Sve stvari koje volim su se poklopile, engleski countryside, neprevaziđeni engleski humor, spoj komedije i drame, ali gdje komedija dominira, divna kinematografija i fotografski momenti te odlična dva glavna lika koji su potpuni sanjari.
Cijela paleta likova u ovoj seriji je specifična, a svi do i jednog su zanimljivi te nimalo dosadni i jednodimenzionalni, već obiluju raznim karakteristikama.
Detectorists je priča o baksuzluku, ali ne potpunom , već djelimičnom. Radnja je linearna te nije ograničena po epizodi, tako da je teško prestati gledati, jer stalno ste kao gledatelj u iščekivanju šta bi sljedeće mogli da pronađu.
Kasnije sam shvatio naravno, pomalo kliše poruku, da u suštini sami pronalasci i nisu toliko bitni, koliko avanture vezane za hobi koji je na prvu definicija dosade, ali ga kroz likove u ovoj seriji zavolite da bi i sam otišao da kupim detektor metala i otišao da pretražujem šume i livade.
Detectorists je naravno serija u potpunom britanskom maniru, meni evo već decenijama neshvatljivom, gdje se snimi svega nekoliko sezona (u ovom slučaju tri), u razmaku od po nekoliko godine, te se s vremena na vrijeme izbaci poneki special (u ovom slučaju dva božićna). Serija će siguran sam nastaviti da dobiva specijale u budućnosti, ali ovo što je do sada emitovano je sasvim dovoljno da se zaključi radnja serije.