Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

IagoAspas

#28751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by IagoAspas »

Didier wrote: 16/09/2025 20:37
IagoAspas wrote: 16/09/2025 20:28 Zato mora cijela država da brine o vama.

Qrac bi ti gledao Želju na Grbavici da se u Daytonu nije insistiralo na ovakvom Sa, isto bi reagovali kao ljudi u Mostaru. Odnosno sigurno puno gore, vjerovatno ne bi ni stadion izgradili a Srpski FK Željezničar bi harao premijer ligom.
A kako to cijela država brine o nama? Tako što vam je SDA ukinula ponder, pa opet živite kao bijeda u drugim dijelovima Bosne? Ne prdi, Alije ti...

Nije Željo SDA prćija pa da odustane od svog stadiona. Taj stadion je prije rata bio naš, bio bi naš i poslije rata, i naravno da bismo igrali na njemu.

Pa igrali bi naravno, Srpski FK Željezničar. Svakako i ovaj politika održava na životu, a s tim srpskim bi možda nešto i osvojili zadnju deceniju... :bih:
Didier

#28752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

IagoAspas wrote: 16/09/2025 20:44

Qrac bi ti gledao Želju na Grbavici da se u Daytonu nije insistiralo na ovakvom Sa, isto bi reagovali kao ljudi u Mostaru. Odnosno sigurno puno gore, vjerovatno ne bi ni stadion izgradili a Srpski FK Željezničar bi harao premijer ligom.
A kako to cijela država brine o nama? Tako što vam je SDA ukinula ponder, pa opet živite kao bijeda u drugim dijelovima Bosne? Ne prdi, Alije ti...

Nije Željo SDA prćija pa da odustane od svog stadiona. Taj stadion je prije rata bio naš, bio bi naš i poslije rata, i naravno da bismo igrali na njemu.

Pa igrali bi naravno, Srpski FK Željezničar. Svakako i ovaj politika održava na životu, a s tim srpskim bi možda nešto i osvojili zadnju deceniju... :bih:
A je li to Bijeli Brijeg u RS-u ili u Herceg-Bosni pa je Velež morao odustati?
detroit-mercy

#28753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Didier wrote: 16/09/2025 20:41
detroit-mercy wrote: 16/09/2025 20:34 Nisam se pronasao, samo znam masu ljudi cije su porodice stradale u drugom svjetskom ratu, pa opet u ovom i mozda im je dosta tog ciklusa stradanja pola familije svakih 40-50 godina. Nekome ko je prosao pakao logora ne mozes zamjeriti ako hoce da skloni svoju djecu od tog sranja, posebno kada pola cuvara tih logora i dan danas hoda slobodno naokolo. A da ne pricamo o drugim stvarima.

Oko izobra, dogovorite se vise, kada ljudi iz vana glasaju govoritie ne valja, kada ne glasaju opet ne valja .
A za reprezenatciju, vise od pola djece koja igraju s ti sto su odrasli i igrali sa kurdima i arapima i malim nacijima, ne znam kako to da valjaju kad igraju za reprezentaciju ali ne valja sa kim igraju
Ne zamjeram ja nikome traume iz logora, ali imamo i mi u drugim dijelovima BiH ratne traume. Ako ne mogu poslati jebeni listić jednom u dvije godine, onda i treba da RS drže samo Srbi.

Mene reprezentacija plaho ne zanima dok je selektor Barbi the Kockar, najveća neznalica otkako postoji reprezentacija. Ja bih uvijek radije zvao Nemanju Bilbiju nego neke likove koje on zove.
Kad su slali listice zar niste masovno govorlil da je dosa vise "da nam dijspora glasa i bira vlast" :mrgreen:.
Kazem ti dogovorite se vise, da glasa ili ne glasa :mrgreen:
Edin H.

#28754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

detroit-mercy wrote: 16/09/2025 20:49
Didier wrote: 16/09/2025 20:41
detroit-mercy wrote: 16/09/2025 20:34 Nisam se pronasao, samo znam masu ljudi cije su porodice stradale u drugom svjetskom ratu, pa opet u ovom i mozda im je dosta tog ciklusa stradanja pola familije svakih 40-50 godina. Nekome ko je prosao pakao logora ne mozes zamjeriti ako hoce da skloni svoju djecu od tog sranja, posebno kada pola cuvara tih logora i dan danas hoda slobodno naokolo. A da ne pricamo o drugim stvarima.

Oko izobra, dogovorite se vise, kada ljudi iz vana glasaju govoritie ne valja, kada ne glasaju opet ne valja .
A za reprezenatciju, vise od pola djece koja igraju s ti sto su odrasli i igrali sa kurdima i arapima i malim nacijima, ne znam kako to da valjaju kad igraju za reprezentaciju ali ne valja sa kim igraju
Ne zamjeram ja nikome traume iz logora, ali imamo i mi u drugim dijelovima BiH ratne traume. Ako ne mogu poslati jebeni listić jednom u dvije godine, onda i treba da RS drže samo Srbi.

Mene reprezentacija plaho ne zanima dok je selektor Barbi the Kockar, najveća neznalica otkako postoji reprezentacija. Ja bih uvijek radije zvao Nemanju Bilbiju nego neke likove koje on zove.
Kad su slali listice zar niste masovno govorlil da je dosa vise "da nam dijspora glasa i bira vlast" :mrgreen:.
Kazem ti dogovorite se vise, da glasa ili ne glasa :mrgreen:

:lol:

Zavisi za koga glasaju :lol:
moimoi

#28755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Truba wrote: 16/09/2025 19:58 Japan
:mrgreen:
Ex yu ne pikam.. bilo bi zuto.
Image
Didier

#28756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

detroit-mercy wrote: 16/09/2025 20:49 Kad su slali listice zar niste masovno govorlil da je dosa vise "da nam dijspora glasa i bira vlast" .
Ne znam ko je to govorio, ali ne mislim da je iko ozbiljan toliko retardiran da brani dijaspori da glasa, posebno u RS-u.

Ili ćemo uzimati mahalske priče kao argumente?
belfy

#28757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 13/09/2025 13:59 Mene je šokiralo da u Njemačkoj nijedna TV ne prenosi besplatno Eurobasket. :run:
A plaćaš pretplatu 19 € mjesečno.

Samo RTL i to samo kad igra Njemačka, to ja kao "poklon"...
zato sto mozda jos nisi otkrio Mtel Germany na kojem ces moci gledati vecinu, ako ne i sve, preko Arena i ostalih sportskih kanala, i to za samo 5-6 EUR mjesecno... imas, naravno, i ostalu kamarilu domacih TV stanica sve do TV Igman, TV Rozaje ili TV Zagorje, pa sta ko voli...

koliko dugo si ti ono u De?
belfy

#28758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Didier wrote: 16/09/2025 20:19
detroit-mercy wrote: 16/09/2025 20:00 Svaka cast, nema dalje, prekuco si.
Jbg žao mi je ako si se pronašao, ali mi iz Sarajeva stvarno ne možemo brinuti za cijelu zemlju.
...

ti se nikada ni o Sarajevu nisi brinuo, nego o svojoj guzici. doduse, vjerovatno zahvaljujuci roditeljima, a ne svojim zaslugama, jer si pisao i o tome da su bili veoma dobrostojeci. samo tvoje putesetvije koje si sam pisao u postovima govori sve o tome.

ali sa ovim "mi iz Sarajeva" bi sebe da prikazes i mnozinom. kao, ima mnogo takvih kao ti, samo ne bas dovoljno mnogo da uredite cijelu BiH? pomislio bi covjek da se prezivas Izetbegovic, ali znamo da nisi jer su ti gmaps na cirilici. osim ako ne sramotis porodicu... :P
Last edited by belfy on 16/09/2025 21:39, edited 1 time in total.
Didier

#28759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

belfy wrote: 16/09/2025 21:36
detroit-mercy wrote: 16/09/2025 20:00 Svaka cast, nema dalje, prekuco si.
Jbg žao mi je ako si se pronašao, ali mi iz Sarajeva stvarno ne možemo brinuti za cijelu zemlju.
...

ti se nikada ni o Sarajevu nisi brinuo, nego o svojoj guzici. samo tvoje putesetvije koje si sam pisao u postovima govori sve o tome.

ali sa ovim "mi iz Sarajeva" si postao i mnozina. ima mnogo takvih kao ti, samo ne bas dovoljno mnogo da uredite cijelu BiH? pomislio bi covjek da se prezivas Izetbegovic, ali znamo da nisi jer su ti gmaps na cirilici. osim ako ne sramotis porodicu... :P
Buhahahaha, kako si smiješan.

Javi mi se privatno, mogu ti pomoći da i ti negdje otputuješ, pa da vidiš svijeta, nisam ja zlopamtilo. Osim ako si papak, papcima više ne dajem nijednu šansu.
Osmi Socrates

#28760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ako može biti žena može biti i množina. Nije zabranjeno Ustavom.
Bodkin

#28761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Truba wrote: 16/09/2025 19:58 Japan
:mrgreen:
Nadji dvije
belfy

#28762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Didier wrote: 16/09/2025 21:38
belfy wrote: 16/09/2025 21:36

...

ti se nikada ni o Sarajevu nisi brinuo, nego o svojoj guzici. samo tvoje putesetvije koje si sam pisao u postovima govori sve o tome.

ali sa ovim "mi iz Sarajeva" si postao i mnozina. ima mnogo takvih kao ti, samo ne bas dovoljno mnogo da uredite cijelu BiH? pomislio bi covjek da se prezivas Izetbegovic, ali znamo da nisi jer su ti gmaps na cirilici. osim ako ne sramotis porodicu... :P
Buhahahaha, kako si smiješan.

Javi mi se privatno, mogu ti pomoći da i ti negdje otputuješ, pa da vidiš svijeta, nisam ja zlopamtilo. Osim ako si papak, papcima više ne dajem nijednu šansu.
ovo ti zaboravio i da smo pisali prije? pih. slabo pamcenje daklem... ja sam vec davno otputovao.

tesko da ti meni sta mozes pomoci. vrlo je moguce da sam proputovao i vise nego ti, samo mi je glupo da se kurcim sa takvim stvarima po forumu.

a ovo oko privatnog javljanja ti mozda i nije losa ideja. ja sam uvijek za druzenje i meni bi bilo drago da se upoznamo. mozemo to na privatne poruke dogovoriti, jel moze?

P.S. evo saljem jednu odmah da bi otpoceli nesto sto bi moglo biti pocetak jednog lijepog druzenja...
Javier Pena

#28763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Javier Pena »

Didier wrote: 16/09/2025 21:19
detroit-mercy wrote: 16/09/2025 20:49 Kad su slali listice zar niste masovno govorlil da je dosa vise "da nam dijspora glasa i bira vlast" .
Ne znam ko je to govorio, ali ne mislim da je iko ozbiljan toliko retardiran da brani dijaspori da glasa, posebno u RS-u.

Na stranu što imaš zakonsko pravo to raditi, možeš li pojasniti zašto si iz strane države u kojoj živiš i radiš imao potrebu da glasaš i odlučuješ ko će biti vlast u državi u kojoj više ne živiš? Ja da sam njemački državljanin i da živim i radim u bosni, ne bi na pamet palo da odlučujem ko će biti vlast narodu u njemačkoj. Kad se, ako se, jednog dana vratim, onda okej.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#28764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

belfy wrote: 16/09/2025 21:24
Ozimician wrote: 13/09/2025 13:59 Mene je šokiralo da u Njemačkoj nijedna TV ne prenosi besplatno Eurobasket. :run:

zato sto mozda jos nisi otkrio Mtel Germany na kojem ces moci gledati vecinu, ako ne i sve, preko Arena i ostalih sportskih kanala, i to za samo 5-6 EUR mjesecno... imas, naravno, i ostalu kamarilu domacih TV stanica sve do TV Igman, TV Rozaje ili TV Zagorje, pa sta ko voli...

Čovjek govori o Njemačkoj kao državi, naravno da dijasporci imaju svoje izvore. Nijemci nemaju.
PreWiBa

#28765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Javier Pena wrote: 16/09/2025 21:51

Na stranu što imaš zakonsko pravo to raditi, možeš li pojasniti zašto si iz strane države u kojoj živiš i radiš imao potrebu da glasaš i odlučuješ ko će biti vlast u državi u kojoj više ne živiš? Ja da sam njemački državljanin i da živim i radim u bosni, ne bi na pamet palo da odlučujem ko će biti vlast narodu u njemačkoj. Kad se, ako se, jednog dana vratim, onda okej.
Zato što imaš imovinu, veze, a često si završio vani ne svojim izborom.
PreWiBa

#28766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Didier wrote: 16/09/2025 20:46
IagoAspas wrote: 16/09/2025 20:44

A je li to Bijeli Brijeg u RS-u ili u Herceg-Bosni pa je Velež morao odustati?
Na HVO teritoriji.
Šta pričaš ti uopće, i sam znaš da od Grbavice ne bi bilo ništa, vjerovatno bi dosad i ukinuli Željezničar i preimenovali ga u Slavija.
PreWiBa

#28767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Mi i sada imamo navijače širom države, pa i među Srbima iz RS-a, a pogotovo u Istočnom Sarajevu. Neki od njih su naši legendardni igrači, poput Zorana Kokota, Ace Kosorića itd., a bilo ih je desetine poslije rata. Sa Slavijom iz Lukavice imamo sporazum o dvojnoj registraciji.

Da smo pijačari kao oni miševi iz Vrapčića, možda bi bilo tako kao što kažeš, ali nismo, nego smo najveći klub u državi.
Ma na prste jedne ruke možeš nabrojati navijače Željezničara, šuplja priča. Haj na Pale sa plavim dresom pa vidi šta iste te prijeratne Sarajlije danas misle o njemu, divno bi se proveo...
PreWiBa

#28768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Didier wrote: 16/09/2025 19:16
detroit-mercy wrote: 16/09/2025 18:04
Didier wrote: 16/09/2025 17:44

To si ti rekao da nije BiH.

Sve su to naši klubovi.
Naravno da su nasi, samo necemo se zajebavati, koliko Banjalucana, Bijeljinaca ili pak drugih vidi Borac, Radnik, Rudar ili pak Leotar kao klubove za koje su oni navijali od rodjenja. Ii pak da li sebe vide u politikama, bojama, znamenjima tih klubova.

Mene licno za klubove boli kurac kao i poistovjecivanje sa istim.
Pratio sam malo college football ovdje ali kas su poceli placati djecuriju od 18 godina 10-15 miliona po sezoni, nabijem i njih. Onda mogu da pratim i sta CEO Applea radi, dodje mu isti kurac, milioner tamo, milioner vamo.
Jbg to nije moj problem što su Banjaluka ili Bijeljina takve kakve jesu, upravo zato jer su ljudi iz tih gradova odlučili da im je bolje u Geteborgu ili Sent Luisu.

Ja sam iz Sarajeva i dok sam živio vani, nikad mi nije bilo mrsko barem poslati jebeni glasački listić, a radio sam i daleko više od toga za svoju zemlju, samo kroz PDV sam ubacio stotine milja u budžet, a njima je mrsko i glasati.

Imali smo šansu kroz Dejton sve unormaliti. Nismo htjeli. Sad nam valja trpiti Srbe. Do neke nove velike odluke. Ali ja nisam odustao od svoje zemlje.
E ovo već jesi u pravu. Prosječnog dijasporca ne interesuje uopće to sve, s tim da 90% ljudi u dijaspori i ne fura taj patriotizam, samo što vi u BiH vidite baš tih 10% ostalih.
Ne postoji anacionalnije dijaspore od one kod Bošnjaka. Realno gledano, oni koji su otišli 92-95. su već od 2000. Šveđani i Norvežani, samo sa pogrešnim imenima. To se vidi i na temi ovdje.
belfy

#28769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

sehohari wrote: 16/09/2025 21:52

Čovjek govori o Njemačkoj kao državi, naravno da dijasporci imaju svoje izvore. Nijemci nemaju.
sta bolan pricas? njemci imaju DAZN ako zele sport. i kod nas se placaju i Arenasport i Sportkub ako zelis da pratis sport. takodjer i njemci mogu koristiti Mtel Germany. daj se presaberi... naravno da mogu, ali im ne treba jer je vecina televizija onih koje ne koriste. presaberi se...
PreWiBa

#28770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

belfy wrote: 16/09/2025 22:07
sehohari wrote: 16/09/2025 21:52

sta bolan pricas? njemci imaju DAZN ako zele sport. i kod nas se placaju i Arenasport i Sportkub ako zelis da pratis sport. takodjer i njemci mogu koristiti Mtel Germany. daj se presaberi... naravno da mogu, ali im ne treba jer je vecina televizija onih koje ne koriste... hebote...
Haj ti govori nekom drugom da se "presabere". On misli konkretno na Eurobasket, na utakmice reprezentacije Njemačke.
Fol je u tome da je to u Njemačkoj postalo da se mora platiti čak i da se gledaju utakmice sopstvene reprezentacije, kod nas je to bilo besplatno na javnom servisu.
Ozimician

#28771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bezveze priča ba, zna svako ko je 2 mjeseca u Njemačkoj i želi gledati TV naš i za mtel i za IPTV i more drugih mogućnosti, nego je ovo retoričko pitanje u što odlazi mojih 19 € mjesečno, ako ne mogu gledati glavne sportske događaje, a prisiljen sam dakle da plaćam uslugu koju ne koristim? (nije ni u FBiH bolje sa TV pretplatom, ali je barem iznos 6x manji)

I ovo je tačno da su bosanci/bošnjaci u dijaspori najmanje nacionalno-osvještena grupa i @sehohari je upravu kada kaže da 90% BiH ne zanima, ali je ovih 10% vidljivo. Ko je tu duže od 10-15 god. s njim o BiH pričaš kao i na forumu ovdje - totalno operisano od današnjice. Mnogi su čak i jugonostalgični i prenijeli to i na djecu, ono lafo neki "balkanski identitet" furaju, fuj.
Osmi Socrates

#28772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Vraćajte mu 228 eura godišnje, ko Boga vas molim.
geralt

#28773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Moja kcerka od 9 godina ne zna sta su Bosnjaci, Srbi i Hrvati, njoj su to sve Bosanci. Pokusacu da to odrzim dokle god mogu.
Bodkin

#28774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

sehohari wrote: 16/09/2025 21:53

Kako bih volio da u njemackoj svi potomci dole iz juzne amerike ili gore iz sjeverne mogu glasati. Cisto da vam sjebu drzavu maksimalno ljudi koji o njoj znaju samo sa foruma i tik toka

Da vam dodje iz guzice u glavu. Cuj imaju imovinu. Imaju i spanci u njemackoj pa ne glasaju jer ne mogu
tokio25

#28775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

sehohari wrote: 16/09/2025 21:53

ako to nije tvoj izbor vratis se u bih
a to sto imas imovinu nema nikakve veze sa tim
imas evo nasih kupuju stanove po turskoj i sta bi trebali glasati u alanji?
Post Reply