Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Billy The Pljuc

#29351 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Billy The Pljuc »

Novi_Nick wrote: 29/04/2025 23:04
Ozimician wrote: 29/04/2025 22:16 Meni nikad nece biti jasno zasto Bosnjaci gledaju susjedne narode odozdo?

Odakle taj strah? To primjecujem daleko vise kod starijih generacija i ponekad kod ovih mladih "kozmopolita", ali kod drugih to i nije strah nego vise neki autosovinizam. Normalna raja uopste nema taj osjecaj.

Ja cak mislim da su toga svjesniji oni, nego nasi politicari.
Zasto?
Kada se Otomansko carstvo kao okupator povuklo sa Balkana, Bosnjaci su ostali sami i bez oruzja. Rusija je naoruzala Srbiju a Austrougarska Hrvatsku. Srbija je tako naoruzana krenula odmah na sirenje njihove teritorije na racun Bosnjaka i Albanaca. U Srbiji su Bosnjacima sve Dzamije spaljene, srusene i opljackane a milioni Bosnjaka pobijeni, raseljeni i protjerani iz Srbije. Danas je ostala samo jedna Dzamija u Beogradu.

Srbija je napravila do danas 14 genocida nad nenaoruzanim Bosnjacima civilima sto po Srbiji, Sandzaku i Bosni i Hercegovini. Stotinama hiljada Bosnjaka je izginulo a milioni protjerani sa Balkana.

Bosnjaci su u to vrijeme imali medu sobom i svoje izdajnike politicare (kao recimo Mehmed Spaho i drugi) koji su radili za interese Srbije i Hrvatske. U kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca terotoriju BiH su podijelili izmedju sebe Srbija i Hrvatska a Bosnjake su proglasili nekom manjom muslimanskom religioznom grupom, lagajuci da su oni ostatci Otomanskog okupatara na Balkanu.

Samo u zadnjem ratu u BiH 1992 je ubijeno caa 200 000 Bosnjaka a preko 1 milion preseljeno, raseljeno ili je otislo u izbjeglistvo sirom svijeta, i to vecinom zene i djeca dok je vecina muskaraca ostala da se bori protiv okupacije BiH

Ozimician, da li si ti ikada citao istoriju sta se sve desavalo Bosnjacima na Balkanu? Na osnovu svega navedenog i to samo u kratkim crtama, ne znam kako te nije stid da postavljas takva pitanja i konstatacije u vezi Bosnjaka.
Al' se olako razbacuješ ciframa mada ti je post u suštini ispravan, samo brate nemoj i ti mitomanije i pretjerivanja k'o i ovi anamo.
toska

#29352 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by toska »

palermo wrote: 29/04/2025 23:25
no_sekirli wrote: 29/04/2025 22:05
palermo wrote: 29/04/2025 21:55

Zasto bi Evropa reagovala. Jel se ratuje ovdje, jel zaustevljen protok robe, syvaramo li izbjeglice ? Koji bi ti problem da ti Evropa rijesava. Prvo mora postojati problem da bi ga neko rjesavao.
Stvarno nisam ni ocekivao da se ti osobno neces javiti.

Pa, evo npr.morali bi reagirati na izjave da bi prevenirali bilo kakve sukobe, a posljedicno tim nove genocide, koncentracijske logore, bombe, razaranja i slicno.

Ako ti ne vidis problem u ovim izjavama, to je do tebe. Ja smatram da bi svaka normalna osoba na dunjaluku ovo morala vidjeti kao problem, osuditi, i uraditi sve da osobe koje ovo izjavljuju, a pikaju se kao neki drzavnici, bace na margine i izopce iz javnog zivota.
Pa osudit ce, iizdat neko saopsyenje I slicno. Jel ti to dosta ?

Al da ce se nesto pomaci da urade, nece, jer.nemaju problem.koji ih dodiruje.

Ili da ti pojednostavim....mi.moramo napraviti problem.koji ih se konkretno dotice pa ce mozda nesto I uraditi..
Tačno, od 96. isti utisak, pita Brisel, Paris, London, Amerika Jel se puca tamo, ne puca kažu, onda sve ok, zaboli nas, nek jedu g....
Aprathejd, šovinizam i sl. nikog stvarno ne zanima.
drug_profi

#29353 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Ne treba licitrati brojeve ako se tačno znaju podaci.
Ne treba sebe diskvalifikovati.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#29354 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 29/04/2025 22:42
Ozimician wrote: 29/04/2025 22:31
elcaliente wrote: 29/04/2025 22:29

Pa ti narodi su kroz istoriju imali vece uspjehe od Bosnjaka i imaju strukture.

Kod Bosnjaka je problem da za svaki svoj neuspjeh krive nekoga drugog.
Pa sta znam, ja bih se tih "uspjeha" vise stidio, u tome zapravo i jeste razlika izmedju nas i njih. Ima tu i do muslimanskog odgoja dosta (nazalost).

Bosnjaci svakako nisu nikad imali svoju nacionalnu drzavu. Ovo danas je dosadasnji historijski maksimum. (necemo se vracati u Middle-Age- tada nije ni bilo nacionalnih drzava)

Dodik takodjer ima priliku da bude figura ispunjenja srpskog historijskog maksimuma. - Srbija sa zapadne strane Drine, to nije uspio ni Car Dušan.

Ali imaju i nasi hadalji isto priliku, samo je ne vide ili ne zele da vide (citaj: nemaju m u d a)....
Nemas se sta stiditi, sve drzave su u nekom momentu imale takve historijske trenutke.
Kada hoces da te drugi narodi postuju moras biti jak ili intelektualno/ekonomski ili vojno.
Inace si kurban u bilo kojem smislu. To smo vec dozivjeli.

Upravo sam to gore naveo i nije to defetizam, narodi pored nas su narodi sa historijom, drzavotvorni, imaju strukture generacijama, kapacitet.
Problem Bosnjaka nije sto to nisu imali u proslosti nego sto nisu nista uradili da izgrade u zadnjih 30 godina je ne postoji kolektivna svijest.

Pa tako danas imas bageristu Dinokia koji od januara laze za Dodika, imas Baketa koji bilo sta saopsti samo da bi dosao na tv, imas Ramu Isaka koji misli da je u rijalitiju Zadruga, imas Heleza koji ni sam nezna sta prica itd.

Al ne treba siriti suplju i defetizam, nista nije tako, treba pustiti institucije da rade svoj posao.
Osjećaj inferiornosti je više ostatak iz Juge nego odraz trenutnog stanja.

Upalim televiziju njihovu, dočeka me neka ofajla u dopičnjaku na najgledannijoj televiziji kako priča hvalospjeve o Vučiću, onaj nepismeni lik što im je gradonačelnik Beograda. Upalim Twitter, vidim SNS demonstrante koji seru i pišaju po ulici.

Ne postoji tu nikakav osjećaj inferiornosti, prije naprotiv. To je više fenomen ljudi u urbanim sredinama koji su se socijalizirali tokom Juge, gdje su na pozicijama bili Srbi, na selu (makar po mom iskustvu) imaš više suprotnu situaciju.

Kod Hrvata je druga priča, ali to je zašto i oni imaju puno veći osjećaj superiornosti, plus dodaj na to da Bosanci dosta idu na rad u HR, i to u prosjeku najbogatije regije TOKOM SEZONE. Drugačiji bi bio osjećaj da se više krećemo po selima oko Karlovca, ruralnoj Slavoniji i slično.

S tim da je definitivno to fenomen ljudi u Bosni općenito, naročito sa drugačijim akcentima kod Bošnjaka, ali sve i jedan narod u BiH ima to.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#29355 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 29/04/2025 22:16 Meni nikad nece biti jasno zasto Bosnjaci gledaju susjedne narode odozdo?

Odakle taj strah? To primjecujem daleko vise kod starijih generacija i ponekad kod ovih mladih "kozmopolita", ali kod drugih to i nije strah nego vise neki autosovinizam. Normalna raja uopste nema taj osjecaj.

Napiskaro sam gore nešta, vidim da je izvorni komentar tvoj.

Također, dodao bi i još nešto (teorija više ali et), a to je vjerski krug kojem pripadamo.

Okruženi smo kulturnom krugu koji realno na taj svijet gleda kao na neke ljude u pustinji, divljake bez historije, ili prljave nazadne Turke i slično, a to je i ušlo u svedruštveni mindset i medijski svijet koji je ovdje dominirao do 1992. Slika bliskog istoka u očima Juge je bio onaj šeik iz Brenine pjesme "šeki šeki". Naravno da se tu onda među Bošnjacima koji se dosta kreću u određenim krugovima razvije osjećaj inferiorornosti kada je istovremeno vjersko-kulurni background ključna identitetska tačka koja Bošnjaka razdvaja od ostalih. Pa mom starom su 80-ih na brodu, kada su uplovili u Iskandriju, prvo rekli "evo nas kod tvojih".
Zato i postoji kod tih sa osjećajem inferiornosti često proporcionalni odnos sa arabofobijom, islamofobijom, čak i sa predrasudama prema Albancima.
Vjecita_zavrzlama

#29356 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

Ozimician wrote: 29/04/2025 22:23 OK, jasno je i to.

Ali realno pazi kakvi nas narodi okruzuju, ono WTF. Nisu Francuzi ni Englezi. :lol:
Zato i jeste smijesno.
Pa realnp nismo ni mi to
Vjecita_zavrzlama

#29357 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

sehohari wrote: 30/04/2025 02:12

Napiskaro sam gore nešta, vidim da je izvorni komentar tvoj.

Također, dodao bi i još nešto (teorija više ali et), a to je vjerski krug kojem pripadamo.

Okruženi smo kulturnom krugu koji realno na taj svijet gleda kao na neke ljude u pustinji, divljake bez historije, ili prljave nazadne Turke i slično, a to je i ušlo u svedruštveni mindset i medijski svijet koji je ovdje dominirao do 1992. Slika bliskog istoka u očima Juge je bio onaj šeik iz Brenine pjesme "šeki šeki". Naravno da se tu onda među Bošnjacima koji se dosta kreću u određenim krugovima razvije osjećaj inferiorornosti kada je istovremeno vjersko-kulurni background ključna identitetska tačka koja Bošnjaka razdvaja od ostalih. Pa mom starom su 80-ih na brodu, kada su uplovili u Iskandriju, prvo rekli "evo nas kod tvojih".
Zato i postoji kod tih sa osjećajem inferiornosti često proporcionalni odnos sa arabofobijom, islamofobijom, čak i sa predrasudama prema Albancima.
Ima istine evo po prvi put da se slozim.Realno vjernik nisam ali imam kolegu onako prosjecni bosnjo, jednom sef donio neku hranu da casti svi jeli on ne.. pitam kasnije sto ne jedes, kaze ne znam ima li svinjetine, rekoh pa sto nisi pitao? Ma gdje cu to pitati da misle vidi ga kao i arapi.

Ta potreba da presutis pripadnost islamu.Zanimljvo je kako sandzaklije takvi nisu ni 1%.Oni si vise kao arapi.Dakle taj fenomen je zanimljiviji, u Sandzaku isticu vjeru orilo gorilo… a ista nam situacijq bila i u yugi i sve.Tako mi je jednom jedan sandzaklija rekao.. vi bosanci se stidite sto ste muslimani imate komplekse :zzzz:

Nemaju logicno svi ali postoji to u drustvu
toska

#29358 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by toska »

Vjecita_zavrzlama wrote: 30/04/2025 05:57

Ali realno pazi kakvi nas narodi okruzuju, ono WTF. Nisu Francuzi ni Englezi. :lol:
Zato i jeste smijesno.
Pa realnp nismo ni mi to
Nismo, nemamo mi na šta se posebno ponositi, ali nismo divlje horde željne krvi niti naciju smatramo božanstvom i religijom.

Grandiozni pomerecaj, neizlječivo jer psihijatri smatraju da uništavanjem te grandioznosti dolazi do sloma ličnosti.
Sve primjenjivo na pojedinca je primjenjivo i na narod.
Vjecita_zavrzlama

#29359 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

toska wrote: 30/04/2025 06:08

Zato i jeste smijesno.
Pa realnp nismo ni mi to
Nismo, nemamo mi na šta se posebno ponositi, ali nismo divlje horde željne krvi niti naciju smatramo božanstvom i religijom.

Grandiozni pomerecaj, neizlječivo jer psihijatri smatraju da uništavanjem te grandioznosti dolazi do sloma ličnosti.
To je mozda jer je nas 1 milion a srba 10 hrvata 5 pa sad skontaj? Nemamo mogucnost

Zamisli da smo u rsvnoprsvnoj situaciji, kakvi bi bili? Nas i slovenaca najmanje bjese pa smo i najmirniji u YU bili, slovencina spas sto su zapad a nama nesreca sto smo u sredini jbg
toska

#29360 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by toska »

Vjecita_zavrzlama wrote: 30/04/2025 06:12

Pa realnp nismo ni mi to

To je mozda jer je nas 1 milion a srba 10 hrvata 5 pa sad skontaj? Nemamo mogucnost

Zamisli da smo u rsvnoprsvnoj situaciji, kakvi bi bili? Nas i slovenaca najmanje bjese pa smo i najmirniji u YU bili, slovencina spas sto su zapad a nama nesreca sto smo u sredini jbg
Savjet, ne pretpostavljaj već gledaj činjenice.

Grandioznosti kao dijagnoza nema veze sa stvarnim snagom i moći, odbrambeni mehanizam od bezvrijednosti.
Dr Arsla

#29361 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

Pa realnp nismo ni mi to

To je mozda jer je nas 1 milion a srba 10 hrvata 5 pa sad skonta
j? Nemamo mogucnost

Ko ti je to slagao ?
toska

#29362 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by toska »

Tako i u Beogradu pričaju, da su muslimani imali više oružja isto bi trpali Srbe u masovne grobnice.

Opet psihološka racionalizacija kao odbrana od počinjenih zločina.

To sto Tomasicu niko da prijavi 22 godine je onako, slučajno, počela zagađivati vodu mještanima.
Vjecita_zavrzlama

#29363 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Dr Arsla wrote: 30/04/2025 06:21

j? Nemamo mogucnost

Ko ti je to slagao ?
Wikipedija
Dr Arsla

#29364 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

Vjecita_zavrzlama wrote: 30/04/2025 06:30
Dr Arsla wrote: 30/04/2025 06:21

j? Nemamo mogucnost

Ko ti je to slagao ?
Wikipedija
Ne znači da je tačno ako je sa wikipedije. Imaš sajtove zavoda za statistiku pa saberi. Bošnjaka imaš 1 milion samo u 3 kantona Federacije. Jel u Sandžaku ima Bošnjaka, šta kaže Wikipedija ?
toska

#29365 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by toska »

Je ti trolas ovdje, Cuj milon na Wiki, kojoj, onoj iz Čikaga?

Eng Wiki:
Bosnia and Herzegovina 1,769,592
emirolini

#29366 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by emirolini »

Ina jos jedna stara narodna. Ko tebe prijetnjom i separatizmom ti njemu helikopter.

Nego sta bi za onaj dug koji je napravila separatisticko okupirana teritorija takozvane republike Srpske? Jesmo li i to platili? Oni piju mi placamo, tako to ide? Jer jebiga, ako ne plati neko onda agencija pod vodstvom Covicevog zeta nece imati love?
toska

#29367 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by toska »

Uglavnom, suma sumarum,

Zbog straha i mira u kući Bošnjaci moraju biti hrabriji i rizikovati.

Staro pravilo: Pravo koji imaš ali se ne boris za njega neko ce ti ga sigurno oduzeti.
Styling

#29368 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Styling »

palermo wrote: 29/04/2025 21:58
Styling wrote: 29/04/2025 21:55 Gdje su oni zluradi pljuvači?

https://6yka.com/bih/uspjesno-prosli-re ... -sa-radom/
Cega pljuvaci ? USAIDA-a?
Zluradi koji su likovali kad su naši ljudi koji su radili za USAID izgubili posao.
Dr Arsla

#29369 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

toska wrote: 30/04/2025 06:39 Je ti trolas ovdje, Cuj milon na Wiki, kojoj, onoj iz Čikaga?

Eng Wiki:
Al zanimljivo je kad sabira Srbe računa i one iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore,Srbije, Makedonije i još doda najmanje 35% a Bošnjake svede na milion. I to kao nema Bošnjaka u Sandžaku, Crnoj Gori Kosovu, Hrvatskoj, Sloveniji itd. Klasični spin i trolanje
toska

#29370 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by toska »

Dr Arsla wrote: 30/04/2025 06:48
toska wrote: 30/04/2025 06:39 Je ti trolas ovdje, Cuj milon na Wiki, kojoj, onoj iz Čikaga?

Eng Wiki:
Al zanimljivo je kad sabira Srbe računa i one iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore,Srbije, Makedonije i još doda najmanje 35% a Bošnjake svede na milion. I to kao nema Bošnjaka u Sandžaku, Crnoj Gori Kosovu, Hrvatskoj, Sloveniji itd. Klasični spin i trolanje
Pa da, kaže Srba 10 milona.
Styling

#29371 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Styling »

hatemondays wrote: 30/04/2025 00:13

Dobili (produzili) svi ugovor do 31.augusta i otpremnina i noga eto to je to. Ako treba sta jos iz hambasade , posto nema hambasadora, cvaja za info, necu ni ja bedza dira.
Ambasada nema veze s ovim. Iz ambasade ide 40-50 ljudi. To je davno planirano, još prije Trumpa.
problemnatravunu

#29372 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by problemnatravunu »

palermo wrote: 29/04/2025 21:58

Cega pljuvaci ? USAIDA-a?
Pa kod na je puno ljudi i prije bilo "pljuvača" po USAIDu ,
jer je kod mahom slabije obrazovanih i zavidnih ljudi sa uskim pogledima bilo uvriježeno mišljenje
kako svi ovi što rade po usaidima, zapravo ne rade ništa , a dobijaju dobre plate
Vjecita_zavrzlama

#29373 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

toska wrote: 30/04/2025 06:50
Dr Arsla wrote: 30/04/2025 06:48

Eng Wiki:
Pa da, kaže Srba 10 milona.
Pa ok fair.Evo Srbija Bosna same imaju oko 7

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Serbs

Sandzaklija nema ni 250 hiljada s tim dto ne vidim da su oni spremni biti za BIh na nacin na koji su bh srbi za Srbiju, ma ni blizu

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bosniaker
toska

#29374 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by toska »

Trolas, nema druge ili ko zna sta.

Eng Wiki:
Serbs with 5,360,239 are the largest ethnic group in Serbia, representing 81% of the total population
Vjecita_zavrzlama

#29375 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

toska wrote: 30/04/2025 07:04 Trolas, nema druge ili ko zna sta.

Eng Wiki:
Serbs with 5,360,239 are the largest ethnic group in Serbia, representing 81% of the total population
A koliko ih ima u Bosni? Citas li ? Rekao sam s Bosnom i Srbijom jer su u te 2 ”ne manjina vec konstitutivni”
Post Reply