Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Dozer
- S4mpion
#2902 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I ljudi se bore za opstanak, sve to što si navela je čista borba za opstanak.realna do boli wrote:Zivotinje se bore za opstanak, ljudi, najcesce za jos vise, daj mi vise, hocu jos, hocu sve, oni siromasni nemaju izbora, jer bogati, iz samo njima znanih razloga, a ponekada i vjerskih uzimaju sebi za pravo da zauzimaju i pobiju sve sto im stoji na putu.
- lua
#2903 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I Izraelci tvrde da se bore za opstanak. Govore li istinu?S4mpion wrote:I ljudi se bore za opstanak, sve to što si navela je čista borba za opstanak.
- Towelie
#2904 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jeste, ali to vazi za danasnje vreme.drugi profil wrote:Ali sr mase mobiliziraju na prici o ispravnoj vjeri, ispravnom bogu i ispravnom ubijanju uz obecanje vjecne nagrade.NIN wrote:Radi resursa. Unutar iste grupe, citaj drzave, to je rijedak slucaj jer je grupa homogena cjelina. Vangrupne cjeline su obicno drugacijih religijskih i politickih prefiksa pa se to namece kao primaran razlog za sukob. Ali, u sustini to nije istina jer je glavni i primarni razlog resurs.Dozer wrote:A vjernici napadnu druge vjernike - zasto?
Resurse uzima elita. Krv proljevaju neuki.
...mobilni...
Ako je neko bio elita u muslimanskom svetu, to je Muhammed saws. E pogedaj koliko je on uzimao resursa i kakav je bio njegov odnos prema dunjaluku. Isto vazi i za pravedne halife posle njega.
- Dozer
#2905 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A to se, kao, zna?
I Bakir je na Allahovom putu, a tvrdi da ima samo pola kuce
- Towelie
#2906 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bakir, niti bilo od politicara, zaista nije primer ovome.Dozer wrote:A to se, kao, zna?
A zna se.
Enes ibn Malik, radijallahu anhu, kaže: "Prilikom obavljanja hadža Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jahao je devu na kojoj je bio trošni samar, a na sebi je imao vuneni ogrtač koji nije vrijedio ni četiri srebrenjaka. Učio je dovu: „Gospodaru moj, očisti moj hadž od licemjerja i oholosti
Prenosi Enes, radijallahu anhu: „Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije zajedno ručao i večerao meso i hljeb, osim kada bi imao goste!“
Prenosi Aiša, radijallahu anha: „Nije se zasitila Muhammedova, sallallahu alejhi ve sellem, porodica dva dana zaredom ječimena hljeba, sve dok Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije preselio!“
Jednoga dana je kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ušao Omer ibn El-Hattab, radijallahu anhu, pa ga je našao na običnoj hasuri, a pod glavom je imao jastuk od grube tkanine, napunjen palminim lišćem. Na tijelu su mu bili tragovi hasure, pa se Omer, radijallahu anhu, rasplakao. Upita ga Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:يَا عُمَرُ مَا يُبْكِيكَ „Što plačeš, Omere?“ Reče: „Allahov Poslaniče, Kisra i Kajsar su u onome u čemu su, a ti si Allahov Poslanik?“ Reče: ُ''Zar nisi zadovoljan da njima pripadne dunjaluk, a nama Ahiret?“ (Buharija)
- lua
#2907 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Znači zato ti navijaš za Liverpool 
- S4mpion
#2908 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Svako se bori za opstanak, pa i Izraelci, ali je poenta u tome da se pošteni ljudi za opstanak bore preko svojih leđa, a nepošteni preko tuđih. Ukoliko zbrišu Palestinu s lica Zemlje, imaće čvršću i jaču državu, samim tim i sigurniji opstanak. Zbog dobrobiti čovječanstva svačija borba za opstanak mora se ograničiti na neki način, je li OK pobiti tuđu djecu, oteti imovinu njihovih roditelja i osigurati opstanak svojoj?-naravno da nije.lua wrote:
I Izraelci tvrde da se bore za opstanak. Govore li istinu?
- Towelie
#2909 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
lua wrote:Znači zato ti navijaš za Liverpool
- lua
#2910 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mislim da bi općenito ljudi, sudeći po našim atributima koji nas razlikuju recimo od orangutana, kroz razgovor i dobre diplomatske odnose mogli osigurati svoj opstanak. Ne bih rekla da je bombardovanje, ubijanje, klanje, zauzimanje tuđeg posjeda, i sl. u saglasnosti s humanosti bilo da to radi Izraelac, bilo da to radi Bosanac. Osim toga mislim da tvoj argument o "svojim" i "tuđim" leđima ne pije vode, jer nema poštenja u opstanku. Ako ti neko prijeti pištoljem, logično da ćeš se boriti za svoj opstanak ne razmišljajući da li je to pošteno ili nepošteno i zašto je taj neko uperio pištolj u tvoje lice.S4mpion wrote:
Svako se bori za opstanak, pa i Izraelci, ali je poenta u tome da se pošteni ljudi za opstanak bore preko svojih leđa, a nepošteni preko tuđih. Ukoliko zbrišu Palestinu s lica Zemlje, imaće čvršću i jaču državu, samim tim i sigurniji opstanak. Zbog dobrobiti čovječanstva svačija borba za opstanak mora se ograničiti na neki način, je li OK pobiti tuđu djecu, oteti imovinu njihovih roditelja i osigurati opstanak svojoj?-naravno da nije.
I da, još te volim, moj mili šampione.
- ¤ jelena ¤
#2911 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
OK, sve to stoji, ali ta literatura i taj aspekt to jednostavno nije mjerodavno na opšteljudskom planu.drugi profil wrote: Nije problem sa naseg aspekta jer sve je to fauna vrijedna postovanja
Problem je njihov aspekt na zivotinje i sta im njihove knjige kazu za pplpzaj tih zivotinja.
Cak i kad bi zanemarili sta iste knjige i proizasli zakonici propisuju ateistima.
Nema i nikad nece biti razumjevanja sa te strane.
...mobilni...
Nekoliko činjenica iz osnova biologije (tačnije, samo jedna o ćelijskom sastavu živih bića) takve stavove o ostalim životinjama i čovjeku kao nekakvoj... neživotinji čini krajnje besmislenim.
Kao što čini besmislenim i nekakvo pogrdno značenje tog pojma životinja.
Problem je u neznanju.
- Dozer
#2912 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako je ovo Allahov put, i ako je ovo temelj islama, ja onda fakat ne znam gdje su muslimani u BiH... Pogotovo ovi "vodeci", poput navedenog lika...Towelie wrote:Bakir, niti bilo od politicara, zaista nije primer ovome.Dozer wrote:A to se, kao, zna?
A zna se.
Enes ibn Malik, radijallahu anhu, kaže: "Prilikom obavljanja hadža Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jahao je devu na kojoj je bio trošni samar, a na sebi je imao vuneni ogrtač koji nije vrijedio ni četiri srebrenjaka. Učio je dovu: „Gospodaru moj, očisti moj hadž od licemjerja i oholosti
Prenosi Enes, radijallahu anhu: „Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije zajedno ručao i večerao meso i hljeb, osim kada bi imao goste!“
Prenosi Aiša, radijallahu anha: „Nije se zasitila Muhammedova, sallallahu alejhi ve sellem, porodica dva dana zaredom ječimena hljeba, sve dok Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije preselio!“
Jednoga dana je kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ušao Omer ibn El-Hattab, radijallahu anhu, pa ga je našao na običnoj hasuri, a pod glavom je imao jastuk od grube tkanine, napunjen palminim lišćem. Na tijelu su mu bili tragovi hasure, pa se Omer, radijallahu anhu, rasplakao. Upita ga Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:يَا عُمَرُ مَا يُبْكِيكَ „Što plačeš, Omere?“ Reče: „Allahov Poslaniče, Kisra i Kajsar su u onome u čemu su, a ti si Allahov Poslanik?“ Reče: ُ''Zar nisi zadovoljan da njima pripadne dunjaluk, a nama Ahiret?“ (Buharija)
- lua
#2913 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Samo šega, šala, pošalica. Mojne šta zahatorit'Towelie wrote:lua wrote:Znači zato ti navijaš za LiverpoolDobra.
- Towelie
#2914 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
To je pitanje za milion dolara i svako od nas treba da se zapita isto.Dozer wrote:Ako je ovo Allahov put, i ako je ovo temelj islama, ja onda fakat ne znam gdje su muslimani u BiH... Pogotovo ovi "vodeci", poput navedenog lika...Towelie wrote:Bakir, niti bilo od politicara, zaista nije primer ovome.Dozer wrote:A to se, kao, zna?
A zna se.
Ma kakvi. Sve kul.Samo šega, šala, pošalica. Mojne šta zahatorit'![]()
- S4mpion
#2915 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kad ubiješ napadača, imaš opravdanje, kad ubiješ dijete od 2 godine ili nevinog čovjeka kako bi preoteo njegovu imovinu i njegovom imovinom svojoj djeci osigurao opstanak, nema opravdanja.lua wrote:Mislim da bi općenito ljudi, sudeći po našim atributima koji nas razlikuju recimo od orangutana, kroz razgovor i dobre diplomatske odnose mogli osigurati svoj opstanak. Ne bih rekla da je bombardovanje, ubijanje, klanje, zauzimanje tuđeg posjeda, i sl. u saglasnosti s humanosti bilo da to radi Izraelac, bilo da to radi Bosanac. Osim toga mislim da tvoj argument o "svojim" i "tuđim" leđima ne pije vode, jer nema poštenja u opstanku. Ako ti neko prijeti pištoljem, logično da ćeš se boriti za svoj opstanak ne razmišljajući da li je to pošteno ili nepošteno i zašto je taj neko uperio pištolj u tvoje lice.S4mpion wrote:
Svako se bori za opstanak, pa i Izraelci, ali je poenta u tome da se pošteni ljudi za opstanak bore preko svojih leđa, a nepošteni preko tuđih. Ukoliko zbrišu Palestinu s lica Zemlje, imaće čvršću i jaču državu, samim tim i sigurniji opstanak. Zbog dobrobiti čovječanstva svačija borba za opstanak mora se ograničiti na neki način, je li OK pobiti tuđu djecu, oteti imovinu njihovih roditelja i osigurati opstanak svojoj?-naravno da nije.
I da, još te volim, moj mili šampione.
- drug_profi
#2916 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A sto ti to meni crtas?¤ jelena ¤ wrote:OK, sve to stoji, ali ta literatura i taj aspekt to jednostavno nije mjerodavno na opšteljudskom planu.drugi profil wrote: Nije problem sa naseg aspekta jer sve je to fauna vrijedna postovanja
Problem je njihov aspekt na zivotinje i sta im njihove knjige kazu za pplpzaj tih zivotinja.
Cak i kad bi zanemarili sta iste knjige i proizasli zakonici propisuju ateistima.
Nema i nikad nece biti razumjevanja sa te strane.
...mobilni...
Nekoliko činjenica iz osnova biologije (tačnije, samo jedna o ćelijskom sastavu živih bića) takve stavove o ostalim životinjama i čovjeku kao nekakvoj... neživotinji čini krajnje besmislenim.
Kao što čini besmislenim i nekakvo pogrdno značenje tog pojma životinja.
Problem je u neznanju.
...mobilni...
- lua
#2917 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jebi ga jarane, dvostruki aršini. I taj je napadač nečije dijete, otac, majka, brat, sestra, jaran, žirant. Kontaš? Kad krenemo razlikovati vrijednost ljudskog života onda idemo polako ka Ćosiću Dobrici. Naravno, s ljudskog aspekta je dijete od 2 godine (lupam sad) nevino i ničim nije zaslužilo takav tretman. Ali možda i ona tri židovska tinejdžera nisu zaslužila smrt? Sad ja ne ulazim u to ko je koga roknuo i iz kojih razloga, hoću samo da kažem da ne postoji opravdan razlog da jedan čovjek drugom oduzme život. I tog se držim do kraja.S4mpion wrote:
Kad ubiješ napadača, imaš opravdanje, kad ubiješ dijete od 2 godine ili nevinog čovjeka kako bi preoteo njegovu imovinu i njegovom imovinom svojoj djeci osigurao opstanak, nema opravdanja.
- S4mpion
#2918 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nema dvostrukih aršina, kad sam rekao dijete, mislio sam na dijete, a ne na nečijeg potomka.lua wrote:Jebi ga jarane, dvostruki aršini. I taj je napadač nečije dijete, otac, majka, brat, sestra, jaran, žirant. Kontaš? Kad krenemo razlikovati vrijednost ljudskog života onda idemo polako ka Ćosiću Dobrici. Naravno, s ljudskog aspekta je dijete od 2 godine (lupam sad) nevino i ničim nije zaslužilo takav tretman. Ali možda i ona tri židovska tinejdžera nisu zaslužila smrt? Sad ja ne ulazim u to ko je koga roknuo i iz kojih razloga, hoću samo da kažem da ne postoji opravdan razlog da jedan čovjek drugom oduzme život. I tog se držim do kraja.S4mpion wrote:
Kad ubiješ napadača, imaš opravdanje, kad ubiješ dijete od 2 godine ili nevinog čovjeka kako bi preoteo njegovu imovinu i njegovom imovinom svojoj djeci osigurao opstanak, nema opravdanja.
Što se tiče opravdanosti oduzimanja nečijeg života, nećemo se složit.
- lua
#2919 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Samo jedno brzinsko pitanje: šta je dijete, ako nije nečiji potomak?S4mpion wrote:Nema dvostrukih aršina, kad sam rekao dijete, mislio sam na dijete, a ne na nečijeg potomka.
- drug_profi
#2920 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa gleda se jel ateista, pa akp nije - koje je vjere.
...mobilni...
...mobilni...
- S4mpion
#2921 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U kontekstu koji sam ja spomenuo, a prema biološkoj definiciji, dijete je ljudska jedinka u dobi između rođenja i puberteta.lua wrote:Samo jedno brzinsko pitanje: šta je dijete, ako nije nečiji potomak?S4mpion wrote:Nema dvostrukih aršina, kad sam rekao dijete, mislio sam na dijete, a ne na nečijeg potomka.
- lua
#2922 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Evo i ja vidjeh šta vikipedija veli. U pravu si. Znači dijete je ljudska jedinka u dobi između rođenja i puberteta. Da li židovski tinejdžeri, trojica njih, spadaju u tu kategoriju? I da li ti je jednako žao kad je dječiji život prekinut bez obzira ko je dijete ili vagaš? Da li je opravdano ijednom djetetu ovog svijeta oduzeti život? Ako da, zašto? Ako ne, zašto? Da li ijedan čovjek ima pravo drugom čovjeku oduzeti život? Ako da zašto? Ako ne zašto?S4mpion wrote:
U kontekstu koji sam ja spomenuo, a prema biološkoj definiciji, dijete je ljudska jedinka u dobi između rođenja i puberteta.
Molim te da mi odgovoriš na ova pitanja, ne tražim nikakve definicije, samo tvoje otvoreno mišljenje.
- S4mpion
#2923 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Djeci ne pripisujem naciju niti vjeru.lua wrote:Evo i ja vidjeh šta vikipedija veli. U pravu si. Znači dijete je ljudska jedinka u dobi između rođenja i puberteta. Da li židovski tinejdžeri, trojica njih, spadaju u tu kategoriju? I da li ti je jednako žao kad je dječiji život prekinut bez obzira ko je dijete ili vagaš? Da li je opravdano ijednom djetetu ovog svijeta oduzeti život? Ako da, zašto? Ako ne, zašto? Da li ijedan čovjek ima pravo drugom čovjeku oduzeti život? Ako da zašto? Ako ne zašto?S4mpion wrote:
U kontekstu koji sam ja spomenuo, a prema biološkoj definiciji, dijete je ljudska jedinka u dobi između rođenja i puberteta.
Molim te da mi odgovoriš na ova pitanja, ne tražim nikakve definicije, samo tvoje otvoreno mišljenje.
Još uvijek stojim iza svog stava da se ljudi bore za resurse na pošten i nepošten način, preko svojih i tuđih leđa, kako bi osigurali svoj opstanak.
A za sva ostala pitanja lične prirode o tome kako se osjećam, šta smatram opravdanim/neopravdanim, bujrum na pp.
- NIN
#2924 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kad su resursi u pitanju onda borbu za iste ne mozemo karakterisati i formulisati na nacin na koji zelis - resursi su ograniceni na odredjenu teritoriju i, ono sto je jako bitno, oni su konacni. Bas iz ovog razloga ne vidim kako ce jedna grupa ljudi posteno doci do resursa koji su, recimo, vec iscrpljeni.S4mpion wrote:Još uvijek stojim iza svog stava da se ljudi bore za resurse na pošten i nepošten način, preko svojih i tuđih leđa, kako bi osigurali svoj opstanak.
E sad, ljudi su jako pametne i apstraktne zivotinje pa, shodno tome, domisljate kako oteti od drugih. Ciljeve opravdavamo razlicitim idejama, a ideologiju koristimo za homogenizaciju, koja je neophodna prilikom sukoba. Otud mnogi misle da je religija ili politicka ideologija inicijator sukoba. To nije istina jer su obje samo sredstvo, i to jako uspjesno i bas iz tog razloga prezivljavaju kroz istoriju. Da religija nije toliko neophodna i da nije tako mocan socijalni alat, ona bi davno otisla u istoriju.
Mada, u obzir treba uzeti napredna sekularna drustva u kojima se religija i religioznost reducira na formu i tradiciju jer, ipak, drzava je ta koja se prilicno kvalitetno brine o pojedincu.
- S4mpion
#2925 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Do resursa se dolazi trgovinom ili ratom i pljačkom, jedan je način pošten, drugi nije.NIN wrote:Kad su resursi u pitanju onda borbu za iste ne mozemo karakterisati i formulisati na nacin na koji zelis - resursi su ograniceni na odredjenu teritoriju i, ono sto je jako bitno, oni su konacni. Bas iz ovog razloga ne vidim kako ce jedna grupa ljudi posteno doci do resursa koji su, recimo, vec iscrpljeni.S4mpion wrote:Još uvijek stojim iza svog stava da se ljudi bore za resurse na pošten i nepošten način, preko svojih i tuđih leđa, kako bi osigurali svoj opstanak.
E sad, ljudi su jako pametne i apstraktne zivotinje pa, shodno tome, domisljate kako oteti od drugih. Ciljeve opravdavamo razlicitim idejama, a ideologiju koristimo za homogenizaciju, koja je neophodna prilikom sukoba. Otud mnogi misle da je religija ili politicka ideologija inicijator sukoba. To nije istina jer su obje samo sredstvo, i to jako uspjesno i bas iz tog razloga prezivljavaju kroz istoriju. Da religija nije toliko neophodna i da nije tako mocan socijalni alat, ona bi davno otisla u istoriju.
Mada, u obzir treba uzeti napredna sekularna drustva u kojima se religija i religioznost reducira na formu i tradiciju jer, ipak, drzava je ta koja se prilicno kvalitetno brine o pojedincu.