Nemoj predugo uzivati u fekalijama da ti ne bude zlo.Black swan wrote:tebe ću baš posebno obavijestitivješalica wrote:izvijeti nas kad budeš kenjo kakvo je stanje sa tramvajima
i mislit ću na tebe kad budem gledao ima li hemića u fekalijama
Gras all about
- vješalica
#2851 Re: Gras all about
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2852 Re: Gras all about
samo pogledam
čisto medicinski
ali sad imam motiv više
čisto medicinski
ali sad imam motiv više
- vješalica
#2853 Re: Gras all about
Nemoj da te motiv ponese da okusisBlack swan wrote:samo pogledam
čisto medicinski
ali sad imam motiv više
- Truba
#2855 Re: Gras all about
ima manire što jes jes 
- vješalica
- vješalica
- Truba
#2858 Re: Gras all about
ja sam muško
to je velika razlika

to je velika razlika
- vješalica
#2859 Re: Gras all about
Ne nisiBlack swan wrote:ja sam muško
to je velika razlika
![]()
![]()
Nego si hijena
Ti je razlika
Ali dobro na djelu je tipini mentalitet isfruatriranog muskarca koji sebi pise iapricnice da je musko
Niti si bio niti jesi niti cea biti
A znas to i sam bolje
- Kinaski
- Truba
#2861 Re: Gras all about
musku ce se sve oprostiti ali zeni...jos kao tebi
kad to shvatis drugacije ces kroz zivot gospodjo
kad to shvatis drugacije ces kroz zivot gospodjo
- drndalo
#2862 Re: Gras all about
U Berlinu su bas zglajzali s tom "demokracijom", i aerodrom Berlin Brandenburg je skandalozno zastranio, kasne godinama, budzete su probili milijardama, i jos se ne nazire kraj tome, a da li ce iko ikad smjeti podvuci liniju i sabrati ceh, ostaje da se vidi... Nije ista djelatnost ali ocito je da se neke stvari ne mogu i ne smiju dati "na trziste" samo tako...dresdener78 wrote:
Svakako još da navedem jedan ogroman skandal i to u Berlinu ! On je ustvari povezan sa onim fenomenom koji mnogi ovdašnji forumaši sanjaju u vlagim snovima i to sa PRIVATIZACIJOM.
Prevoznik je skraćeno rečeno Njemačka željeznica, Deutsche Bahn. Ova firma se već godinama trudila da "racionalizira" do neisvjesti sve moguće te da može da ulazi na berzu i bude "profitabilna" i sipaće se dividende određenim osobama.
Tek nakon par godina se situacija počela nešto stabilizovati ali je bilo nevjerovatno što se desilo nakon "menadžerske odluke" da se sve podredi profitu.
Niko ne želi reci koliko je ova šala i igra na "profitabilan javni prevoz" koštala para, ali siguran sam da su to bile astronomski iznosi.
Tu spada i gradski/prigradski saobracaj u svijetu, koji nigdje nije strogo komercijalan a da radi javnu funkciju... Zasto? Zato sto to samo po sebi nosi puno vise vrijednosti za cijelo drustvo od samo prihoda, rashoda, dobiti, gubitka...
-
dresdener78
#2863 Re: Gras all about
Pa općenito su Nijemci nekako u fazi degeneracije, jer zadnjih 10-15 godina svaki veliki projekat završava skandalom i simptomatična je apsolutna nesposobnost i glupost odgovornih lica. Ustvari takmiče u korupciji i neredu sa nama u istočnoj Evropi.drndalo wrote: U Berlinu su bas zglajzali s tom "demokracijom", i aerodrom Berlin Brandenburg je skandalozno zastranio, kasne godinama, budzete su probili milijardama, i jos se ne nazire kraj tome, a da li ce iko ikad smjeti podvuci liniju i sabrati ceh, ostaje da se vidi... Nije ista djelatnost ali ocito je da se neke stvari ne mogu i ne smiju dati "na trziste" samo tako...
Tu spada i gradski/prigradski saobracaj u svijetu, koji nigdje nije strogo komercijalan a da radi javnu funkciju... Zasto? Zato sto to samo po sebi nosi puno vise vrijednosti za cijelo drustvo od samo prihoda, rashoda, dobiti, gubitka...
Svakako nisam ja komunjara da tražim da bude sve državno, recimo kod nas je odlično poboljšan međugradski isto kao međunarodni autobuski prevoz nakon što su stigli privatni prevoznici. Zamisli karta 200 kilometara 10-15 KM, i u autobusu stjuardesa koja se tokom vožnje brine o putnicima, nudi džaba novine, kafu, čaj, vodu. Kožna sjedišta, klima, ekrančić ispred tebe i slušalice, možeš gledati filmove ili slušati radio/muziku.
Sa druge strane, moram reci da ovi privatnici voze stvarno SAMO na profitabilnim linijama koje povezuju gradove sa više od 100 hiljadu stanovnika ili velike turističke atrakcije. Za neka zaboravljena sela u planinskim predjelima privatnike baš boli ona stvar u gaćama, tamo ide autobus ili voz jedva triput dnevno i to još samo zbog budžetske subvencije, da ljudi uopće mogu napustiti selo bez korištenja automobila.
Država IMA NEKE OBAVEZE, i to je mislim sigurnost građana (policija, pravosuđe), zdravstveni i obrazovni sistem, penzije, i osnovna infrastruktura - struja, plin, voda, javni putnički saobraćaj (posebno u velikim gradovima).
Ako nije država spremna osigurati ovo, onda ne znam više šta će mi takva država i zbog čega da meni naplaćuje sve moguće poreze i doprinose.
Kod vas još nije došlo npr. do faze "privatizacije" npr. vodovoda. Stalno se čudim koliko je u BiH jeftina voda, odnosno koliko je KOD NAS SKUPA. U velikom dijelu države su kod nas općine prodale općinske vodoprivredne firme zapadnim investitorima. Firme Veolia (Francuska), Energie AG (Austrija), Aqualia (Španija), i još neki. Samo manji dio općina je ostavio vodovode u svome vlasništvu. Posebno kontroverzna je ona francuska Veolia.
Danas izgleda situacija tako da ljudi gdje su vodovodi ostali "općinski" plačaju oko 3-4 KM po kubnom metru, dok strani investitori gule potrošače cijenama i od 7,5-8 KM po kubnom metru!!!! Naprimjer na sjeveru Češke plaćaju ljudi više nego komšije u Njemačkoj iza granice dok isti imaju triput veće plate nego Česi. Izbora nemaš jer taj sistem vodovodnih cijevi je samo jedan i neko je tamo gore svakako zgrabio debelu kovertu tokom te prodaje. Ti isti investitori totalno zanemarivaju ulaganja u obnovu cijevi, kanalizaciju itd., dakle ne zna se šta dalje. Neke općine pokušavaju otkupiti vodovode nazad, ali to je komplicirano jer većina budžeta nema dovoljno para za to.
U velikim gradovima važi da je potrebno imati električnu / šinsku infrastrukturu zbog zagađenja zraka, zbog uštede prostora (šinsko vozilo zahtijeva manje prostora od drumskog vozila), zbog energetske efikasnosti (električno vozilo je puno efikasnije nego sa dizel motorom), zbog kapaciteta (jedno šinsko vozilo sa jednim vozačem preveze puno više putnika nego autobus kamoli kombi). Infrastruktura je JEDNA i ne možeš iznajmiti svaki tramvaj ili trolejbus ili voz metroa nekom privatniku sa kondukterom.
Ustvari prije 100 godina su u gradovima stvarali javni saobraćaj baš privatnici - vozila su bila tehnički jako jednostavna i JEFTINA, nije bilo socijalnih tarifa dakle svi su plaćali keš kondukteru i nema diskusije. Rezultat brutalne i žestoke konkurencije prevoznika (uključujuči u ekstremnim slučajevima trovanje konja, fizičke obračune, oštećivanje šina na konkurentnim linijama) je bio često totalan haos. Gradovi su morali otkupiti konkurentne mreže i povezati ih u jednu cjelinu da budu uopće efikasne za grad i njegove stanovnike. Preslikaću Ti sada npr. kako je izgledala mreža tramvaja u Budimpešti....
-
dresdener78
#2864 Re: Gras all about
Dakle evo mreže budimpeštanskog tramvaja, prigradskih željeznica i metroa 1918. godine - sa ukupno 10 privatnih prevoznika.

- Truba
#2865 Re: Gras all about
ništa draže no slušati istočnobosanske mudrolije u tramvaju
ne izuvaj se kad ulaziš u tramvaj ( ova je još i dobra
)
kod nas se snijeg u ustikolini brže otopi nego ovde
jednom me napuho propuh u tramvaju 10 dana me boljela glava
ne izuvaj se kad ulaziš u tramvaj ( ova je još i dobra
kod nas se snijeg u ustikolini brže otopi nego ovde
jednom me napuho propuh u tramvaju 10 dana me boljela glava
- BHF_Manijak
#2866 Re: Gras all about
Ja ne znam koji je klinac GRAS_ovcima, ali tramvaji uzasno sporo voze evo ima 2 mjeseca. Ne znam je li garnitura vozaca promijenjena, dosli neki novi, ali postaje iritantno sjediti u tramvaju koji doslovno mili po sinama, bez obzira na doba dana. Hajde da su neke guzve ili nesto, ali kasno navecer ista stvar, kad nema guzve po gradu.
Naravno ima onih par debila koji svojom presporom voznjom naprave guzve, vuku se od stanice od stanice i onda se iza njih nareda jos 6 tramvaja jedan iza drugog. Rade li ti nadlezni ista, kontrolisu li svoje vozace ili vozi kako se kome cejfne?!
Ne znam, mozda je do mene, ali fakat ovako sporo tramvaji nikad nisu vozili.
Naravno ima onih par debila koji svojom presporom voznjom naprave guzve, vuku se od stanice od stanice i onda se iza njih nareda jos 6 tramvaja jedan iza drugog. Rade li ti nadlezni ista, kontrolisu li svoje vozace ili vozi kako se kome cejfne?!
Ne znam, mozda je do mene, ali fakat ovako sporo tramvaji nikad nisu vozili.
- P308
#2867 Re: Gras all about
Vjerovatno lose sine, preopterecena mreza, itd.
- Truba
#2868 Re: Gras all about
vjerojatno je do sina
- man_464
#2869 Re: Gras all about
Maksimalna brzina koja je dozvoljena je 35 kilometara na sat na komplet dionici od marijn dvora do Ilidže i obratno. Ali to se većinom ne poštuje i vozi se brže. Pruga je losa i na nekim dionicama vozači dosta uspore.
- BHF_Manijak
#2870 Re: Gras all about
Generalno prije par mjeseci i tako godinama unazad dosta se brze vozilo, da kazem "normalno". Ovo sada je smor. Kad vidim kako mili po sinama, skoro brzinom pjesaka na ulici, dodje mi da u koljeno sebi pucam.man_464 wrote:Maksimalna brzina koja je dozvoljena je 35 kilometara na sat na komplet dionici od marijn dvora do Ilidže i obratno. Ali to se većinom ne poštuje i vozi se brže. Pruga je losa i na nekim dionicama vozači dosta uspore.
- trambusek88
#2871 Re: Gras all about
U prekidu trolejbusi saobraćjaj prema Dobrinji. Izgorio kabal na sekcioneru.
- Truba
#2872 Re: Gras all about
Tako ti je kad pare idu visku radnika umjesto da se ulazu
- Truba
#2874 Re: Gras all about
Opet slepanje...skrenu na zelkeznicku
- man_464
#2875 Re: Gras all about
Hvala Bogu pa se ima gdje okrenut. Zamisli kad se pokvari da se čeka da ga poprave pa da onda tek prorade hahahahahah.
Novac za plate i novac za projekte je odvojen i plate radnika nemaju veze sa novcem koji kanton treba uložiti u održavanje mreže i popravke iste.
Novac za plate i novac za projekte je odvojen i plate radnika nemaju veze sa novcem koji kanton treba uložiti u održavanje mreže i popravke iste.