Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- sinuhe
#28726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Didier Vidim ranije u izjavama za medije si spominjao nacionalizam kao razlog za odlazak.
-
detroit-mercy
#28727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta ako je neko volio Borac iz Banja Luke , Radnik iz Bijeljine, Leotar iz Trebinja od rodjenja
Ah da, to nije BiH
-
Bodkin
#28728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
najvece rak rane bosne su nacionalizam, krkanluk i sitnicarenje da te izlevati za 100 maraka iako ti posteno moze uzeti 1000. toga u evropi zapadnoj u koju nasu ljudi idu nema. ima ksenofobije ali to nije isto.Didier wrote: ↑16/09/2025 09:58Nisam ja bio samo u Holandiji, nego jedno vrijeme i u Belgiji, i u Luksemburgu, ali ovo drugo kratko skroz.
U Holandiji sam vidio sve loše što sam vidio i u BiH, samo je sofisticiranije, ljepše upakovano i radi se mnogo više hinjski.
Naravno, može se zaraditi više para nego ovdje, ako govorimo o nominalnim vrijednostima, i nekakvim platama, ali je život itekako skuplji, a u velikim gradovima i teži.
BiH u koju sam se vratio je mnogo bolja nego kad sam otišao. Ima mnogo više posla, a to je mislim najvažnije.
Naši ljudi ne vide napredak jer misle da je spor, što i jeste, ali nije da ga nema. Ja i nisam otišao iz Bosne jer mi je bilo loše, nego jer sam htio probati nove stvari. Ne vjerujem da sam rekao da je zbog nacionalizma.
i druze reci da je isto kao u bosni je bas zabluda. izvini ali tako je.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#28729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Najveca rak rana je nedostatak dugorocne vizije.
- Didier
#28730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hajde daj mi tri primjera negativnih stvari koje si vidio u Bosni, a u Holandiji nisi.Bodkin wrote: ↑16/09/2025 15:55najvece rak rane bosne su nacionalizam, krkanluk i sitnicarenje da te izlevati za 100 maraka iako ti posteno moze uzeti 1000. toga u evropi zapadnoj u koju nasu ljudi idu nema. ima ksenofobije ali to nije isto.Didier wrote: ↑16/09/2025 09:58Nisam ja bio samo u Holandiji, nego jedno vrijeme i u Belgiji, i u Luksemburgu, ali ovo drugo kratko skroz.
U Holandiji sam vidio sve loše što sam vidio i u BiH, samo je sofisticiranije, ljepše upakovano i radi se mnogo više hinjski.
Naravno, može se zaraditi više para nego ovdje, ako govorimo o nominalnim vrijednostima, i nekakvim platama, ali je život itekako skuplji, a u velikim gradovima i teži.
BiH u koju sam se vratio je mnogo bolja nego kad sam otišao. Ima mnogo više posla, a to je mislim najvažnije.
Naši ljudi ne vide napredak jer misle da je spor, što i jeste, ali nije da ga nema. Ja i nisam otišao iz Bosne jer mi je bilo loše, nego jer sam htio probati nove stvari. Ne vjerujem da sam rekao da je zbog nacionalizma.
i druze reci da je isto kao u bosni je bas zabluda. izvini ali tako je.
- Didier
#28731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To si ti rekao da nije BiH.detroit-mercy wrote: ↑16/09/2025 14:31Sta ako je neko volio Borac iz Banja Luke , Radnik iz Bijeljine, Leotar iz Trebinja od rodjenja![]()
Ah da, to nije BiH![]()
Sve su to naši klubovi.
-
detroit-mercy
#28732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da su nasi, samo necemo se zajebavati, koliko Banjalucana, Bijeljinaca ili pak drugih vidi Borac, Radnik, Rudar ili pak Leotar kao klubove za koje su oni navijali od rodjenja. Ii pak da li sebe vide u politikama, bojama, znamenjima tih klubova.Didier wrote: ↑16/09/2025 17:44To si ti rekao da nije BiH.detroit-mercy wrote: ↑16/09/2025 14:31Sta ako je neko volio Borac iz Banja Luke , Radnik iz Bijeljine, Leotar iz Trebinja od rodjenja![]()
Ah da, to nije BiH![]()
Sve su to naši klubovi.
Mene licno za klubove boli kurac kao i poistovjecivanje sa istim.
Pratio sam malo college football ovdje ali kas su poceli placati djecuriju od 18 godina 10-15 miliona po sezoni, nabijem i njih. Onda mogu da pratim i sta CEO Applea radi, dodje mu isti kurac, milioner tamo, milioner vamo.
-
Smeagol
#28733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pratio sam ja u federalnoj ligi svoj klub dok se jednom pomocni sudija nije okrenuo i usred utakmice mi rekao da je namjestena.
a tekma sinoc je bila vrh, volim ja pogledati zelju vise nego bundesligu, ali bogami dijete bih radije poslao da trenira u njemackom desetoligasu nego bilo gdje u BiH. uslovi za razvoj djece u sportu su za plakanje.
-
Osmi Socrates
#28734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za Želju navijaju samo ovi koji imaju ekspresne sex change operacije.
- Didier
#28735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jbg to nije moj problem što su Banjaluka ili Bijeljina takve kakve jesu, upravo zato jer su ljudi iz tih gradova odlučili da im je bolje u Geteborgu ili Sent Luisu.detroit-mercy wrote: ↑16/09/2025 18:04Naravno da su nasi, samo necemo se zajebavati, koliko Banjalucana, Bijeljinaca ili pak drugih vidi Borac, Radnik, Rudar ili pak Leotar kao klubove za koje su oni navijali od rodjenja. Ii pak da li sebe vide u politikama, bojama, znamenjima tih klubova.Didier wrote: ↑16/09/2025 17:44To si ti rekao da nije BiH.detroit-mercy wrote: ↑16/09/2025 14:31
Sta ako je neko volio Borac iz Banja Luke , Radnik iz Bijeljine, Leotar iz Trebinja od rodjenja![]()
Ah da, to nije BiH![]()
Sve su to naši klubovi.
Pratio sam malo college football ovdje ali kas su poceli placati djecuriju od 18 godina 10-15 miliona po sezoni, nabijem i njih. Onda mogu da pratim i sta CEO Applea radi, dodje mu isti kurac, milioner tamo, milioner vamo.
Ja sam iz Sarajeva i dok sam živio vani, nikad mi nije bilo mrsko barem poslati jebeni glasački listić, a radio sam i daleko više od toga za svoju zemlju, samo kroz PDV sam ubacio stotine milja u budžet, a njima je mrsko i glasati.
Imali smo šansu kroz Dejton sve unormaliti. Nismo htjeli. Sad nam valja trpiti Srbe. Do neke nove velike odluke. Ali ja nisam odustao od svoje zemlje.
- Didier
#28736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja to nikad neću shvatiti.Smeagol wrote: ↑16/09/2025 18:52pratio sam ja u federalnoj ligi svoj klub dok se jednom pomocni sudija nije okrenuo i usred utakmice mi rekao da je namjestena.
a tekma sinoc je bila vrh, volim ja pogledati zelju vise nego bundesligu, ali bogami dijete bih radije poslao da trenira u njemackom desetoligasu nego bilo gdje u BiH. uslovi za razvoj djece u sportu su za plakanje.
Da mi dijete trenira tamo s nekim kurdskim ili arapskim ološem, ili s malim nacistima, neka hvala.
-
Smeagol
#28737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo kako bude kad trenira s Bošnjama, sve vidio, sve isprobao. Dolazi predsjednik, moj Bošnjo, pred utakmicu, kaze momci morate pustiti utakmicu, 3 za 3 igramo.
Ili sudija, moj Bošnjo, te povali, ubije ti volju za sportom.
Neka hvala.
Zato smo mi u Bosni proizveli toliko vrhunskih sportista. A ovaj "olos" njemacki nek osvaja svjetske medalje.
Tebe je jarane neko dobro maltretirao na Zapadu, vidljivo je i na osnovu pisanja.
Ili sudija, moj Bošnjo, te povali, ubije ti volju za sportom.
Neka hvala.
Zato smo mi u Bosni proizveli toliko vrhunskih sportista. A ovaj "olos" njemacki nek osvaja svjetske medalje.
Tebe je jarane neko dobro maltretirao na Zapadu, vidljivo je i na osnovu pisanja.
- geralt
#28738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uslovi za treniranje sporta za djecu su jedan od vecih argumenata za odlazak vani.
Evo gledam moja lokalna javna srednja skola ima timove za kuglanje, cheerleading, dvije vrste atletike ("cross country" i "track and field"), americki fudbal, normalan fudbal, golf, plivanje (sa olimpijskim bazenom u sklopu skole), vaterpolo, odbojku na plazi, normalnu odbojku, kosarku, hrvanje, dizanje tegova, bejzbol, lakros, softbol, i tenis. Sve besplatno, sa profesionalnim trenerima koje placa skola, i natjecanjima u kojima timovi ucestvuju. Uz mogucnost da na univerzitetu jos dalje ode s tim, te se mozda i profesionalno bavi.
Evo gledam moja lokalna javna srednja skola ima timove za kuglanje, cheerleading, dvije vrste atletike ("cross country" i "track and field"), americki fudbal, normalan fudbal, golf, plivanje (sa olimpijskim bazenom u sklopu skole), vaterpolo, odbojku na plazi, normalnu odbojku, kosarku, hrvanje, dizanje tegova, bejzbol, lakros, softbol, i tenis. Sve besplatno, sa profesionalnim trenerima koje placa skola, i natjecanjima u kojima timovi ucestvuju. Uz mogucnost da na univerzitetu jos dalje ode s tim, te se mozda i profesionalno bavi.
-
moimoi
#28739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti kao da mein kampf imas u svojoj kucnoj biblioteci.Didier wrote: ↑16/09/2025 19:20Ja to nikad neću shvatiti.Smeagol wrote: ↑16/09/2025 18:52pratio sam ja u federalnoj ligi svoj klub dok se jednom pomocni sudija nije okrenuo i usred utakmice mi rekao da je namjestena.
Da mi dijete trenira tamo s nekim kurdskim ili arapskim ološem, ili s malim nacistima, neka hvala.
Nadji mi zemlju koja je napredna, a da nije kulturoloski izmjesana.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
Osmi Socrates
#28741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I to je zbog američke okupacije nakon WWII. Dakle...
Last edited by Osmi Socrates on 16/09/2025 20:01, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#28742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaka cast, nema dalje, prekuco si.Didier wrote: ↑16/09/2025 19:16Jbg to nije moj problem što su Banjaluka ili Bijeljina takve kakve jesu, upravo zato jer su ljudi iz tih gradova odlučili da im je bolje u Geteborgu ili Sent Luisu.detroit-mercy wrote: ↑16/09/2025 18:04Naravno da su nasi, samo necemo se zajebavati, koliko Banjalucana, Bijeljinaca ili pak drugih vidi Borac, Radnik, Rudar ili pak Leotar kao klubove za koje su oni navijali od rodjenja. Ii pak da li sebe vide u politikama, bojama, znamenjima tih klubova.
Ja sam iz Sarajeva i dok sam živio vani, nikad mi nije bilo mrsko barem poslati jebeni glasački listić, a radio sam i daleko više od toga za svoju zemlju, samo kroz PDV sam ubacio stotine milja u budžet, a njima je mrsko i glasati.
Imali smo šansu kroz Dejton sve unormaliti. Nismo htjeli. Sad nam valja trpiti Srbe. Do neke nove velike odluke. Ali ja nisam odustao od svoje zemlje.
- Didier
#28743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jbg žao mi je ako si se pronašao, ali mi iz Sarajeva stvarno ne možemo brinuti za cijelu zemlju.
Evo ne mora biti primjer samo RS. Velež je odustao od Bijelog Brijega jer su slušali SDA. Šta tu reći osim da mi nije žao što su postali pijačarski klub. Poslije rata nisu morali popustiti. A takvih je primjera i previše.
Ja u Istočnom Sarajevu imam i imovinu, i tu se ponašam kao na svom, ne zanimaju me podjele i razne gluposti. Ako je nekome bolje u Geteborgu i Sent Luisu, neka ga tamo, ali je dvolično da mi od tamo priča o patriotizmu, tako što će otići na poneku utakmicu reprezentacije, a mrsko mu je ubaciti listić u poštanski sandučić.
-
zona072
#28744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Didier
Tacno se moglo naslutit da je mitomanijak, posere.m ti se na zeljeznicar, pozz iz Zenice
Tacno se moglo naslutit da je mitomanijak, posere.m ti se na zeljeznicar, pozz iz Zenice
-
IagoAspas
#28745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato mora cijela država da brine o vama.Didier wrote: ↑16/09/2025 20:19Jbg žao mi je ako si se pronašao, ali mi iz Sarajeva stvarno ne možemo brinuti za cijelu zemlju.
Evo ne mora biti primjer samo RS. Velež je odustao od Bijelog Brijega jer su slušali SDA. Šta tu reći osim da mi nije žao što su postali pijačarski klub. Poslije rata nisu morali popustiti. A takvih je primjera i previše.
Ja u Istočnom Sarajevu imam i imovinu, i tu se ponašam kao na svom, ne zanimaju me podjele i razne gluposti. Ako je nekome bolje u Geteborgu i Sent Luisu, neka ga tamo, ali je dvolično da mi od tamo priča o patriotizmu, tako što će otići na poneku utakmicu reprezentacije, a mrsko mu je ubaciti listić u poštanski sandučić.
Qrac bi ti gledao Želju na Grbavici da se u Daytonu nije insistiralo na ovakvom Sa, isto bi reagovali kao ljudi u Mostaru. Odnosno sigurno puno gore, vjerovatno ne bi ni stadion izgradili a Srpski FK Željezničar bi harao premijer ligom.
- Didier
#28746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ko zna zašto i kako sam to zapravo rekao, i iz kojeg konteksta je izvučeno. Naišao sam na nacionalizam svugdje, tako da i ako sam to rekao, promijenio sam mišljenje.
Glupo je izvlačiti nekakve postove i baviti se debatama, to rade ovi forumski pacijenti to ne govore ništa o sebi, nego dolaze da se naslađuju kako su nekome spustili ovdje. Bzvz...
- Didier
-
detroit-mercy
#28748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam se pronasao, samo znam masu ljudi cije su porodice stradale u drugom svjetskom ratu, pa opet u ovom i mozda im je dosta tog ciklusa stradanja pola familije svakih 40-50 godina. Nekome ko je prosao pakao logora ne mozes zamjeriti ako hoce da skloni svoju djecu od tog sranja, posebno kada pola cuvara tih logora i dan danas hoda slobodno naokolo. A da ne pricamo o drugim stvarima.Didier wrote: ↑16/09/2025 20:19Jbg žao mi je ako si se pronašao, ali mi iz Sarajeva stvarno ne možemo brinuti za cijelu zemlju.
Oko izobra, dogovorite se vise, kada ljudi iz vana glasaju govoritie ne valja, kada ne glasaju opet ne valja
A za reprezenatciju, vise od pola djece koja igraju s ti sto su odrasli i igrali sa kurdima i arapima i malim nacijima, ne znam kako to da valjaju kad igraju za reprezentaciju ali ne valja sa kim igraju
- Didier
#28749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A kako to cijela država brine o nama? Tako što vam je SDA ukinula ponder, pa opet živite kao bijeda u drugim dijelovima Bosne? Ne prdi, Alije ti...IagoAspas wrote: ↑16/09/2025 20:28 Zato mora cijela država da brine o vama.
Qrac bi ti gledao Želju na Grbavici da se u Daytonu nije insistiralo na ovakvom Sa, isto bi reagovali kao ljudi u Mostaru. Odnosno sigurno puno gore, vjerovatno ne bi ni stadion izgradili a Srpski FK Željezničar bi harao premijer ligom.
Nije Željo SDA prćija pa da odustane od svog stadiona. Taj stadion je prije rata bio naš, bio bi naš i poslije rata, i naravno da bismo igrali na njemu.
Mi i sada imamo navijače širom države, pa i među Srbima iz RS-a, a pogotovo u Istočnom Sarajevu. Neki od njih su naši legendardni igrači, poput Zorana Kokota, Ace Kosorića itd., a bilo ih je desetine poslije rata. Sa Slavijom iz Lukavice imamo sporazum o dvojnoj registraciji.
Da smo pijačari kao oni miševi iz Vrapčića, možda bi bilo tako kao što kažeš, ali nismo, nego smo najveći klub u državi.
- Didier
#28750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne zamjeram ja nikome traume iz logora, ali imamo i mi u drugim dijelovima BiH ratne traume. Ako ne mogu poslati jebeni listić jednom u dvije godine, onda i treba da RS drže samo Srbi.detroit-mercy wrote: ↑16/09/2025 20:34 Nisam se pronasao, samo znam masu ljudi cije su porodice stradale u drugom svjetskom ratu, pa opet u ovom i mozda im je dosta tog ciklusa stradanja pola familije svakih 40-50 godina. Nekome ko je prosao pakao logora ne mozes zamjeriti ako hoce da skloni svoju djecu od tog sranja, posebno kada pola cuvara tih logora i dan danas hoda slobodno naokolo. A da ne pricamo o drugim stvarima.
Oko izobra, dogovorite se vise, kada ljudi iz vana glasaju govoritie ne valja, kada ne glasaju opet ne valja .
A za reprezenatciju, vise od pola djece koja igraju s ti sto su odrasli i igrali sa kurdima i arapima i malim nacijima, ne znam kako to da valjaju kad igraju za reprezentaciju ali ne valja sa kim igraju
Mene reprezentacija plaho ne zanima dok je selektor Barbi the Kockar, najveća neznalica otkako postoji reprezentacija. Ja bih uvijek radije zvao Nemanju Bilbiju nego neke likove koje on zove.