Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

SaraFina

#28526 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/prop ... /250223062

Poljski predsjednik Andrzej Duda otputovao je u Washington kako bi se u subotu, na marginama Konferencije konzervativne političke akcije (CPAC), sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.
Međutim, susret koji je trebao potvrditi bliske odnose dviju zemalja pretvorio se u neugodan prizor čekanja, jer je Duda ispred Trumpovih vrata proveo sat i po čekajući na svega desetominutni razgovor.

Iako je Duda nakon susreta izjavio da je dobio uvjeravanja kako Trump neće povući američke trupe iz Poljske, ostaje pitanje je li njegovo putovanje uopće bilo opravdano. Trump je tokom svog govora na CPAC-u spomenuo Dudu, no mnogi se pitaju je li poljski predsjednik zaslužio više od kratkog protokolarnog sastanka, s obzirom na poljski doprinos NATO-u i bliske veze s Washingtonom.
Trumpova administracija više je puta pohvalila Poljsku zbog izdvajanja 4,7 posto BDP-a na odbranu, što je najveći postotak unutar NATO-a, iako Trump insistira na tome da saveznici trebaju dostići prag od 5 posto. Također, Washington je prošle godine otvorio svoju prvu stalnu raketnu bazu u Poljskoj i održava vojno prisustvo od oko 10.000 vojnika, uz dodatne finansijske potpore u vrijednosti od 288 miliona dolara za jačanje odbrambenih kapaciteta.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#28527 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by pici »

pa mozda ovo i ne ispadne tako loše sve u svemu, mada švaba je pokrenuo dva svjetska rata, nisu bas za pouzdanog lidera al kada vidiš naciste u kremlju i wh, daj šta daš. Mislim i da je vrijeme da europljani poslije 80 godina izbave se iz stiska klijesta amera i rusa. Hladni rat je europa najvise preko svoje grbace prenjela. Da ne govorim o dva svjetska rata.

Ako se ovo pokrene i EU napravi novi vojni pakt, jebat ce tVumpa i musavca muska u dupe zbog ovoga.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#28528 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by TojoOptics »

Pa, prezime mu je Duda. K'o bi ga ozbiljno shvatio???
jeza u ledja

#28529 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

kluz franjo wrote: 23/02/2025 23:13
jeza u ledja wrote: 23/02/2025 22:41
no_sekirli wrote: 23/02/2025 22:15 Ukoliko ispadne normalan narativ da Rusi uknjize 20-30% Ukrajine agresijom, nista spektakularno nece biti ni lad probaju uknjiziti Baltik ili neki drugi dio po njihovom cejfu.

I Krampovom takodjer, jer i on ima ocitu namjeru uknjiziti Grenland.
Baltik mogu lakse uzeti nego te dijelove Ukrajine....da nije NATO-a.
U svijetu gdje se svako brine samo o sebi Rusi svasta mogu.

Rusi su uknjizili 20% Ukrajine jos davno, samo se niko na Zapadu nije puno o tome brinuo.

Ali mislim....zasto da se lazemo? Velika vecina Ukrajine koju Rusi uzeli jos tada je bila debelo pro-ruska. To je glavni razlog zasto je takvo nesto bilo moguce. Zamisljati da se isto takvo nesto moze prenjeti na Poljsku, Njemacku, Tursku ili slicno, je fakat nerealno.
Racionalni i realni ljudi u pravilu prave grešku polazeći od premise da i za dokazane kretene važe racionalne i realne postavke.
Putin je danas realno manje opasan po sigurnost Evrope nego prije tri godine, ali je i dalje izuzetno opasan, jer njemu realnost ništa ne znači.
Za nekoga ko je opet dobio kretena za predsjednika, glasovima i dobrog dijela racionalnih ljudi, iznenađujuće čvrsto vjeruješ u racionalnost Putina i njegovo oslanjanje na realnost.
Šta to sprječava Putina da pored ovakvog Trumpa, a nakon nekog Ukrajini nametnutog mira, dio svoje već polulude soldateske ne preusmjeri "na zaštitu" Rusa u Litvaniji - a usput i koridor do Kalinjingrada da napravi?
Trump i tamošnji US vojni NATO kontingent? Racionalnost Putina?
Ne kontam?

Pa vec sam rekao da je Baltik druga stvar i da ga lako mogu uzeti. Samo sumnjam da bi odmah poletili da to rade.

Sto se tice NATO, a u smislu zastite Amerike, na to vise ne treba racunati.
pici

#28530 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by pici »

Ja opet mislim da je ovo tVumpov osvetnicki ego zbog gubljenja izbora i sto je tada europa slavila njegov gubitak. Ne vjerujem da je ovo anglosaksonska strategija. Bit ce ovdje svega. Zivi bili pa vidjeli.

Poceo se ponasati prema EU koda su to neke banana drzavice :mrgreen:
Hendrix

#28531 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hendrix »

pici wrote: 23/02/2025 23:34 Ja opet mislim da je ovo tVumpov osvetnicki ego zbog gubljenja izbora i sto je tada europa slavila njegov gubitak. Ne vjerujem da je ovo anglosaksonska strategija. Bit ce ovdje svega. Zivi bili pa vidjeli.

I ja mislim da on nema nikakve politicke ciljeve ni ideologije osim para i moci. Egomanijak koji je sve dobio u zivotu i ne moze da podnese da mu neko kaze ne ili se sprda s njim.

Njegov vokabular je na nivou tipicnog balkanskog privatnika. Svi imamo jednog u komsiluku, ne zna recenicu sastaviti ali ima biznis i vrti pare.

Da su vremena drugacija i da je woke u modi kod vecine amerikanaca...Trump bi prvi se grlio sa trans kokama kao sto je i radio sa Rudijem.

Ove budale oko njega tipa Musk, to su vec prave psihopate sa planom.
SaraFina

#28532 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

Hendrix wrote: 23/02/2025 23:38
pici wrote: 23/02/2025 23:34 Ja opet mislim da je ovo tVumpov osvetnicki ego zbog gubljenja izbora i sto je tada europa slavila njegov gubitak. Ne vjerujem da je ovo anglosaksonska strategija. Bit ce ovdje svega. Zivi bili pa vidjeli.

I ja mislim da on nema nikakve politicke ciljeve ni ideologije osim para i moci. Egomanijak koji je sve dobio u zivotu i ne moze da podnese da mu neko kaze ne ili se sprda s njim.

Njegov vokabular je na nivou tipicnog balkanskog privatnika. Svi imamo jednog u komsiluku, ne zna recenicu sastaviti ali ima biznis i vrti pare.

Da su vremena drugacija i da je woke u modi kod vecine amerikanaca...Trump bi prvi se grlio sa trans kokama kao sto je i radio sa Rudijem.

Ove budale oko njega tipa Musk, to su vec prave psihopate sa planom.
Bitno je da alternativa U vodecim EU drzavama nije loša. Ovo ispada sa AT i DE solidno.
kluz franjo

#28533 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kluz franjo »

jeza u ledja wrote: 23/02/2025 23:31
jeza u ledja wrote: 23/02/2025 22:41

Baltik mogu lakse uzeti nego te dijelove Ukrajine....da nije NATO-a.
U svijetu gdje se svako brine samo o sebi Rusi svasta mogu.

Rusi su uknjizili 20% Ukrajine jos davno, samo se niko na Zapadu nije puno o tome brinuo.

Ali mislim....zasto da se lazemo? Velika vecina Ukrajine koju Rusi uzeli jos tada je bila debelo pro-ruska. To je glavni razlog zasto je takvo nesto bilo moguce. Zamisljati da se isto takvo nesto moze prenjeti na Poljsku, Njemacku, Tursku ili slicno, je fakat nerealno.
Racionalni i realni ljudi u pravilu prave grešku polazeći od premise da i za dokazane kretene važe racionalne i realne postavke.
Putin je danas realno manje opasan po sigurnost Evrope nego prije tri godine, ali je i dalje izuzetno opasan, jer njemu realnost ništa ne znači.
Za nekoga ko je opet dobio kretena za predsjednika, glasovima i dobrog dijela racionalnih ljudi, iznenađujuće čvrsto vjeruješ u racionalnost Putina i njegovo oslanjanje na realnost.
Šta to sprječava Putina da pored ovakvog Trumpa, a nakon nekog Ukrajini nametnutog mira, dio svoje već polulude soldateske ne preusmjeri "na zaštitu" Rusa u Litvaniji - a usput i koridor do Kalinjingrada da napravi?
Ne kontam?

Pa vec sam rekao da je Baltik druga stvar i da ga lako mogu uzeti. Samo sumnjam da bi odmah poletili da to rade.

Čekaj... onda ja ne kontam.
Zar nisi upravo maloprije napisao:
...Strah Evrope od Rusa je pretjeran, ili kako bih rekao - nerealan.
Daš budali vlast i moć i ništa više nije "pretjerano ili... kako bih rekao - nerealno."
Nekako bi ti to iz prve ruke trebao najbolje znati.
kluz franjo

#28534 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kluz franjo »

A da su za Evropu trenutno Trumpove trupe stacionirane u Evropi veći izvor neizvjesnosti, od Putinovih u Ukrajini, to se slažem.
jeza u ledja

#28535 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

kluz franjo wrote: 23/02/2025 23:48
jeza u ledja wrote: 23/02/2025 23:31
Ne kontam?

Čekaj... onda ja ne kontam.
Zar nisi upravo maloprije napisao:
...Strah Evrope od Rusa je pretjeran, ili kako bih rekao - nerealan.
Daš budali vlast i moć i ništa više nije "pretjerano ili... kako bih rekao - nerealno."
Nekako bi ti to iz prve ruke trebao najbolje znati.
Govorim o Njemackoj, Poljskoj, V. Britaniji, Francuskoj, Skandinaviji, itd. Zemljama koje se Rusima itekako mogu suprostaviti.

I dalje ne razumijem sta tebi nije jasno u ovom sto sam napisao?
SaraFina

#28536 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

https://net.hr/danas/stanje-nacije/u-24 ... 8f7beeb0bb
Dakle u Rijadu je s Lavrovom Rubio dogovorio da je Ukrajina napala samu sebe, srušila svoje gradove i pobila svoje ljude. I da Zelenski ima potporu samo 4 posto Ukrajinaca premda zadnje ankete kažu da ima 57 posto. I da je novi diktator na svjetskoj sceni Zelenski, a ne Putin. Eto što je to trebalo Zelenskom. Mogao je lijepo Trumpu tj Amerikancima prepustiti rudna bogatstva i bio bi ugledni demokratski lider ako treba i doživotni. Ovako je ispao diktator. Evo dakle to je ekipa koja je u 24 sata razbucala Europsku uniju. Ekipa koja će izdati saveznike, varati, lagati i trgovati tuđim zemljištem. I koji će jedni o drugima međusobno govoriti sve najgore i usput prvu zgodnu žensku koja naiđe zgrabiti za pussy
SaraFina

#28537 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/sv ... ne_vijesti

:lol: :lol:
Trump: ‘Ovo je sjajan dan za Njemačku‘; Lideri čestitaju Merzu na pobjedi, on poručio: ‘Moramo se udaljiti od SAD-a!‘
Američki predsjednik Donald Trump napisao je na društvenoj mreži Truth Social da je nedjelja "sjajan dan za Njemačku".

"Baš kao i u Sjedinjenim Državama, i Nijemci su se umorili od politike koja nema veze sa zdravim razumom, posebice po pitanju energije i imigracije", napisao je Trump.
kluz franjo

#28538 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kluz franjo »

Ne shvatamo se očigledno. Sve OK.
Što se Evrope tiče, strah za mir od Putinovog ludila je itetako dokazan, opravdan i nikako pretjeran.
Jer nisu samo te zemlje koje si nabrojao Evropa.
Hvala Ukrajini pa se već tri godine uspješno odupire Putinovoj agresiji.
Vi se niste ni tri mjeseca uspjeli odbraniti od naleta Trumpovih MAGA-SA i Muskovih digital-SS.
I zato vi vašu, a mi našu brigu.
Tvrđava Evropa.
Kada se dohavizate, javite se opet.
SaraFina

#28539 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

MORAMO SE SAMI BRANITI' / Merz lansirao pljuska Trumpu! Optužio Muska za miješanje u izbore i usporedio s ruskom propagandom

https://net.hr/danas/svijet/donald-trum ... 9ff0affdfc
Predsjednik njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz izjavio je kako mu je glavni politički prioritet "što prije osnažiti Europu kako bi postala samostalna u području obrane i smanjila ovisnost o Sjedinjenim Američkim Državama".

"Nikada nisam mislio da ću ovo morati izreći na televiziji, ali nakon prošlotjednih izjava Donalda Trumpa, očigledno je: aktualna američka administracija ne vodi brigu o Europi", rekao je Merz, osvrćući se na Trumpove komentare u kojima je bivši predsjednik SAD-a sugerirao mogućnost smanjenja američke vojne potpore europskim saveznicima, piše DW.

Merz je u svom govoru također oštro kritizirao Elona Muska, optužujući slavnog poduzetnika za "miješanje" u njemačke izbore, što je usporedio s propagandnim metodama kakve su se nekoć mogle čuti 'iz Moskve'.

Merz, koji želi CDU pozicionirati kao ključnog aktera u jačanju europske sigurnosne politike, naglasio je kako je ključno osigurati veću stratešku autonomiju i ulagati u obrambene kapacitete Europske unije
jeza u ledja

#28540 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

kluz franjo wrote: 24/02/2025 00:16 Ne shvatamo se očigledno. Sve OK.
Što se Evrope tiče, strah za mir od Putinovog ludila je itetako dokazan, opravdan i nikako pretjeran.
Jer nisu samo te zemlje koje si nabrojao Evropa.
Hvala Ukrajini pa se već tri godine uspješno odupire Putinovoj agresiji.
Vi se niste ni tri mjeseca uspjeli odbraniti od naleta Trumpovih MAGA-SA i Muskovih digital-SS.
I zato vi vašu, a mi našu brigu.
Tvrđava Evropa.
Kada se dohavizate, javite se opet.
Da se javimo gdje? Na temu o Trumpu? Pa mi ovdje cijelo vrijeme pisemo. Godinama.

Ti si pak ovdje maksuz novi kolacic - jer te tema pocinje tangirati. S razlogom. Ti i mnogi drugi.

Upravo taj detalj pokazuje mnogo toga.

Evropa je 80 godina ovisnik americke sile. Fakat koji je odgovarao i Americi i Evropi...valjda. Debil Trump to ne konta i ima drukcije kalkulacije, zasnovane na vlastitom bogacenju. Mozda tako izadje i dugorocno bolje za (Zapadnu) Evropu. Kao i obicno najebace sitna boranija.
kluz franjo

#28541 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kluz franjo »

Da. Kada se dohavizate, javi se opet na evropski forum da nama objašnjavaš koji su nam strahovi realni i opravdani.
A nakon što ste potpuno racionalno, realno i svjesno izabrali idiota i pustili ga bez ikakvog značajnog otpora da za tri sedmice pregazi sve demokratske norme k'o plitak potok.
Da. Ovdje su strahovi zbog dva idiota veliki. I realni.
A ti slobodno kuckaj po tastaturi. Dok još možeš.
jeza u ledja

#28542 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Ako si u Bosni, svi tvoji strahovi jesu i trebaju biti realni i opravdani. Uvijek su trebali biti.

Ako si negdje u Z. Evropi. Ne zajebaji me tita ti. :-)

Ako vas je strah od sugave Rusije, imate sve sto vam je potrebno da ih lupate po glavi kako vam se ceifne.
kluz franjo

#28543 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kluz franjo »

jeza u ledja wrote: 24/02/2025 00:45 Ako si u Bosni, svi tvoji strahovi jesu i trebaju biti realni i opravdani. Uvijek su trebali biti.

Ako vas je strah od sugave Rusije, imate sve sto vam je potrebno da ih lupate po glavi kako vam se ceifne.
Da je neko poput Trumpa bio racionalno, svjesno i realno izabran u Americi početkom '90-ih, ti danas ne bi možda ni kuckao. A sigurno ne iz US of A.
I zato, hvala vam đe čuli i nečuli. I što ste ga izabrali, a i što ste ga pustili da vas za tri sedmice pregazi k'o plitak potok.
Samo uzdržite se od komentara, čega se mi ovdje trebamo u tom kontekstu plašiti.
Ne bih se ja ni za vašu realnost i opravdane strahove mjenjao.
skrbavi-admin

#28544 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by skrbavi-admin »

SaraFina wrote: 20/02/2025 21:29 Samo ce nastaviti ucjenjivati Zelenskog. Njemu ne odgovara da covjek suradjuje.
Puhovski:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... u-15555413
dobra i realna analiza bez verglanja i navijanja :thumbup:
Point.

#28545 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Point. »

skafiskafsnjak wrote: 23/02/2025 18:40
Point. wrote: 23/02/2025 18:04
skafiskafsnjak wrote: 22/02/2025 11:34

Da da. Ja pusim rusku propagandu … fuj fuj.
A ti pusis americku. Takodjer fuj !

De mi reci, sta radi Amerika sa drzavama koje udju u NaTO ?
Salje vojsku i naoruzanje … al jbg i to je propaganda hahahaha
Naravno da pušiš. Ne znam šta ćeš u Njemačkoj, Rusija je velika, ima neki stan možeš naći.

Ukrajina nije u NATO. Tako da samo Putin misli da bi USA ili bilo koja druga država tamo stavljala oružje. Vidim i ti si progutao tu udicu ko škobalj.
Kao sto rekoh, Amerikanci spasitelji svijeta ….
Ne, Rusi su. Bljak.
jeza u ledja

#28546 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

kluz franjo wrote: 24/02/2025 01:00
jeza u ledja wrote: 24/02/2025 00:45 Ako si u Bosni, svi tvoji strahovi jesu i trebaju biti realni i opravdani. Uvijek su trebali biti.

Da je neko poput Trumpa bio racionalno, svjesno i realno izabran u Americi početkom '90-ih, ti danas ne bi možda ni kuckao. A sigurno ne iz US of A.
I zato, hvala vam đe čuli i nečuli. I što ste ga izabrali, a i što ste ga pustili da vas za tri sedmice pregazi k'o plitak potok.
Samo uzdržite se od komentara, čega se mi ovdje trebamo u tom kontekstu plašiti.
Ne bih se ja ni za vašu realnost i opravdane strahove mjenjao.
Cijela se prepiska svodi na to da je tebe uhvatio strah i stoga mene isto tako treba hvatati panika. :roll:
pici

#28547 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by pici »

Rusi na 3. godišnjicu rata odbili Trumpa: "Amerika želi brzi prekid vatre, ali mi ne"

RUSIJA prepoznaje napore Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da krenu prema brzom prekidu vatre u Ukrajini, ali to je za Moskvu neprihvatljivo i prijeti ozbiljnim posljedicama za odnose Rusije i SAD, izvijestila je danas ruska režimska novinska agencija RIA.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergei Ryabkov danas je kazao kako mogu prepoznati želju američke strane da krene prema brzom prekidu vatre.

"Ali... prekid vatre bez dugoročnog rješenja put je brzog nastavka borbi i nastavka sukoba s još ozbiljnijim posljedicama, uključujući posljedice na rusko-američke odnose. Mi to ne želimo", rekao je.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/rus ... sti_prva_d
da, da, sagnut ce se tVump i pojest govno zbog svoje blickrig hajvanske politike u mjesec dana. Prvi rusi ce mu opaliti šamarčinu i to da se usere u pelene. Idiot glupi. Misli pokerskim blefom se igrati sa lazljivcima i pokvarenjacima jos gore sorte od njega. Otreznjenje MAGA ce biti jako brzo.

Pa jebote, zapad je upadao u zamku i laži jednog nebitnog milosevica a ovi iz kremlja su za srbijansku politiku tata mate.

a gle ovo sad.
Slika dva različita svijeta: 2000. godine Amerika je trgovački dominirala planetom, 2024. nisu ni blizu Kini

https://www.klix.ba/biznis/finansije/sl ... /250223082

U 2000. godini ukupna trgovina SAD-a iznosila je 2,0 biliona dolara, dok je kineska trgovina bila znatno manja, sa samo 474 milijarde dolara. Kina je tada bila glavni trgovinski partner tek nekoliko zemalja, među kojima su bili Kuba, Iran, Libija, Mjanmar, Sjeverna Koreja, Sudan i Vijetnam.

Međutim, od 2000. do 2024. godine, kineska trgovina zabilježila je nevjerovatan rast od 1.200%, dok je trgovina SAD-a porasla za 167%. U apsolutnim brojkama, ukupna trgovinska razmjena SAD-a sada iznosi 5,3 biliona dolara, dok je Kina dostigla 6,2 biliona dolara, nadmašivši SAD još 2012. godine.
op trt givezn zajn, pa ti škevći MAGA, MAGA i dovodi one sektaske lujke u WH da prizivaju kišu i pišaj po dojucerasnjim odanim saveznicima. Idiot.

Imageupload and share your pics
JovicSA

#28548 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

SaraFina wrote: 24/02/2025 00:24 MORAMO SE SAMI BRANITI' / Merz lansirao pljuska Trumpu! Optužio Muska za miješanje u izbore i usporedio s ruskom propagandom

https://net.hr/danas/svijet/donald-trum ... 9ff0affdfc
Predsjednik njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz izjavio je kako mu je glavni politički prioritet "što prije osnažiti Europu kako bi postala samostalna u području obrane i smanjila ovisnost o Sjedinjenim Američkim Državama".

"Nikada nisam mislio da ću ovo morati izreći na televiziji, ali nakon prošlotjednih izjava Donalda Trumpa, očigledno je: aktualna američka administracija ne vodi brigu o Europi", rekao je Merz, osvrćući se na Trumpove komentare u kojima je bivši predsjednik SAD-a sugerirao mogućnost smanjenja američke vojne potpore europskim saveznicima, piše DW.

Merz je u svom govoru također oštro kritizirao Elona Muska, optužujući slavnog poduzetnika za "miješanje" u njemačke izbore, što je usporedio s propagandnim metodama kakve su se nekoć mogle čuti 'iz Moskve'.

Merz, koji želi CDU pozicionirati kao ključnog aktera u jačanju europske sigurnosne politike, naglasio je kako je ključno osigurati veću stratešku autonomiju i ulagati u obrambene kapacitete Europske unije
Ako ga ne roknu i pritom ne optuže imigrante i muslimane, biće dobro.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#28549 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sime_cipol »

SaraFina wrote: 23/02/2025 23:17
pici wrote: 23/02/2025 23:15
Budući kancelar Njemačke
Merz otvoreno: Trump ne mari za Evropu, vrijeme je za nezavisnost od SAD-a u odbrani

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/merz ... /250223105
U televizijskoj debati, na pitanje koliko brzo može sastaviti vladu, Merz je rekao: “Moj glavni cilj je što prije ojačati Evropu kako bismo mogli biti nezavisni od Sjedinjenih Američkih Država u odbrani.”

Dodao je da nije očekivao da će ikada morati izgovoriti takvu rečenicu na televiziji, ali da su izjave Donalda Trumpa prošle sedmice jasno pokazale da “ova američka vlada ne mari za Evropu”.

Merz je tokom debate spomenuo i ulogu Elona Muska, optuživši ga za “miješanje” u njemačke izbore. Nazvao je to “drastičnim i sramotnim” te uporedio s onim što je, kako je rekao, “ranije dolazilo iz Moskve”. Podsjetimo, Musk je prošlog mjeseca javno podržao desničarsku stranku AfD.
Ko bi rekao da ce švaba nas braniti od amera i rusa...
I u Austriji ide koalicija bez goFnara iz FPÖ.
Mozda je to i bio cilj Trumpa i Muska. Da prepadnu evropu, prije svega DE i ne izaberu desničare koji su Putinovi igraci :mrgreen:
JovicSA

#28550 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

Merz je definitivno novi vođa Evrope. :thumbup:
"Intervencije iz Washingtona nisu bile ništa manje dramatične, drastične i besramne nego one koje smo doživjeli iz smjera Moskve", rekao je Friedrich Merz u razgovoru predstavnika stranaka na javnoj televiziji nakon održavanja parlamentarnih izbora, prenosi Hina.

On je rekao kako je američki predsjednik Donald Trump pokazao da je Amerikancima sudbina Europe potpuno nevažna. Merz je posebno kritizirao podršku Trumpovog suradnika Elona Muska desno-populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD).

"Nisam vjerovao da ću ikada ove riječi izreći na njemačkoj televiziji, ali sada je apsolutni prioritet postići jedinstvo u Europi i Europu do te mjere ojačati da se korak po korak osamostali od SAD-a", rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU).
Post Reply