elcaliente wrote: ↑23/12/2022 16:11 Naravno kompleksnija kafa ako se o njoj moze uopste govoriti nije motivacija kao pohvala.
Ali gospodine Schulz, jako sam zadovoljan vasim radom, stvarno super, jako odgovorno radite posao i kao znak pohvale sam razmislajo da vam ukazem povjernje da subotom navecer bude odgovorani za oragnizaciju ce ga sigurno motivisati.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- zubi
#2901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#2902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hoce ako mu za tu dodatnu odgovornost bude ponuđeno i vise novca.elcaliente wrote: ↑23/12/2022 16:11Naravno kompleksnija kafa ako se o njoj moze uopste govoriti nije motivacija kao pohvala.Bodkin wrote: ↑23/12/2022 15:08
To sve zavisi od profila ljudi i vrste posla. Onom sto sluzi kafu u starbucksu je nebitno pojvala ili kompleksnija kafa za napraviti.
Novac i motivacija ti je kao ono novac ne donosi srecu u zivotu. To je tacno ali ga prvo moras imati da bi to znao. Tako i za motivaciju. Ono sto se slazem je da novac nije motivacija nakon odredjene cifre
Ali gospodine Schulz, jako sam zadovoljan vasim radom, stvarno super, jako odgovorno radite posao i kao znak pohvale sam razmislajo da vam ukazem povjernje da subotom navecer bude odgovorani za oragnizaciju ce ga sigurno motivisati.
Ja licno, a i moje kolege - nabacivanje dodatne odgovornosti za istu platu smatramo totalnim nepoštovanjem prema radniku, tako da to moze da djeluje samo demotivirajuce.
Dakle: Dobro radis svoj posao -mi cemo te nagraditi tako sto cemo ti uvaliti jos posla xD
- skafiskafsnjak
#2903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa logicno ...... hahahah. Opet ja kazem, geld geld geld ....Ozimician wrote: ↑24/12/2022 02:31Hoce ako mu za tu dodatnu odgovornost bude ponuđeno i vise novca.elcaliente wrote: ↑23/12/2022 16:11
Naravno kompleksnija kafa ako se o njoj moze uopste govoriti nije motivacija kao pohvala.
Ja licno, a i moje kolege - nabacivanje dodatne odgovornosti za istu platu smatramo totalnim nepoštovanjem prema radniku, tako da to moze da djeluje samo demotivirajuce.
Dakle: Dobro radis svoj posao -mi cemo te nagraditi tako sto cemo ti uvaliti jos posla xD
- zubi
#2904 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da.Ozimician wrote: ↑24/12/2022 02:31 Hoce ako mu za tu dodatnu odgovornost bude ponuđeno i vise novca.
-
elcaliente
#2905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Studije pokazuju drugacije stanje. Radnik ima redovnu platu, za onoga ko profesionalno obavlja posao: pohvala, javna pohvala, veca odgovornost, pozicija, seminari, doskolovavanje, vece povjernje je veca motivacija nego bozicnica koju redovno dobija.Ozimician wrote: ↑24/12/2022 02:31Hoce ako mu za tu dodatnu odgovornost bude ponuđeno i vise novca.elcaliente wrote: ↑23/12/2022 16:11
Naravno kompleksnija kafa ako se o njoj moze uopste govoriti nije motivacija kao pohvala.
Jedine dodatne isplate koje motiviraju radnike su bonusi veza ni za ciljeve. Management by objectivs. Dogovore se ciljevi za godinu dana sa radnikom koje ce ispuniti 50 posto ciljevi firme i 50 posto ciljevi radnika. Poslije godinu dana se provjeri u kolikom omjeru ciljevi ispunjeni i ispalti bonus.
Ali nisi mi odgovorio koliko bi tebe motivirao slobodan dan?
Firma ocekuje uvjek 3 na prema 1.
Jedan dan slobodan tri puta veca motivacija.
Evo recimo da ti sef da jedan slobodan dan kako bi mu to vratio?
Last edited by elcaliente on 24/12/2022 11:34, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#2906 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa eto skafe, koliko vise se motiviran isplatom bozicnice? Kako vracas firmi i sta bi se desilo da ti jednu godinu ne isplate bozicnicu?skafiskafsnjak wrote: ↑24/12/2022 08:46Pa logicno ...... hahahah. Opet ja kazem, geld geld geld ....Ozimician wrote: ↑24/12/2022 02:31
Hoce ako mu za tu dodatnu odgovornost bude ponuđeno i vise novca.
- skafiskafsnjak
#2907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta si ae uhvatio bozicnice .... objasnio sam to, necu se ponavljati.elcaliente wrote: ↑24/12/2022 09:58Pa eto skafe, koliko vise se motiviran isplatom bozicnice? Kako vracas firmi i sta bi se desilo da ti jednu godinu ne isplate bozicnicu?skafiskafsnjak wrote: ↑24/12/2022 08:46
Pa logicno ...... hahahah. Opet ja kazem, geld geld geld ....
A nije problem, ti trazi kao motivaciju jos posla, a ja cu jos evrica
-
elcaliente
#2908 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato sto Bozicnica nije redovna isplata, nego dobrovoljna isplata firme kao podsticaj motivaciji i zahvala.skafiskafsnjak wrote: ↑24/12/2022 10:04Sta si ae uhvatio bozicnice .... objasnio sam to, necu se ponavljati.elcaliente wrote: ↑24/12/2022 09:58
Pa eto skafe, koliko vise se motiviran isplatom bozicnice? Kako vracas firmi i sta bi se desilo da ti jednu godinu ne isplate bozicnicu?
A nije problem, ti trazi kao motivaciju jos posla, a ja cu jos evrica![]()
Iz tog razloga te pitam koliko te bozicnica motivise da vise radis?
Ja ti kazem sta su studije pokazale a to je da novac ne motivise dugorocno i zasto sve vise firmi ne daje novac kao motivaciju bez ciljeva.
- skafiskafsnjak
#2909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa meni je redovna i postala je normalnost. ALi kad u novembru legne duplo para, Bgm sam motivisan.elcaliente wrote: ↑24/12/2022 10:22Zato sto Bozicnica nije redovna isplata, nego dobrovoljna isplata firme kao podsticaj motivaciji i zahvala.skafiskafsnjak wrote: ↑24/12/2022 10:04
Sta si ae uhvatio bozicnice .... objasnio sam to, necu se ponavljati.
A nije problem, ti trazi kao motivaciju jos posla, a ja cu jos evrica![]()
Ja ti kazem sta su studije pokazale a to je da novac ne motivise dugorocno i zasto sve vise firmi ne daje novac kao motivaciju bez ciljeva.
-
elcaliente
#2910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa upravo je to ono sto sam ti pokusao objasniti, postala ti je navika i vjerovatno te motivise max mjesec dana.skafiskafsnjak wrote: ↑24/12/2022 10:35Pa meni je redovna i postala je normalnost. ALi kad u novembru legne duplo para, Bgm sam motivisan.elcaliente wrote: ↑24/12/2022 10:22
Zato sto Bozicnica nije redovna isplata, nego dobrovoljna isplata firme kao podsticaj motivaciji i zahvala.
Ali iz pozicije rukovodioca i firme to ne pije puno vode jer rezultati u decembru i januaru ne pokazuju signifikantan pravac prema gore.
Zato se i kaze da novac radnika motivise kratkorocno i zato se vise ne ubraja u motivacijske faktore.
Al da vise ne offtopicim.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#2911 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mrvaljis nesto jer si negdje procitao ili slusao ublehe neke...ili u prevodu na bosanski, seres uprazno.elcaliente wrote: ↑24/12/2022 10:50Pa upravo je to ono sto sam ti pokusao objasniti, postala ti je navika i vjerovatno te motivise max mjesec dana.skafiskafsnjak wrote: ↑24/12/2022 10:35
Pa meni je redovna i postala je normalnost. ALi kad u novembru legne duplo para, Bgm sam motivisan.
Ali iz pozicije rukovodioca i firme to ne pije puno vode jer rezultati u decembru i januaru ne pokazuju signifikantan pravac prema gore.
Zato se i kaze da novac radnika motivise kratkorocno i zato se vise ne ubraja u motivacijske faktore.
Novac je motivacija za rad i jedini razlog zbog cegs radimo. Osim onima na nekom visem nivou ili naucnicima nemkim na istrazivackom radu. Kakve pm i veca odgovornost kao nagrada?
-
izvrsni direktor
#2912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaci dodatna odgovornost kao nagrada za dobar rad ? Radnika u starbaksu koji pravi kafu nadrkanim tinejdzerima nije plata i novac jedina motivacija vec on zudi za jos vecu opdgovornost u istim uslovima?elcaliente wrote: ↑23/12/2022 16:11
Prestani pratit te ublehe na youtube
-
elcaliente
#2913 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Momak, kakav youtube. Ti si malo zalutao ovdje, prelistaj temu unazad i ne lupaj kao padobranac ovdje.izvrsni direktor wrote: ↑24/12/2022 11:02Znaci dodatna odgovornost kao nagrada za dobar rad ? Radnika u starbaksu koji pravi kafu nadrkanim tinejdzerima nije plata i novac jedina motivacija vec on zudi za jos vecu opdgovornost u istim uslovima?elcaliente wrote: ↑23/12/2022 16:11
Prestani pratit te ublehe na youtube
Uletis na temu procitas zadnja tri posta i pocnes nesto lupati.
Ako nemas mozga imas oci da makar procitas.
-
Hakiz
#2914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije baš.izvrsni direktor wrote: ↑24/12/2022 11:00
Novac je motivacija za rad i jedini razlog zbog cegs radimo.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#2915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kao dobra motivacija pokazala se i podjela dionica firme radnicima (ukoliko je firma izlistana na berzi), kao bonusa, svaki radnik je time dobio jedan mali djelic firme i postao suvlasnikom.
I ja sam misljenja da novac nije najbolja stimulacija. Priznanje za dobro obavljani posao, javne pohvale, dobra atmosfera u preduzecu, slanje na dodatnu edukaciju, povratna informacija su na duge staze mnogo bolje od neke novcane isplate.
Nije novac primaran.
I ja sam misljenja da novac nije najbolja stimulacija. Priznanje za dobro obavljani posao, javne pohvale, dobra atmosfera u preduzecu, slanje na dodatnu edukaciju, povratna informacija su na duge staze mnogo bolje od neke novcane isplate.
Nije novac primaran.
-
Avetinho
#2916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za sve ove sto im novac nije vazan, imam poslovni prijedlog.
-
elcaliente
-
izvrsni direktor
#2918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zaradjujes pare poslodavcu radi vlastitog meraka? Jedino ako nemas vladtiti zivot, hobije, porodicu, ne znas organizovati slobodno vrijeme..onda razumijem da neko ne radi zbog novca..Hakiz wrote: ↑24/12/2022 11:44Nije baš.izvrsni direktor wrote: ↑24/12/2022 11:00
U ovo be ubrajam medicinare, vatrogasce i sl drustveno korisna zanimanja.
- skafiskafsnjak
#2919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Treba biti zadovoljan sto uopste radis .... a jos bi i pare da dobijas ... pfff
-
Hakiz
#2920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I hobi je rad.izvrsni direktor wrote: ↑24/12/2022 12:59Zaradjujes pare poslodavcu radi vlastitog meraka? Jedino ako nemas vladtiti zivot, hobije, porodicu, ne znas organizovati slobodno vrijeme..onda razumijem da neko ne radi zbog novca..
Zaposlen si zbog novca, a radiš iz raznih razloga.
I boldirana rečenica je besmislena. I društveni korisno zanimanje je rad koji, po tebi, radimo samo zbog novca.
Zatim, proizvodnja energije, sredstava za rad (alata i mašina), materijala (recimo za gradnju, namještaj...), proizvodnja hrane, obuće, odjeće, lijekova, u našem dobu kompjutera, sredstava za trasnsport, higijenu itd nije društveno koristan rad? Pokušaj zamisliti svijet i život bez tih proizvoda.
-
moonca
#2921 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
. predahnemo ... ..kad je 'jastuk do pola pun'Hakiz wrote: ↑24/12/2022 11:44Nije baš.izvrsni direktor wrote: ↑24/12/2022 11:00
-
izvrsni direktor
#2922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pises gluposti, nisi mi bez razloga na foeHakiz wrote: ↑24/12/2022 13:20I hobi je rad.izvrsni direktor wrote: ↑24/12/2022 12:59
Zaradjujes pare poslodavcu radi vlastitog meraka? Jedino ako nemas vladtiti zivot, hobije, porodicu, ne znas organizovati slobodno vrijeme..onda razumijem da neko ne radi zbog novca..
I boldirana rečenica je besmislena. I društveni korisno zanimanje je rad koji, po tebi, radimo samo zbog novca.
Zatim, proizvodnja energije, sredstava za rad (alata i mašina), materijala (recimo za gradnju, namještaj...), proizvodnja hrane, obuće, odjeće, lijekova, u našem dobu kompjutera, sredstava za trasnsport, higijenu itd nije društveno koristan rad? Pokušaj zamisliti svijet i život bez tih proizvoda.
-
izvrsni direktor
#2923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tacno, i sa vremenom natovarit na sebe jos vise odgovornosti, jer nas to motiviseskafiskafsnjak wrote: ↑24/12/2022 13:04 Treba biti zadovoljan sto uopste radis .... a jos bi i pare da dobijas ... pfff
-
Hakiz
#2924 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Što mi, onda, odgovaraš.izvrsni direktor wrote: ↑24/12/2022 13:23Pises gluposti, nisi mi bez razloga na foeHakiz wrote: ↑24/12/2022 13:20
I hobi je rad.
Budalo.
- Dope_Man
#2925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Studije jasno pokazuju da je nivac motivacija DO ODREDJENE TACKE. Dakle kad imas dovolj o novca za sve sto ti realno treba, prestaje biti bitan motivator i druge stvari su vaznije za performans.izvrsni direktor wrote: ↑24/12/2022 11:00Mrvaljis nesto jer si negdje procitao ili slusao ublehe neke...ili u prevodu na bosanski, seres uprazno.elcaliente wrote: ↑24/12/2022 10:50
Pa upravo je to ono sto sam ti pokusao objasniti, postala ti je navika i vjerovatno te motivise max mjesec dana.
Novac je motivacija za rad i jedini razlog zbog cegs radimo. Osim onima na nekom visem nivou ili naucnicima nemkim na istrazivackom radu. Kakve pm i veca odgovornost kao nagrada?