Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2926 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Dope_Man wrote: 24/12/2022 13:40
izvrsni direktor wrote: 24/12/2022 11:00
Mrvaljis nesto jer si negdje procitao ili slusao ublehe neke...ili u prevodu na bosanski, seres uprazno.
Novac je motivacija za rad i jedini razlog zbog cegs radimo. Osim onima na nekom visem nivou ili naucnicima nemkim na istrazivackom radu. Kakve pm i veca odgovornost kao nagrada?
Studije jasno pokazuju da je nivac motivacija DO ODREDJENE TACKE. Dakle kad imas dovolj o novca za sve sto ti realno treba, prestaje biti bitan motivator i druge stvari su vaznije za performans.
Vjerovatno, ali tu se radi o menadzerskim platama, gdje je menadzeru nebitno jel ima 18 ili 19 hiljada mjesecno, on hoce umjesto te hiljade radije 10 dana na maldivima sa zenom kao motivaciju..
Sreca pa je klix prepun takvih
Dope_Man

#2927 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

izvrsni direktor wrote: 24/12/2022 13:50

Studije jasno pokazuju da je nivac motivacija DO ODREDJENE TACKE. Dakle kad imas dovolj o novca za sve sto ti realno treba, prestaje biti bitan motivator i druge stvari su vaznije za performans.
Vjerovatno, ali tu se radi o menadzerskim platama, gdje je menadzeru nebitno jel ima 18 ili 19 hiljada mjesecno, on hoce umjesto te hiljade radije 10 dana na maldivima sa zenom kao motivaciju..
Zapravo, studije su takve rezultate pokazale na "obicnim" radnicima na bolje olacenim poslovima. Recimo neko u centrali banke danas ko ima 2000 KM, nece mu se nesto promijeniti odnos prema poslu ako mu das jos 150-200, jer on vec platom pokriva sve sto mu treba.

Naravno, vise opet znaci 200 KM ovom koji zaradjuje 2000 nego 2000 nekom ko zaradjuje 20000, al u praksi obojica bi radije vise slobodnog vremena, fleksibilno radno vrijeme, mozda akcije firme il nesto slicno, i prije ce ih to motivisati da rade vise nego 200 KM.
elcaliente

#2928 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

izvrsni direktor wrote: 24/12/2022 13:50

Sada ti je vec vjerovatno a malo prije si kao padobranac uletio i poceo da lupas kako to ne moze nikako biti.
I za tvoju informaciju ne radi se uopste o menadzerima, prag kada dodatne isplate nisu vise motivirajci faktor je puno nizi.
Ovo ti govorim ja koji imam 21 jednu godinu radnog staza i radim 7 godina kao rukovodioc odjela.
Dodatne isplate su higijenski faktor, ne povecavaju znatno motivaciju jer postaju navika a u slucaju da se prestanu davati postaju jasan demotivacijki faktor. Zato firme koje nastavljaju davati taj novac vezu ih za ciljeve.
Ispitivanja u Njemackoj pokazuju da na prvom mjestu sto se tice motivacije radnici su stavili dobar odnos sa kolegama, na drugom mogucnost doskolovavanja, na trecem sigurnost radnog mjesta a tek na osmom dodatne novcane ispalate. Na petom mjestu im je visina plate.

Primjer, dodjes kod mene u odjel ja ti svaki dan natovarim posla do bezsvijesti, kontrolisem te, propitujem, ispitujem, stavljam ti termine kada malo prije nego sto trebas kuci, ne dam ti godisnji odmor kada zelis i na kraju godine ti dam 200 eur bonusa.
Po tvom je to uredu, jer ti je novac glavni motivirajuci faktor i ti ce ostati tu raditi godinama.
Ti si super radnik, takvi mi trebaju.
nekome

#2929 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nekome »

pakujte vi to kako god hocete, cilj firmi je da dobije vise za isto
skafiskafsnjak

#2930 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Apokalipsa. Pakujte kofere za nazad !!!

https://www.klix.ba/clanak/221226160
Rockefeller

#2931 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

skafiskafsnjak wrote: 27/12/2022 00:19 Apokalipsa. Pakujte kofere za nazad !!!

https://www.klix.ba/clanak/221226160
Nema ti druge bgm, znas koje sranje :mrgreen:
nikeze

#2932 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

https://www.berliner-zeitung.de/wirtsch ... -li.301287

Evo malo statistike iz Njemačke, jutros u novinama.

45 najbogatijih obitelji ima bogatstvo koliko i polovica stanovništva, odnosno oko 40 milijuna ljudi. Otprilike 40 posto stanovništva nema nikakvu neto imovinu niti dug. Ti ljudi neće moći ništa ostaviti svojoj djeci. 0,1 posto najbogatijih u Njemačkoj posjeduje oko 22 posto neto bogatstva (minus dug) cijele populacije. Riječ je o oko 100.000 ljudi ili 40.000 domaćinstava.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2933 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

To je DW
Kenjatori samo takvi

Medjutim uvijek je gdje ima dima ima i vatre

Sta rade ti milijuni ljudi koji ne znaju njemacki ne rade nista samo setkaju...
Sta kad ljudi ne zele biti nastavnici...peocitao sam dolje u komentarima to je zato sto nijemci imaju fiksna pravila 1 ucitelj lupam 13 ucenika ne moze 15
Ocito se mora nesto mijenjati
Al sve oni to zacepe dijeljenjem para i povisicama :mrgreen:
elcaliente

#2935 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Truba wrote: 27/12/2022 10:07 To je DW
Kenjatori samo takvi

Medjutim uvijek je gdje ima dima ima i vatre

Sta rade ti milijuni ljudi koji ne znaju njemacki ne rade nista samo setkaju...
Sta kad ljudi ne zele biti nastavnici...peocitao sam dolje u komentarima to je zato sto nijemci imaju fiksna pravila 1 ucitelj lupam 13 ucenika ne moze 15
Ocito se mora nesto mijenjati
Al sve oni to zacepe dijeljenjem para i povisicama :mrgreen:
Nije to tema od jucer sto se tice skola i nastavnika. To se vec polako rijesava da u drzavnim skolama npr ti standardi se snizavaju a sve vise privatnih osnonovnih skola ima.
Isto tako vec sada skole u odredjenim djelovima grada imaju vece slobode oko organizovanja nastave nego sto pravilnik nalaze. Skolstvo u Njemackoj nije stvar drzave nego stvar pokrajine. Zato npr skole u Berlinu imaju vise problema i sa kriminalom nego npr skole u Bayernu.
U Minhenu su uvjek postojale te Waldorf skole koje su se placale prije par godina dolazkom imigranata sa istoka pocelo su se otvarati i nove privatne skole.
Iz licnog okruzenje imam par drugova koji placaju 650 eur mjesecno i salju djecu na privatne osnovne skole. Iako su i sami projeklom Turci, trece generacije u Njemackoj ipak npr nisu bili zadovoljni drzavnom skolom u svom kvartu.
Uglavnom za sve postoji rijesenje i na tom se radi.
Problem su isto male plate u drzavnim skolama i velika odgovornost tako da se sve manje mladih odlucuju da studiraju za nastavnike.
Zafrkana je to tema, nastavnik je tezak, jako odgovoran i nefleksibilan posao uz to malo placen.
Jako tesko se dobija i ugovor za stalno, dugo traje, uvjek daju po godinu, pa dvije itd. Ako u te portrefi da u jednoj godini ima manje ucenika ne produze ti ugovor je i drzavne skole imaju budzete i moraju ekonomski funkcionisati.
Last edited by elcaliente on 27/12/2022 12:47, edited 1 time in total.
PaulTracy

#2936 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

nikeze wrote: 27/12/2022 10:03 https://www.berliner-zeitung.de/wirtsch ... -li.301287

45 najbogatijih obitelji ima bogatstvo koliko i polovica stanovništva, odnosno oko 40 milijuna ljudi. Otprilike 40 posto stanovništva nema nikakvu neto imovinu niti dug. Ti ljudi neće moći ništa ostaviti svojoj djeci. 0,1 posto najbogatijih u Njemačkoj posjeduje oko 22 posto neto bogatstva (minus dug) cijele populacije. Riječ je o oko 100.000 ljudi ili 40.000 domaćinstava.
Njemačka ima 84 miliona stanovnika, zaokružit ćemo to na 1% svjetske populacije. BDP im je čini mi se oko 4 biliona što je ca 7% svjetskog BDP, SEDAM PUTA VEĆI od udjela u svjetskoj populaciji!!!!
Slično je sa svim zapadnoeuropskom državama (Austrija, Švedska, Švicarska, Holandija...).
I onda dođe Bošnjo i počne mi pričat kako su to normalne države, kako je plaća od 2000€ normalna, kako je normalno da imaš telefončić od 1000€, auto od 30 000€...
Glup si Bošnjo, to nisu normalne države već super bogate države i takvih je 30/35 na planeti. A ima ih ukupno 196 ili koliko već.
elcaliente

#2937 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

PaulTracy wrote: 27/12/2022 12:45
nikeze wrote: 27/12/2022 10:03 https://www.berliner-zeitung.de/wirtsch ... -li.301287

Njemačka ima 84 miliona stanovnika, zaokružit ćemo to na 1% svjetske populacije. BDP im je čini mi se oko 4 biliona što je ca 7% svjetskog BDP, SEDAM PUTA VEĆI od udjela u svjetskoj populaciji!!!!
Slično je sa svim zapadnoeuropskom državama (Austrija, Švedska, Švicarska, Holandija...).
I onda dođe Bošnjo i počne mi pričat kako su to normalne države, kako je plaća od 2000€ normalna, kako je normalno da imaš telefončić od 1000€, auto od 30 000€...
Glup si Bošnjo, to nisu normalne države već super bogate države i takvih je 30/35 na planeti. A ima ih ukupno 196 ili koliko već.
To je stvar pogleda i mentaliteta.
Uostalom sta je normalno? Za mene nije normalno da se pusi u objektima gdje se jede, za Bosance je to normalno.
Za mene nije normalno da mi se na M17 ako ja vozim po oranicenju priljepi Golf za zadnjicu bez ikakov odstojanja ali to Bosanci vole da rade itd.
BiH ne moze i nece nikada imati ono sto ima Njemacka a da su mogli posljednjih 30 godina osnovne stvari popraviti za ugodan zivot mogli su a nisu htjeli.
Bascarsija, centar jednog glavnog evropskog grada i cevsbdzijs raspuse rostilj bez filtera, smrad i dim
se sire ulicom. Bosnjo like this.
O cemu pricamo?
PaulTracy

#2938 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

elcaliente wrote: 27/12/2022 12:56
PaulTracy wrote: 27/12/2022 12:45

Uostalom sta je normalno? Za mene nije normalno da se pusi u objektima gdje se jede, za Bosance je to normalno.
Za mene nije normalno da mi se na M17 ako ja vozim po oranicenju priljepi Golf za zadnjicu bez ikakov odstojanja ali to Bosanci vole da rade itd.
BiH ne moze i nece nikada imati ono sto ima Njemacka a da su mogli posljednjih 30 godina osnovne stvari popraviti za ugodan zivot mogli su a nisu htjeli.
Bascarsija, centar jednog glavnog evropskog grada i cevsbdzijs raspuse rostilj bez filtera, smrad i dim
O cemu pricamo?
Nismo mi taj zapadni mentalitet niti kapacitet.
Mi (Bosanci) smo zidar (uz dužno poštovanje prema ljudima koji obavljaju taj teški i časni posao) sa IQ 89 koji je u mladosti hodao po igrankama i opijao se a koji se poredi sa doktorom (Švicarac)koji ima IQ 120 i koji je 22g života investirao u svoje obrazovanje.
Mi smo ovo što jesmo stoljećima i ono što mene "nervira" je to što je svako u BiH sebi utripovao da je njemu mjesto u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj... Po čemu je to nama mjesto tamo? Ako je nama mjesto tamo onda je i Sirijcima,Palestincima, Marokancima, Kameruncima, Kolumbijcima...
elcaliente

#2939 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

PaulTracy wrote: 27/12/2022 13:08

O cemu pricamo?
Mi (Bosanci) smo zidar (uz dužno poštovanje prema ljudima koji obavljaju taj teški i časni posao) sa IQ 89 koji je u mladosti hodao po igrankama i opijao se a koji se poredi sa doktorom (Švicarac)koji ima IQ 120 i koji je 22g života investirao u svoje obrazovanje.
Mi smo ovo što jesmo stoljećima i ono što mene "nervira" je to što je svako u BiH sebi utripovao da je njemu mjesto u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj... Po čemu je to nama mjesto tamo? Ako je nama mjesto tamo onda je i Sirijcima,Palestincima, Marokancima, Kameruncima, Kolumbijcima...
Mozda je to vise stvar odgoja nego mentaliteta.
Zidar ce i u Njemackoj biti zidar, ali mu smeta anromalno drustvo u BiH. Svako trazi za sebe bolje to je prirodno.
Pa tako i ti nabrojani narodi.
Evo ja sam projeklom Bosanac pa opet poslije 7 dana u BiH zelim samo kuci da idem u normanlno i uredjeno drustvo.
nekome

#2940 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nekome »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/turisti ... /221227093

VELIKA KLADUŠA
"Turisti" iz Rusije sve više dolaze u BiH, uskoro se očekuje još veći broj
Po dolasku u Sarajevu, kao razlog navode turizam, no to zapravo nije istina. Oni odmah traže prijevoz i upućuju se prema sjeveru BiH odnosno graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske.
afganistanci sirijci pakistanci bangladesani filipinci marokanci ukrajinci rusi marokanci iracani tunizani
svi bi u eu
a bosnji treba A2 B3 i godina-dvije cekanja na termin.......
Spit_fire

#2941 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

nekome wrote: 27/12/2022 13:43 https://www.klix.ba/vijesti/bih/turisti ... /221227093

VELIKA KLADUŠA
"Turisti" iz Rusije sve više dolaze u BiH, uskoro se očekuje još veći broj
Po dolasku u Sarajevu, kao razlog navode turizam, no to zapravo nije istina. Oni odmah traže prijevoz i upućuju se prema sjeveru BiH odnosno graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske.
afganistanci sirijci pakistanci bangladesani filipinci marokanci ukrajinci rusi marokanci iracani tunizani
svi bi u eu
a bosnji treba A2 B3 i godina-dvije cekanja na termin.......
Da nece opet Babo kaku AP :D Njih i rusa 300 miliona
Spit_fire

#2942 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

O cemu pricamo?
:thumbup: slazem se, al fascinantnije mi je da misli da je gospoda jer kopa u njemackoj..taj mentalitet je nepopravljiv
Blixen

#2943 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

nova migrantska kriza na pomolu
PaulTracy

#2944 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Spit_fire wrote: 27/12/2022 13:54

:thumbup: slazem se, al fascinantnije mi je da misli da je gospoda jer kopa u njemackoj..taj mentalitet je nepopravljiv
Ma nije samo to sa dijasporom slučaj već svuda u svijetu.
Nekad si u društvu bio cijenjen jer si profesor, doktor, sudija, stomatolog... Danas je novac postao jedini kriterij i onaj ko je švercer alkohola (čitaj ima kafanu), zarađuje 5000 KM mjesečno i vozi BMW 520D star 3 godine ima stav "j... njega i njegovu diplomu kad on vozi Škodu od 10 000KM". Isto tako razmišlja i onaj ko je pfleger u Njemačkoj kad dođe u BiH sa novom C klasom, Iphone pro u džepu i Lacoste majici na sebi, gleda ljude koji materijalno lošije stoje od njega kao nižu klasu iako su puno obrazovaniji od njega i rade "gospodske" poslove.
To je danas tako 🤷
Seyfo

#2945 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Istina, a da dodam da je najcjenjeniji danas tiktoker ili youtuber koji se snima dok se krevelji i pravi što veću budalu od sebe i zarađuje milione od istih takvih pratitelja koji su isti nivo kao on i kojima je on uzor. Efekat toga je debilizacija društva, svi će pokušati biti što veći debili i kreteni i zatirati ono malo pameti i pristojnosti. Bez granica među državama, u cijelom svijetu će biti tako.
elcaliente

#2946 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Seyfo wrote: 27/12/2022 15:11 Istina, a da dodam da je najcjenjeniji danas tiktoker ili youtuber koji se snima dok se krevelji i pravi što veću budalu od sebe i zarađuje milione od istih takvih pratitelja koji su isti nivo kao on i kojima je on uzor. Efekat toga je debilizacija društva, svi će pokušati biti što veći debili i kreteni i zatirati ono malo pameti i pristojnosti. Bez granica među državama, u cijelom svijetu će biti tako.
To se zove poduzentistvo. Taj youtuber je uspjesan u svom poslu. Svaka roba ima svoju cijenu i svoju musteriju. Svakom od nas je u kapitalizmu dostupno da budemo poduzetni. U BiH je izmedju ostalig problem sto mlade generacije nisu poduzetne a imaju vise mogucnosti nego starije generacije.
Spit_fire

#2947 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

elcaliente wrote: 27/12/2022 15:42
Seyfo wrote: 27/12/2022 15:11 Istina, a da dodam da je najcjenjeniji danas tiktoker ili youtuber koji se snima dok se krevelji i pravi što veću budalu od sebe i zarađuje milione od istih takvih pratitelja koji su isti nivo kao on i kojima je on uzor. Efekat toga je debilizacija društva, svi će pokušati biti što veći debili i kreteni i zatirati ono malo pameti i pristojnosti. Bez granica među državama, u cijelom svijetu će biti tako.
To se zove poduzentistvo. Taj youtuber je uspjesan u svom poslu. Svaka roba ima svoju cijenu i svoju musteriju. Svakom od nas je u kapitalizmu dostupno da budemo poduzetni. U BiH je izmedju ostalig problem sto mlade generacije nisu poduzetne a imaju vise mogucnosti nego starije generacije.
Cesto me prijatelji pitaju "Kako sam tu dje sam"...ne zelim
sebe uzdizati niti davat nekakav primjer niti smatram da sam nadprosjecno upajesan...al svakome cu rec isto...moras imat CILJ i onda PLAN kako doc do cilja

Vecini omladine u BiH je cilj "da imam para"...to
je to ...kako?sta?....niko pojma nema
elcaliente

#2948 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Spit_fire wrote: 27/12/2022 16:41
elcaliente wrote: 27/12/2022 15:42

Cesto me prijatelji pitaju "Kako sam tu dje sam"...ne zelim
sebe uzdizati niti davat nekakav primjer niti smatram da sam nadprosjecno upajesan...al svakome cu rec isto...moras imat CILJ i onda PLAN kako doc do cilja

Vecini omladine u BiH je cilj "da imam para"...to
je to ...kako?sta?....niko pojma nema
PAR Metoda.
Problem-Action-Result
Ozimician

#2949 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 24/12/2022 09:56
Ozimician wrote: 24/12/2022 02:31

Hoce ako mu za tu dodatnu odgovornost bude ponuđeno i vise novca.

Ja licno, a i moje kolege - nabacivanje dodatne odgovornosti za istu platu smatramo totalnim nepoštovanjem prema radniku, tako da to moze da djeluje samo demotivirajuce.

Dakle: Dobro radis svoj posao -mi cemo te nagraditi tako sto cemo ti uvaliti jos posla xD
Studije pokazuju drugacije stanje. Radnik ima redovnu platu, za onoga ko profesionalno obavlja posao: pohvala, javna pohvala, veca odgovornost, pozicija, seminari, doskolovavanje, vece povjernje je veca motivacija nego bozicnica koju redovno dobija.
Jedine dodatne isplate koje motiviraju radnike su bonusi veza ni za ciljeve. Management by objectivs. Dogovore se ciljevi za godinu dana sa radnikom koje ce ispuniti 50 posto ciljevi firme i 50 posto ciljevi radnika. Poslije godinu dana se provjeri u kolikom omjeru ciljevi ispunjeni i ispalti bonus.

Ali nisi mi odgovorio koliko bi tebe motivirao slobodan dan?
Firma ocekuje uvjek 3 na prema 1.
Jedan dan slobodan tri puta veca motivacija.
Evo recimo da ti sef da jedan slobodan dan kako bi mu to vratio?
Vratio bih mu sto ne bih pisao bolovanje 5 dana, vec bih samo 1 dan izostao s posla da zavrsim to sto trebam.
Ozimician

#2950 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 24/12/2022 12:59
Hakiz wrote: 24/12/2022 11:44

Nije baš.
Zaradjujes pare poslodavcu radi vlastitog meraka? Jedino ako nemas vladtiti zivot, hobije, porodicu, ne znas organizovati slobodno vrijeme..onda razumijem da neko ne radi zbog novca..
U ovo be ubrajam medicinare, vatrogasce i sl drustveno korisna zanimanja.
I ta "drustveno korisna zanimanja" se time ucjenjuje - ono kao - pa nije valjda da radis taj posao zbog para?
Post Reply