Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
nasa

#2951 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Evo recimo da vam vjerujem , ozbiljno ali i dalje ne kontam sta s tim dokazujemo
NIN

#2952 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

nasa wrote:Evo recimo da vam vjerujem , ozbiljno ali i dalje ne kontam sta s tim dokazujemo
Kazem sutra, odoh sad u besiku. :)
nasa

#2953 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Hajd moze...

Evo ja kazem odmah, znas kako je s vjerom svaka igra svaka dobija :D s religijske strane je to vrlo rastezljivo I prilagodljivo pa ti vidi sta ces pisati :lol:
L u c i f e r

#2954 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Image
S4mpion

#2955 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Zanimljiv "svjetonazor". :D
GAU8

#2956 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Problem je što su se religije danas više transformisale u tradicije i običaje, a poznato je kako je moćna stvar tradicijsko kulturološko naslijeđe.
Nekog realnog istinskog vjerovanja u ono šta piše u knjigama, mislim da ima vrlo malo kod današnje prosječno obrazovane i prosječno inteligentne osobe.
NIN

#2957 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

nasa wrote:Nemam ja problem s tim, ok su majmuni, Bozija stvorenja :D trebao bi da ima kolega ateista koji tvrdi da je vjera hipnotisano stanje umjesto da istrazuje sklononost ka istoj, razloge, uzroke.... pa i u zivotinjskom svijetu....eto to bi bilo za ocekivati od ateiste ....bar bih ja tako da sam ateista :D
Slazem se i to je upravo ono sto antropolozi i rade. Recimo, za rituale i eventualno religijsko uvjerenje jedinka ili vrsta mora imati odredjene karakteristike kao sto su visok stepen inteligencije, kompleksno drustveno uredjenje, samosvijest, percepciju drustvenih normi, simbolicnu komunikaciju, itd. a to sve postoji u drustvima cimpanzi, bonoboa i u jednoj mjeri kod gorila, pavijana i mandrila. Takodjer, neke ptice posjeduju neke od navedenih karakteristika.
drug_profi

#2958 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

nasa wrote:hahaha ma jasta ne bi ti na vjernike bas se cita... :D
Nemam se ja potrebe vaditi i da si ti shvatio bilo sta od onog sto je napisano ne bi ni postavljao pitanje te pisao kilometre definicija vjernika koje me uopce ne interesuju, a jos manje diraju jer eto izdignem se za razliku od tebe od takvih poriva i odgovora na iste :D

Nego, ne kontam te je li te vrijedja di si samo zivotinja ili ipak smatras da jesi ili ....
Valjda je problem skontat da ljude vrijedja kad neko sebe smatra vrijednijim bicem.
Nije problem ni u takvoj zabludi kad tim tragom ne bi dosli i neki drugi koji i nasilje smatraju odobrenim.
Ti da imas obraza izvinula bi se za nespretnu salu. Ja se tebi nemam sta izvinjavati. Hipnotisani i opsjednuti ste.

...s mobilnog...
nasa

#2959 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

oooooo Boze....dobro, cao!
m_l

#2960 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

drugi profil wrote:Hipnotisani i opsjednuti ste.
:lol:

@naso, priznaj da jesi, nece ti nista biti :mrgreen:
nasa

#2961 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

NIN wrote:
nasa wrote:Nemam ja problem s tim, ok su majmuni, Bozija stvorenja :D trebao bi da ima kolega ateista koji tvrdi da je vjera hipnotisano stanje umjesto da istrazuje sklononost ka istoj, razloge, uzroke.... pa i u zivotinjskom svijetu....eto to bi bilo za ocekivati od ateiste ....bar bih ja tako da sam ateista :D
Slazem se i to je upravo ono sto antropolozi i rade. Recimo, za rituale i eventualno religijsko uvjerenje jedinka ili vrsta mora imati odredjene karakteristike kao sto su visok stepen inteligencije, kompleksno drustveno uredjenje, samosvijest, percepciju drustvenih normi, simbolicnu komunikaciju, itd. a to sve postoji u drustvima cimpanzi, bonoboa i u jednoj mjeri kod gorila, pavijana i mandrila. Takodjer, neke ptice posjeduju neke od navedenih karakteristika.
Bas tako cak sam i ja kao vjernik citala objasnjenja ili bar pokusaje istih za takve pojave.Medjutim ono sto ovdje ateisti daju kao odgovor je daleko od bilo kakve postojoce analize, npr.to da covjek u odredjenom trenutku razvoja religije prepoznaje kao korisne nema problem napisatinpr. Dawkins ali imaju forumasi koji bi to da pripisu hipnozi....

E sad, radi se o jednom aspektu religije koji podrazumjeva udruzivanje u svrhu sopstvene i kolektivne koristi ali religije nije uvijek to, ona je prvenstveno unutar covjeka njegov dozivljaj sebe i svijeta oko sebe bas kao sto je to

Image

Image

I kako dodje do toga, kako mi uopce arheoloski pratimo kontinuitet i razvoj takvih oblika izrazavanje pa dalje kako se objasnjavaju uzroci istim, eto ja sam vise mislila na to...I kad budemo imali odgovor na ovo onda ce biti lakse shvatiti izmedju ostalog i pojavu religioznosti te njenu ulogu...zato sam pominjala neolit jer to je negdje period kada se jasna izrazava ljudska duhovnost, mozemo reci cvjeta ali bez jasnih objasnjenja...
Pisem ovo onako, iz znatizelje mada uopce ne mislim da je odgovor ili nedostatci odgovora na ovakva pitanja argument za ili protiv religija ali jeste odgovor koji pomaze da bolje shvatimo ljudsku vrstu pa tako i sami sebe i mozda sagledamo pojavu religije iz novog ugla.

Sto se tice samog odnosa insan-hajvan on je prema islamu izrazen prvenstveno u razlici spram tereta odgovornosti za sopstvena djela koji covjek nosi dok je zivotinja izuzeta, mislim da sve ostalo sto vjernici ne samo muslimani pisu glede ovog pitanja je vise posljedica razlicitih tumacenja kroz historiju nego sto ima uporiste u Objavama.
nasa

#2962 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

m_l wrote:

:skoljka: :lol:
drug_profi

#2963 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Ofkors da toga ne možete biti svjesni...
Svakako je to vaša stvar.
U konacnici, respektuj ti moje, ja cu tvoje i kraj price. Tako do sad funkcionisalo, moze i od sad. Nista se nije promijenilo, pa ni to da sa svakim postom vjernika na ateistickoj temi (nazalost cesto i u RL) uvidjam potpuno nepostivanje naseg "svjetonazora".
Pitam se koliko bi trebalo sekundi da fasujem ban da odem na virtualni dzemat npr. i da kazem da je to tema za SCH pacijente.
Koliko bi trebalo vremena da se spali autobus na kojem bi pisalo "boga nema i pomirite se sa tim"? A kuku lele islamofobija je kad kazem da je bezobrazno i provoaktorski pustiti ezan svom snagom na zvucnike u 3 ujutro.
Ili da izadjem na ulicu i sa cjediljkom za pastu na glavi propovjedam pastafarijanstvo, da li bih ja dobio neku F dijagnozu?
Ali zacudo oko nas su svuda propovjednici raznih nevidljivih cudovista, te njihovi stovatelji, a na psihijatriju idu samo ovi sa cjediljakama na glavi.
zlokruhovic

#2964 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

nasa wrote:
NIN wrote:
Bas tako cak sam i ja kao vjernik citala objasnjenja ili bar pokusaje istih za takve pojave.Medjutim ono sto ovdje ateisti daju kao odgovor je daleko od bilo kakve postojoce analize, npr.to da covjek u odredjenom trenutku razvoja religije prepoznaje kao korisne nema problem napisatinpr. Dawkins ali imaju forumasi koji bi to da pripisu hipnozi....

E sad, radi se o jednom aspektu religije koji podrazumjeva udruzivanje u svrhu sopstvene i kolektivne koristi ali religije nije uvijek to, ona je prvenstveno unutar covjeka njegov dozivljaj sebe i svijeta oko sebe bas kao sto je to

Image

Image

I kako dodje do toga, kako mi uopce arheoloski pratimo kontinuitet i razvoj takvih oblika izrazavanje pa dalje kako se objasnjavaju uzroci istim, eto ja sam vise mislila na to...I kad budemo imali odgovor na ovo onda ce biti lakse shvatiti izmedju ostalog i pojavu religioznosti te njenu ulogu...zato sam pominjala neolit jer to je negdje period kada se jasna izrazava ljudska duhovnost, mozemo reci cvjeta ali bez jasnih objasnjenja...
Pisem ovo onako, iz znatizelje mada uopce ne mislim da je odgovor ili nedostatci odgovora na ovakva pitanja argument za ili protiv religija ali jeste odgovor koji pomaze da bolje shvatimo ljudsku vrstu pa tako i sami sebe i mozda sagledamo pojavu religije iz novog ugla.

Sto se tice samog odnosa insan-hajvan on je prema islamu izrazen prvenstveno u razlici spram tereta odgovornosti za sopstvena djela koji covjek nosi dok je zivotinja izuzeta
, mislim da sve ostalo sto vjernici ne samo muslimani pisu glede ovog pitanja je vise posljedica razlicitih tumacenja kroz historiju nego sto ima uporiste u Objavama.
A šta je sa svinjom i kako je ona izuzeta od odgovornosti kad je proglašena nečistom jer su joj eto razdvojeni papci i ne preživa , i još se valja u blatu?!

Zato nemoj da izmišljaš i govoriš nešto što nije istina kad sasvim lepo islam kaže na osnovu ljudskih dela i ljudskog nahođenja jednu životinju treba smatrati lošijom,gadnijom,...od svih ostalih životinja.

Znači životnje po islamu nisu izuzete od odgovornosti čim joj islam daje etiketu manje vredne,nečiste,...., a svi znamo da životinja je svaka takva kakva jeste i nikako drugačija.

Nijedna religija od ove tri sa bliskog istoka ne poštuje prirodu i njen živit svet , čoveka pravi nečovekom u smislu da je nešto više nego ostala živa bića , a o životinjama da i ne govorim jer samim time što je po religiji čovek uzvišeno biće sa božanskim darom života i svesti životinje su moralno bačene na dno i samim time manje vredne što govori najbolje primer sa svinjom.

Religije su korz 2000 godina itekao pravile MORALNU razliku između ljudi i životinja , ali eto danas je došao vakat da religijaši govore da religije zapravo propagiraju prirodni i pravi humani odnos spram životinja.

Uvek se zadivim dokle može ići izvrtanje i okretanje istine.
dustaban

#2965 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

nasa wrote:
m_l wrote:
:skoljka: :lol:
ne volim ovakve provokacije taman da je i o religiji rijec.
:mrgreen:

Ovdje je naprosto rijec o necemu stecenom i zatecenom, necemu sto ti vremenom prestaje biti vjerovanje ili zelja vec preraste u obavezu. To vam je najslicnije odnosu prema roditeljima, oni ostare i pretvore se iz vaseg staratelja u vaseg sticenika. Njihove rijeci, milion puta ponovljene, vas pocnu nervirati, ali vi to trpite i zauzmete stav da ce vam biti lakse ako to tako prihvatite i prestanete se jesti...

I to je sve slicno i sa religijom. Ima li vjernika kojemu nije dopizdilo ponavljanje nebuloza u njegovoj bogomolji?! Ali vecini je lakse trpit nego se toga javno odreci.

Sta je kome u glavi... e to je posebna prica.
kerima1

#2966 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Zlokruhovic u pravu si to za svinju,vjernici naprostomrze svinju i ja sam prije dok nisam malo bolje razumila sta cinim.Recimo ne smije s ejesti ni pacov,ali ga se ne mrzi kao svinju,a svinja se mrzi upravo zato sto ju spominju svete Knjige.
fatamorgana

#2967 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

zlokruhovic wrote: Uvek se zadivim dokle može ići izvrtanje i okretanje istine.
Kao što vidimo iz priloženog do besvijesti ....
zlokruhovic

#2968 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

kerima1 wrote:Zlokruhovic u pravu si to za svinju,vjernici naprostomrze svinju i ja sam prije dok nisam malo bolje razumila sta cinim.Recimo ne smije s ejesti ni pacov,ali ga se ne mrzi kao svinju,a svinja se mrzi upravo zato sto ju spominju svete Knjige.
Nije samo svinja i nisu tu muslimani i jevreji zeznuti po tom pitanju.

Šta ćemo sa psom?? , pa i dan danas se kaže :"Laže kao pas"(zašto bi psi išta lagali? :roll: ) , pa onda čitava bajka oko zlih vukova i mačaka koji su prijatelji sotone , pa kad se kaže Magarče , konjino , majmune,....

Sad bi rekli religijaši da je ondos spram psa zapravo relikt nekih starih religija ili su ljudi sami po sebi zli i gadni pa su tako tretirali pse , a dok religija ih prosto obožava ili kako kaže Nasa "Islam" osloboađa životinje od moralne odgovornosti. :roll:

U Belgiji postoj tradicija ubijanja mačaka , tj.kad su ubijali,spaljivali,rastezali,... veštice i razne jeretike bacali su mačke sa Briselske katedrale i to u ogromnim količinama , a danas bacaju plišane mačke kao vrlo bizarnu tradiciju.

Religija je za manje inteligente , kukavice i naravno egocentrike jer čoveka odvaja od živog sveta kao nešto posebno jer "bog tako kaže" i samim time svi neistomišljenici i same životnje su niže i manje vredne od vernika.
nasa

#2969 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

kakve budalastine, to ama bas nikakve veze nema s odgovornoscu o kojoj sam pisala, svinja je izuzeta od iste kao I sve druge zivotinje....ali za veselo drustvo :D nije problem da odgovornost spram Boga citaju kao ljubav covjeka ka zivotinjama I njegovu praksu...
zlokruhovic

#2970 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

nasa wrote:kakve budalastine, to ama bas nikakve veze nema s odgovornoscu o kojoj sam pisala, svinja je izuzeta od iste kao I sve druge zivotinje....ali za veselo drustvo :D nije problem da odgovornost spram Boga citaju kao ljubav covjeka ka zivotinjama I njegovu praksu...
A to je sad odjednom neka druga odgovornost životinja u pitanju?! :roll:

Sasvim si lepo u svome postu aludirala na to da su po religiji za svoje postupke ljudi odgovorni a da religija životnje zbog svojih postupaka oslobađa te odgovornosti , zar ne?!

E pa ja kažem da nije tačno i da izmišljaš jer je od strane religije mnogim životinjama stavljena moralna stigma a ne nutricionistička , mene ne moreš prevariti.

Religie su mnogim životnjama dale negativne ljudske osobine i nisu ih nikad oslobodili odgovornosti jer čim ih tako smtraju to znači da im se daje moralni karakter u ovom slučaju negativni.
nasa

#2971 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

nasmijavas me, je li ti ovo ozbiljno :D

Zivotinje imaju svoju svrhu na ovom svijetu bilo da gledamo s religijske ili svjetovne strane nevezano za direktnu korist covjeka od istih u smislu sticanje neka koristi pri obavljanju poslova, ishrani itd.dalje covjek neke od zivotinja prepoznaje kao korisne pri navedenom pa tako preferiramo odredjene vrste u ishrani ili pri obavljanju nekih poslova ili sl.svinja je samo izuzeto u smislu takve vrste koristi unutar islama ali to ne mijenja cinjenicu da ima svoju svrhu .....

Zivotinje nemaju odgovornost za svoje postupke pred svjetovnim zakonom nemaju ni pred Bozijim- eh o ovom sam ja pisala, a ne o ovom gore o cemu ti trunis ...je li jasnije...

i cuj mene ne mozes preverati :lol:
zlokruhovic

#2972 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

nasa wrote:nasmijavas me, je li ti ovo ozbiljno :D

Zivotinje imaju svoju svrhu na ovom svijetu bilo da gledamo s religijske ili svjetovne strane nevezano za direktnu korist covjeka od istih u smislu sticanje neka koristi pri obavljanju poslova, ishrani itd.dalje covjek neke od zivotinja prepoznaje kao korisne pri navedenom pa tako preferiramo odredjene vrste u ishrani ili pri obavljanju nekih poslova ili sl.svinja je samo izuzeto u smislu takve vrste koristi unutar islama ali to ne mijenja cinjenicu da ima svoju svrhu .....

Zivotinje nemaju odgovornost za svoje postupke pred svjetovnim zakonom nemaju ni pred Bozijim- eh o ovom sam ja pisala, a ne o ovom gore o cemu ti trunis ...je li jasnije...

i cuj mene ne mozes preverati :lol:
OK , jel svinja po islamu nečista zbog nutricionizma u smislu da je ne jedeš jer se možeš razboleti i umreti , ili je njena nečistoća po islamu druge prirode??, i ako je druge prirode molim te objasni šta je u pitanju??

Ako nije nutricionizam u pitanju onda je svinja nečista u moralnom smislu i samim time je zla jer kad bi čovek jeo njeno meso mogao bi i on postati nečist i zao tj.nemoralan.

Dakle Naso..??
nasa

#2973 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Licno nisam stave da se radi a priori o nutricionistickoj zabrani vec najprije o jednom pristupu islama covjeku kroz koji se gradi odredjena vrsta karaktera i odnosa prama svijetu koji nas okruzuje...medjutim postoje i to pitanje koristi za covjekovo zdravlje kada je u pitanju ishrana svinjenitinom ali ne vidim zasto bi to ucinilo svinju zlom i nemoralnom, jer u islamu je zabranjeno pojesti kravu koja je npr.uginula ali to je ni na jedan nacin ne cini nemoralnom vec nepozeljnom za ishranu...
Bog ama bas nigdje u Kur' anu ne pripisuje zle moci nijednoj zivotinji da bi mi pricali o njenoj moralnoj vrijednosti vec o necistoci za boravak u kuci, ishrani itd.i nije to samo svinja ....

S druge strane islam ima vrlo osvjesten pristup zivotinjama te iste imaju niz prava odnosno duznosti covjeka spram istih kao sto su ishrana, boravak, cistoca, lijepo ophodjenje itd.

Ono o cemu ti pises su buhaha pricice nasih krajeva u kojim je najvaznije zaobici svinju na kilometari jer je prijetnja islamu, sto je nartavno smijesno i bez uporista
NIN

#2974 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

kerima1 wrote:Zlokruhovic u pravu si to za svinju,vjernici naprostomrze svinju i ja sam prije dok nisam malo bolje razumila sta cinim.Recimo ne smije s ejesti ni pacov,ali ga se ne mrzi kao svinju,a svinja se mrzi upravo zato sto ju spominju svete Knjige.
Nemate pojma kakve su svinjske kobasice, delicija nad delicijama! Da ne spominjem bijelu peku, prsut, kulen, odreske! Kravetina im ne moze ni do koljena! Uskraceni ste za jednu jako finu dunjalucku blagodat! :D
fatamorgana

#2975 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Bog ama bas nigdje u Kur' anu ne pripisuje zle moci nijednoj zivotinji da bi mi pricali o njenoj moralnoj vrijednosti vec o necistoci za boravak u kuci, ishrani itd.i nije to samo svinja ....

S druge strane islam ima vrlo osvjesten pristup zivotinjama te iste imaju niz prava odnosno duznosti covjeka spram istih kao sto su ishrana, boravak, cistoca, lijepo ophodjenje itd.
Jedino što meleKi neće u kuću gdje je cuko, :wink:
Locked