Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29251 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

tomhagen wrote: 27/02/2026 11:21
Truba wrote: 27/02/2026 11:06 općina nije nadležna za fasade ili pročelja privatnih stanova
ali postoje zone gdje bi bilo u interesu da sudjeluje i 100% u renoviranju jer dobiva od turista mnogo para
a radom na tim fasadama će se broj turista sigurno povećati
opet više para za općinu
ko je sretan da ima stan u tim zgradama
sretan je
ko ne zivi tu nego u drugoj zgradi on nije sretan :D
Ma sve se to moze srediti da se hoce, ali se kupuje socijalni mir manirom ne barći dok traje.

Opcina treba u takvim slucajevima da sufinansira i pomogne. Ali sam apsolutno protiv da finansira u potpunosti. Zasto bi "drzava" Kemi na Obali sredila fasadu, a Hami na Bistriku ne bi? Nego jasni kriteriji, koliko, kako, pod kojim uslovima. Vlasnici apliciraju za subvenciju, ali moraju vlasnici odrzavat svoju imovinu. Ne da mu mi svi s opcine placamo fasadu, a on taj stan poslije talne za milion. Kaze neko nece stanari....ima inspekcija, izadje na teren, utvrdi stanje, sta je kriticno sta se mora u roku godine, 3, 5...napravi se plan, prati se, ne reaguju stanari, idu kazne. ili dodje opcina uradi, sve plati i onda optereti zgradu s tim troskom i fino na rate pa placaj, al s kamatama. Da se hoce moze se napraviti sistem. Ne mora ni ovako, mozda ima i bolji negdje pa da se prepise.

Poenta je da ljudi ovdje nece sistem, jedni ce kukati, drugima ce "osoba na poziciji" srediti da im "drzava" obnovi zgradu, a zauzvrat dobiti potpise na dogradnju ili kupiti stan ispod cijene ili neku drugu protuuslugu
razumijem
bolje je da cijena obnove ide kao tapija prilikom prodaje stana :D
tomhagen

#29252 Re: Sarajevo Construction

Post by tomhagen »

Truba wrote: 27/02/2026 14:29
tomhagen wrote: 27/02/2026 11:21
Truba wrote: 27/02/2026 11:06 općina nije nadležna za fasade ili pročelja privatnih stanova
ali postoje zone gdje bi bilo u interesu da sudjeluje i 100% u renoviranju jer dobiva od turista mnogo para
opet više para za općinu
sretan je
ko ne zivi tu nego u drugoj zgradi on nije sretan :D
Ma sve se to moze srediti da se hoce, ali se kupuje socijalni mir manirom ne barći dok traje.

Opcina treba u takvim slucajevima da sufinansira i pomogne. Ali sam apsolutno protiv da finansira u potpunosti. Zasto bi "drzava" Kemi na Obali sredila fasadu, a Hami na Bistriku ne bi? Nego jasni kriteriji, koliko, kako, pod kojim uslovima. Vlasnici apliciraju za subvenciju, ali moraju vlasnici odrzavat svoju imovinu. Ne da mu mi svi s opcine placamo fasadu, a on taj stan poslije talne za milion. Kaze neko nece stanari....ima inspekcija, izadje na teren, utvrdi stanje, sta je kriticno sta se mora u roku godine, 3, 5...napravi se plan, prati se, ne reaguju stanari, idu kazne. ili dodje opcina uradi, sve plati i onda optereti zgradu s tim troskom i fino na rate pa placaj, al s kamatama. Da se hoce moze se napraviti sistem. Ne mora ni ovako, mozda ima i bolji negdje pa da se prepise.

Poenta je da ljudi ovdje nece sistem, jedni ce kukati, drugima ce "osoba na poziciji" srediti da im "drzava" obnovi zgradu, a zauzvrat dobiti potpise na dogradnju ili kupiti stan ispod cijene ili neku drugu protuuslugu
razumijem
bolje je da cijena obnove ide kao tapija prilikom prodaje stana :D
A ima modela, treba prepisati iz uređenih zemalja. Nismo mi sigurno prvi koji su se susreli s ovakvim problemom.

Poenta priče je da ne mogu stanari ocekivat da im dodje "drzava" i sredi njihovu zgradu. Nema vise drustvene imovine, sad je zgrada privatno vlasnistvo. Moraju i etazni vlasnici mrdnut guzicom. I treba ih se natjerat ako nece.

Po kojoj logici covjek s minimalcem s bjelava il panjine kule, koji zivi u oronuloj kucici i krpi je kako zna i umije treba placat gazdi metropolisa da mu se sređuje fasada u titovoj, bez da iko od vlasnika te zgrade mrdne prstom i feninga.
tokio25

#29253 Re: Sarajevo Construction

Post by tokio25 »

a da ne pricamo koliko isti stan u titovoj vise vrijedi od istovjetnog stana na bjelavama
BadBoy

#29254 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Bošnjo suštinski želi država duradi sistem

Ako može kako pare da dolaze od drugih, sa strane, najbolje iz EU fondova jer su oni nama dužni i nemoj da ja šta moram plaćati
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29255 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

opet više para za općinu
sretan je
ko ne zivi tu nego u drugoj zgradi on nije sretan
:D
:lol:
Truba

#29256 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

Nama se odronjava fasada koga briga
Al jedan stanar je urgiro na neki natjecaj
40.smo po redu

Krov su nam 2puta popravljali donacijom
Al horizontalni oluci truli
Mate_Miso_Kovac

#29257 Re: Sarajevo Construction

Post by Mate_Miso_Kovac »

Znači, uživaš u plodovima socijalizma :D

Kod nas je standardni jekyll&hyde momenat u narodu - kad treba hajrovat nesto, daj socijalizam, daj komunizam, daj poticaj, daj benefit, daj dzabaluka fasadu, krov, parking, državaduradinešto;
A kad treba nešto državi da se plati, pogotovo ako se pokrene kakav biznis - svi postanu jebeni tea party - rezi poreze, rezi dadzbine, dont tread on me, smanji drzavni haparat, sto bih ja za nekog drugog davao itd... :-) :-) :-)
Truba

#29258 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

Baba ova 85+ je visila u opcini znali je i memic i muzur
Pa su 2 puta dali neke donacije

Ratna steta jer je bio stab u podrumu pa gadjali krov
Al dzaba kad dundjeri ne poprave korita i svako jace topljenje snijega prokisnjavanje
moimoi

#29259 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Kada vidite, a mozete naci online, za sta vase opstine daju lovu tj kako trose, ne treba nikoga biti stid i novu fasadu da trazi.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#29260 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

imal dje da nije bio stab u ratu :? :roll: :zid:
Mate_Miso_Kovac

#29261 Re: Sarajevo Construction

U mene u zgradu 2 štaba bila, puno spratova, kompliciran chain of command... :lol:

U medjuvremenu, načelnica gradi jebeni park od milion maraka odmah ispred, a četiri nebodera stoje čadjava i nikakva. Nakon što su jedan okrečili, prije deceniju haman, u moj niko nije ni ušao da pita jesmol zainteresirani da i mi malo kakvog stiropora i farbe bačimo.

Možda da smo imali još jedan štab barem... :evil:
foton

#29262 Re: Sarajevo Construction

Post by foton »

Mate_Miso_Kovac wrote: 27/02/2026 19:07 U medjuvremenu, načelnica gradi jebeni park od milion maraka odmah ispred, a četiri nebodera stoje čadjava i nikakva. Nakon što su jedan okrečili, prije deceniju haman, u moj niko nije ni ušao da pita jesmol zainteresirani da i mi malo kakvog stiropora i farbe bačimo.
Pa naravno da nacelnica treba JAVNU povrsinu da sredjuje, a vi svoju privatnu. O tome ljudi ovdje i pricaju, sad je to VASA zgrada, VASA obaveza. Cuj 30 godina cekate na krecenje. Pa da je mir bio, valjda bi do sad jednom "malo kakvog stiropora i farbe bačili". Za svoje dobro. Inace opstine imaju konkurse za obnovu i cesto sredstva dobiju stanari koji su spremni najvise ucestvovati.
Mate_Miso_Kovac

#29263 Re: Sarajevo Construction

Ja ne agitujem za to da opcina treba placati bilo sta. I slazem se da fasade moraju rjesavati stanari. Medjutim, to ocigledno nije slucaj u Sarajevu, jer neko ko ima milionsku imovinu u centru grada dobije fasadu dzabaluka jer mu je kuca "historijski spomenik". Iz moje perspektive je Trg heroja "historijski spomenik", prva linija odbrane grada u kljucnim trenucima ranih devedesetih 8)
Uglavno, meni od drzave ne treba nista, sposoban sam zaraditi svojim rukama i vise nego sto mi treba. Samo navodim primjer. Isto tako, hocu da mi se drzava makne iz dzepa i necu da placam 6000km mjesecno poreza/dohodaka/kuraca-palaca za zdravstvo/penzije/parkove/javne parkinge i slicno. Nisam za socijalnu drzavu, ja sam tea party/small government/keep your hands outta my pockets kinda guy :P 8)
foton

#29264 Re: Sarajevo Construction

Post by foton »

Mate_Miso_Kovac wrote: 27/02/2026 20:06 Ja ne agitujem za to da opcina treba placati bilo sta. I slazem se da fasade moraju rjesavati stanari. Medjutim, to ocigledno nije slucaj u Sarajevu, jer neko ko ima milionsku imovinu u centru grada dobije fasadu dzabaluka jer mu je kuca "historijski spomenik". Iz moje perspektive je Trg heroja "historijski spomenik", prva linija odbrane grada u kljucnim trenucima ranih devedesetih 8)
Uglavno, meni od drzave ne treba nista, sposoban sam zaraditi svojim rukama i vise nego sto mi treba. Samo navodim primjer. Isto tako, hocu da mi se drzava makne iz dzepa i necu da placam 6000km mjesecno poreza/dohodaka/kuraca-palaca za zdravstvo/penzije/parkove/javne parkinge i slicno. Nisam za socijalnu drzavu, ja sam tea party/small government/keep your hands outta my pockets kinda guy :P 8)
Apsolutno se slazem, i to je ono o cime bi politika trebala da se bavi, a ne nacionalizmom. Ja bih radije glasao na osnovu programa - vizije budzeta, subvencija, razvoja, poreza, taksi, socijalnih izdavanja... Kad ljude zainteresuje koliko placaju npr. zdravstvo, mozda bude za tog krecenja.
Haris.ba

#29265 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Mate_Miso_Kovac wrote: 27/02/2026 19:07 U medjuvremenu, načelnica gradi jebeni park od milion maraka odmah ispred, a četiri nebodera stoje čadjava i nikakva.
De vidite, skupite se i poklonite joj kakav stan tu.

Ide odmah fasada.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#29266 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Mate_Miso_Kovac wrote: 27/02/2026 20:06 Ja ne agitujem za to da opcina treba placati bilo sta. I slazem se da fasade moraju rjesavati stanari. Medjutim, to ocigledno nije slucaj u Sarajevu, jer neko ko ima milionsku imovinu u centru grada dobije fasadu dzabaluka jer mu je kuca "historijski spomenik". Iz moje perspektive je Trg heroja "historijski spomenik", prva linija odbrane grada u kljucnim trenucima ranih devedesetih 8)
Ima doza javne odgovornosti koja mora postojati

A jbna fasada na privatnom stanu nije jedna od tih

A da ne govorim.o dodatnim raznoraznim đakonijama koje se placaju za uređenja sorto stvari i sufinansiraju samo na objektima kolektivnog stanovanja

Niko meni na kuci nece sufinansirati rekonstrukciju krova i masno je platiti
drug_profi

#29267 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ja mislim da cijena opravke fasade nebodera jednostavno nije podnosljiva etaznim vlasnicima.
Fasada nebodera na Trg Heroja

Jedan od nebodera na Trgu heroja broj 32 (dio većeg kompleksa višespratnica) je obnovljen i utopljen s novom fasadom.
Ukupna vrijednost projekta: oko 689.428 KM
— od čega je Općina Novo Sarajevo osigurala 150.000 KM, Ministarstvo prostornog uređenja Kantona 499.428 KM, a etažni vlasnici su dali 40.000 KM učešća.
Racunajuci inflaciju, danas bi cijena dostigla blizu milion maraka.
Etazni vlasnici tesko da bi poletili toliko para.
VladaFBiH

#29268 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 27/02/2026 22:59 Ja mislim da cijena opravke fasade nebodera jednostavno nije podnosljiva etaznim vlasnicima.

Jedan od nebodera na Trgu heroja broj 32 (dio većeg kompleksa višespratnica) je obnovljen i utopljen s novom fasadom.
— od čega je Općina Novo Sarajevo osigurala 150.000 KM, Ministarstvo prostornog uređenja Kantona 499.428 KM, a etažni vlasnici su dali 40.000 KM učešća.
Neboderi na trgu imaju 8 stanova po sprati i 20 spratova ako se ne varam što je ukupno nekih 160 stambenih jedinica. Milion KM kada se podijeli na taj broj stanara ispada da bi svaki morao dati nešto ok 6.250KM što i nije velika cifra ali na žalost u tim neboderima mnogim nedostižna... mada mi je i ova inicijalna cifra poprilično velika - mislim da je u nju ušla i sva stolarija na neboderu a ne samo fasada.
drug_profi

#29269 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

KAd bi im se omogućilo finasniranje kreditnom linijom preko računa za održavanje, ne bi bio veliki problem 100 maraka mjesečno vjerovatno.
Naravno da ima slučajeva gdje je socijalna situacija teska, i tu bi mozda mogla opstina da uleti sa recimo 30-50%, kanton sa jos kojim procentom,
mk ultra

#29270 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 27/02/2026 22:59 Ja mislim da cijena opravke fasade nebodera jednostavno nije podnosljiva etaznim vlasnicima.

Koliko ljudi zivi u tom neboderu
Hocu i ja svojih 4-5000KM gratisa

Ja bih volio da mi neko.objasni kako taj gratis funkcionise?
mk ultra

#29271 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 27/02/2026 23:13 KAd bi im se omogućilo finasniranje kreditnom linijom preko računa za održavanje, ne bi bio veliki problem 100 maraka mjesečno vjerovatno.
Naravno da ima slučajeva gdje je socijalna situacija teska, i tu bi mozda mogla opstina da uleti sa recimo 30-50%, kanton sa jos kojim procentom,
Sve ok, porez na dohodak lijeze tu, ali lijeze i moj jbt, pa ja sve zivo dodatno placam

Zgrada nije opcinska ni kantonalna
moimoi

#29272 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Nama su za neboder, bez utopljavanja, prije 4-5 god trazili 5000 po stanu. ..95 stanova
Truba

#29273 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

To je ok cijena
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#29274 Re: Sarajevo Construction

Post by moonco »

Truba wrote: 27/02/2026 18:35 Nama se odronjava fasada koga briga
Al jedan stanar je urgiro na neki natjecaj
40.smo po redu

Krov su nam 2puta popravljali donacijom
Al horizontalni oluci truli
Ima i ono preko boraca da se izganja. Daju materijal ako ti šta treba. 1-2 godišnje. :mrgreen:
Logovan

#29275 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Počela rekonstrukcija mosta Ars Aevi
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /260303128

Ogradiše most, a pješaci prolaze li prolaze :facepalm:
Post Reply