ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#2951 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

seoBIH wrote:Kako ces dokazati da je fabricki i da je tačan postotak toniranja? Kako ne mozes ide kazna.
Valjda je tužilac (ili policija, u ovom slučaju) taj koji treba dokazivati da je ili nije nešto, a ne ja.
Za svoje auto mogu dokazati bez problema, ako to bude trebalo, ali ne treba.
seoBIH

#2952 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Pa dovoljan mu je dokaz kada te zaustavi i vidi zatamnjena stakla, a to nije navedeno u saobracajoj. Nema se sta raspravljati vise s tobom. Sada sta ce se na sudu desiti, to je druga prica. Opet, jebo i sud, jer ti niko nece vratiti vrijeme koje si potrosio :)
530i

#2953 Re: ZOBS

Post by 530i »

seoBIH wrote:Kako ces dokazati da je fabricki i da je tačan postotak toniranja? Kako ne mozes ide kazna.
Obrati pažnju na fabrički zatamnjena stakla, kako izgledaju i šta piše na njima i sve će ti biti jasno.
Dzontra_Volta

#2954 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Nešto se ne sjećam da u BiH saobraćajnoj ima rubrika za boju stakala.
A šta bi bilo kad bi bilo...
Iz svog iskustva, policajac može praviti problem oko bilo čega samo ako se ponašaš k'o seronja, pa ti onda traži dlaku u jajetu.
Do juče nisu mogla ni dnevna svjetla na autu, čak i ako su fabrički ugrađena, ali svejedno nikad policija oko toga nije pravila problem, osim ako ga provociraš.

Dakle, u Pravilniku nedvosmisleno piše šta može, a šta ne može, a pitanja oko dokazivanja nisu bila dio teme.
Paulaner wrote:A sta ako je moje auto tregistrovano u drzavi u kojoj sam prosao tehnicki sa zatamnjenim staklima i gdje je to dozvoljeno.Jel meni moze policajac u Bosni napisat kaznu za folije ili me poslati na tehnicki pregled.
Ne znam kako se postaviti u toj situaciji :?
noviclan

#2955 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Cekaj sad smije li se zatamniti zadnja sajba ili ne, naravno stakla na zadnjoj klupi mogu samo me ova zadnja sajba malo kopka
kafanski_covjek

#2956 Re: ZOBS

Post by kafanski_covjek »

noviclan wrote:Cekaj sad smije li se zatamniti zadnja sajba ili ne, naravno stakla na zadnjoj klupi mogu samo me ova zadnja sajba malo kopka
ne
problemnatravunu

#2957 Re: ZOBS

Post by problemnatravunu »

Slika iznad sve fino jasno pokazuje :thumbup:
Aurea Mediocritas

#2958 Re: ZOBS

Post by Aurea Mediocritas »

Cijenjena gospodo, ima li neko iskustva sa sprejem za popravak gume? Funkcionira li to dobro i kako naša draga policija reaguje kada im se pokaže sprej umjesto rezervnog kotača? Hvala unaprijed.
supercali

#2959 Re: ZOBS

Post by supercali »

Taj sprej ti ne moze pomoci u vecini slucajeva tako da je pametnije imati bilo kakvu rezervnu
To sa policijom moguce da moze proci ako si ok s njima
Edin H.

#2960 Re: ZOBS

Post by Edin H. »

Dzontra_Volta wrote:Znači, morao sam ja opet proguglati, jer svi su kao nešto čuli ili im je rek'o drot.

Dakle, u Pravilniku o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama stoji sljedeće:
Član 46.

(3) Stakla na vozilu ne smiju se na bilo koji način dodatno zatamnjivati (npr. postavljanjem folija, dodatnim bojenjem stakla i sl.), u odnosu na fabričku ugradnju. "

(4) Izuzetno od stava 3. ovog člana, mogu se dodatno zatamniti:

a) zadnja i bočna stakla autobusa postavljanjem homologiranih reklamnih folija,

b) bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije.

(5) Odredbe ovog člana ne primjenjuju se na vozila oružanih snaga BiH, policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, kao i vozila vrlo usko specijalizirane namjene koja se ne koriste ni u jednom drugom segmentu društva.
:oops:
Iz priloženog se može vidjeti da za fabrički zatamnjena stakla nema ograničenja, mogu biti i prednja i zadnja i bočna naprijed i bočna nazad.
Ako dodatno zatamnjuješ folijama, onda možeš samo zadnja bočna.
A ako si drugs dealer?
Aurea Mediocritas

#2961 Re: ZOBS

Post by Aurea Mediocritas »

supercali wrote:Taj sprej ti ne moze pomoci u vecini slucajeva tako da je pametnije imati bilo kakvu rezervnu
To sa policijom moguce da moze proci ako si ok s njima
Hvala na odgovoru. Pretpostavljao sam da je to tako nekako.
drug_profi

#2962 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Aurea Mediocritas wrote:Cijenjena gospodo, ima li neko iskustva sa sprejem za popravak gume? Funkcionira li to dobro i kako naša draga policija reaguje kada im se pokaže sprej umjesto rezervnog kotača? Hvala unaprijed.
Imas danas gomilu vozila gdje je rezervni tocak dodatna oprema. Dolaze serijski samo sa setom za opravku gume.
On se sastoji od kompresora i boce sa ljepilom.
Kompresor je u vecini slucajeva sasvim dovoljan za obicne punkture u gaznom sloju tipa saraf, ekser... napumpas i do vulkanizera.
Ljepilo sluzi za vece poderotine i guma se baca nakon toga a felga se jako tesko cisti. Ako je aluminijska onda pogotovo.
Moje iskustvo govori da sam za 31 godinu vozackog iskustva i vjerovatno oko pola miliona kilometara imao samo jednu razderotinu gume (mojom nepaznjom), sve drugo su bile rupice na gaznom sloju.
Dakle sve se uredno moglo zavrsiti sa obicnim kompresorom.
Zadnjih 5 godina vozim na LPG, nemam rezervnu gumu a imam original Fiat/Lancia set za opravak koji sam dobio na poklon od prijatelja. Koristio sam kompresor u 2-3 navrata i sasvim zadovoljava. Uostalom danas svako ima ili preko AMK ili preko bankarskih paketa tu nekakvu pomoc na cesti i slepanje, tako da ako dodje do tog da mi se guma raspadne imam dvije opcije: zovi slepu (besplatna) ili zovi nekog od jarana da ti donese tocak.

A sta kaze pravilnik o Dimenzijama, masi itd.
Član 145. stav 3.
Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ukupne mase do 3,5 t ako vozilo posjeduje
odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje ispuhane gume (npr. sprej ili pjena u boci pod pritiskom itd.
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#2963 Re: ZOBS

Post by heat »

Ljudstvo,
Sta kaze zakon o prevozu djece od 8-12 god. na prednjem sjedistu? Dozvoljeno u sjedalici i sl. ?
Hvala
newklear

#2964 Re: ZOBS

Post by newklear »

heat wrote:Ljudstvo,
Sta kaze zakon o prevozu djece od 8-12 god. na prednjem sjedistu? Dozvoljeno u sjedalici i sl. ?
Hvala
naprijed može sjediti dijete mlađe od dvije godine samo ako je u sjedalici i zračni jastuci isključeni, nazad mora sjediti starije dijete, u sjedalici. Na suvozačkom mjestu ako je dijete do 12 godina, kazna 400-1000 KM
mayab

#2965 Re: ZOBS

Post by mayab »

newklear wrote:
heat wrote:Ljudstvo,
Hvala
naprijed može sjediti dijete mlađe od dvije godine samo ako je u sjedalici i zračni jastuci isključeni, nazad mora sjediti starije dijete, u sjedalici. Na suvozačkom mjestu ako je dijete do 12 godina, kazna 400-1000 KM
Eto to će neki naš murijak kontrolisati, ha ha ha, samo mrtvo slovo na papiru, ali bitno da je forma ispunjena :bih:
Pogotovo , kad vidi dijete u sjedalici na prednjem sjedištu, provjeriće jeli hadžo "ugasio" airbag :lol: :lol: :lol:
Mislim , ljudi, to ja naša realnost, neobrazovan i primitivan je i taj izmišljeni vozač, a i taj neki drot....
Ja sam recimo svoje dijete naucio da se cijeli zivot vozi pozada u sjedalici uredno vezano, sad kad je prešlo 12 godina , kazem mu da moze i naprijed, ali bas i nema preveliku želju, nego uvijek "leti" nazad i uredno se veže (bez sjedalice naravno :D )
Stvar je u odgoju i navikama :thumbup:
friskyoreo

#2966 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

Da li je i dalje neophodna punomoć kod vožnje automobila koji nije registrovan na mene?
problemnatravunu

#2967 Re: ZOBS

Realno, nikad nije ni trebala!
friskyoreo

#2968 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

problemnatravunu wrote:Realno, nikad nije ni trebala!
Ranije su policajci pri kontroli tražili punomoć.
Znaci vise nije potrebno?
problemnatravunu

#2969 Re: ZOBS

friskyoreo wrote:
Ranije su policajci pri kontroli tražili punomoć.
Znaci vise nije potrebno?
Jarane to su bili legalni drumski razbojnici, i trazili da se ogrebu za cvaju, uostalom, mislim da o tome i nema nista u ZOBS-u!
Dakle, mislim na normalno, obicno reg auto, ne tamo neke bez placenih poreza i carina, na ime invalidske potvrde i sta ti ja sve znam, a ako ćemo po zakonu, takvo invalidsko auto ni sa punomoci ne bi smio voziti!
Uostalom, javice se jos neko pa ili potvrditi ili demantirati ovo moje
BadBoy

#2970 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Prošle godine za 1. maj na Slavonskom brodu mi 'rvatski graničar tražio punomoć za vozilo koje je registrovano na majku.
drug_profi

#2971 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

BadBoy wrote:
Prošle godine za 1. maj na Slavonskom brodu mi 'rvatski graničar tražio punomoć za vozilo koje je registrovano na majku.
Za prelazak granice moras imati punomoc koja se moze dobiti u BiHAMK-u. Za voznju unutar drzave mislim da ti ne treba nikakva punomoc.
BadBoy

#2972 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Aha, nisam upratio da mislite samo na vožnju unutar države. Do mene
tempuser

#2973 Re: ZOBS

Post by tempuser »

BadBoy wrote:
Moji roditelji 20 god autom reg. na brata ili mene prelaze granicu sa HR bar 50 x godisnje i niko ih nikad nije pita za punomoc. Na isti nacin sa bezbroj puta presao granicu autom reg. na ocevo ili bratovo ime. Mislim da ne treba punomoc za clanove blize porodice.
friskyoreo

#2974 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

Malo sam googlao, našao sam ovo, vrijedi za HR.
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=27636

Tako da punomoć ne treba, iako u bihamk pokušavaju da izvuku koju marku.
I kao sve, kod nas sve podijeljeno.
Imate Bihamk, pa automotosavez Republike Srpske, i kao slag na tortu AMSBIH. Mislim da je i to podijeljeno po nacionalnim torovima. :-)
I naravno svi izdaju te potvrde,koji izgleda uopste i nisu potrebne.
BadBoy

#2975 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

tempuser wrote:
BadBoy wrote:
Moji roditelji 20 god autom reg. na brata ili mene prelaze granicu sa HR bar 50 x godisnje i niko ih nikad nije pita za punomoc. Na isti nacin sa bezbroj puta presao granicu autom reg. na ocevo ili bratovo ime. Mislim da ne treba punomoc za clanove blize porodice.
Znam i ja uredno prelazio sve granice do maja prošle godine... Našao se neki fićfirić i to da mi traži. Izvukao sam se tako što sam mu pokazao neku staru BIHAMK-ovu punomoć od prije 6-7 godina kad je moja stara to završila jer se bila prepala da neću moći na more otići :D
Post Reply