Ko skonto skonto
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- muha_sa
#29326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pored nas ovakvih kakvi smo nama dušmanin ne treba
ne mislim na politicare vec na nas obicnu raju.
Ko skonto skonto
Ko skonto skonto
-
palermo
#29327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jos si jednu suplju bacio....nemoj bolan, nisu svi na forumu mahnikati...elcaliente wrote: ↑29/04/2025 22:02Ja koliko vidim niti se moze niti se ima kapacitet da se sta uradi evo vec sedmicama, ali drago mi je da ima optimista.palermo wrote: ↑29/04/2025 21:57De pusti te suplje, defetisticke. Ne.znam zasto ih pises, niti bih da ulazim u razloge al mnogo su ti suplje.elcaliente wrote: ↑29/04/2025 21:49
Pa zato sam i rekao da je sada sve ogoljeno sve jasno i opet ne postoji bilo kakav kapacitet da se bilo sta uradi jos sve to u mirnodopskim uslovima.
Zasto, zato sto se 30 godina nista nije radilo na tome da se pripremi za buducnost. Zato je tako kako je i nece se promjeniti.
Poslije Vucica Vucic, poslije Dodika Dodik a Komsic, Dinokio, Bake, Zukan i Becirovic ce i dalje svoje floskule za narod prosipati.
Moze se naravno, I ima se.kapacitet....hoce li se ostvariti ili nece, vidjecemo.
Sto bi se reklo, pustimo institucije da rade svoj posao.
- no_sekirli
#29328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Stvarno nisam ni ocekivao da se ti osobno neces javiti.palermo wrote: ↑29/04/2025 21:55Zasto bi Evropa reagovala. Jel se ratuje ovdje, jel zaustevljen protok robe, syvaramo li izbjeglice ? Koji bi ti problem da ti Evropa rijesava. Prvo mora postojati problem da bi ga neko rjesavao.no_sekirli wrote: ↑29/04/2025 20:57 Jebga, nazalost, fasizam se moze unistiti samo silom, kao sto je povijest pokazala.
Ima li ko normalan u ovoj ucmaloj Europi da ove zlocince usutka?
Pa, evo npr.morali bi reagirati na izjave da bi prevenirali bilo kakve sukobe, a posljedicno tim nove genocide, koncentracijske logore, bombe, razaranja i slicno.
Ako ti ne vidis problem u ovim izjavama, to je do tebe. Ja smatram da bi svaka normalna osoba na dunjaluku ovo morala vidjeti kao problem, osuditi, i uraditi sve da osobe koje ovo izjavljuju, a pikaju se kao neki drzavnici, bace na margine i izopce iz javnog zivota.
-
toska
#29329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pisao sam na 90im.
93. su vojnici dobili zadatak da sakupljaju ispucale čahure metaka jer je očito Igman ostao bez istih.
I opet se sa 10 metaka odbranio Stup i Sarajevo.
Drugi su uglavnom ratovali ako se ne mora ginuti, onako iz daljine.
Skupo plaćeno, a 100njak M84 sa municijom bi bez ikakve artiljerije oslobodilo Sarajevo već ljeta 92.
93. su vojnici dobili zadatak da sakupljaju ispucale čahure metaka jer je očito Igman ostao bez istih.
I opet se sa 10 metaka odbranio Stup i Sarajevo.
Drugi su uglavnom ratovali ako se ne mora ginuti, onako iz daljine.
Skupo plaćeno, a 100njak M84 sa municijom bi bez ikakve artiljerije oslobodilo Sarajevo već ljeta 92.
-
elcaliente
#29330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Na suplju mislis da institucije rade svoj posao?palermo wrote: ↑29/04/2025 22:04Jos si jednu suplju bacio....nemoj bolan, nisu svi na forumu mahnikati...elcaliente wrote: ↑29/04/2025 22:02Ja koliko vidim niti se moze niti se ima kapacitet da se sta uradi evo vec sedmicama, ali drago mi je da ima optimista.
Pa dobro sta cu, moramo se malo saliti iako svi znamo da su invalidne. Takav je momenat.
-
TheMule
- Ozimician
#29332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Meni nikad nece biti jasno zasto Bosnjaci gledaju susjedne narode odozdo?
Odakle taj strah? To primjecujem daleko vise kod starijih generacija i ponekad kod ovih mladih "kozmopolita", ali kod drugih to i nije strah nego vise neki autosovinizam. Normalna raja uopste nema taj osjecaj.
Ja cak mislim da su toga svjesniji oni, nego nasi politicari.
Odakle taj strah? To primjecujem daleko vise kod starijih generacija i ponekad kod ovih mladih "kozmopolita", ali kod drugih to i nije strah nego vise neki autosovinizam. Normalna raja uopste nema taj osjecaj.
- Novi_Nick
#29333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dobro, ova Dodikova izjava moze se preformulisati i ovako:
"Rjesenje za BiH je sljedece:
Da pravoslavci se vrate na svoju pravjeru -
katolicizam i Islam i onda bi se potvrdilo da je najvise Bosanaca Bosnjaka ovdje u BiH.
I mi nebi tada imali nista protiv da BiH bude unitarna jer bi bila Bosansko Bosnjacka"
izjavio je predsjednik RS @MiloradDodik
-
elcaliente
#29334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Za samopouzdanje su vazni veliki uspjesi.Ozimician wrote: ↑29/04/2025 22:16 Meni nikad nece biti jasno zasto Bosnjaci gledaju susjedne narode odozdo?
- Ozimician
#29335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
OK, jasno je i to.
Ali realno pazi kakvi nas narodi okruzuju, ono WTF. Nisu Francuzi ni Englezi.
Zato i jeste smijesno.
Ali realno pazi kakvi nas narodi okruzuju, ono WTF. Nisu Francuzi ni Englezi.
Zato i jeste smijesno.
-
nauticamid
#29336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
O cemu ti trojkas?izvrsni direktor wrote: ↑29/04/2025 19:32Gdje ce biti rasporedjeni helikopteri ako se u banja luci nalazi brigada vazdusnih snaga i protivvazdusne odbrane?
I ne rece mi, ko kome je poklonio?
Znas li sta ima u Rajlovcu i gdje je komanda RZ-a?
Vjerovatno cemo saznati ko je poslao helikoptere u BL.
Sumnjam da su tu cista posla i vjerujem da se sad rat vodi oko toga i da se sve to sakriva od javnosti.
Last edited by nauticamid on 29/04/2025 22:26, edited 1 time in total.
-
toska
#29337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Moji postovi su uvijek bili uravnoteženi u pokušaju stvaranja normalnosti.
Bojim se da je @Prpa u pravu, tuk na utuk, ako se mi bojimo boje se i oni jos više.
Bojim se da je @Prpa u pravu, tuk na utuk, ako se mi bojimo boje se i oni jos više.
- alijagoro
- Ozimician
#29339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Na casu historije u Gimnaziji nekad davno sam s profesorom prokomentarisao: - Bosnjaci su izgleda uvijek imali dobre borce (ratnike) ali lose politicare.
Hronicni problem.
Bosnjaci se sigurno ne trebaju bojati, tako da ovdje sigurno se s namjernom siri defetizam.
Hronicni problem.
Bosnjaci se sigurno ne trebaju bojati, tako da ovdje sigurno se s namjernom siri defetizam.
-
elcaliente
#29340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa ti narodi su kroz istoriju imali vece uspjehe od Bosnjaka i imaju strukture.
Kod Bosnjaka je problem da za svaki svoj neuspjeh krive nekoga drugog.
-
elcaliente
#29341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Hoces da kazes snaga klade valja a um caruje.
- Ozimician
#29342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa sta znam, ja bih se tih "uspjeha" vise stidio, u tome zapravo i jeste razlika izmedju nas i njih. Ima tu i do muslimanskog odgoja dosta (nazalost).elcaliente wrote: ↑29/04/2025 22:29Pa ti narodi su kroz istoriju imali vece uspjehe od Bosnjaka i imaju strukture.
Bosnjaci svakako nisu nikad imali svoju nacionalnu drzavu. Ovo danas je dosadasnji historijski maksimum. (necemo se vracati u Middle-Age- tada nije ni bilo nacionalnih drzava)
Dodik takodjer ima priliku da bude figura ispunjenja srpskog historijskog maksimuma. - Srbija sa zapadne strane Drine, to nije uspio ni Car Dušan.
Ali imaju i nasi hadalji isto priliku, samo je ne vide ili ne zele da vide (citaj: nemaju m u d a)....
-
toska
#29343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Boje se svi, a stoka najviše, samo zamašeš štapom.
I dil sa Zapadom, free pristup pravim mudzehadinima.
-
talijan97
#29344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bosnjaci postaju igraci (iako manji faktor) tek od zadnjeg rata.elcaliente wrote: ↑29/04/2025 22:29Pa ti narodi su kroz istoriju imali vece uspjehe od Bosnjaka i imaju strukture.
-
elcaliente
#29345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nemas se sta stiditi, sve drzave su u nekom momentu imale takve historijske trenutke.Ozimician wrote: ↑29/04/2025 22:31Pa sta znam, ja bih se tih "uspjeha" vise stidio, u tome zapravo i jeste razlika izmedju nas i njih. Ima tu i do muslimanskog odgoja dosta (nazalost).elcaliente wrote: ↑29/04/2025 22:29Pa ti narodi su kroz istoriju imali vece uspjehe od Bosnjaka i imaju strukture.
Bosnjaci svakako nisu nikad imali svoju nacionalnu drzavu. Ovo danas je dosadasnji historijski maksimum. (necemo se vracati u Middle-Age- tada nije ni bilo nacionalnih drzava)
Dodik takodjer ima priliku da bude figura ispunjenja srpskog historijskog maksimuma. - Srbija sa zapadne strane Drine, to nije uspio ni Car Dušan.
Ali imaju i nasi hadalji isto priliku, samo je ne vide ili ne zele da vide (citaj: nemaju m u d a)....
Kada hoces da te drugi narodi postuju moras biti jak ili intelektualno/ekonomski ili vojno.
Inace si kurban u bilo kojem smislu. To smo vec dozivjeli.
Upravo sam to gore naveo i nije to defetizam, narodi pored nas su narodi sa historijom, drzavotvorni, imaju strukture generacijama, kapacitet.
Problem Bosnjaka nije sto to nisu imali u proslosti nego sto nisu nista uradili da izgrade u zadnjih 30 godina je ne postoji kolektivna svijest.
Pa tako danas imas bageristu Dinokia koji od januara laze za Dodika, imas Baketa koji bilo sta saopsti samo da bi dosao na tv, imas Ramu Isaka koji misli da je u rijalitiju Zadruga, imas Heleza koji ni sam nezna sta prica itd.
Al ne treba siriti suplju i defetizam, nista nije tako, treba pustiti institucije da rade svoj posao.
Last edited by elcaliente on 29/04/2025 22:50, edited 1 time in total.
-
zigson
#29346 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dobro je, napreduje, nije napisao zajednicke institucije evo vec 2 postapalermo wrote: ↑29/04/2025 22:04Jos si jednu suplju bacio....nemoj bolan, nisu svi na forumu mahnikati...elcaliente wrote: ↑29/04/2025 22:02Ja koliko vidim niti se moze niti se ima kapacitet da se sta uradi evo vec sedmicama, ali drago mi je da ima optimista.
- Novi_Nick
#29347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Zasto?Ozimician wrote: ↑29/04/2025 22:16 Meni nikad nece biti jasno zasto Bosnjaci gledaju susjedne narode odozdo?
Kada se Otomansko carstvo kao okupator povuklo sa Balkana, Bosnjaci su ostali sami i bez oruzja. Rusija je naoruzala Srbiju a Austrougarska Hrvatsku. Srbija je tako naoruzana krenula odmah na sirenje njihove teritorije na racun Bosnjaka i Albanaca. U Srbiji su Bosnjacima sve Dzamije spaljene, srusene i opljackane a milioni Bosnjaka pobijeni, raseljeni i protjerani iz Srbije. Danas je ostala samo jedna Dzamija u Beogradu.
Srbija je napravila do danas 14 genocida nad nenaoruzanim Bosnjacima civilima sto po Srbiji, Sandzaku i Bosni i Hercegovini. Stotinama hiljada Bosnjaka je izginulo a milioni protjerani sa Balkana.
Bosnjaci su u to vrijeme imali medu sobom i svoje izdajnike politicare (kao recimo Mehmed Spaho i drugi) koji su radili za interese Srbije i Hrvatske. U kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca terotoriju BiH su podijelili izmedju sebe Srbija i Hrvatska a Bosnjake su proglasili nekom manjom muslimanskom religioznom grupom, lagajuci da su oni ostatci Otomanskog okupatara na Balkanu.
Samo u zadnjem ratu u BiH 1992 je ubijeno caa 200 000 Bosnjaka a preko 1 milion preseljeno, raseljeno ili je otislo u izbjeglistvo sirom svijeta, i to vecinom zene i djeca dok je vecina muskaraca ostala da se bori protiv okupacije BiH
Ozimician, da li si ti ikada citao istoriju sta se sve desavalo Bosnjacima na Balkanu? Na osnovu svega navedenog i to samo u kratkim crtama, ne znam kako te nije stid da postavljas takva pitanja i konstatacije u vezi Bosnjaka.
-
palermo
#29348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa osudit ce, iizdat neko saopsyenje I slicno. Jel ti to dosta ?no_sekirli wrote: ↑29/04/2025 22:05Stvarno nisam ni ocekivao da se ti osobno neces javiti.palermo wrote: ↑29/04/2025 21:55Zasto bi Evropa reagovala. Jel se ratuje ovdje, jel zaustevljen protok robe, syvaramo li izbjeglice ? Koji bi ti problem da ti Evropa rijesava. Prvo mora postojati problem da bi ga neko rjesavao.no_sekirli wrote: ↑29/04/2025 20:57 Jebga, nazalost, fasizam se moze unistiti samo silom, kao sto je povijest pokazala.
Ima li ko normalan u ovoj ucmaloj Europi da ove zlocince usutka?
Pa, evo npr.morali bi reagirati na izjave da bi prevenirali bilo kakve sukobe, a posljedicno tim nove genocide, koncentracijske logore, bombe, razaranja i slicno.
Ako ti ne vidis problem u ovim izjavama, to je do tebe. Ja smatram da bi svaka normalna osoba na dunjaluku ovo morala vidjeti kao problem, osuditi, i uraditi sve da osobe koje ovo izjavljuju, a pikaju se kao neki drzavnici, bace na margine i izopce iz javnog zivota.
Al da ce se nesto pomaci da urade, nece, jer.nemaju problem.koji ih dodiruje.
Ili da ti pojednostavim....mi.moramo napraviti problem.koji ih se konkretno dotice pa ce mozda nesto I uraditi..
- hatemondays
#29349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dobili (produzili) svi ugovor do 31.augusta i otpremnina i noga eto to je to. Ako treba sta jos iz hambasade , posto nema hambasadora, cvaja za info, necu ni ja bedza dira.Styling wrote: ↑29/04/2025 21:55 Gdje su oni zluradi pljuvači?
https://6yka.com/bih/uspjesno-prosli-re ... -sa-radom/
-
Romanija
#29350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Igraci cega, lutrije...kozarackog kola...??? 30 godina od zavrsetka rata nisu iznjedrili politicara koji bi bio iole sposoban formulisati odnos Bosnjaka kao naroda i BiH kao njihove drzave i to onda pretociti u politicko djelovanje. Zaustavi danas 100 ljudi na ulici i postavi im pitanje sta za njih znaci biti Bosnjak u BiH i dobices 100 razlicitih odgovora. I onda od tih stotinu ocekujes jedno ili dvoje da zavrse u politici i urade nesto pozitivno.talijan97 wrote: ↑29/04/2025 22:37Bosnjaci postaju igraci (iako manji faktor) tek od zadnjeg rata.elcaliente wrote: ↑29/04/2025 22:29Pa ti narodi su kroz istoriju imali vece uspjehe od Bosnjaka i imaju strukture.