Ne znam, bio sam sada u Sarajevu u bolnici duže vremena, i iskreno rečeno ne mogu reći da je znanje ljekara na bilo koji način gore od našeg.ZoomZoomKiwi wrote: ↑10/09/2025 14:22Znači neprepoznata ozbiljnost situacije.sehohari wrote: ↑10/09/2025 14:16ZoomZoomKiwi wrote: ↑10/09/2025 14:11
Probably, ne znam kako funkcioniše to u tim situacijama.
Ovdje vjerovatno nije prepoznato na vrijeme da je nešto ozbiljno. Nažalost.Šećer mu je nakon mjerenja bio 17Reference Range
The normal glucose reference ranges are as below [1] :
Cord - 45-96 mg/dL or 2.5-5.3 mmol/L (SI units)
Premature infant - 20-60 mg/dL or 1.1-3.3 mmol/L
Neonate - 30-60 mg/dL or 1.7-3.3 mmol/L
Infant - 40-90 mg/dL or 2.2-5.0 mmol/L
Child < 2 years - 60-100 mg/dL or 3.3-5.5 mmol/L
Adult - 74-106 mg/dL or 4.1-5.9 mmol/L
Doduše imao sam situaciju sa tim referentnim vrijednostima u DZ Zenica. Gdje su me pedijatri ubjeđivali da mi malac od 4 mjeseca ima AST i ALT previsok, gdje smo radili nalaze i bockali ga svako malo, da bi se na kraju ispostavilo dadebili u laboratoriji imaju samo jednu referentnu tabelu, a to je za odraslog muškarca, i sve vrijednosti mimo toga su označene kao L ili H, bez obzira što za bebu od 1 do 6 mjeseci ima druga referentna tabela, i za mnoge druge age grupe i čak po spolu.
Moja sreća pa sam imao novac i išao privatno gdje su mi ljudi objasnili da se džabe sikiramo i da djetetu nije ništa i objasnili mi referentne vrijednosti.
Znači ni onaj u laboratoriji, a ni doktor specijalista pedijatar NE ZNAJU to.
Oprostit ćete mi što mi je to jedan od razloga što sam se nabio nogom odatle. I što me ovakve vijesti posebno pogode.
Mada, imam osjećaj da je periferija više veliki problem.
A sada, ne želim da spekuliram, ali možda se i ovoj rečenici ne obraća dovoljno pažnje:
Odmah sam tražio da ga Hitna vozi za Mostar, vidio sam da dijete nikako nije dobro