iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

esawyer

#28776 Re: iPhone - All about

Post by esawyer »

Help narode..

Mama ima iphone 11 pro, sinoc azurirala na ios 16 i od tad ima probleme s baterijom :-)

Baterija joj pokazuje da je skroz prazna i uredjaj se sam ugasi/upali.

Inace taj uredjaj sam ja kupila 2019te u AT STORE u BL, sve je odlicno funkcionisalo evo do sad.

Ima li neko ideju sta uraditi. Odradila je restart, nekad sam dodje sebi i funkcionise normalno i onda opet ovo se pojavi.

Image
sasajev

#28777 Re: iPhone - All about

Post by sasajev »

esawyer wrote: 07/11/2022 13:44 Help narode..

Mama ima iphone 11 pro, sinoc azurirala na ios 16 i od tad ima probleme s baterijom :-)

Baterija joj pokazuje da je skroz prazna i uredjaj se sam ugasi/upali.

Inace taj uredjaj sam ja kupila 2019te u AT STORE u BL, sve je odlicno funkcionisalo evo do sad.

Ima li neko ideju sta uraditi. Odradila je restart, nekad sam dodje sebi i funkcionise normalno i onda opet ovo se pojavi.

Image
Uradi instalaciju ponovo preko iTunesa.
skafiskafsnjak

#28778 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

Narucujem 14 pm , da li.moram odmah apple care ili mogu kad dodje tel? Cini mi se da je neko rekao da imam neki rok kad dodje tel...
Al da potvrdim.
_deCKarD

#28779 Re: iPhone - All about

Post by _deCKarD »

skafiskafsnjak wrote: 09/11/2022 18:00 Narucujem 14 pm , da li.moram odmah apple care ili mogu kad dodje tel? Cini mi se da je neko rekao da imam neki rok kad dodje tel...
Al da potvrdim.
Mislim da je 60 dana od kupovine
Vertig0

#28780 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

A kako misliš aktivirati AC+? Da bi aktivirao moraš imati neki inostrani Apple ID, a naša kartica ne može da prođe jer se adresa ne poklapa?
skafiskafsnjak

#28781 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

Vertig0 wrote: 09/11/2022 18:48 A kako misliš aktivirati AC+? Da bi aktivirao moraš imati neki inostrani Apple ID, a naša kartica ne može da prođe jer se adresa ne poklapa?
U Deu sam : )
Vertig0

#28782 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

E onda možeš prilikom aktivacije uređaja ili putem one support aplikacije.
skafiskafsnjak

#28783 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

Super. Zato sto je naruceno s jedne kartice, a s druge bih da skida to mjesecno applecare. A sad kad dodam, odmah hoce sve sa iste.

Et ga... Valja sad docekat...mjesec :mrgreen:

Nikad nisam Iphone imao u ruci, bice zanimljivo :lol:
Vertig0

#28784 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Znači naručio si sa Apple.de i morate ćeš čekati mjesec dana? Znači nestašica je svugdje u svijetu da ne misle ljudi da samo u BiH nema :)
skafiskafsnjak

#28785 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

Vertig0 wrote: 09/11/2022 19:37 Znači naručio si sa Apple.de i morate ćeš čekati mjesec dana? Znači nestašica je svugdje u svijetu da ne misle ljudi da samo u BiH nema :)
Naravno . Od samog pocetka je tako. Bio sam u Saturnu.odradio pre-order. I slagali , nisu poslali kad su rekli , i ja okazem. Nadam se da nece ovi sada slagati :mrgreen:
vojopd

#28786 Re: iPhone - All about

Post by vojopd »

Probudih se jutros i vidim ne mogu ugasiti alarm na telefonu, sreca na satu ugasih. Ajde kontam zaledio telefon, što mi se desilo 1 ili 2 puta na 11 PM i možda jednom na ovome 13 PM nakon ažuriranja na novi iOS.

Ali vidim ne reaguje. Pokušao reset sa dugmicima ne radi. Odnio sam u Mekline u Banjoj Luci pošto je telefon u garanciji. Ako je otišao touch, mijenjaju display i vracaju ga u fabricko stanje. Ako je stvarno riknuo ekran od aprila 2022. do sad onda je to stvarno smiješno. Telefon nije 200-300 KM već 1200-1300 eura i više.

Pojma nemaju o zakonima kod nas, drže se pravila Apple-a kao da su u Americi... Znaju samo za 7 dana da se vraćaju pare ili nov uređaj. Ja im lijepo rekao do šest mjeseci ako se šta pojavi na uređaju, podrazumijeva se da je došao sa tim nedostatkom i može se tražiti zamjena. A kod mene prešlo desetak dana od tih šest mjeseci.

Ne znam šta da radim, ako stvarno bude display, da li da dopustim da zamijene ili da odem kod ovog što sam uzeo, upišem se u knjigu žalbi, inspekciju i lagano, ali tad neću viditi uređaja 30-40 dana... Kaže on kao imao sam par slučajeva sa 13 serijom, pa čak i 14, da touch prestane raditi.

Malo sam razočaran, jer 10-15 godina uzimam telefone samo u mtelu sa 2 godine garancije, i pošto su ove godine imali baš previsoku cijenu 13 PM, uzmem u radnji (bez računa, za 2300 KM), kontam šta može biti... I eto ga belaj, sreća Apple ima godinu garancije, inače display je 890 KM samo on. Sreća, našao sam neki Samsung, napatio sam se živ sa šiframa i logovanjem, sve mi za apple id vezano. Sreća imam na macbook-u sve upisane, inače sam se mogao jeb...i. :sad: :sad:
skafiskafsnjak

#28787 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

A ja bas iz tog razloga i applecare zelim. Ako ja zajebem sta :skoljka:
DZONPI

#28788 Re: iPhone - All about

Post by DZONPI »

Imam Ipad AIR 2 dakle stari model i problem je boja tj nije cista boja vise.Citanje ok ali gledanje filma tj videa slika previse izrazena boja nevidi se.Cito sam razne savjete od lupanja pozadi ali problem isti.Ako neko zna neku caku nek pomogne.
kokuz_sa

#28789 Re: iPhone - All about

Post by kokuz_sa »

vojopd wrote: 09/11/2022 21:39 Probudih se jutros i vidim ne mogu ugasiti alarm na telefonu, sreca na satu ugasih. Ajde kontam zaledio telefon, što mi se desilo 1 ili 2 puta na 11 PM i možda jednom na ovome 13 PM nakon ažuriranja na novi iOS.

Ali vidim ne reaguje. Pokušao reset sa dugmicima ne radi. Odnio sam u Mekline u Banjoj Luci pošto je telefon u garanciji. Ako je otišao touch, mijenjaju display i vracaju ga u fabricko stanje. Ako je stvarno riknuo ekran od aprila 2022. do sad onda je to stvarno smiješno. Telefon nije 200-300 KM već 1200-1300 eura i više.

Pojma nemaju o zakonima kod nas, drže se pravila Apple-a kao da su u Americi... Znaju samo za 7 dana da se vraćaju pare ili nov uređaj. Ja im lijepo rekao do šest mjeseci ako se šta pojavi na uređaju, podrazumijeva se da je došao sa tim nedostatkom i može se tražiti zamjena. A kod mene prešlo desetak dana od tih šest mjeseci.

Ne znam šta da radim, ako stvarno bude display, da li da dopustim da zamijene ili da odem kod ovog što sam uzeo, upišem se u knjigu žalbi, inspekciju i lagano, ali tad neću viditi uređaja 30-40 dana... Kaže on kao imao sam par slučajeva sa 13 serijom, pa čak i 14, da touch prestane raditi.

Malo sam razočaran, jer 10-15 godina uzimam telefone samo u mtelu sa 2 godine garancije, i pošto su ove godine imali baš previsoku cijenu 13 PM, uzmem u radnji (bez računa, za 2300 KM), kontam šta može biti... I eto ga belaj, sreća Apple ima godinu garancije, inače display je 890 KM samo on. Sreća, našao sam neki Samsung, napatio sam se živ sa šiframa i logovanjem, sve mi za apple id vezano. Sreća imam na macbook-u sve upisane, inače sam se mogao jeb...i. :sad: :sad:
Sa zadnjim update IOS-a
Dosta telefona je stalo tj ima problema sa touchom..

Al da naglasim
Stali su telefoni koji na sebi imaju zamjenski LCD
Znaci koji nije originalni.

I ne mora da ti pise u opcijama upozorenje o neorginalnom apple proizvodu
Jednostavno kada se ugradjivao zamjenski ekran islo je preko programatora.

Tako da najvjerovatnije ti je neko prodao muda pod bubrege
Ako ti se to desilo nakon azuriranja na novi IOS
vojopd

#28790 Re: iPhone - All about

Post by vojopd »

Nije se desilo nakon azuriranja. Kupio sam nov telefon, neaktiviran, zapakovan. Rekli su da moze to biti. Ali da moze i biti da je zabagovao
Vertig0

#28791 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Prava koja navodiš možeš ostvariti kod trgovca odnosno na mjestu kupovine. Ako Mekline to nije onda od njih nemaš pravo potraživati povrat novca ili novi uređaj.
sasajev

#28792 Re: iPhone - All about

Post by sasajev »

Vertig0 wrote: 10/11/2022 09:41 Prava koja navodiš možeš ostvariti kod trgovca odnosno na mjestu kupovine. Ako Mekline to nije onda od njih nemaš pravo potraživati povrat novca ili novi uređaj.
Pa logika. Ali svakako ne vjerujem da je neko duzan da ti zamjeni uredjaj koji se nakon 6 mjeseci pokvario. Da ti samo dodjes i kazes eeeee ovo se nesto pokvarilo, daj mi novi. Koliko sam ja upoznat, to se moze uraditi do prvih 15 dana od dana kupovine i to nakon sto ovlasteni servis utvrdi da je uredjaj neispravan.
Ali sve to opet pod uslovom da si kupio uredjaj regularno, sa fiskalnim racunom.
Ili druga varijanta, u slucaju Apple uredjaja, da imas Apple Care ili, kod nas, onaj Mekline Care.
Vertig0

#28793 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Ima tamo u zakonu o zaštiti potrošača RS se spominje sešt mjeseci pa bi to neki pravnik trebao proučiti, a to sve ide pod pretpostavkom da ovlašteni servis utvrdi da postoji kvar koji nije izazvan nepravilnim rukovanjem ili sl.
sasajev

#28794 Re: iPhone - All about

Post by sasajev »

Vertig0 wrote: 10/11/2022 10:57 Ima tamo u zakonu o zaštiti potrošača RS se spominje sešt mjeseci pa bi to neki pravnik trebao proučiti, a to sve ide pod pretpostavkom da ovlašteni servis utvrdi da postoji kvar koji nije izazvan nepravilnim rukovanjem ili sl.
Moze biti, ali vjerovatno ima uslov da se utvrdi da je uredjaj morao biti defektan od same kupovine.
esawyer

#28795 Re: iPhone - All about

Post by esawyer »

Meni se desilo u AT Store kad je samo izisla 11ka i odem po nju i srecom otpakujem odmah kod njih, kao da mi oni prebace podatke a ono defekt s baterijom. Nece da puni, pregrijava se, pokusavali su oni 2-3 sata da vide sta je, na kraju mi dali nov uredjaj. Jedino sto nisam mogla dobit silver koji sam htjela nego morala uzeti gold ili cekati na novu isporuku.

Sreca pa ne izadje iz poslovnice bez da sam isprobala jer sigurno bih se namucila dok bih dobila drugi uredjaj.

I evo ta druga 11pro sad je kod mame i nakon ovog zadnjeg update stoji da nije original baterija.

Necu vise ni kupovat kod njih :D
Grom2017

#28796 Re: iPhone - All about

Post by Grom2017 »

Jel uplacujete ovaj Apple Care + ?

Kontam da pocnem da placam na ovom drugom 13 Pro sto sam uzeo ali neke stvari mi nisu bas jasne.
Od 3G susrecem se sa ajfonom, skoro sve ove zadnje generacije sam koristio ali nikad se nisam previse interesovao oko ove tematike jer sam uvijek pazio na telefon. Da krenem ja da placam 9.99$ mjesecno, koliko mi stoji da treba da se placa, i u kom slucaju ja mogu da mijenjam uredjaj? Naravno ako rikne sam od sebe, to znam ali da mi padne, razbije se staklo, okvir itd?
I gdje da ga nosim ako budem imao pad ili sta? Kupljen je u Sloveniji, imam neki racun, lik je uzeo pa prodao odmah, mislim da fiskalni racun, nebitno, ali ako treba onda ja u MekLine idem direktno ili ?
zecov

#28797 Re: iPhone - All about

Post by zecov »

Grom2017 wrote: 10/11/2022 13:02 Jel uplacujete ovaj Apple Care + ?

Kontam da pocnem da placam na ovom drugom 13 Pro sto sam uzeo ali neke stvari mi nisu bas jasne.
Od 3G susrecem se sa ajfonom, skoro sve ove zadnje generacije sam koristio ali nikad se nisam previse interesovao oko ove tematike jer sam uvijek pazio na telefon. Da krenem ja da placam 9.99$ mjesecno, koliko mi stoji da treba da se placa, i u kom slucaju ja mogu da mijenjam uredjaj? Naravno ako rikne sam od sebe, to znam ali da mi padne, razbije se staklo, okvir itd?
I gdje da ga nosim ako budem imao pad ili sta? Kupljen je u Sloveniji, imam neki racun, lik je uzeo pa prodao odmah, mislim da fiskalni racun, nebitno, ali ako treba onda ja u MekLine idem direktno ili ?
To nije moguce kod nas ni na koji način. čak ni u sloveniji i hrvatskoj.
https://www.apple.com/legal/sales-suppo ... ylist.html
agent_zero

#28798 Re: iPhone - All about

Post by agent_zero »

Par pitanja za ajfonaše:

1. najnovija verzija softvera može prepoznati ako baterija ili displej nisu originalni?

2. kod verzija sa 64gb interne memorije, koliko je slobodno nakon factory reseta?
_deCKarD

#28799 Re: iPhone - All about

Post by _deCKarD »

Vertig0 wrote: 09/11/2022 18:48 A kako misliš aktivirati AC+? Da bi aktivirao moraš imati neki inostrani Apple ID, a naša kartica ne može da prođe jer se adresa ne poklapa?
Može sa Curve ili Wise, koje povežeš sa applepay i tako platiš, ili sa giftcard.
vojopd

#28800 Re: iPhone - All about

Post by vojopd »

Grom2017 wrote: 10/11/2022 13:02 Jel uplacujete ovaj Apple Care + ?

Crkao ekran kod mene na 13 pm. Pu jeb.m ti apple. Pitao sam ove u Mekline za njihov care. Bolje je uzeti od njih kada uzimas uredjaj nego placati 10$ mjesecno.
Post Reply