Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

ljubijankic

#28901 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

Sid the sloth wrote: 25/04/2025 11:57
Dr Arsla wrote: 25/04/2025 11:37 Evo šta piše avazov novinar

Dodik će prije ili kasnije odgovarati. Ali ono što se desilo u srijedu navečer na vratima institucija, u prizoru koji je više nalikovao kolumbijskom narko-trileru nego pravnoj državi, već sada ulazi u historiju kao trenutak državnog poniženja bez presedana.

Inspektori SIPA-e, ljudi koji dolaze sa zakonom u rukama, pokušavaju da uruče nalog. Da mi mislimo da oni rade svoj posao.

Ispred njih – crne uniforme, maske, duga cijev. Pripadnici MUP-a Republike Srpske, koji bez imalo straha i s vidljivim prijezirom poručuju: „Mrš odavde!“.

I to nakon što se već više od mjesec bjegunci kreću i šeću i čak i prelaze granicu više puta.

To nije bila samo poruka za te inspektore.

To je bila poruka za sve nas.

To je bila poruka za državu Bosnu i Hercegovinu: "Ne postojite".

Je li shvatate da je ovo jasna poruka i dokaz da Bosnu i Hercegovina ne ispunjava ni elementarnu funkciju koja nešto čini državom - da provodi zakon u praksu?

Ko će odgovarati za ovo?

Ko će biti smijenjen?

Hoćete li iko biti pozvan na odgovornost?

Možete li zamisliti da se ovako nešto desi u SAD? Da lokalna policija u Teksasu ili Montani otjera pripadnike FBI-a koji dođu s nalogom protiv guvernera? Da im kažu "mrš", a federalna država samo obori pogled i ode?

Zato pitam: Ima li među probosanskim predstavnicima iko obraza i časti da preuzme odgovornost za ovo?

Do čega ste doveli državu?

Da ne kažem – da makar pokuša objasniti ovu sramotu.

Ili i dalje misle da će sve biti dobro na kraju samo ako dovoljno šute?
Ne kontam zasto citirate glupe novinare/placenike?
Naravno da ce praviti dramu i pisati gluposti da bi ih vi citirali jer znaju da hocete.
Koliko bi njih pristalo da im sin kao zaposlenik SIPA-e ode uhapsiti Dodika? Polako, SIPA je vjerovatno jedna od stvari u ovoj drzati koje funkcionisu kako treba i rade pametno uprkos "ometacima" is RS koji su i tu prisutni.
Malo previse gledate filmove.
20% sipe je na "bolovanju" otkako je poceo ovaj haos sa Dodikom. Ako je to tebi funkcionalno onda sve 5
Sid the sloth

#28902 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sid the sloth »

ljubijankic wrote: 25/04/2025 11:58
Dr Arsla wrote: 25/04/2025 11:37 Evo šta piše avazov novinar

Dodik će prije ili kasnije odgovarati. Ali ono što se desilo u srijedu navečer na vratima institucija, u prizoru koji je više nalikovao kolumbijskom narko-trileru nego pravnoj državi, već sada ulazi u historiju kao trenutak državnog poniženja bez presedana.

Inspektori SIPA-e, ljudi koji dolaze sa zakonom u rukama, pokušavaju da uruče nalog. Da mi mislimo da oni rade svoj posao.

Ispred njih – crne uniforme, maske, duga cijev. Pripadnici MUP-a Republike Srpske, koji bez imalo straha i s vidljivim prijezirom poručuju: „Mrš odavde!“.

I to nakon što se već više od mjesec bjegunci kreću i šeću i čak i prelaze granicu više puta.

To nije bila samo poruka za te inspektore.

To je bila poruka za sve nas.

To je bila poruka za državu Bosnu i Hercegovinu: "Ne postojite".

Je li shvatate da je ovo jasna poruka i dokaz da Bosnu i Hercegovina ne ispunjava ni elementarnu funkciju koja nešto čini državom - da provodi zakon u praksu?

Ko će odgovarati za ovo?

Ko će biti smijenjen?

Hoćete li iko biti pozvan na odgovornost?

Možete li zamisliti da se ovako nešto desi u SAD? Da lokalna policija u Teksasu ili Montani otjera pripadnike FBI-a koji dođu s nalogom protiv guvernera? Da im kažu "mrš", a federalna država samo obori pogled i ode?

Zato pitam: Ima li među probosanskim predstavnicima iko obraza i časti da preuzme odgovornost za ovo?

Do čega ste doveli državu?

Da ne kažem – da makar pokuša objasniti ovu sramotu.

Ili i dalje misle da će sve biti dobro na kraju samo ako dovoljno šute?
Naravno da ce praviti dramu i pisati gluposti da bi ih vi citirali jer znaju da hocete.
Koliko bi njih pristalo da im sin kao zaposlenik SIPA-e ode uhapsiti Dodika? Polako, SIPA je vjerovatno jedna od stvari u ovoj drzati koje funkcionisu kako treba i rade pametno uprkos "ometacima" is RS koji su i tu prisutni.
20% sipe je na "bolovanju" otkako je poceo ovaj haos sa Dodikom. Ako je to tebi funkcionalno onda sve 5
Da si skontao sta znaci "uprkos ometacima iz RS koji su i tu pristutni" ovaj tvoj post iznad ne bi ni postojao.
ljubijankic

#28903 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

Sid the sloth wrote: 25/04/2025 12:05

Da si skontao sta znaci "uprkos ometacima iz RS koji su i tu pristutni" ovaj tvoj post iznad ne bi ni postojao.
Na bolovanju su vecinom bosnjaci
Dr Arsla

#28904 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

ljubijankic wrote: 25/04/2025 12:06

Na bolovanju su vecinom bosnjaci
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Dilibus

#28905 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dilibus »

Evo vidimo trenutno kako funkcionisu i za sta su sposobni. Pricate o njima kao da izvidjacko drustvo hapsi Dodika, pa ko eto ne budite strogi momci se trude uprkos opstrukcijama. Znas li ti sta znaci kad drzava nije sposobna da uhapsi nekoga? Sta to govori o toj drzavi i o tom sistemu?
Ateista

#28906 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ateista »

Dilibus wrote: 25/04/2025 11:22
Ateista wrote: 25/04/2025 11:13
Dilibus wrote: 25/04/2025 11:08 Sta je rijesenje? Jednostavno nekad svi mi, pa i drzava dodje u situaciju kad moras napraviti odluke koje nose rizike i posljedice, koju god da odaberes.
Mislim za to su obucene policijske agencije, da sa sto manje stete i posljedia izvrse neki zadatak. Ako nisu sposobne licu pravde privesti neku osobu, neka to priznaju, i to je potez. Praviti se lud 40 dana nakon izdavanja potjernice, i izdati saopstenje da su poslali 3 inspektora da ne bi doslo do narusavanja javnog reda i mira zbog hapsenja covjeka koji je udario na Ustav drzave je smijesno i vrijedja inteligenciju. Jednostavno teska vremena zahtjevaju teske odluke. Niko ne kaze da treba momke slat grlom u jagode. Ali neki plan i nacin na koji se Dodik moze privesti mora postojati. Ako ne postoji onda imamo puno veci problem od Dodika.
Plan vjerovatno postoji i na njemu se radi, samo naravno da SIPA nece doci na forum ili neki portal i objaviti plan.
Dolazak inspektora je bio odlican potez, sigurno je da su dobili dosta informacija tim odlaskom i dobili jos ljudi koje mogu krivicno goniti.
Ono sto mi kao civili znamo, je da nakon 40 dana Dodik nije uhapsen. Kakav god plan je to predvidio, to je los plan. Ako ste imali priliku neki dan gledati Pecanca kad je pricao o policijskim planovima kad su u pitanju rizicna hapsenja. Obicno se sastavljaju do 48h. Jer svaki dalji gubitak vremena, bjeguncu dajes poziciju jacanja. Prica o tome da su SIPINI inspektori dosli da vide naoruzanje i raspored obezbjedjenja Dodika je smijesan. Ako do tad nisu znali kojim oruzjem raspolazu Dodikovi ljudi i na koji nacin ga cuvaju, to je onda bas zabrinjavajuce. Culum je taj dan dolazio u prostorije SIP-e i bas nakon toga izlaze inspektori SIPE nenaoruzani s papirima da ga privedu. Vise je indikativno da je to Dodikovo pokazivanje nemogucnosti i nesposobnosti SIPE da ga privede kao drzavne policijske agencije. Time je pokazao nadmoc Mupa RS nad drzavom. Ojacao svoju poziciju kod naroda, toliko da se opozicija u RS-u nije od sramote ni oglasila. Dodiku odgovara zaostravanje situacije i ovim je cinom uvukao Ministra Unutrasnjih Poslova RS i direktora policije. Samo budala ne vidi, da on pokusava sto vise rukovodstva uvuci u ovo. Jer onda nece biti slucaj protiv Dodika, Viskovica i Stevandica, nego slucaj protiv rukovodstva RS. Time ce mobilizirati narod a moguce i politiku u narednom periodu tamo. Mnogo smo mi s ove strane naivni i vjerujemo raznoraznim ublehama od analiticara.
To da li je plan dobar ili los, trenutno ne mozemo znati, jer jos nije doslo do stvarnog pokusaja hapsenja, tek ako dodje do toga vidjecemo da li su se stvarno pripremili i hoce li to uradili kako treba ili ne, a po meni je najbitnije da ako krenu naoruzani da ga hapse da to stvarno tad i urade, te da to prodje bez zrtava i incidenata.
To sto nije jos uhapsen nista ne znaci, 48 sati se mozda odnosi na obicne kriminalce, ovo je politicki kriminal od strane osobe koju cuva mup RS-a, ne moze se to porediti sa nekim kriminalcem koji se krije i ima mozda 10-20 naoruzanih ljudi, d ane govorim o slozenoj politickoj situaciji.
Ja se pitam jeste li vi koji toliko forsirate da se sto prije uhapsi svjesni do cega to moze dovesti i kakve posljedice moze imati po ljude koji zive u BiH? Oruzani sukob dvije policijske agencije je prakticno neka vrsta rata, to stvara nestabilnost i rizik za ulaganja i investicije, nestabilnost u poslovanju, ograniceno kretanje ljudi, povecane tenzije gdje ne znas kakva budala sa PTSP-om ce odluciti da napravi sranje i slicno. To nikome ne treba, a to je ono cemu se Dodik nada i sto on zeli, to je jedino sto njemu ide na ruku.
Opet treba ponoviti, sve to zbog neodazivanja na saslusanje, ne zbog presude jer nije pravosnazna i ne zbog nove optuznice jer ista nije jos podignuta.

Sta su inspektori saznali i vidjeli, to mi ne znamo, ali sigurno da ima stvari koje su im korisne.
Isto tako to uvlacenje drugih ljudi, ne mislim bas da to Dodiku odgovara, jeste da to moze koristiti kao dodatni argument da se napada RS, ali povecanje broja ljudi koje treba stititi njemu ne ide u prilog nikako. Ne znam da li je ono bila njegova predstava ili ne, ali ne vjerujem da mu je ono islo u prilog, djeluje mi previse nervozan.
QSuzi

#28907 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by QSuzi »

Navili se i nakačili ovi što bi BiH dijelili, krv tuđu prolijevali i negirali državu :-)
Tema nečitljiva, izaziva svađalačku negativnu atmosferu, ostalo par osoba koji pišu svoje mišljenje
Većina po naredbi
odjava :run:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#28908 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by arman1 »

Pun mi je k***** kvazi stručnjaka. Prošao nekoliko policijskih i vojnopolicijskih obuka. Dosta sam čitao o ovoj oblati jer me interesovala. Politiku ne volim ali mi je sastavni dio posla pa i tu zonu poznajem.
Prvo sam pročitao vijest o "hapšenju" ili ti pokušaju hapšenja. I sve mi je ukazivalo na to da niko nije ni mislio de će medjvjed biti uhapšen. Pogledao sam snimak "akcije" i skontao da neko u SIPA-i igra igru da je se ni mosad ne bi postidio. Nisu dvije nego pet muha ubili jednim udarce.
Dobio sam još neke informacije iz sumnjivog izvora ali vjerujem da su tačne, posebno nakon što sam vidio snimke.

Pred brlog je došlo par ljudi u odjelima SIPA. Nije primječeno da su nosili oružje i vjerujem da nisu. Nisam čak vidio ni da su ponijeli lisice. Vjerovatno koja klipsa uz opasač ako se "onaj" ne dao Bog odluči predati da ga imaju čime vezati. Siponje svi do jednog su se ponašali kulerski profesionalno, znali su kako će se situacija odvijati i ona plava fascikla(omot spisa) je u svoj situaciji bila strašna kao atomska bomba. Totalno su bili pribrani i odavali su utisak da se mogu sa svim iznijeti.

Onaj jad i čemer od obezbjeđenja čine osobe (ne ljudi) različitih profila, par, četri ili pet su profiji i mogu biti opasni (moguće ljudi BIAe), par su se tamo našli silom prilika i vjerovatno imaju neku pristojnu obuku, a dio od obuke zna samo napunit pušku i ciljati u metu. Same kretnje pokazuju da se obezbjeđenje (nazovimo ih tako) baš bojalo siponja iako su došli nenaoružani i bez namjere uporebe sile. Stav, pokreti ruku, češkanje oko fantomke, prevlačenje ruke preko oružja i sl. su ukazivali na silnu nelagodu. Unezvjerene krretnje pri kojima jedan drugom pokrivaju vidik karakteristične su za lokalne milicije, čitaj bande. Da se na šake rješava onih par siponja bi priveli medvjeda. Da su išta protiv siponja probali bio bi masakr jer vjerujem da su minimalno snajperisti na podesnim mjestima bili raspoređeni, a Sipa ima strašne igračke i ljude koji znaju dobro njima baratati.
Ako se na kraju odluči na nasilnu akciju privođenja bit će masakr među kvazi obezbjeđenjem ako neka budala potegne oružje.

Akcija je 100% uspjela. Do sad mup četnilenda se nije odazvao pozivu suda da privede medu i mečiće i to je moglo proći kao nesavjestan rad ili šta slično. Ono je bilo spriječavanje rada državnih organa uz upotrebu oružane sile/prisile. To je krivično djelu u rangu oružane pobune, terorizma, veleizdaje i sl i nagrada je višegodišnji pansion.

Sve u svemu SIPA mije popravila usran dan.
N.N.

#28909 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by N.N. »

Jebo nas je Marfi za sva vremena. I ovaj Svabo nas jebe, ali cemo to tek vidjeti kada ode, ili umre ili ga povuku sa pozicije :D

I ajde sto nas jebu, nego je veci problem sto proBiH politika ne zna funkcinisati bez gore nabrojanih. Mi bukvalno ne znamo korak napraviti bez sufliranja spomenutih. Nekada sam mislio da nas Dodik onako jebe, ali sam ubijedjen da je lik upravu. Bosnjacki politicari nemaju strategiju nizasta. I najopasnije od svega je kada stranici odu/promjeni se njihova politika, mi ostajemo kao prazna ljustura. Veze s vezom nemamo.
Mea_parvitas

#28910 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Mea_parvitas »

N.N. wrote: 25/04/2025 12:22 I ajde sto nas jebu, nego je veci problem sto proBiH politika ne zna funkcinisati bez gore nabrojanih. Mi bukvalno ne znamo korak napraviti bez sufliranja spomenutih. Nekada sam mislio da nas Dodik onako jebe, ali sam ubijedjen da je lik upravu. Bosnjacki politicari nemaju strategiju nizasta. I najopasnije od svega je kada stranici odu/promjeni se njihova politika, mi ostajemo kao prazna ljustura. Veze s vezom nemamo.
Normalno da nemaju nikakvu strategiju, mi smo medju sobom podijeljeni na 10 vodja, a jedini autoritet je reis, u drustvu laznih vjernika... Svi se samo nadaju preoteti vlast od drugih za 4 godine, ovi sto su na vlasti se bore da pljuju po opoziciji, da sebi obezbijede naredne 4 godine i tako u krug. Nikakvih muda, ujedinjenosti, plana, vizije, ekonomskog razvoja, nista...
Dilibus

#28911 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dilibus »

QSuzi wrote: 25/04/2025 12:17 Navili se i nakačili ovi što bi BiH dijelili, krv tuđu prolijevali i negirali državu :-)
Tema nečitljiva, izaziva svađalačku negativnu atmosferu, ostalo par osoba koji pišu svoje mišljenje
Većina po naredbi
Pa zbog takvih bezkicmenjackih stavova smo tu gdje jesmo ko drzava. Suti ne talasaj, gledaj, polako, samo ce. E pa nece. Ovdje se srlja iz krajnosti u krajnost. Ako se ne slazes sa neradom drzave po pitanju Dodika, odma si automatski onaj ko bi goloruke specijalce poslao na MUP RS-a. Niko ne kaze da ih se treba slati tek onako. Ali za pocetak je trebao biti formiran krizni stab na nivou drzave za ovakve situacije, krizni stab na nivou tuzilastva i posebni kanali veze za policijske strukture i vandredni nacini komunikacije. Medijski i politicki pritisak na medjunarodnu zajednicu i EUFOR. Clanovi predsjednistva imaju mogucnost aktiviranja aneksa 11 o djelovanju EUFORA, jer MORAJU po zakonu djelovati. Zbog cega jos nije aktivan, niko se ne pita. A prije svega Probosanski i Probosnjacki politicki faktor bi se trebao ujediniti i napraviti polazne tacke djelovanja, umjesto sto jedni drugima noge podapinju. Homogenizovanje redova i usmjereno djelovanje protiv neprijatelja drzave. Tuzilastvo bi trebalo aktivirati sve policijske drzavne agencije i trazit ispomoc Federalnog Mupa, a ne sav teret prebaciti na podjeljenu SIP-u. Nije mi jasno kako vi mislite da se nesta ozbiljno radi, ovo je ocaj. Posljedice ne preduzimanja ozbiljnih radnji cemo osjetiti u bliskoj buducnosti.Dodik je najslabiji bio nakon donosenja zakona u NSRS i taj momentum se morao iskoristiti. Kako vrijeme odmice on snagu vraca politicku. Moglo se neki dan, kad je bio nadomak svih agencija uciniti nesto po tom pitanju. Angazovanje nekih 500-600 policajaca se moglo nesto uraditi. Ovako tesko da ce imati bolju priliku.
dječak sa šibicama

#28912 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dječak sa šibicama »

A kakvu strategiju mogu imati, ko upali mozak jasno ce vidjeti da je BiH trodjelna cjelina, i da na svakom dijelu vlast ima onaj ko ju je vojskom zauzeo ili drzao 1995 godine u jesen.

Dodik koristi cinjenicu da ima svoju republiku svoj MUP i da "zajednicke institucije" takodje imaju njegove ljude odnosno da se niko iz federacije nece usuditi hapsiti njega u RS. Jer inace rat.

Otislo se predaleko sa ovim sudjenjima, u smislu presla se neka granica, i sad sta sad. Gledas da neko sa strane poduzme nesto, a oni nece jer nije ih briga odnosno nije im mandat (isto kao sto je Unprofor imao mandat da ne radi nista osim transporta hrane) odnosno sto je jos gore, nisu ni sigurni zele li hapsiti Dodika. Jer pusu novi vjetrovi globalno, a Dodik prakticno jaran sa ljudima koji su uticajni i pitaju se na globalnom nivou.

Ko u februaru nije znao sve ove cinjenice, sad se i ibreti. Drzave ima taman toliko da se tri dijela ne raspisaju svako na svoju stranu. Stranci drze ovu drzavu na okupu, ako oni nece hapsiti Dodika onda nece niko, bar ne u RS.
Dilibus

#28913 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dilibus »

arman1 wrote: 25/04/2025 12:22 Pun mi je k***** kvazi stručnjaka. Prošao nekoliko policijskih i vojnopolicijskih obuka. Dosta sam čitao o ovoj oblati jer me interesovala. Politiku ne volim ali mi je sastavni dio posla pa i tu zonu poznajem.
Prvo sam pročitao vijest o "hapšenju" ili ti pokušaju hapšenja. I sve mi je ukazivalo na to da niko nije ni mislio de će medjvjed biti uhapšen. Pogledao sam snimak "akcije" i skontao da neko u SIPA-i igra igru da je se ni mosad ne bi postidio. Nisu dvije nego pet muha ubili jednim udarce.
Dobio sam još neke informacije iz sumnjivog izvora ali vjerujem da su tačne, posebno nakon što sam vidio snimke.

Pred brlog je došlo par ljudi u odjelima SIPA. Nije primječeno da su nosili oružje i vjerujem da nisu. Nisam čak vidio ni da su ponijeli lisice. Vjerovatno koja klipsa uz opasač ako se "onaj" ne dao Bog odluči predati da ga imaju čime vezati. Siponje svi do jednog su se ponašali kulerski profesionalno, znali su kako će se situacija odvijati i ona plava fascikla(omot spisa) je u svoj situaciji bila strašna kao atomska bomba. Totalno su bili pribrani i odavali su utisak da se mogu sa svim iznijeti.

Onaj jad i čemer od obezbjeđenja čine osobe (ne ljudi) različitih profila, par, četri ili pet su profiji i mogu biti opasni (moguće ljudi BIAe), par su se tamo našli silom prilika i vjerovatno imaju neku pristojnu obuku, a dio od obuke zna samo napunit pušku i ciljati u metu. Same kretnje pokazuju da se obezbjeđenje (nazovimo ih tako) baš bojalo siponja iako su došli nenaoružani i bez namjere uporebe sile. Stav, pokreti ruku, češkanje oko fantomke, prevlačenje ruke preko oružja i sl. su ukazivali na silnu nelagodu. Unezvjerene krretnje pri kojima jedan drugom pokrivaju vidik karakteristične su za lokalne milicije, čitaj bande. Da se na šake rješava onih par siponja bi priveli medvjeda. Da su išta protiv siponja probali bio bi masakr jer vjerujem da su minimalno snajperisti na podesnim mjestima bili raspoređeni, a Sipa ima strašne igračke i ljude koji znaju dobro njima baratati.
Ako se na kraju odluči na nasilnu akciju privođenja bit će masakr među kvazi obezbjeđenjem ako neka budala potegne oružje.

Akcija je 100% uspjela. Do sad mup četnilenda se nije odazvao pozivu suda da privede medu i mečiće i to je moglo proći kao nesavjestan rad ili šta slično. Ono je bilo spriječavanje rada državnih organa uz upotrebu oružane sile/prisile. To je krivično djelu u rangu oružane pobune, terorizma, veleizdaje i sl i nagrada je višegodišnji pansion.

Ti bi mogo pisat kaubojske romane. Svaka cast na romantizaciji pljuvanja po drzavnim sluzbenicima. Da ista znas o obukama Zandarmerije i CAJA ne bi lupao ovdje.
tramvajtrojka

#28914 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tramvajtrojka »

Dilibus wrote: 25/04/2025 12:31
arman1 wrote: 25/04/2025 12:22 Pun mi je k***** kvazi stručnjaka. Prošao nekoliko policijskih i vojnopolicijskih obuka. Dosta sam čitao o ovoj oblati jer me interesovala. Politiku ne volim ali mi je sastavni dio posla pa i tu zonu poznajem.

Ti bi mogo pisat kaubojske romane. Svaka cast na romantizaciji pljuvanja po drzavnim sluzbenicima. Da ista znas o obukama Zandarmerije i CAJA ne bi lupao ovdje.
Kada ljubitelji jednozicanog instrumenta krenu o romantizaciji obuke strasne cetnicije policije koji po obuci i naoružanju ne mogu parirati fmupu i sarajevskoj kantonalnoj :lol: :lol:
Dilibus

#28915 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dilibus »

tramvajtrojka wrote: 25/04/2025 12:35

Kada ljubitelji jednozicanog instrumenta krenu o romantizaciji obuke strasne cetnicije policije koji po obuci i naoružanju ne mogu parirati fmupu i sarajevskoj kantonalnoj :lol: :lol:
Sve policijske agencije specijalne imaju strasne obuke, kako entitetske tako drzavne, izuzev granicne i sudske. Sta je tu sporno? Gdje sam ja napisao da ne mogu parirati FMUPU i Sarajevskoj kantonalnoj. Ti bolje citaj sta se pise, umjesto sto izigravas Tetku po forumu.
dr_Evil

#28916 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Kao onomad ono strasni niski specijalci sta su skoro pa uspjeli izaci iz tramvaja(ne znam jel bio trojka). Valjda su oni strasno obuceni,a sa druge strane stojimo ja i bata sta mozemo cak kilometar potrcat.

A Arman opravda igrokaz, kao veliki master plan. Jedino ako je dosao iz britanske ambasade.
N.N.

#28917 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by N.N. »

Ja nisam politicar :D ali nikada ne bih gurao sudjenje krmku u ovim okolnostima. Kada ga prije 10 godina nisi sudio u vremenu nekih dr okolnosti, sta mu sada koji qurac sudis kada se znalo da ce doci do poremecaja na globalnoj sceni. Laik je znao da Trump uzima i da ce razjebati demokratske strukture u vidu ambasadora i tih organizacija. Javno govorio o tome. Bolje da se cekalo da umre od operacije jednjaka nego sto se u sve ovo uslo. A uslo se sa mislju, Marfi ce to srediti. I Svabo. Kobajagi :D
I cijela proBiH strana je samo u to gledala i uzdala se. A jebenom Spiricu nisu u stanju mikrofon iskljuciti. I sta sada ?

Ovo je za ove trenutne.

A ima i pocetak od zelene bagre koja je 30 godina gradila institucije na djeci dezertera i onih sto su ganjali uvjerenja od doktora da su blentavi, izbjegavajuci sluzbu, dajuci im sve a djecu zasluznih u Njemacku slali da peru guzice?
Eto im Campare jeba li im matere.
Da si dijete sehida odskolovao pa ga u Tuzilastvo ubacio da ti ganja optuzene za ratne zlocine, dobio bi armirani beton za narednih 30 godina, ali jock, ti si odskolovao i moc dao onim sto su sa Zijadom Turkovicem zajedno u talu bili.
I kako da sa tom bagrom uhapsis Dodika ?

Kada prije 30 godina pogresnu klicu zasadis, ostaje ti samo sviranje qurcu.
statixx

#28918 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by statixx »

Ateista wrote: 25/04/2025 12:15
Opet treba ponoviti, sve to zbog neodazivanja na saslusanje, ne zbog presude jer nije pravosnazna i ne zbog nove optuznice jer ista nije jos podignuta.
A kako zamisljas da se podigne optuznica za rusenje ustavnog poretka, ako nema saslusanja.
(6) Optužnica se ne može podići ako osumnjičeni nije bio ispitan.
Mogu li biti optuženi prije nego budu salušani?

Optužnica se ne može podići prije nego budu saslušani.

Sud im je odredio mjesec dana pritvora?

Da jer Tužilaštvo polazi od toga da su u bjekstvu i nije bilo mogućnosti za prinudno privođenje.
ljubijankic

#28919 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

Dilibus wrote: 25/04/2025 12:28
QSuzi wrote: 25/04/2025 12:17 Navili se i nakačili ovi što bi BiH dijelili, krv tuđu prolijevali i negirali državu :-)
Većina po naredbi
Pa zbog takvih bezkicmenjackih stavova smo tu gdje jesmo ko drzava. Suti ne talasaj, gledaj, polako, samo ce. E pa nece. Ovdje se srlja iz krajnosti u krajnost. Ako se ne slazes sa neradom drzave po pitanju Dodika, odma si automatski onaj ko bi goloruke specijalce poslao na MUP RS-a. Niko ne kaze da ih se treba slati tek onako. Ali za pocetak je trebao biti formiran krizni stab na nivou drzave za ovakve situacije, krizni stab na nivou tuzilastva i posebni kanali veze za policijske strukture i vandredni nacini komunikacije. Medijski i politicki pritisak na medjunarodnu zajednicu i EUFOR. Clanovi predsjednistva imaju mogucnost aktiviranja aneksa 11 o djelovanju EUFORA, jer MORAJU po zakonu djelovati. Zbog cega jos nije aktivan, niko se ne pita. A prije svega Probosanski i Probosnjacki politicki faktor bi se trebao ujediniti i napraviti polazne tacke djelovanja, umjesto sto jedni drugima noge podapinju. Homogenizovanje redova i usmjereno djelovanje protiv neprijatelja drzave. Tuzilastvo bi trebalo aktivirati sve policijske drzavne agencije i trazit ispomoc Federalnog Mupa, a ne sav teret prebaciti na podjeljenu SIP-u. Nije mi jasno kako vi mislite da se nesta ozbiljno radi, ovo je ocaj. Posljedice ne preduzimanja ozbiljnih radnji cemo osjetiti u bliskoj buducnosti.Dodik je najslabiji bio nakon donosenja zakona u NSRS i taj momentum se morao iskoristiti. Kako vrijeme odmice on snagu vraca politicku. Moglo se neki dan, kad je bio nadomak svih agencija uciniti nesto po tom pitanju. Angazovanje nekih 500-600 policajaca se moglo nesto uraditi. Ovako tesko da ce imati bolju priliku.
Ovo sam ja spominjao u to vrijeme, slab, narod protiv njega, opozicija protiv njega, niko ne napusta institucije, cijela Evropa uz tebe. Vrijeme samo radi u njegovu korist. Narod je vec na njegovoj strani, opozicija suti ko zalivena pitanje je i kad ce iz institucija
black

#28920 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by black »

na sta spade tema, red musko/zenske moonce, red sdfa koji verglaju uvijek isto 'vidili bi vi da smo mi na vlasti kako se to radi', kriva je trojka itd. i red jednozicanih :mrgreen:
Dr Arsla

#28921 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Dr Arsla »

Ipak ćemo morati moliti Đuru da nam oprosti što nas je tukao. Ili ga treba uhapsiti a stranci su to odmah aminovali ili mu se izvinuti i sjesti sa njim i razgovarati. Treće opcije nema
Sid the sloth

#28922 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sid the sloth »

Dilibus wrote: 25/04/2025 12:09

Evo vidimo trenutno kako funkcionisu i za sta su sposobni. Pricate o njima kao da izvidjacko drustvo hapsi Dodika, pa ko eto ne budite strogi momci se trude uprkos opstrukcijama. Znas li ti sta znaci kad drzava nije sposobna da uhapsi nekoga? Sta to govori o toj drzavi i o tom sistemu?
Ne vidis ti trenutno nista, ti samo nagadjas jer nemas pojma sta se desava i da li nesto rade.
Evo pitanje i za tebe, da li bi ti svoje dijete, oca, brata u ovakvoj situaciji poslao da hapsi Dodika ili bi pametno planirao i cekao pravi trenutak?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#28923 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by arman1 »

dr_Evil wrote: 25/04/2025 12:43

Kao onomad ono strasni niski specijalci sta su skoro pa uspjeli izaci iz tramvaja(ne znam jel bio trojka). Valjda su oni strasno obuceni,a sa druge strane stojimo ja i bata sta mozemo cak kilometar potrcat.

A Arman opravda igrokaz, kao veliki master plan. Jedino ako je dosao iz britanske ambasade.
Nisam se sretao s žandarimima i caja i ostalim ovcama, niti sam im pratio obuku ali oni što stajali nasprami siponja su jednom rječju JAD i djelovali su blago rečeno uznemireni.

Mislim da medvjed ima opet opasnog unutrašnjeg neprijatelja. Glasina mu nije nimalo optimistična.
LSD

#28924 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by LSD »

Image

Bavarski prasac na instrukcijama kod Plenkovica.

Zbilja je ogavan, zar ne :per:
Ateista

#28925 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ateista »

statixx wrote: 25/04/2025 12:47
Ateista wrote: 25/04/2025 12:15
A kako zamisljas da se podigne optuznica za rusenje ustavnog poretka, ako nema saslusanja.
(6) Optužnica se ne može podići ako osumnjičeni nije bio ispitan.
Mogu li biti optuženi prije nego budu salušani?

Optužnica se ne može podići prije nego budu saslušani.

Sud im je odredio mjesec dana pritvora?

Da jer Tužilaštvo polazi od toga da su u bjekstvu i nije bilo mogućnosti za prinudno privođenje.
Nisam pravnik, cini mi se da je neko ovdje pisao da se moze podici optuznica i bez saslusanja, volio bih da oni koji su bolje upuceni objasne.
Post Reply