Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#28551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

ZoomZoomKiwi wrote: 10/09/2025 14:22
sehohari wrote: 10/09/2025 14:16
ZoomZoomKiwi wrote: 10/09/2025 14:11

Probably, ne znam kako funkcioniše to u tim situacijama.

Ovdje vjerovatno nije prepoznato na vrijeme da je nešto ozbiljno. Nažalost.
Šećer mu je nakon mjerenja bio 17
Reference Range

The normal glucose reference ranges are as below [1] :

Cord - 45-96 mg/dL or 2.5-5.3 mmol/L (SI units)
Premature infant - 20-60 mg/dL or 1.1-3.3 mmol/L
Neonate - 30-60 mg/dL or 1.7-3.3 mmol/L
Infant - 40-90 mg/dL or 2.2-5.0 mmol/L
Child < 2 years - 60-100 mg/dL or 3.3-5.5 mmol/L
Adult - 74-106 mg/dL or 4.1-5.9 mmol/L
Znači neprepoznata ozbiljnost situacije.

Doduše imao sam situaciju sa tim referentnim vrijednostima u DZ Zenica. Gdje su me pedijatri ubjeđivali da mi malac od 4 mjeseca ima AST i ALT previsok, gdje smo radili nalaze i bockali ga svako malo, da bi se na kraju ispostavilo da :bih: debili u laboratoriji imaju samo jednu referentnu tabelu, a to je za odraslog muškarca, i sve vrijednosti mimo toga su označene kao L ili H, bez obzira što za bebu od 1 do 6 mjeseci ima druga referentna tabela, i za mnoge druge age grupe i čak po spolu.

Moja sreća pa sam imao novac i išao privatno gdje su mi ljudi objasnili da se džabe sikiramo i da djetetu nije ništa i objasnili mi referentne vrijednosti.

Znači ni onaj u laboratoriji, a ni doktor specijalista pedijatar NE ZNAJU to.

Oprostit ćete mi što mi je to jedan od razloga što sam se nabio nogom odatle. I što me ovakve vijesti posebno pogode.
Ne znam, bio sam sada u Sarajevu u bolnici duže vremena, i iskreno rečeno ne mogu reći da je znanje ljekara na bilo koji način gore od našeg.

Mada, imam osjećaj da je periferija više veliki problem.

A sada, ne želim da spekuliram, ali možda se i ovoj rečenici ne obraća dovoljno pažnje:
Odmah sam tražio da ga Hitna vozi za Mostar, vidio sam da dijete nikako nije dobro
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#28552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

ZoomZoomKiwi wrote: 10/09/2025 14:11

Probably, ne znam kako funkcioniše to u tim situacijama.

Ovdje vjerovatno nije prepoznato na vrijeme da je nešto ozbiljno. Nažalost.
Šećer mu je nakon mjerenja bio 17
Reference Range

The normal glucose reference ranges are as below [1] :

Cord - 45-96 mg/dL or 2.5-5.3 mmol/L (SI units)
Premature infant - 20-60 mg/dL or 1.1-3.3 mmol/L
Neonate - 30-60 mg/dL or 1.7-3.3 mmol/L
Infant - 40-90 mg/dL or 2.2-5.0 mmol/L
Child < 2 years - 60-100 mg/dL or 3.3-5.5 mmol/L
Adult - 74-106 mg/dL or 4.1-5.9 mmol/L

Doduše imao sam situaciju sa tim referentnim vrijednostima u DZ Zenica. Gdje su me pedijatri ubjeđivali da mi malac od 4 mjeseca ima AST i ALT previsok, gdje smo radili nalaze i bockali ga svako malo, da bi se na kraju ispostavilo da :bih: debili u laboratoriji imaju samo jednu referentnu tabelu, a to je za odraslog muškarca, i sve vrijednosti mimo toga su označene kao L ili H, bez obzira što za bebu od 1 do 6 mjeseci ima druga referentna tabela, i za mnoge druge age grupe i čak po spolu.

Moja sreća pa sam imao novac i išao privatno gdje su mi ljudi objasnili da se džabe sikiramo i da djetetu nije ništa i objasnili mi referentne vrijednosti.

Oprostit ćete mi što mi je to jedan od razloga što sam se nabio nogom odatle. I što me ovakve vijesti posebno pogode.
ma lazes, zbog para si ti otisao :D
:thumbup:
PreWiBa

#28553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 10/09/2025 14:24
sehohari wrote: 10/09/2025 14:19
Ozimician wrote: 10/09/2025 14:16

Ma u manjim mjestima cak i sa jednim timom vozaci hitne vecinu vremena provedu - spavajuci.

Problem su ove situacije kad istovremeno imas 2 slucaja i moras odabrati sta je prioritet. Jako rijetko se desavaju, ali se dese.

Problem je i sto nemas jasne kriterije, ko treba da dobije transport, a ko ne. Nakon ovoga ce pritisak na hitnu u konjicu jos vise porasti i davat ce transport i kome treba i kome ne treba, jer nece htjeti probleme. A nas narod ce od dosade zloupotrebljavati sistem...

@sehohari 17 je visok secer.
Miješaš HbA1c i Glucosu, čini mi se.
A HbA1c je nešto dugoročno, to pokazuje neki prosječan nivo šećera u zadnja 2-3 mjeseca. To slabo ima veze sa akutnim stanjem.

E sad, moguće je da vi imate drugačije jedinije mjerenja jedino, jer je kod nas mg/dl. 17 mmol/l jeste puno.
´bem ti njemacku skolu; u BIH se koriste SI jedinice - mmol/l :D
Jbg. štaš :mrgreen:

Ali, i da je to, ne vidim zašto bi ga se moralo slati u drugu kliniku?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#28554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

sehohari wrote: 10/09/2025 14:30

Ne znam, bio sam sada u Sarajevu u bolnici duže vremena, i iskreno rečeno ne mogu reći da je znanje ljekara na bilo koji način gore od našeg.

A sada, ne želim da spekuliram, ali možda se i ovoj rečenici ne obraća dovoljno pažnje:
Odmah sam tražio da ga Hitna vozi za Mostar, vidio sam da dijete nikako nije dobro
sta je sa te recenice? insinuiras krivicu roditelja?
JohnnyS

#28555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

sehohari wrote: 10/09/2025 14:25
JohnnyS wrote: 10/09/2025 14:17 Bolnica u Konjicu postoji zbog politike. To nije prava bolnica. HNK ima niti 200 tisuća ljudi, a jednu kliničku i dvije opće bolnice. Politika
Nema veze koliki je broj stanovnika.
Meni to nikako nije jasno, u Bosni se ne može tek tako koristiti broj stanovnika za kriterij zdravstvene zaštite kao u z. evropi jer je gustoća naseljenosti mala.

U Njemačkoj "imate 200 hiljada ljudi, trebate imati jednu bolnicu manje", znači da ideš maks. 15-20km dalje do iduće klinike.

U Bosni to može značiti da ljude šalješ da idu sat-dva u najgorem mogućem stanju.
Mogu misliti kako je to gore u onim selima više Prozora.

Realno je da bude još jedna bolnica makar, a ne manje.
Mostar ima dvije bolnice, 90 tisuća stanovnika, nije rijetko naseljena.

Bolnica Konjic ne radi operacije, nema intenzivnu, nema rodilište, nema transfuziju. Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ne može biti bolnica
PreWiBa

#28556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

U krajnem slučaju, ja ne razumijem zašto političari ne vide problem sa zdravstvom?

Meni se nekako čini da svi misle da u najgorem slučaju pare mogu pomoći, ne kontajući da privatluk i inostranstvo ne pomažu kada ti se nešto AKUTNO desi u Goraždu, Donjem Vakufu, Vitezu, a prije Sarajeva ili Mostara ti nema pomoći.
PreWiBa

#28557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

JohnnyS wrote: 10/09/2025 14:37
JohnnyS wrote: 10/09/2025 14:17 Bolnica u Konjicu postoji zbog politike. To nije prava bolnica. HNK ima niti 200 tisuća ljudi, a jednu kliničku i dvije opće bolnice. Politika
Meni to nikako nije jasno, u Bosni se ne može tek tako koristiti broj stanovnika za kriterij zdravstvene zaštite kao u z. evropi jer je gustoća naseljenosti mala.

U Njemačkoj "imate 200 hiljada ljudi, trebate imati jednu bolnicu manje", znači da ideš maks. 15-20km dalje do iduće klinike.

U Bosni to može značiti da ljude šalješ da idu sat-dva u najgorem mogućem stanju.

Bolnica Konjic ne radi operacije, nema intenzivnu, nema rodilište, nema transfuziju. Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ne može biti bolnica
Zar Mostaru ne gravitira cijeli ZHK druže?
Tih 90k samo se mogu pikati da svi ostali imaju neku drugu bolnicu, a ne da je sve okolo nakačeno na nju.

Za ovo drugo, ne razumijem šta želiš da kažeš - da treba bolnicu zatvoriti ili da treba ulagati?
Ozimician

#28558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 10/09/2025 14:32
Ozimician wrote: 10/09/2025 14:24
sehohari wrote: 10/09/2025 14:19

Miješaš HbA1c i Glucosu, čini mi se.
A HbA1c je nešto dugoročno, to pokazuje neki prosječan nivo šećera u zadnja 2-3 mjeseca. To slabo ima veze sa akutnim stanjem.

E sad, moguće je da vi imate drugačije jedinije mjerenja jedino, jer je kod nas mg/dl. 17 mmol/l jeste puno.
´bem ti njemacku skolu; u BIH se koriste SI jedinice - mmol/l :D
Jbg. štaš :mrgreen:

sehohari wrote: 10/09/2025 14:32 Jbg. štaš :mrgreen:

Ne znam kakvo je stanje u Konjicu, ali dosta bolnica u BiH kao sto Johny rece postoji iz nekih drugih razloga, ne bi se smjeli ni nazivati bolnicama.

A medju odjelima pedijatrije su razlike nebo i zemlja. Sarajevo je za Zenicu svemirski program, a Zenica za vecinu ostalih gradova, pa ti sad vidi.

Iz ovog bi se moglo iscitati da su roditelji nastupili konfliktno i time sebi otezali situaciju, nije u BiH novost da pacijenti i rodbina odmah po dolasku u hitnu nastupaju agresivno i prijeteci. Desava se svakodvnevno. U Sarajevu se u hitnoj desava haman svakodnevno da se na anamnesticka pitanja odgovara sa "sta tebe boli ku*ac"

Ovdje bi se moglo reci da hitna situacija uopste nije bila prepoznata i da je uputnica za SKB iznudjena. Vidjet cemo sta ce reci obdukcija.

U BiH je zdravstvo i zdravstveni radnici sredstvo politicke borbe.
PreWiBa

#28559 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

izvrsni direktor wrote: 10/09/2025 14:36
sehohari wrote: 10/09/2025 14:30

sta je sa te recenice? insinuiras krivicu roditelja?
Ne krivicu, pa nisu mu željeli loše. I pitanje je da li bi i preživio da je dobio odmah adekvatan tretman. Ja koliko razumijem, beba je preminula sat vremena nakon boravka u Konjicu?
Messier

#28560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

Velkoski wrote: 10/09/2025 13:32 https://youtu.be/644j76jMNJ0?si=FbyfgRL7LO5DIW0P

hiljade primjera u pet sekundi guglanja

postoji milion razloga za odseliti, ovi 'samo kod nas' to nisu niti će ikada biti. Skoro da ne postoji nijedan događaj koji je samo kod nas i nije se desio i u puno bogatijim i razvijenijim državama
Lik 4 dana u liftu bio, to samo u Bosni ima.
Idite vani, ucite skole i zaradite pare.
Podrzavam.

Prica, otisao zato sto samo u Bosni ima to i to, je najblaze receno besmislena prica.
Pa pola Amerike bi se iselilo nakon nekog ubojstva u skoli, pola Svedske nakon ratova naoruzanih bandi, pola Francuske da im gori 20 auta u ulici.

Idi ba van, radi, uci i zaradi, mani me suplje price..
Nama treba socijalni experiment , a da sam tik toker, i da imam 20, tacno bih po svim bh gradovima spavao na klupi, da se dotaknemo proslosti i famoznih sloboda, i spavao bih po klupama eu i usa gradova.

Ono sto mislim je, pretpostavljam samo, da bih bio sigurniji u Krusevcu il Ogulinu, Drvaru il Kumanovu, nego u Parizu, Cikagu il Njujorku
JohnnyS

#28561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

sehohari wrote: 10/09/2025 14:42
JohnnyS wrote: 10/09/2025 14:37

Zar Mostaru ne gravitira cijeli ZHK druže?
Tih 90k samo se mogu pikati da svi ostali imaju neku drugu bolnicu, a ne da je sve okolo nakačeno na nju.

Za ovo drugo, ne razumijem šta želiš da kažeš - da treba bolnicu zatvoriti ili da treba ulagati?
To bolnica ne može biti jer ne ispunjava zakonske osnove da bude bolnica. Ali je bolnica zbog politike.

A to da ćeš naći dovoljan broj kirurga, internista, ginekologa, pedijatara i anesteziologa da bi taj objekt u Konjicu i po zakonu bio bolnica, to je nerealno. Ne mogu naći ni dovoljno doktora za drugi tim hitne pomoći.
geralt

#28562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 12:51
A sto frajer iz cista mira izbode nozem onu Ukrajinku u javnom prevozu, to niko nije ovdje stavio.
Nisam vidio ni da se stavljalo sto frajer na Ciglanama iz cista mira izbode nozem onu staricu u njenom stanu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 10/09/2025 15:46
A sto frajer iz cista mira izbode nozem onu Ukrajinku u javnom prevozu, to niko nije ovdje stavio.
Nisam vidio ni da se stavljalo sto frajer na Ciglanama iz cista mira izbode nozem onu staricu u njenom stanu.
Mozemo ovako dounedogled
Messier

#28564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

geralt wrote: 10/09/2025 15:46
Mislis onaj Duran sto je jucer osudjen na 43 godine?
Ne, nije bilo vijesti, doduse samo ako ne zelis da ih vidis
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Mislim da geralt pita sto ga ovdje nismo spomenuli
geralt

#28566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 15:56 Mislim da geralt pita sto ga ovdje nismo spomenuli

Ako je ludjak koji bode nozem vani argument da se ne isplati seliti, onda je ludjak koji bode nozem u Bosni jednak kontraargument da se isplati seliti.

Da ne ulazimo sad u poredjenja broja stanovnika i statistickih sansi da budes zboden u Bosni i u Americi kao obicni civil koji nije umijesan u nikakav kriminal.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 10/09/2025 15:59
_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 15:56 Mislim da geralt pita sto ga ovdje nismo spomenuli

Ako je ludjak koji bode nozem vani argument da se ne isplati seliti, onda je ludjak koji bode nozem u Bosni jednak kontraargument da se isplati seliti.

Da ne ulazimo sad u poredjenja broja stanovnika i statistickih sansi da budes zboden u Bosni i u Americi kao obicni civil koji nije umijesan u nikakav kriminal.
Isto primijeniti i na slucaj sa bebom.
Messier

#28568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

Pa jedino da na ovu temu prebacimo temu o crnoj hronici, koja postoji i tamo pricamo o tim stvarima.

Ne znam , nek vide moderatori da se spoje te dvije teme, to je mozda opcija da ekipa koje je van, iz ovih ili onih razloga, moze replicirati ovdje i samima sebi time potvrdjivati svoje lelujave stavove.

Dobra ideja, vise sa psiholoskog aspekta
moimoi

#28569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 14:07
ZoomZoomKiwi wrote: 10/09/2025 14:00
_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 13:58
Ima na Avazu jos detalja. Ispratila ih je policija do Mostara a tamo ih je cekala hitna.
Upravo pročitah :thumbup:
Trebali su iz DZ Konjic zvati policiju i hitnu u Mostaru, to bi bila primjerena reakcija
Tek tako se gubi dragocjeno vrijeme.
Nama trebaju helikopteri… kao sto Hr ima za otoke. Sto radi planina… sto radi losih cesta. Sa, Mo, Bl, Tuzla… a po gradicima praviti heliodrome
geralt

#28570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Messier wrote: 10/09/2025 16:07
Pa jedino da na ovu temu prebacimo temu o crnoj hronici, koja postoji i tamo pricamo o tim stvarima.

Ne znam , nek vide moderatori da se spoje te dvije teme, to je mozda opcija da ekipa koje je van, iz ovih ili onih razloga, moze replicirati ovdje i samima sebi time potvrdjivati svoje lelujave stavove.

Ima i tema o crnoj hronici van BiH. Taman navrati na nju da se psiholoski bolje osjecas sto nisi u strasnoj Americi gdje bodu ljude nozevima.

Ili da se dogovorimo da se ne nadjebavamo ovakvim primjerima na ovoj temi.
Messier

#28571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

geralt wrote: 10/09/2025 16:29
Messier wrote: 10/09/2025 16:07

Ima i tema o crnoj hronici van BiH. Taman navrati na nju da se psiholoski bolje osjecas sto nisi u strasnoj Americi gdje bodu ljude nozevima.

Ili da se dogovorimo da se ne nadjebavamo ovakvim primjerima na ovoj temi.
Da, to drugo mi se vise dopada!
Nek bude tako, ziv bio i sretno
zubi

#28572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

geralt wrote: 10/09/2025 16:29 Ili da se dogovorimo da se ne nadjebavamo ovakvim primjerima na ovoj temi.
Moze. Obrati samo paznju na to ko redovno zapocinje podjebavanja s tim primjerima na ovoj temi.
Bodkin

#28573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

zapad je daleko od sigurnog. dosta vecih zapadnih gradova su opasniji od bosanskih ili balkanskih za teze zlocine.

bosanski za ubistva radi loseg sistema i uredjenja
zubi

#28574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

moimoi wrote: 10/09/2025 16:17
_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2025 14:07
ZoomZoomKiwi wrote: 10/09/2025 14:00

Upravo pročitah :thumbup:
Trebali su iz DZ Konjic zvati policiju i hitnu u Mostaru, to bi bila primjerena reakcija
Tek tako se gubi dragocjeno vrijeme.
Nama trebaju helikopteri… kao sto Hr ima za otoke. Sto radi planina… sto radi losih cesta. Sa, Mo, Bl, Tuzla… a po gradicima praviti heliodrome
Evo :D

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nova-er ... /250910115
Optimus09

#28575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Bodkin wrote: 10/09/2025 16:43 zapad je daleko od sigurnog. dosta vecih zapadnih gradova su opasniji od bosanskih ili balkanskih za teze zlocine.

bosanski za ubistva radi loseg sistema i uredjenja
Meni je bilo koji bosanski grad sigurniji od njemackog.Sela ne ubrajam,to su vec manji gradovi za nase standarde.
Post Reply