Be open minded
sumirprimus

#29734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Ono o čemu sam ja pisao jedan dider ne moze razumjeti i slični njemu. Šibicari
ultima_palabra

#29735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

sumirprimus wrote: 17/10/2025 21:08 Ono o čemu sam ja pisao jedan dider ne moze razumjeti i slični njemu. Šibicari
Koliko godina imas zivota u inostranstvu?
sumirprimus

#29736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

ultima_palabra wrote: 17/10/2025 21:20
sumirprimus wrote: 17/10/2025 21:08 Ono o čemu sam ja pisao jedan dider ne moze razumjeti i slični njemu. Šibicari
Sto je to bitno? Ko sto si ti dobio drzavljanstvo preko zene tako i ja imam iskustvo i info preko familije i prijatelja.
ultima_palabra

#29737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

sumirprimus wrote: 17/10/2025 21:21
Sto je to bitno? Ko sto si ti dobio drzavljanstvo preko zene tako i ja imam iskustvo i info preko familije i prijatelja.
Kao sto sam pretpostavio. Rekla kazala jednako nula bodova.

Koliko god se Didier nekad izrazava na ruzan nacin, on je 1000x kompetentniji da pise na ovoj temi od tebe. A ja nisam ni otvorio ovu temu dok nisam odselio.
Didier

#29738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sumirprimus wrote: 17/10/2025 20:43

Odrastao sam u Tuzli. Slusajte svi Tuzlaci a i vi iz ostalih kanotna, iskreno misljenje jednog prosjecnog sibicara :)
Nije bolan problem Tuzla, nego mentalitet Tuzle. Ima raje iz Zenice i Tuzle koji su skroz normalni, ali vama ostalima je zajedničko to da mrzite Sarajevo, da nas nazivate pogrdnim imenima i sl., zna se ko je to počeo, nismo sigurno mi, i to je krenulo još u ratu. Zato danas kad čujem riječ Sarajlijica, ide šaka u glavu, da mi je iz oka isp'o.

Šibicar nije mnogo drugačiji izraz, zna se na šta se misli. A tamo vam SDA u Kantonu vlada, i vi biste nekome nešto pričali, dok su vam moralne vertikale Vedad Pašić i ostala seljadija koja se naziva univerzitetskim profesorima.

Naravno da su normalna raja pobjegla u Sarajevo, ko će ostati u tom otrovu...

A kao što si i sam rekao, u inostranstvu si živio nula godina. Merima je barem pokušala, meni je fakat žao što se izlajala, pa sad mora poklopiti ušima.

A to ko je uspio ili ne, svima sam rekao, slobodno se možemo upoznati pa izmjeriti čiji je veći, ko je šta radio da uspije, i ko je danas gdje, kao u filmu Jagode u grlu. Dosad sam preko ove teme upoznao trojicu ljudi koji se uglavnom slažu sa mnom, dok se vi ostali krijete, kad god vam predložim da izmijenimo kontakte.
sumirprimus

#29739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

ultima_palabra wrote: 17/10/2025 21:26

Koliko god se Didier nekad izrazava na ruzan nacin, on je 1000x kompetentniji da pise na ovoj temi od tebe. A ja nisam ni otvorio ovu temu dok nisam odselio.
Pa ti si bukvalno prilog u kojoj tezi da svi koji mogu odjebu odavde. I ti koji si dosao iz.travnika.u sa si odličan primjer. Za razlkiu od sibicara didiera koji tamo pare saljeva, Ali se vratio u Bosnu lol. ti si se covjece bukvalno ozenio za papire I meni pricas iskustvo nula bodova.
Nije bitna kompetencija nego snaga argumenta na datu temu. Kao sto rekoh ljudi iz gornjeg sloja kako god to ruzno zvucalo kopaju I rukama i nogama da bar djecu posalj odavde. Tu ne racunam sibicare, I rezimske sljedbenike.
sumirprimus

#29740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Didier wrote: 17/10/2025 21:33
sumirprimus wrote: 17/10/2025 20:43

Nije bolan problem Tuzla, nego mentalitet Tuzle. Ima raje iz Zenice i Tuzle koji su skroz normalni, ali vama ostalima je zajedničko to da mrzite Sarajevo, da nas nazivate pogrdnim imenima i sl., zna se ko je to počeo, nismo sigurno mi, i to je krenulo još u ratu. Zato danas kad čujem riječ Sarajlijica, ide šaka u glavu, da mi je iz oka isp'o.

Šibicar nije mnogo drugačiji izraz, zna se na šta se misli. A tamo vam SDA u Kantonu vlada, i vi biste nekome nešto pričali, dok su vam moralne vertikale Vedad Pašić i ostala seljadija koja se naziva univerzitetskim profesorima.

Naravno da su normalna raja pobjegla u Sarajevo, ko će ostati u tom otrovu...

A kao što si i sam rekao, u inostranstvu si živio nula godina. Merima je barem pokušala, meni je fakat žao što se izlajala, pa sad mora poklopiti ušima.

A to ko je uspio ili ne, svima sam rekao, slobodno se možemo upoznati pa izmjeriti čiji je veći, ko je šta radio da uspije, i ko je danas gdje, kao u filmu Jagode u grlu. Dosad sam preko ove teme upoznao trojicu ljudi koji se uglavnom slažu sa mnom, dok se vi ostali krijete, kad god vam predložim da izmijenimo kontakte.
E to je ta sibircarska prica. mentalitet velis. :) a sta je mentalitet ti koji ovde dijelis lekcije ubogom puku mjesecima
Hoce da kaze da smo svi koji smo van sarajeva seljacine.fgr nismo te prepoznali. Metropola.fgr :lol: .
Nije tk sk, vidi se koliko poznajes materiju a sudis,.kao sto rekoh klasicni sibicar :lol:
skafiskafsnjak

#29741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Djeco ne svadjajte se :run:
sumirprimus

#29742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

I zato se treba iseliti iz bih. Takvi/gori su sad pravilo a ne izuzetak.
Kao sto je dosta gradske raje iz sarajeva pobjwglo u zadnjih 30 godina
Ultima jel i ovde grijesim? :D
Last edited by sumirprimus on 17/10/2025 21:40, edited 1 time in total.
Ozimician

#29743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier se skoro nikad ne izrazava ruzno, barem ne zapocinje prvi, to sto istina vrijedja vise nego laz je drugi par opanaka.
Didier

#29744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sumirprimus wrote: 17/10/2025 21:36 E to je ta sibircarska prica. mentalitet velis. a sta je mentalitet ti koji ovde dijelis lekcije ubogom puku mjesecima
Hoce da kaze da smo svi koji smo van sarajeva seljacine.fgr nismo te prepoznali. Metropola.fgr .
Nije tk sk, vidi se koliko poznajes materiju a sudis,.kao sto rekoh klasicni sibicar
Nikad ja nisam rekao da ste svi van Sarajeva seljačine. Ali seljačine vam vladaju vašim sredinama, to sam se uvjerio hiljadu puta.

Ima ih i kod nas, ali daleko manje, a i riješili smo se SDA barem na jedno vrijeme, dok je vaš SDP preslika ovih naših Zelenih termita.

Ti slobodno vrijeđaj i dalje, ali kao što Ultima reče, realno nemaš pojma ni o čemu, a pogotovo o životu vani. Ti ne bi uspio ni u Bijeljini, a kamoli van BiH.
Didier

#29745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 17/10/2025 21:38 Didier se skoro nikad ne izrazava ruzno, barem ne zapocinje prvi, to sto istina vrijedja vise nego laz je drugi par opanaka.
Hvala buraz.

I za Merimu sam rekao, iskreno mi je žao što se sad mora praviti kao da nikad nije živjela vani. Da sam na njenom mjestu, ja bih radije pojeo govno nego da me ljudi smatraju budalom, svi smo se mi nekad u životu zajebali, nije to sramota.

Ja ovdje često trolam, i zajebavam se, ali rijetko koga uvrijedim prvi, niti počinjem svađe, a mnogima hoću pomoći ako od mene zatraže, čak i ako su nekad bili seronje prema meni na forumu.
ultima_palabra

#29746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

sumirprimus wrote: 17/10/2025 21:33
ultima_palabra wrote: 17/10/2025 21:26

Pa ti si bukvalno prilog u kojoj tezi da svi koji mogu odjebu odavde. I ti koji si dosao iz.travnika.u sa si odličan primjer. Za razlkiu od sibicara didiera koji tamo pare saljeva, Ali se vratio u Bosnu lol. ti si se covjece bukvalno ozenio za papire I meni pricas iskustvo nula bodova.
Nije bitna kompetencija nego snaga argumenta na datu temu. Kao sto rekoh ljudi iz gornjeg sloja kako god to ruzno zvucalo kopaju I rukama i nogama da bar djecu posalj odavde. Tu ne racunam sibicare, I rezimske sljedbenike.
Veze nemas sta pricas covjece, ni o meni ni o zivotu vani. Ja sam sa zenom zivio pet godina u Sarajevu prije odlaska. Jedini tvoj doprinos temi je “treba ici vani” ponovljeno 100x i bez ikakve podloge za to. Jbt bar je danas lako otici negdje, ubio bih se da 20 godina o necemu pricam a nisam ostvario.

Ako nista kod tvojih genocidlija su ti otvorena vrata, al qrko, vala stisnut muda pa godinu odguliti u genocidnoj armadi…
sumirprimus

#29747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

E to je pravi razlog palestina. :) sad pricas vjerskim jezikom.. Samo da to smijes tamo u usa javno pricati. Njonja vrijede papiri vise. O tome i ja pricam, vrijedi :mrgreen:
Uostalom ko prati fabulu nista nisam slagao.
Ljudi koji mogu ili bjeze odavde ili salju djecu da bjeze odavde.
Cuvajte se patriota koji vam savjetuju ostanak a imaju dvojna drzavljanatva.
O stiskanju muda vojno mogu s tobom kad god hoces. :kiss:
Last edited by sumirprimus on 17/10/2025 21:54, edited 1 time in total.
sumirprimus

#29748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Uostalom jesi otisao na.zenine papire? Nista bosna i sukses bh stori iz travnika u rajvosa?sto ti je rec ambicija, svaka cast iskreno al ti prica u kontru ne valja :)
Didier

#29749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

ultima_palabra wrote: 17/10/2025 21:45 Ako nista kod tvojih genocidlija su ti otvorena vrata, al qrko, vala stisnut muda pa godinu odguliti u genocidnoj armadi…
Je li to Sumir židov, pa podržava Izrael ili je samo nenormalan? :D
sumirprimus

#29750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Didier wrote: 17/10/2025 21:54
ultima_palabra wrote: 17/10/2025 21:45 Ako nista kod tvojih genocidlija su ti otvorena vrata, al qrko, vala stisnut muda pa godinu odguliti u genocidnoj armadi…
Je li to Sumir židov, pa podržava Izrael ili je samo nenormalan? :D
Sta fali? Slobodno ispolji I svoj.antisemitizam kao tezu u prilog odlasku iz.ove zatucane kako si ono reko vulkjebine jel?
Post Reply