Gledate seriju - preporučite je
Moderator: _BataZiv_0809
-
Karikaturist
#29226 Re: Gledate seriju - preporučite je
Ako volis na momente mracnu drama fantaziju onda preporuka da pogledas.
Na koju seriju vuce? Pa recimo na onog Pjescanog covjeka ili mozda Witchera..
Na koju seriju vuce? Pa recimo na onog Pjescanog covjeka ili mozda Witchera..
- tranquil
#29227 Re: Gledate seriju - preporučite je
Carnival Row je originalna serija, tj. za razliku od većine drugih aktuelnih fantasy naslova (LoTR, Wheel of Time, Sandman, Witcher), autori nisu imali "originalno djelo" po kom je snimano, nego su pustili mašti na volju. Pošto ne moraju paziti na osjećanja postojećih fanova, imali su priličnu slobodu, i po mom mišljenu, dobro su je iskoristili, barem što se originalnosti tiče. Ostalo - to već zavisi od ukusa.
Kao šti je @Karikaturist rekao, serija je mračnija, i za razliku od većine gore pomenutih naslova, ne dešava se u izmišljenom svijetu koji potsjeća na europski srednji vjiek, nego se dešava u izmišljenom svijetu koji potsjeća na prvu polovinu XX stoljeća u Europi - mogu se prepoznati elementi iz viktorijanskog doba i kasnog kolonijalizma - npr. centralno mjesto radnje je totalno kreirano po londonskoj atmosferi tog doba, zatim prvi svjetski rat, komunistička revolucija, kao i situacije koje su već uvod u drugi svjetski rat (npr. getoizacija "nepoželjnih").
Serija ima izrazito politički ton, s tim da nije jednostrana, nego preko likova artikulira stavove koje danas zauzimaju ljudi na obje strane političkog spektra. Npr., naravno da su iskoristili šansu da prikažu kolonijaliste kao negativce, ali je više puta pomenut i stav, ili kritika "liberalima" iz razvijenih zemalja, da se previše brinu o "diversity-u" u vlastitoj okolini, i objeručke prihvaćaju ljude koji su došli iz drugih zemalja, dok u tim drugim zemljama taj diversity ne postoji ni u tragovima. Čak ima i subplot o grupi došljaka koji su vjerski ekstremisti, i koji su izvodili ciljane napade. Da ne pominjem da je u drugoj sezoni buknula komunistička revolucija, koja je, nakon kratkog razmišljanja da li su dobri ili loši, na kraju ipak prikazana kao monstruozna mašina za ubijanje neistomišljenika.
Imam osjećaj da su pokušavali napraviti neki balans, što je dvosjekli mač. U zavisnosti od toga kako gledaoci prihvataju to prezentiranje obje strane, to može biti gledaocima prihvatljivo i balansirano, ali istovremeno može poslužiti kao povod da ovo popljuju i jedni i drugi
Sve u svemu, mimo tog nekog originalnog settinga i političkog pristupa, ništa specijalno, ni predobro, ni preloše. Više-manje standardni fantasy elementi, samo u malo drugačijem okruženju. Orlando Bloom dobar.
- karanana
#29228 Re: Gledate seriju - preporučite je
pogledo prvu epizodu. malo mi knfuzno, dvije price, ne odvijaju se u istom vremenskom periodu jelde?
- video
#29229 Re: Gledate seriju - preporučite je
- Altsa
#29230 Re: Gledate seriju - preporučite je
Necu ti ja pojasnjavati sta si ti napisao.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑26/09/2023 06:12zar sam napisao da je najbolja??Altsa wrote: ↑25/09/2023 21:57
Dobra ali daleko od toga da je najbolja. Posebno su usrali utisak sa zadnjom sezonom kad se vidjelo da su u corsokaku.
Better Call S je dobra serija sa pojedinim sezonama koje su bile bas dosadne. Sto se vise vremenski priblizavao radnji serije Breking B bivala je sve bolja i bolja. Ali relno bilo je izuzetno dosadnih epizoda.
-
kakavdanakneiskustvu
#29231 Re: Gledate seriju - preporučite je
-
Tyke
#29232 Re: Gledate seriju - preporučite je
@Karikaturisttranquil wrote: ↑26/09/2023 14:17Carnival Row je originalna serija, tj. za razliku od većine drugih aktuelnih fantasy naslova (LoTR, Wheel of Time, Sandman, Witcher), autori nisu imali "originalno djelo" po kom je snimano, nego su pustili mašti na volju. Pošto ne moraju paziti na osjećanja postojećih fanova, imali su priličnu slobodu, i po mom mišljenu, dobro su je iskoristili, barem što se originalnosti tiče. Ostalo - to već zavisi od ukusa.
Kao šti je @Karikaturist rekao, serija je mračnija, i za razliku od većine gore pomenutih naslova, ne dešava se u izmišljenom svijetu koji potsjeća na europski srednji vjiek, nego se dešava u izmišljenom svijetu koji potsjeća na prvu polovinu XX stoljeća u Europi - mogu se prepoznati elementi iz viktorijanskog doba i kasnog kolonijalizma - npr. centralno mjesto radnje je totalno kreirano po londonskoj atmosferi tog doba, zatim prvi svjetski rat, komunistička revolucija, kao i situacije koje su već uvod u drugi svjetski rat (npr. getoizacija "nepoželjnih").
Serija ima izrazito politički ton, s tim da nije jednostrana, nego preko likova artikulira stavove koje danas zauzimaju ljudi na obje strane političkog spektra. Npr., naravno da su iskoristili šansu da prikažu kolonijaliste kao negativce, ali je više puta pomenut i stav, ili kritika "liberalima" iz razvijenih zemalja, da se previše brinu o "diversity-u" u vlastitoj okolini, i objeručke prihvaćaju ljude koji su došli iz drugih zemalja, dok u tim drugim zemljama taj diversity ne postoji ni u tragovima. Čak ima i subplot o grupi došljaka koji su vjerski ekstremisti, i koji su izvodili ciljane napade. Da ne pominjem da je u drugoj sezoni buknula komunistička revolucija, koja je, nakon kratkog razmišljanja da li su dobri ili loši, na kraju ipak prikazana kao monstruozna mašina za ubijanje neistomišljenika.
Imam osjećaj da su pokušavali napraviti neki balans, što je dvosjekli mač. U zavisnosti od toga kako gledaoci prihvataju to prezentiranje obje strane, to može biti gledaocima prihvatljivo i balansirano, ali istovremeno može poslužiti kao povod da ovo popljuju i jedni i drugi![]()
Sve u svemu, mimo tog nekog originalnog settinga i političkog pristupa, ništa specijalno, ni predobro, ni preloše. Više-manje standardni fantasy elementi, samo u malo drugačijem okruženju. Orlando Bloom dobar.
Hvala vam. Ja ssm mislio da je to vise crime, mistery drama s tim akcentom atmosfere prosloga vijeka.
Izgleda onda nije bas moj zanr, ako vuce na Witchera, LoTR i slicno.
-
tap3ah75
#29233 Re: Gledate seriju - preporučite je
Pa pogledaj jednu epizodu - pa vidi valja li tebi
Zanimljiva je serija Carnival Row
I ne vuče ni na šta - nego je "svoja"
Zanimljiva je serija Carnival Row
I ne vuče ni na šta - nego je "svoja"
- n+1
#29234 Re: Gledate seriju - preporučite je
Dobar Godless, imam je već dugo na listi (a kako i ne bih imao, sa ovako moćnim plakatom
), pa su me ovi posljednji postovi nudgeali da i pogledam.
Character development je tako detaljan, da je uporediv sa iskustvom čitanja knjige. Rijedak kvalitet, čak i u doba mini-serija. S druge strane, taj slow burning priče malo jebe tempo serije, stiče se dojam da je sve osim posljednje epizode tek buildup i prolog za okršaj kod O.K. korala.
Dobar primjer kako serija može inkorporirati "women power" temu, a da to ne bude guranje kite niz grlo, kako smo navikli od Netflixa.

Character development je tako detaljan, da je uporediv sa iskustvom čitanja knjige. Rijedak kvalitet, čak i u doba mini-serija. S druge strane, taj slow burning priče malo jebe tempo serije, stiče se dojam da je sve osim posljednje epizode tek buildup i prolog za okršaj kod O.K. korala.
Dobar primjer kako serija može inkorporirati "women power" temu, a da to ne bude guranje kite niz grlo, kako smo navikli od Netflixa.
Spoiler
Show
Volio bih da smo saznali šta je Frank Griffin vidio kao svoj pad. Prevelik je naglasak na to stavljen kroz manje-više svaku epizodu, a onda blećak, samo "You've seen wrong".
-
kakavdanakneiskustvu
-
Zoooka
#29236 Re: Gledate seriju - preporučite je
Katastrofalna zadnja sezona Top Boya. Sully jedini istinski top boy. Ostalo picoke, klosari, cinkarosi
- AhmetShabo
#29237 Re: Gledate seriju - preporučite je
Godless me izgubio na trecoj epizodi !
Ko je gledao zna zasto
Jebeni netflix i propaganda
Ko je gledao zna zasto
Jebeni netflix i propaganda
- CiCiban
#29238 Re: Gledate seriju - preporučite je
Kako ti se svidio susret Truckeeja i Roya sa Loganovom grupom u sumi? (posebno silazak sa konja)
i ova
Spoiler
Show

-
Tyke
#29239 Re: Gledate seriju - preporučite je
Odlicna, preporuka za odgledati. Narocito finalna epizoda mi je dobro uradjena. Jedna sezona mjera.

-
Zoooka
#29240 Re: Gledate seriju - preporučite je
Only murders in the building smijurija treca sezona. Druga je bila losa ali ova mi je katastrofa ovih par epizoda sto sam odgledao
- SanskiBiser
#29241 Re: Gledate seriju - preporučite je
@karanana ovo bi tebi moglo biti zanimljivo, meni je odlicna
The Long Shadow (po istinitom o "Yorkshire ripper" uz dramatizaciju na britanski nacin), sinoc mislio jednu pogledati a zavalim se tri epizode, citava sezona je dostupna na netu..
The Long Shadow (po istinitom o "Yorkshire ripper" uz dramatizaciju na britanski nacin), sinoc mislio jednu pogledati a zavalim se tri epizode, citava sezona je dostupna na netu..
- tovarish
#29242 Re: Gledate seriju - preporučite je
Preporuka za:
Goliath
Domina
Hunters - prva sezona
The shrink next door
Shetland
Winning time: Rise of the Lakers dinasty
Goliath
Domina
Hunters - prva sezona
The shrink next door
Shetland
Winning time: Rise of the Lakers dinasty
-
kakavdanakneiskustvu
-
Zoooka
#29244 Re: Gledate seriju - preporučite je
Godless - Feministicko njesra.
-
mali_balon
#29245 Re: Gledate seriju - preporučite je
Ne znam sta vise gledat pa sam skino lucifera.....jbga treba mi masa sezona da ubijem vrijeme...
- n+1
#29246 Re: Gledate seriju - preporučite je
Pogledao 4.5 epizode. Dobra, hvala ti na ovome.SanskiBiser wrote: ↑07/10/2023 12:40 @karanana ovo bi tebi moglo biti zanimljivo, meni je odlicna![]()
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#29247 Re: Gledate seriju - preporučite je
Yellowstone TV Series 2018–
https://www.imdb.com/title/tt4236770/

8.7/10

Ja sam na drugoj sezoni i meni je odlična. Vjerujem da je možda već neko preporučio ali nije na odmet da se ponovi gradivo.Priča o obitelji Dutton, na čijem se čelu nalazi John Dutton (Kevin Costner). Obitelj kontrolira najveći ranč u Sjedinjenim Državama, koji je pod stalnim pritiscima od investitora za zemljišta, američkog prvog nacionalnog parka Yellowstonea i indijanskog rezervata.
To je nemilosrdni svijet u kojem preuzimanje tuđe zemlje ulagačima zarađuje milijarde, a sve političare potkupile su naftne tvrtke i tvrtke za sječu drveća. U njemu pijenje vode zagađene naftom i neriješena umorstva nisu rijetkost: to je njihova svakodnevnica.
8.7/10
-
Karikaturist
-
kakavdanakneiskustvu
#29249 Re: Gledate seriju - preporučite je
suad-sarajevo wrote: ↑09/10/2023 14:59 Yellowstone TV Series 2018–
Ja sam na drugoj sezoni i meni je odlična. Vjerujem da je možda već neko preporučio ali nije na odmet da se ponovi gradivo.Priča o obitelji Dutton, na čijem se čelu nalazi John Dutton (Kevin Costner). Obitelj kontrolira najveći ranč u Sjedinjenim Državama, koji je pod stalnim pritiscima od investitora za zemljišta, američkog prvog nacionalnog parka Yellowstonea i indijanskog rezervata.
To je nemilosrdni svijet u kojem preuzimanje tuđe zemlje ulagačima zarađuje milijarde, a sve političare potkupile su naftne tvrtke i tvrtke za sječu drveća. U njemu pijenje vode zagađene naftom i neriješena umorstva nisu rijetkost: to je njihova svakodnevnica.
![]()
8.7/10
i ja gledam drugu sezonu,dobra serija,preporuka i od mene
- karanana
#29250 Re: Gledate seriju - preporučite je
opet sma na njoj zaglavio negdje na 4.-5. epizodi prve sezone.
svrsio sam 1883 i trenutno gledam 1923.
svrsio sam 1883 i trenutno gledam 1923.