Satovi
Moderator: anex
-
romeomoraprezivjeti
#2876 Re: Satovi
Seiko jeste iz Japana,al' se proizvode i u Kini.
Citaj malo bolje.
-
hadzidado
#2878 Re: Satovi
To što na Seiko 5 piše "made in japan",zaboravi. Garantovano nije pravljen u Japanu. U Japanu se prave mnogo skuplje linije njihovih satova(GS,Credor,Ananta,Prospex Tuna,Shogun,300M,Sumo).
SKX i slični se prave u Kini,Singapuru,Maleziji.
SKX i slični se prave u Kini,Singapuru,Maleziji.
-
Dwndler
-
Bodkin
#2880 Re: Satovi
Stowa chrono prestrasno izgleda ali mi koncept kupovine glup. Kako uzeti sat koji ne probas.pisao sam im i kao vrate ti lovu u roku od 14 dana ako sat nije nosen
Sent from my Lumia
Sent from my Lumia
- Chisum
#2881 Re: Satovi
Jebiga, neko na to gleda kao na manu, neko kao na prednost... Prvi put kad STOWA udje u radnje, to ce se i te kako osjetiti na cijeni.
Ali, kad covjek zna koliko se nekada ceka na sat, a ja sam cekao nesto vise od dva mjeseca, sto je jos i dobro, onda covjeku dodje i da plati vise, ali da ima sat na ruci onda kada ga i pozeli.
Problem sa cekanjem nije samo taj vremenski razmak, nego i pojava koja se cesto zanemari... Svaki zaljubljenik u satove i urarstvo - a ovdje pogotovo mislim na raju koja se tek otisnula u svijet urarstva, pa se "trazi", ne zna kud bi prije - svi ce oni, dakle, u tih dva, tri, ili cetiri mjeseca, naici na jos masu zanimljivih satova, neki ce im oduzeti dah, mnoge ce pozeljeti na svojoj ruci...
E sad, jebiga, nenadano naletis na sat za koji kazes "e, to je taj!", a ovamo ti visi jos par mjeseci cekanja na neki drugi sat, na koji si vec roknuo milju ili dvije eura... Elem, nije bas lako odluciti se. Dobar pokazatelj je i cinjenica da i sami narucioci Stowinih satova, dok cekaju, cesto promijene nekoliko opcija... od detalja, pa do samih modela. Dobra stvar je da, dok sat nije krenuo "na put", mozes da im saljes muzicke zelje.
Ja sam kod kupovine STOWE imao srecu, pa na jednom sluzbenom putu, u Zagrebu, odmah i probah sat koji sam zelio naruciti, tako da nije bilo dileme.
Sto se tice Stowinog chronographa, bilo da se radi o Marine seriji ili o 1938, mislim da je izbor odlican. Mozda me Marine i previse podsjeca na jedan Longines iz Master kolekcije koji sam mislio zaganjati prije par godina, pa odustao, ali bez obzira - sat izgleda fantasticno... Kad znas da je u njemu Valjoux 7753, koji je, bas kao i Valjoux 7750, beton od mehanizma, definitivno vrijedi para.

Jedan detalj, cisto onako, da znas... Stowa je, naime, promijenila logo, pa ce na satu koji bi eventualno narucio, umjesto ovog nekog Art Deco fazona, kojem su toliko decenija ostajali vjerni, danas logo izgledati nesto drugacije...

Ovome je kumovao jedan od gurua industrjskog dizajna u svijetu, Hartmut Esslinger, ali je, kako to vec ide, ovaj Stowin potez izazvao i buru negodovanja kod onih vjernih tradiciji... Da budem iskren, iako mi se svidjao ovaj donekle kitnjasti Stovin Art Deco fazon, ovaj rigidniji, "industrijski" izgled mi jos vise lezi.
Ali, kad covjek zna koliko se nekada ceka na sat, a ja sam cekao nesto vise od dva mjeseca, sto je jos i dobro, onda covjeku dodje i da plati vise, ali da ima sat na ruci onda kada ga i pozeli.
Problem sa cekanjem nije samo taj vremenski razmak, nego i pojava koja se cesto zanemari... Svaki zaljubljenik u satove i urarstvo - a ovdje pogotovo mislim na raju koja se tek otisnula u svijet urarstva, pa se "trazi", ne zna kud bi prije - svi ce oni, dakle, u tih dva, tri, ili cetiri mjeseca, naici na jos masu zanimljivih satova, neki ce im oduzeti dah, mnoge ce pozeljeti na svojoj ruci...
E sad, jebiga, nenadano naletis na sat za koji kazes "e, to je taj!", a ovamo ti visi jos par mjeseci cekanja na neki drugi sat, na koji si vec roknuo milju ili dvije eura... Elem, nije bas lako odluciti se. Dobar pokazatelj je i cinjenica da i sami narucioci Stowinih satova, dok cekaju, cesto promijene nekoliko opcija... od detalja, pa do samih modela. Dobra stvar je da, dok sat nije krenuo "na put", mozes da im saljes muzicke zelje.
Ja sam kod kupovine STOWE imao srecu, pa na jednom sluzbenom putu, u Zagrebu, odmah i probah sat koji sam zelio naruciti, tako da nije bilo dileme.
Sto se tice Stowinog chronographa, bilo da se radi o Marine seriji ili o 1938, mislim da je izbor odlican. Mozda me Marine i previse podsjeca na jedan Longines iz Master kolekcije koji sam mislio zaganjati prije par godina, pa odustao, ali bez obzira - sat izgleda fantasticno... Kad znas da je u njemu Valjoux 7753, koji je, bas kao i Valjoux 7750, beton od mehanizma, definitivno vrijedi para.

Jedan detalj, cisto onako, da znas... Stowa je, naime, promijenila logo, pa ce na satu koji bi eventualno narucio, umjesto ovog nekog Art Deco fazona, kojem su toliko decenija ostajali vjerni, danas logo izgledati nesto drugacije...

Ovome je kumovao jedan od gurua industrjskog dizajna u svijetu, Hartmut Esslinger, ali je, kako to vec ide, ovaj Stowin potez izazvao i buru negodovanja kod onih vjernih tradiciji... Da budem iskren, iako mi se svidjao ovaj donekle kitnjasti Stovin Art Deco fazon, ovaj rigidniji, "industrijski" izgled mi jos vise lezi.
-
Bodkin
#2882 Re: Satovi
to je taj marine chrono
prelijep. bas prelijep. a citao sam malo i vidim da je mehanizam unutra isto strasan. e sad, moj problem bi bio sto je 41mm i volio bih vidjeti kako stoji na mojoj ogromnoj ruci prije nego sto iskesiram lovu. pokusacu naci da li ima negdje u radnjama kolekcionarski primjerak pa samo da vidim kakav je na ruci. onaj junghans mi na ruci ne lezi.izgleda bas premali
ti si ga vidio kod nekoga pa probao?
a da ne pocinjem pricu o njihovim fliegerima...ovaj b-uhr je strasan ali na lotu jos nisam dobio pa cu uzeti neki jeftini cisto estetike radi. mozda nekad kasnije budem u mogucnosti da uzmem pravi
p.s. meni je ljepsi ovaj stari iskreno
a da ne pocinjem pricu o njihovim fliegerima...ovaj b-uhr je strasan ali na lotu jos nisam dobio pa cu uzeti neki jeftini cisto estetike radi. mozda nekad kasnije budem u mogucnosti da uzmem pravi
-
romeomoraprezivjeti
#2883 Re: Satovi
Ja ovaj stowa sat,na nogu ne bi stavio.:-P
- Chisum
#2884 Re: Satovi
Da, jedan od prijatelja je imao upravo tog fliegera B, pa sam sve prije kupovine mogao i isprobati. Tada se jos ovaj sat mogao naruciti sa navijacem ETA 2801, dok ga danas, vidim, prodaju samo sa automatskim ETA 2824-2, sto je, kad gledamo kvalitet, svejedno, ali sam se ja tada nameracio na taj navijac.Bodkin wrote:to je taj marine chronoprelijep. bas prelijep. a citao sam malo i vidim da je mehanizam unutra isto strasan. e sad, moj problem bi bio sto je 41mm i volio bih vidjeti kako stoji na mojoj ogromnoj ruci prije nego sto iskesiram lovu. pokusacu naci da li ima negdje u radnjama kolekcionarski primjerak pa samo da vidim kakav je na ruci. onaj junghans mi na ruci ne lezi.izgleda bas premali
![]()
a da ne pocinjem pricu o njihovim fliegerima...ovaj b-uhr je strasan ali na lotu jos nisam dobio pa cu uzeti neki jeftini cisto estetike radi. mozda nekad kasnije budem u mogucnosti da uzmem pravi![]()

A sto se tice ovog tvog gore, i Valjoux-a 7753, tu nemas o cemu da brines.
- anonimni clan
#2885 Re: Satovi
Rekao sam ja davno .....ode ti daleko.
Bravo ....ako je stvarno sa svim pratecim.....respekt.
-
Dwndler
#2886 Re: Satovi
Kutija, papiri, oni prospekti, serijski broj na satu pase s godinom prodaje, sifra na narukvici pase s godinom prodaje. I to je onaj fazon sa "punched" serisjki broj. Prvi put da kupujem komplet i bas je kompletanonimni clan wrote:
Rekao sam ja davno .....ode ti daleko.![]()
Bravo ....ako je stvarno sa svim pratecim.....respekt.
Jos radi ko Doxa
- Curve
#2887 Re: Satovi
ako ko moze malo inf. napisat o EDOX satovima, kakvi su, cijena, isplati li se uzimat, nesto drugo u tom rangu itd
hvala
hvala
- Stjui
#2888 Re: Satovi
vidim na piku tim "nađiđanim" kinezima cijena ide do 90-100km.zar se može naći seiko za te pare?Sarajevo1970 wrote:Nemoj to kupiti nit slucajno, jeftino kinesko smece.made_in_sarajevo wrote:da uletim ko padobranac, vidim na piku ima bruku shark satova, jel to kinesko smece samo im na piku nabili cijenu ili su eto mogu nekako proci? na izgled su mi dobri samo ne znam kakvi su u realnosti,a kad god upalim pik svako malo naletim na shark sat
Za te pare mozes kupiti fin Seiko 5 koji ce ti sluziti godinama..
- Ringhio
#2889 Re: Satovi
Pronasao sam vrlo slican ako ne i isti Raketa sat

U losem je stanju i treba se zamjeniti staklo te polirati kuciste, ugraditi i kajs zajedno s iglicama. Ja sam ga probao, sat radi i tacan je, samo je prilikom navijanja mehanizam poprilicno " krut ".
Kome i gdje bi mogao odnjeti ovaj sat da se sredi ?

U losem je stanju i treba se zamjeniti staklo te polirati kuciste, ugraditi i kajs zajedno s iglicama. Ja sam ga probao, sat radi i tacan je, samo je prilikom navijanja mehanizam poprilicno " krut ".
Kome i gdje bi mogao odnjeti ovaj sat da se sredi ?
- basicm
#2890 Satovi
Vidim da ima pravih poznavalaca satova ovdje, pa bih vas zamolio da mi kazete nesto o ovoj marki, ima li kakvu vrijednost ovaj sat?

- madesa
#2891 Re: Satovi
gdje uzeti one vintage zenske satove ?
- sema911s
#2892 Re: Satovi
madesa wrote:gdje uzeti one vintage zenske satove ?
ebay,., cekas 10-15-20 dana da dostave a cijana zna da bude smijesna,., pogotovo kineske replike su do 10usd,.,dok popravljenji sve zavisi sta i cije je
http://www.citizenwatch.com/en-us/watch ... EW1270-06A
ovaj na popravljen sa nekom garancijom od godinu,. kostao 25€
- sema911s
-
romeomoraprezivjeti
#2894 Re: Satovi
Meni je ovo ok cijena,lijepo izgledaju,ako nista?!:-D
-
Grubesic
#2895 Re: Satovi
Pozdrav,imam neki starinski sat,star nekih 50-70 god.
Na njemu piše
DARWIL
Special Flat
LUX
17 RUBIS
Imam par slika koje ogu objaviti ili poslati,ako se neko razumije baš u te marke da mi malo kaže o vrijednosti i pojedinostima..
Sat je naravno na navijanje.
Hvala.
Na njemu piše
DARWIL
Special Flat
LUX
17 RUBIS
Imam par slika koje ogu objaviti ili poslati,ako se neko razumije baš u te marke da mi malo kaže o vrijednosti i pojedinostima..
Hvala.
- dinao
#2896 Satovi
Jel ima ko iskustva sa kupovinom sata preko interneta?
Tacnije http://www.jomashop.com/seiko-sportura- ... nae65.html
Sta mislite o ovom satu? Ova cijena je duplo manja nego kod nas u trgovinama.
Koliko bi to otprilike doslo sa postarinom i dadzbinama?
Hvala na bilo kakvoj informaciji.
Sent from my iPad using Tapatalk
Tacnije http://www.jomashop.com/seiko-sportura- ... nae65.html
Sta mislite o ovom satu? Ova cijena je duplo manja nego kod nas u trgovinama.
Koliko bi to otprilike doslo sa postarinom i dadzbinama?
Hvala na bilo kakvoj informaciji.
Sent from my iPad using Tapatalk
- Norm
#2897 Re: Satovi
Pozdrav,Grubesic wrote:Pozdrav,imam neki starinski sat,star nekih 50-70 god.
Na njemu piše
DARWIL
Special Flat
LUX
17 RUBIS
Hvala.
Satovi u kojima kuca uglavnom UT ili Pesaux mehanizam (http://ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi? ... &100&2uswk), tacni, jednostavni i za siroke narodne mase...Kuciste je jeftino mesingano, chromirano ili pozlaceno zavisi od modela...Dobro ocuvani primjerci kod nas idu do nekih 150 KM, ali oni sto su kao novi...uglavnom su kucista izlizana i vlaga ostavlja trag na brojcaniku...Satovi koji imaju vise sentimentalnu vrijednost jer se nasljedjuju od roditelja ili roditelja od roditelja...Jednostavni i pristupacni i za servisiranje...jos ima dijelova...
Eto, toliko uopsteno od mene...
Slike?
- anonimni clan
#2898 Re: Satovi
"Novi" u kolekciji .......
Ima par stvarcica da se sredi ......staklo,potrebno ciscenje i podmazivanje,ne prebacuje dan ....kuciste dotjerati.....itd.

Ima par stvarcica da se sredi ......staklo,potrebno ciscenje i podmazivanje,ne prebacuje dan ....kuciste dotjerati.....itd.

Last edited by anonimni clan on 16/10/2014 19:08, edited 1 time in total.
- Norm
#2899 Re: Satovi
'Lude' 70-te?

-
Grubesic
#2900 Re: Satovi
Evo i neke slike nije baš u najboljem stanju al ima sentimentalnu vrijednost