izvrsni direktor wrote: ↑24/12/2022 13:50
Dope_Man wrote: ↑24/12/2022 13:40
Studije jasno pokazuju da je nivac motivacija DO ODREDJENE TACKE. Dakle kad imas dovolj o novca za sve sto ti realno treba, prestaje biti bitan motivator i druge stvari su vaznije za performans.
Vjerovatno, ali tu se radi o menadzerskim platama, gdje je menadzeru nebitno jel ima 18 ili 19 hiljada mjesecno, on hoce umjesto te hiljade radije 10 dana na maldivima sa zenom kao motivaciju..
Sreca pa je klix prepun takvih
Sada ti je vec vjerovatno a malo prije si kao padobranac uletio i poceo da lupas kako to ne moze nikako biti.
I za tvoju informaciju ne radi se uopste o menadzerima, prag kada dodatne isplate nisu vise motivirajci faktor je puno nizi.
Ovo ti govorim ja koji imam 21 jednu godinu radnog staza i radim 7 godina kao rukovodioc odjela.
Dodatne isplate su higijenski faktor, ne povecavaju znatno motivaciju jer postaju navika a u slucaju da se prestanu davati postaju jasan demotivacijki faktor. Zato firme koje nastavljaju davati taj novac vezu ih za ciljeve.
Ispitivanja u Njemackoj pokazuju da na prvom mjestu sto se tice motivacije radnici su stavili dobar odnos sa kolegama, na drugom mogucnost doskolovavanja, na trecem sigurnost radnog mjesta a tek na osmom dodatne novcane ispalate. Na petom mjestu im je visina plate.
Primjer, dodjes kod mene u odjel ja ti svaki dan natovarim posla do bezsvijesti, kontrolisem te, propitujem, ispitujem, stavljam ti termine kada malo prije nego sto trebas kuci, ne dam ti godisnji odmor kada zelis i na kraju godine ti dam 200 eur bonusa.
Po tvom je to uredu, jer ti je novac glavni motivirajuci faktor i ti ce ostati tu raditi godinama.
Ti si super radnik, takvi mi trebaju.