Uglavnom skonto sam da je ovdje na forumu uglavnom problematično kada bošnjačka dijaspora glasa, ostalo je sasvim OK i autobusi iz Srbije u Srebrenici nisu problem.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#28776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ova priča je još gora, iz dijaspore dođe koliko ono - oko 40-50 000 glasova sve ukupno, uključujući i RS i BD i FBIH... i glasovi su ravnomjerno raspoređeni kao i glasovi ovih domaćih, razlika max u par procenata. Dakle od cjelokupne dijaspore, max. 5% učestvuje u glasanju i samim glasanjem nema šanse da utiče na ishod izbora.
Uglavnom skonto sam da je ovdje na forumu uglavnom problematično kada bošnjačka dijaspora glasa, ostalo je sasvim OK i autobusi iz Srbije u Srebrenici nisu problem.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#28777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa zato i jeste poprilično teško dobiti državljanstvo u trećoj generaciji, i sasvim je normalno da je TADA veza slabija.Bodkin wrote: ↑16/09/2025 22:28Kako bih volio da u njemackoj svi potomci dole iz juzne amerike ili gore iz sjeverne mogu glasati. Cisto da vam sjebu drzavu maksimalno ljudi koji o njoj znaju samo sa foruma i tik tokasehohari wrote: ↑16/09/2025 21:53Zato što imaš imovinu, veze, a često si završio vani ne svojim izborom.Javier Pena wrote: ↑16/09/2025 21:51
Na stranu što imaš zakonsko pravo to raditi, možeš li pojasniti zašto si iz strane države u kojoj živiš i radiš imao potrebu da glasaš i odlučuješ ko će biti vlast u državi u kojoj više ne živiš? Ja da sam njemački državljanin i da živim i radim u bosni, ne bi na pamet palo da odlučujem ko će biti vlast narodu u njemačkoj. Kad se, ako se, jednog dana vratim, onda okej.
Da vam dodje iz guzice u glavu. Cuj imaju imovinu. Imaju i spanci u njemackoj pa ne glasaju jer ne mogu
Mada, šta može najgore da uradi neki potomak izbjeglice iz Vlasenice što glasa u RS-u? Glasati za negatora, promotora ratnih zločina ili izvršitelja lično?
- PreWiBa
#28778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U dovoljno država imaš pravo da uzmeš državljanstvo ako posjeduješ nekretninu, ili makar boravak na osnovu kojeg kasnije dobiješ državljanstvo.tokio25 wrote: ↑16/09/2025 22:30ako to nije tvoj izbor vratis se u bihsehohari wrote: ↑16/09/2025 21:53Zato što imaš imovinu, veze, a često si završio vani ne svojim izborom.Javier Pena wrote: ↑16/09/2025 21:51
Na stranu što imaš zakonsko pravo to raditi, možeš li pojasniti zašto si iz strane države u kojoj živiš i radiš imao potrebu da glasaš i odlučuješ ko će biti vlast u državi u kojoj više ne živiš? Ja da sam njemački državljanin i da živim i radim u bosni, ne bi na pamet palo da odlučujem ko će biti vlast narodu u njemačkoj. Kad se, ako se, jednog dana vratim, onda okej.
a to sto imas imovinu nema nikakve veze sa tim
imas evo nasih kupuju stanove po turskoj i sta bi trebali glasati u alanji?
Gdje da se vrati? U RS?
- PreWiBa
- geralt
#28780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
#28781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa znam, obično ljudi koji furaju te priče više imaju manjka općeg osjećaja identiteta nego drugačije shvatanje istog. Nije to sada ništa strašno, to svugdje postoji, samo mi je čudno što neki neće da shvate.
-
tokio25
#28782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
zasto ne da se vrati u rs?sehohari wrote: ↑16/09/2025 22:37U dovoljno država imaš pravo da uzmeš državljanstvo ako posjeduješ nekretninu, ili makar boravak na osnovu kojeg kasnije dobiješ državljanstvo.
Gdje da se vrati? U RS?
kukate ovdje kako ne brinemo o bosnjacima u rs a necete da se vratite na svoje (ne ti licno jer nemam pojma odakle si porijeklom)
-
detroit-mercy
#28783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Protrkeljaj malo po temama o izbrima u BiH pa ces vidjeti koliko "retardiranih" imaDidier wrote: ↑16/09/2025 21:19Ne znam ko je to govorio, ali ne mislim da je iko ozbiljan toliko retardiran da brani dijaspori da glasa, posebno u RS-u.detroit-mercy wrote: ↑16/09/2025 20:49 Kad su slali listice zar niste masovno govorlil da je dosa vise "da nam dijspora glasa i bira vlast" .
Ili ćemo uzimati mahalske priče kao argumente?
- PreWiBa
#28784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa da se brine o onima što su ostali? Kakve to ima veze sa tim?tokio25 wrote: ↑16/09/2025 22:45zasto ne da se vrati u rs?
kukate ovdje kako ne brinemo o bosnjacima u rs a necete da se vratite na svoje (ne ti licno jer nemam pojma odakle si porijeklom)
Kako da se vrati neki pojedinac, šta ću ja lupam u Bileći? Glumiti svinju u Teheranu, još biti tretiran kao jedna?
Ako izuzmemo dijelove Podrinja, Doboj i Prijedor, u RS-u uopće ne postoje nikakve povratniče zajednice u pravom smislu te riječi.
Ali, i tu si upravu, većina krivice jeste na samoj dijaspori. Mrzim kada neko okrivuljuje Izetbegovića, SDA, nekog trećeg, istina jeste da je većina prekrižila ta mjesta. Nema identiteta.
Ali oni i ne glasaju, zato i govorim. U tim mjestima na prste možeš nabrojati glasove ljudi što su vani, to su ljudi koji su i u rodnom mjestu i u dijaspori "svinje u Teheranu". A u poratničkim mjestima, gdje je nešto više, ti ljudi isto glasaju kao i sami povratnici. No, sve u svemu, ostatak ostataka, i sad ste se okomili na taj jadan broj ljudi.
- Edin H.
#28785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Šta će glasati tamo kada kupuju stanove u Sarajevu ako zakače cifru?sehohari wrote: ↑16/09/2025 22:57Pa da se brine o onima što su ostali? Kakve to ima veze sa tim?
Kako da se vrati neki pojedinac, šta ću ja lupam u Bileći? Glumiti svinju u Teheranu, još biti tretiran kao jedna?
Ako izuzmemo dijelove Podrinja, Doboj i Prijedor, u RS-u uopće ne postoje nikakve povratniče zajednice u pravom smislu te riječi.
Ali, i tu si upravu, većina krivice jeste na samoj dijaspori. Mrzim kada neko okrivuljuje Izetbegovića, SDA, nekog trećeg, istina jeste da je većina prekrižila ta mjesta. Nema identiteta.
Ali oni i ne glasaju, zato i govorim. U tim mjestima na prste možeš nabrojati glasove ljudi što su vani, to su ljudi koji su i u rodnom mjestu i u dijaspori "svinje u Teheranu". A u poratničkim mjestima, gdje je nešto više, ti ljudi isto glasaju kao i sami povratnici. No, sve u svemu, ostatak ostataka, i sad ste se okomili na taj jadan broj ljudi.
- PreWiBa
#28786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gospodine, nisam Vam ja kriv što ne želite da čitate napisano.Edin H. wrote: ↑16/09/2025 23:08Šta će glasati tamo kada kupuju stanove u Sarajevu ako zakače cifru?sehohari wrote: ↑16/09/2025 22:57Pa da se brine o onima što su ostali? Kakve to ima veze sa tim?
- 512MB
#28787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Niste vi svi skupa proputovali kolko je Didier, Belgija, Holandija iihhh 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#28788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesu li ovo podaci za glasanje postom?Ozimician wrote: ↑16/09/2025 22:34 Ova priča je još gora, iz dijaspore dođe koliko ono - oko 40-50 000 glasova sve ukupno, uključujući i RS i BD i FBIH... i glasovi su ravnomjerno raspoređeni kao i glasovi ovih domaćih, razlika max u par procenata. Dakle od cjelokupne dijaspore, max. 5% učestvuje u glasanju i samim glasanjem nema šanse da utiče na ishod izbora.
Uglavnom skonto sam da je ovdje na forumu uglavnom problematično kada bošnjačka dijaspora glasa, ostalo je sasvim OK i autobusi iz Srbije u Srebrenici nisu problem.![]()
- Ozimician
#28789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da.
Tj. validno registrovanih za glasanje postom (kojima je CIK poslao izborni materijal na adresu). Prosle izbore 44500 takvih. Dakle konacna cifra moze biti samo manja.
Last edited by Ozimician on 17/09/2025 08:19, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#28790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#28791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima i onih koji na izborni dan dolaze u BIH da glasaju, ali to je 90% Hrvatska i Srbija i to u pogranicnim mjestima, mozda malo i Slovenije i to je to. Nece se niko iz Njemacke, Svedske, USA maksuz zaputiti samo radi glasanja u BIH, no worry. Takvi se broje u promilima._BataZiv_0809 wrote: ↑17/09/2025 08:19Aha dakle nisu ubrojani oni koji glasaju ovdje. Tako sam i mislio![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#28792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hrvatska, Srbija, Slovenija, Austrija i Njemacka. Tu ti je svakako gro bh. dijaspore.Ozimician wrote: ↑17/09/2025 08:22Ima i onih koji na izborni dan dolaze u BIH da glasaju, ali to je 90% Hrvatska i Srbija i to u pogranicnim mjestima, mozda malo i Slovenije i to je to. Nece se niko iz Njemacke, Svedske, USA maksuz zaputiti samo radi glasanja u BIH, no worry. Takvi se broje u promilima._BataZiv_0809 wrote: ↑17/09/2025 08:19Aha dakle nisu ubrojani oni koji glasaju ovdje. Tako sam i mislio![]()
Ali tu svakako ni ti ni ja ne znamo tacne cifre.
Vidjet cemo sta ce nam skeneri donijeti.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#28793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve utakmice njemacke reprezentacije su bile besplatno. Kao i sve knockout faze.sehohari wrote: ↑16/09/2025 22:10
Haj ti govori nekom drugom da se "presabere". On misli konkretno na Eurobasket, na utakmice reprezentacije Njemačke.
Fol je u tome da je to u Njemačkoj postalo da se mora platiti čak i da se gledaju utakmice sopstvene reprezentacije, kod nas je to bilo besplatno na javnom servisu.
Je li niste znali naci ili?
-
Bodkin
#28794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jel to vazi za sve u bih? jesu srbi u mostaru krmad u teheranu?sehohari wrote: ↑16/09/2025 22:57Pa da se brine o onima što su ostali? Kakve to ima veze sa tim?
-
internazionale
#28795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sramota da jedan dezerterski navijač kluba čiji je stadion reintegrisan proziva navijače FK Velež na tome što su "izgubili" stadionIagoAspas wrote: ↑16/09/2025 20:28Zato mora cijela država da brine o vama.Didier wrote: ↑16/09/2025 20:19Jbg žao mi je ako si se pronašao, ali mi iz Sarajeva stvarno ne možemo brinuti za cijelu zemlju.
Evo ne mora biti primjer samo RS. Velež je odustao od Bijelog Brijega jer su slušali SDA. Šta tu reći osim da mi nije žao što su postali pijačarski klub. Poslije rata nisu morali popustiti. A takvih je primjera i previše.
Ja u Istočnom Sarajevu imam i imovinu, i tu se ponašam kao na svom, ne zanimaju me podjele i razne gluposti. Ako je nekome bolje u Geteborgu i Sent Luisu, neka ga tamo, ali je dvolično da mi od tamo priča o patriotizmu, tako što će otići na poneku utakmicu reprezentacije, a mrsko mu je ubaciti listić u poštanski sandučić.
Qrac bi ti gledao Želju na Grbavici da se u Daytonu nije insistiralo na ovakvom Sa, isto bi reagovali kao ljudi u Mostaru. Odnosno sigurno puno gore, vjerovatno ne bi ni stadion izgradili a Srpski FK Željezničar bi harao premijer ligom.
- PreWiBa
#28796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Mostaru ima Srba, kao prvo.Bodkin wrote: ↑17/09/2025 09:58jel to vazi za sve u bih? jesu srbi u mostaru krmad u teheranu?sehohari wrote: ↑16/09/2025 22:57Pa da se brine o onima što su ostali? Kakve to ima veze sa tim?
Kao drugo, u FBiH, makar u većinsko-bošnjačkim mjestima, nalaziš se u sistemu koji je u najmanju ruku formalno napravljen da je multietničan.
U Travniku je na ulicama bio baner općine za pravoslavni božić, u Trebinju ili Bileći prije će biti onaj za Kinesku novu godinu nego za Bajram.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#28797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za zadnje izbore je 9 autobusa iz njemacke islo na glasanje, u organizaciji sda konzula, minhen, stuttgart, frankfurt. Jasno je kojim parama je finansirano, pod sloganom borbe protiv stranaca koji hoce da bosnu predaju srbima i hrvatimsOzimician wrote: ↑17/09/2025 08:22Ima i onih koji na izborni dan dolaze u BIH da glasaju, ali to je 90% Hrvatska i Srbija i to u pogranicnim mjestima, mozda malo i Slovenije i to je to. Nece se niko iz Njemacke, Svedske, USA maksuz zaputiti samo radi glasanja u BIH, no worry. Takvi se broje u promilima._BataZiv_0809 wrote: ↑17/09/2025 08:19Aha dakle nisu ubrojani oni koji glasaju ovdje. Tako sam i mislio![]()
- dr_Evil
#28798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upitno je koliko je glasanje cin patriotizma. Realno, evo recimo uzmimo Mostar, niko nece sporiti da vecinu stanovnistva Mostara danas cine Skutori, Podvelesci, i istocna Hercegovina, ima tu Konjica, Posavine, svega, saroliki mix. Neko mi rece da se Mostar nije izmijenio koliko Sarajevo, grohotom se nasmijem. ALi evo, proslo 30 godina od rata, danas ti isti hajde da ne nabrajam Skutori su dobili djecu u starMo, oni su Mostarci. Neko je imao 30 godina da se vrati, pokusa, nije htio, nije smio, nebitno, ali on je odlucio da ce njegovo dijete se skolovat u Njemackoj, i apsolutno je "nek djeca zavrse pa cu se onda vratit". Ne znam sta da ti kazem, ono ne zivis tu, a htio bi da se pitas. OK, nisi otisao svojom voljom, neko te protjerao i morao si da potpises da ostavljas sve Herceg Bosni, divno, ali nisi ni pokusao se vratiti.izvrsni direktor wrote: ↑17/09/2025 11:27Za zadnje izbore je 9 autobusa iz njemacke islo na glasanje, u organizaciji sda konzula, minhen, stuttgart, frankfurt. Jasno je kojim parama je finansirano, pod sloganom borbe protiv stranaca koji hoce da bosnu predaju srbima i hrvatimsOzimician wrote: ↑17/09/2025 08:22Ima i onih koji na izborni dan dolaze u BIH da glasaju, ali to je 90% Hrvatska i Srbija i to u pogranicnim mjestima, mozda malo i Slovenije i to je to. Nece se niko iz Njemacke, Svedske, USA maksuz zaputiti samo radi glasanja u BIH, no worry. Takvi se broje u promilima._BataZiv_0809 wrote: ↑17/09/2025 08:19
Aha dakle nisu ubrojani oni koji glasaju ovdje. Tako sam i mislio![]()
Tako da, poceo sam preskakati od zadnjih izbora, dok sam vise vremena provodio dole onda sam i glasao, sad mi nema smisla.
Mislim da vecina ljudi ne razmislja kao ja, jednostavno ne glasaju jer osjecaju se prevarenima ili ih ne zanima.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#28799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
potpuno te razumijem i ja sam prestao glasovati na izborima u hrvatskoj
naime mrsko mi zima

naime mrsko mi zima
-
moimoi
#28800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tesko da ce se po stare dane vratiti.. ipak tada najvise visis po dr.