Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Chisum

#2851 Re: Satovi

Post by Chisum »

@Bodkin, nema na cemu, haveru. Sta izleti, pitaj...

Da, taj Junhghans nije safirni kristal... Jebiga, to je takav sat, takav stil da, pogotovo kad je ovakvo konveksno, a tanko staklo, bas i ide nesto u starom fazonu plastike, da se postigne zeljeni efekat. Pipavo jeste, lako se grebe, ali izgleda odlicno.

Elem, sto se mene i Bauhaus price tice, i njemackih satova - a i nevezano samo za Bauhaus stil - ja sam odavno zavolio STOWU... iz vise razloga...
Duga tradicija, doduse, kao mnogi brendovi, poklekla tokom "kvarcne krize", a onda ponovo probudjena nakon sto je u STOWU dosao jedan veliki entuziasta, Jörg Schauer, koji je u velikom stilu vratio u igru.

Inace, a posto je vec bilo price o njemackim "fliegerima", STOWA je jedan od svega nekoliko brendova kojima je ukazano povjerenje sto se tice proizvodnje cuvenog "Beobachtungsuhr"-a, satova koje su nosili piloti Luftwaffe-a u Drugom svjetskom ratu. Pored njih za Luftwaffe su satove radili jos samo A. Lange & Söhne, IWC Schaffhausen, Laco (takodje iz Phorzheima) i hamburski Wempe... a uz to su radili i satove za Kriegsmarine, njemacku ratnu mornaricu.

Dizajn im je odlican, bez obzira o kojoj se seriji radi. Pored "fliegera" po kojima su ostali cuveni, mnogo mi se dopadaju i njihovi "dress watch" modeli, kao ova Antea, "Marine" serija, kronografi... Inace, koriste samo pouzdane svicarske mehanizme (uglavnom, sve su ETA-ine mashine, uz izuzetak Soproda A10 u po jednom modelu Bauhausove "Antea" serije, te "Marine" serije), i sve je jako transparentno, dostupno, nema foliranja i misterija.

A kad ih kontaktiras - susretljivi su, poduzetni, a uz to i detaljni sa objasnjenjima i odgovorima na pitanja - ako ih imas. Prave Svabe. Barem sam ja imao ovakvo iskustvo... I, mada meni, da kucnem u drvo, nije trebao - svi im hvale i servis.

Jedini problem je cekanje.... Naime, STOWA se ne moze kupiti u radnjama, STOWA se narucuje direktno iz njihove fabrike u Pforzheimu... i ceka se po nekoliko mjeseci, minimalno 2-3 mjeseca...jebiga.
Nije za one koji nemaju zivce da cekaju i koji zele sat sad i odmah.

Njihov pilotski Beobachtungsuhr je i danas zvijer (pogotovo poznati "Baumuster B")... jos s kakvom dobrom "nato" narukvicom (pogotovo smedjom, koznom) - beton! :izet:

Image

Image

... naravno, ovi nekada veliki, robusni pilotski satovi, koji su se nosili preko rukava pilotske uniforme/jakne, danas su prilagodjeni trzistu, i smanjeni na nekih 40-41 mm... Mislim da jos samo Laco izbacuje serije originalnog dijametra od pedeset i kusur milimetara... koji se, pored ruke, moze nositi i na nozi. :D
mademoisselle

#2852 Re: Satovi

Post by mademoisselle »

Pozdrav! :)

http://us.tissotshop.com/men/prc-200-me ... -1344.html

Je li zna neko da li trenutno u gradu ima kupiti ovaj sat?
U Goldtime prodavnicama?
Bodkin

#2853 Re: Satovi

Post by Bodkin »

Chisum wrote:@Bodkin, nema na cemu, haveru. Sta izleti, pitaj...

Da, taj Junhghans nije safirni kristal... Jebiga, to je takav sat, takav stil da, pogotovo kad je ovakvo konveksno, a tanko staklo, bas i ide nesto u starom fazonu plastike, da se postigne zeljeni efekat. Pipavo jeste, lako se grebe, ali izgleda odlicno.

Elem, sto se mene i Bauhaus price tice, i njemackih satova - a i nevezano samo za Bauhaus stil - ja sam odavno zavolio STOWU... iz vise razloga...
Duga tradicija, doduse, kao mnogi brendovi, poklekla tokom "kvarcne krize", a onda ponovo probudjena nakon sto je u STOWU dosao jedan veliki entuziasta, Jörg Schauer, koji je u velikom stilu vratio u igru.

Inace, a posto je vec bilo price o njemackim "fliegerima", STOWA je jedan od svega nekoliko brendova kojima je ukazano povjerenje sto se tice proizvodnje cuvenog "Beobachtungsuhr"-a, satova koje su nosili piloti Luftwaffe-a u Drugom svjetskom ratu. Pored njih za Luftwaffe su satove radili jos samo A. Lange & Söhne, IWC Schaffhausen, Laco (takodje iz Phorzheima) i hamburski Wempe... a uz to su radili i satove za Kriegsmarine, njemacku ratnu mornaricu.

Dizajn im je odlican, bez obzira o kojoj se seriji radi. Pored "fliegera" po kojima su ostali cuveni, mnogo mi se dopadaju i njihovi "dress watch" modeli, kao ova Antea, "Marine" serija, kronografi... Inace, koriste samo pouzdane svicarske mehanizme (uglavnom, sve su ETA-ine mashine, uz izuzetak Soproda A10 u po jednom modelu Bauhausove "Antea" serije, te "Marine" serije), i sve je jako transparentno, dostupno, nema foliranja i misterija.

A kad ih kontaktiras - susretljivi su, poduzetni, a uz to i detaljni sa objasnjenjima i odgovorima na pitanja - ako ih imas. Prave Svabe. Barem sam ja imao ovakvo iskustvo... I, mada meni, da kucnem u drvo, nije trebao - svi im hvale i servis.

Jedini problem je cekanje.... Naime, STOWA se ne moze kupiti u radnjama, STOWA se narucuje direktno iz njihove fabrike u Pforzheimu... i ceka se po nekoliko mjeseci, minimalno 2-3 mjeseca...jebiga.
Nije za one koji nemaju zivce da cekaju i koji zele sat sad i odmah.

Njihov pilotski Beobachtungsuhr je i danas zvijer (pogotovo poznati "Baumuster B")... jos s kakvom dobrom "nato" narukvicom (pogotovo smedjom, koznom) - beton! :izet:

Image

Image

... naravno, ovi nekada veliki, robusni pilotski satovi, koji su se nosili preko rukava pilotske uniforme/jakne, danas su prilagodjeni trzistu, i smanjeni na nekih 40-41 mm... Mislim da jos samo Laco izbacuje serije originalnog dijametra od pedeset i kusur milimetara... koji se, pored ruke, moze nositi i na nozi. :D
pogledoa sam kakve modele ima STOWA. inace volim pravo kuce koje su pravile satove za vojnu elitu kao sto su piloti. zna li se da li su kod nas u bivsoj drzavi piloti i slicni "elitni" rodovi vojke dobijali neke limited satove?

ovaj mi je prelijep

Image
Chisum

#2854 Re: Satovi

Post by Chisum »

@Bodkin

Mene je svojevremeno dosta zanimala ova tema, ali, kao i u svakoj drugoj ozbiljnoj zemlji, a ona bivsa je, za razliku od novonastalih vazalnih banana drzava, zaista i bila, vojska je, sa sve svojim rodovima, elitnim i onim "manje elitnim", introvertna organizacija, te, da bi neke stvari postale jasne i ciste, treba proci vremena i vremena. Evo i ovakvi benigni detalji cesto ostanu prekriveni velom tajne, a onda, kako to vec hoda, namnozi se i more poluinformacija...

Elem, eto, istrazujuci malo - a ove se informacije vec jedno vrijeme vrte po iternetu - onako, stidljivo, na svjetlo dana su izasle informacije o mogucim modelima koje su nosili elitni rodovi Jugoslovenske Narodne Armije. Pominje se tu jos poneki model, ali se, navodno, za ove sigurno zna.

Zenith 143-6... vjerovatno tamo nekad pedesetih i sezdesetih

Image

... nakon njega odlicni Heuer 1550 SG, vjerovatno sezdesetih i sedamdesetih

Image

... a onda, tokom osamdesetih, i, ustvari, jedini sat za koji sam siguran i kojeg se dobro sjecam kao sata pilota nase tadasnje Armije, analogno-digitalni Breitling Pluton 2100, koji se, kazu, listom kvario i crkavao... Doduse nije da nije posluzio svrsi - takav hafifan, postao je odlicna metafora drzave koja je odumirala, a nedugo zatim i riknula.

Image

Image

E sad, sjecam se da sam tada, trazeci vise informacija o ovome, naletio i na podatak - ne znam koliko tacan, a ni na koji se period odnosi - da su ovi satovi, ustvari, kupovani od strane samih pilota, uz odredjeno ucesce, novcano, same Armije, preko koje je isla organizacija kupovine. Dakle, ne duzeni niti poklanjani, vec kupovani. Opet kazem, ne znam o kojem je periodu i kojim modelima rijec.
saiks

#2855 Re: Satovi

Post by saiks »

Hocu da si kupim sat,ali mi treba oko 40mm,posto imam tanku rukicu :)
Znate li,ili da preporucite nekog proizvodjaca satova da ima satove velicine 40mm,a hocu nesto ovakvog tipa,obavezno kozna narukvica
https://www.uhr.de/media/image/thumbnai ... 00x800.jpg
Lewi

#2856 Re: Satovi

Post by Lewi »

Ja kao mali sam volio satove, sada nikako. Ne mogu da se naviknem smetaju m na ruci.
Stoner

#2857 Re: Satovi

Post by Stoner »

Molim vas, već neko vrijeme razmišljam o kupovini Skagen sata. Dizajn mi je fantastičan, toliko mi se sviđa da bi faktički naslijepo mogao uzeti neki a da sam siguran da će ispuniti taj kriterij.

Jel' neko imao iskustva sa ovim Dancem?

Kakva mu je reputacija?
Stoner

#2858 Re: Satovi

Post by Stoner »

Našao sam i Bering, isto Danski. Isto i izgledaju. :? :? :?

ImageImage
Chisum

#2859 Re: Satovi

Post by Chisum »

Mozda te moje misljenje nece mnogo zanimati, jer nisam ljubitelj kvarcnih satova, ali, eto, da ti napisem koju... dok se neko drugi ne pojavi.

Prvo, ne znam kakav si gradjom, ali Skagen satovi, barem oni na koje sam do sada nailazio, su jako, jako tanki, sitni, djeluju mali cak i kad dobace do dijametra od 40 mm, pa jednostavno ne mogu da zamislim takav sat na svojoj ruci. Izgledao bi bas sicusan.

Drugo, nije to nikakav danski sat, to je, upravo, jedan od onih "fantomskih" brendova koje cesto ne mozes uhvatiti ni za glavu ni za rep.
Naime - a o ovome se govorilo jos prije par godina, kad su ovi satovi postali donekle popularni, prizivajuci svojim dizajnom eho "ludih osamdesetih" - radi se o kompaniji sa sjedistem u Americi, doduse, osnovanoj od strane nekih Danaca sa Americkom adresom, koja, opet, koristi - ili je barem uvijek ranije koristila - azijske mehanizme, a sad, da li uz standardne japanske (Miyotine, koliko se sjecam) kvarcne mehanizme koristi i kineske - vjerovatno da, u zavisnosti od modela i cijene.

Sto se mene tice, meni ovaj sat djeluje kao jedan od bezbroj "fashion" satova, uz malu prednost sto se, ako nista, drze decentnog dizajna. Kad im covjek pogleda dizajn, jasno je da su im osamdesete i danas najveca inspiracija, pa sad, ako to zaista volis, onda nemoj mnogo da razmisljas - kupi si jedan... to nisu satovi neke visoke vrijednosti, ne zato sto su losi (Miyotin kvarcni mehanizam je jako pouzdan i trajan mehanizam), nego zato sto je, jednostavno, kvarcni sat klasicna potrosna roba kojoj, kada znas da se radi o relativno "sumnjivom" brendu, vrijednost rapidno pada cim je, sto kaze @shin, izneses iz radnje.

Dobra stvar je sto ces, kao i kod vecine kvarc satova (ukoliko zaista koriste Miyotu), za relativno male pare imati sat koji ce te sigurno posluziti nekoliko godina... Losa stvar je, pak, sto ces za te pare kupiti tek kvarcni "fashion" sat, koji je u poredjenju sa satovima na automatski mehanizam ili navijacima - igracka, a za tek nesto vise para od tih nekih 100-200 eura, kojiko bi mozda sjuzio na neki Skagen, da sacekas jos koju stojanku - mozes kupiti nesto zaista vrijedno.

Elem, kazem ti, ja kao neko ko ne voli kvarcne satove mozda i nisam prava osoba s kojom se zelis posavjetovati, ali sam pokusao da se sjetim ovih par tehnickih detalja...

A sto se mojih opaski na sam dizajn i izgled tice - e tu me uopste ne slusaj! De gustibus non est disputandum! Ako ti se zaista toliko svidjaju, kao sto kazes, onda nema problema. Ti vec osjecas da ces biti zadovoljan... A ako ti se da, prelistaj malo temu, ima interesantnih prijedloga i postova, pa mozda ti se jos sta svidi, jebiga, nikad ne znas.
Stoner

#2860 Re: Satovi

Post by Stoner »

Chisum wrote:Mozda te moje misljenje nece mnogo zanimati, jer nisam ljubitelj kvarcnih satova, ali, eto, da ti napisem koju... dok se neko drugi ne pojavi.

Prvo, ne znam kakav si gradjom, ali Skagen satovi, barem oni na koje sam do sada nailazio, su jako, jako tanki, sitni, djeluju mali cak i kad dobace do dijametra od 40 mm, pa jednostavno ne mogu da zamislim takav sat na svojoj ruci. Izgledao bi bas sicusan.

Drugo, nije to nikakav danski sat, to je, upravo, jedan od onih "fantomskih" brendova koje cesto ne mozes uhvatiti ni za glavu ni za rep.
Naime - a o ovome se govorilo jos prije par godina, kad su ovi satovi postali donekle popularni, prizivajuci svojim dizajnom eho "ludih osamdesetih" - radi se o kompaniji sa sjedistem u Americi, doduse, osnovanoj od strane nekih Danaca sa Americkom adresom, koja, opet, koristi - ili je barem uvijek ranije koristila - azijske mehanizme, a sad, da li uz standardne japanske (Miyotine, koliko se sjecam) kvarcne mehanizme koristi i kineske - vjerovatno da, u zavisnosti od modela i cijene.

Sto se mene tice, meni ovaj sat djeluje kao jedan od bezbroj "fashion" satova, uz malu prednost sto se, ako nista, drze decentnog dizajna. Kad im covjek pogleda dizajn, jasno je da su im osamdesete i danas najveca inspiracija, pa sad, ako to zaista volis, onda nemoj mnogo da razmisljas - kupi si jedan... to nisu satovi neke visoke vrijednosti, ne zato sto su losi (Miyotin kvarcni mehanizam je jako pouzdan i trajan mehanizam), nego zato sto je, jednostavno, kvarcni sat klasicna potrosna roba kojoj, kada znas da se radi o relativno "sumnjivom" brendu, vrijednost rapidno pada cim je, sto kaze @shin, izneses iz radnje.

Dobra stvar je sto ces, kao i kod vecine kvarc satova (ukoliko zaista koriste Miyotu), za relativno male pare imati sat koji ce te sigurno posluziti nekoliko godina... Losa stvar je, pak, sto ces za te pare kupiti tek kvarcni "fashion" sat, koji je u poredjenju sa satovima na automatski mehanizam ili navijacima - igracka, a za tek nesto vise para od tih nekih 100-200 eura, kojiko bi mozda sjuzio na neki Skagen, da sacekas jos koju stojanku - mozes kupiti nesto zaista vrijedno.

Elem, kazem ti, ja kao neko ko ne voli kvarcne satove mozda i nisam prava osoba s kojom se zelis posavjetovati, ali sam pokusao da se sjetim ovih par tehnickih detalja...

A sto se mojih opaski na sam dizajn i izgled tice - e tu me uopste ne slusaj! De gustibus non est disputandum! Ako ti se zaista toliko svidjaju, kao sto kazes, onda nema problema. Ti vec osjecas da ces biti zadovoljan... A ako ti se da, prelistaj malo temu, ima interesantnih prijedloga i postova, pa mozda ti se jos sta svidi, jebiga, nikad ne znas.
Hvala ti na iscrpnom odgovoru Chisume. :)

Ništa, promjenio si mi mišljenje, neću uzimati Skagena.
Nisam neki watch snob pa se samo donekle razumijem u mehanizme i poznajem brendove.
Pretpostavljao sam da je dobar jer je ga prave Evropljani. :-? Sad koliko je to bitno...

Imaš li ti onda neku preporuku?
Kažeš da bi mogau uzeti dosta bolji sat ako bi platio više. O čemu se radi?

Ako misliš na Tissot, Fossil, Cerutti.. i nisam neki ljubitelj... možda Festina.
Chisum

#2861 Re: Satovi

Post by Chisum »

Nije mi bio cilj da te razocaram, ali, nazalost, Skagen je sve samo ne evropski sat...

A sto se prijedloga tice, kazem ti, prelistaj malo ovu temu, evo, bas na zadnjih par stranica, ukljucujuci i ovu, sam ostavio par postova koji se doticu satova sa relativno pristojnom cijenom, uzimajuci u obzir sta nude... E sad, ne znam koliko para ti zelis potrositi.

Te nekakve Cerrutije, Versace, Bossove, Kleinove i slicne "fashion" igracke i ne gledaj, jer, ako se vratis na to, onda je Skagen jos i dobar. Sve je to manje-vise isto... uglavnom Kina, kvalitet upitan ili nikakav...
Tissot ima finih satova, mada to nije moj tip, ali, eto, vidim mnogima bas Tissot budu taj neki "prvi korak" u svijet ozbiljnih satova.
romeomoraprezivjeti

#2862 Re: Satovi

Post by romeomoraprezivjeti »

Najzahvalniji mehanizmi su kvarcni.;-)
Stoner

#2863 Re: Satovi

Post by Stoner »

Evo gledam ove Junkers, Junghans i Zeppelin satove. Izgledaju lijepo.

Mogu li se oni kupiti ovdje kod nas?
Stoner

#2864 Re: Satovi

Post by Stoner »

Junghans. :shock:

Meni standardi nisu neki i nisam znalac ali ovo mi je savršenstvo.
Bodkin

#2865 Re: Satovi

Post by Bodkin »

Stoner wrote:Evo gledam ove Junkers, Junghans i Zeppelin satove. Izgledaju lijepo.

Mogu li se oni kupiti ovdje kod nas?
taman krenuo da ti predlozim da pogledas zeppelin. meni je @chisum predlozio i ja uzimam jedan iduce sedmice ako uhvatim vremena.
Chisum

#2866 Re: Satovi

Post by Chisum »

Bodkin, gdje si ti? Jesi negdje vani? Ako jesi, onda vjerovatno ima kakva radnja gdje ces moci probati sat prije kupovine.

Najgore je kad se oslonis na slike, pogotovo ove retushirane sa prodajnih portala, pa uzmes nesto sto se u stvarnosti ne podudara sa tvojim zeljama.

Ako ikako mozete, probajte sat koji hocete da kupite. Ja sam se jednom zajebao kupivsi sat za koji nisam znao kako mi lezi i u stvarnosti - i nikad vise. Razocarenje zna biti jebena stvar, pogotovo kad se radi o necemu sto nije ni malo jeftina zajebancija.
Last edited by Chisum on 14/09/2014 00:27, edited 1 time in total.
Bodkin

#2867 Re: Satovi

Post by Bodkin »

idem cesto vani pa imam priliku da probam. da sigurno cu probati prije kupovine, u pravu si. i zeppelin i sinn i junghans :) :thumbup:
NeKi_LiK

#2868 Re: Satovi

Post by NeKi_LiK »

Chisum wrote: Cuveni Max Bill kronograf...

Inace, Bauhaus stil u njemackom urarstvu je nesto sto, barem mene, ne moze ostaviti ravnodusnim.

Inace, ako volis ovaj Bauhaus stil u urarstvu, stil koji su svapski urari stvarno doveli do perfekcije, pa ih danas mnogi kopiraju, ima tu jos mnogo satova koji bi se mogli pogledati, i svapskih i vanjskih, cak i onih futavih Kineza (ali njih ne gledaj)... Junkers, Laco, Dugena, Aristo mi sada padaju na pamet.
Niko sretniji od mene ne bi bio da mogu bar donekle probaviti totalni Bauhaus stil u urarstvu... Cijenim, poštujem, potpuno razumijem dizajnerske smjernice i uvažavam estetiku ali mi jednostavno na meni izgleda totalno nezanimljivo i anemično, da ne kažem ružno :D

Da nije tako čak me strah da bih se navukao na Nomos :) ...

Nedavno su na javnoj debati/druženju sa urarima u Singapuru dobili veliki kompliment kad je Philippe Dufour spomenuo Nomos kao prvi izbor pri kupovini sata do 10k $.
saiks

#2869 Re: Satovi

Post by saiks »

gdje kupiti kod nas tissot satove,posto sam kod njih uspio naci velicinu 40mm,zna li netko jos satova velicine 40mm? fossil,festina,sve veliko nesto,debelo
Chisum

#2870 Re: Satovi

Post by Chisum »

NeKi_LiK wrote:
Chisum wrote: Cuveni Max Bill kronograf...

Inace, Bauhaus stil u njemackom urarstvu je nesto sto, barem mene, ne moze ostaviti ravnodusnim.

Inace, ako volis ovaj Bauhaus stil u urarstvu, stil koji su svapski urari stvarno doveli do perfekcije, pa ih danas mnogi kopiraju, ima tu jos mnogo satova koji bi se mogli pogledati, i svapskih i vanjskih, cak i onih futavih Kineza (ali njih ne gledaj)... Junkers, Laco, Dugena, Aristo mi sada padaju na pamet.
Niko sretniji od mene ne bi bio da mogu bar donekle probaviti totalni Bauhaus stil u urarstvu... Cijenim, poštujem, potpuno razumijem dizajnerske smjernice i uvažavam estetiku ali mi jednostavno na meni izgleda totalno nezanimljivo i anemično, da ne kažem ružno :D

Da nije tako čak me strah da bih se navukao na Nomos :) ...

Nedavno su na javnoj debati/druženju sa urarima u Singapuru dobili veliki kompliment kad je Philippe Dufour spomenuo Nomos kao prvi izbor pri kupovini sata do 10k $.
Naravno... Zato sam vise puta podvukao onu latinsku, "De gustibus...", jer se na kraju sve manje-vise svodi upravo na nju.

Na kraju krajeva, i ovakvi "satovi" pronadju svoje kupce...

Image

Image

Image

Image

Tehnicka strana price je ipak nesto drugo. Naravno, neki ce favorizovati ovakav, neki onakav mehanizam, razlicitih misljenja ce uvijek biti - i treba da bude, ali, za razliku od "jednacine" estetika/ukus, koju smo - i pored toga sto se na njoj i te kako da raditi, pa i u tom smislu covjeka usmjeravati i "vaspitavati" - prepustili culima, sentimentu, tehnicke osobine i kvaliteti daju se izraziti formulom, daju se usporedjivati i mjeriti, i nakraju prikazati egzaktnim vrijednostima koje nas u datom momentu interesuju. Tu je stvar cista i jasna.

Zato, kada pisem o satovima, uvijek se prvo osvrnuti na te tehnicke detalje, a onda, bez zelje da nekome nametnem svoje misljenje, kroz pricu provucem i taj estetski aspekt koji je nekome vise, a nekome manje bitan... ali moj sud je na kraju samo moj.
made_in_sarajevo

#2871 Re: Satovi

Post by made_in_sarajevo »

da uletim ko padobranac :mrgreen: , vidim na piku ima bruku shark satova, jel to kinesko smece samo im na piku nabili cijenu ili su eto mogu nekako proci? na izgled su mi dobri samo ne znam kakvi su u realnosti,a kad god upalim pik svako malo naletim na shark sat :mrgreen:
romeomoraprezivjeti

#2872 Re: Satovi

made_in_sarajevo wrote:da uletim ko padobranac :mrgreen: , vidim na piku ima bruku shark satova, jel to kinesko smece samo im na piku nabili cijenu ili su eto mogu nekako proci? na izgled su mi dobri samo ne znam kakvi su u realnosti,a kad god upalim pik svako malo naletim na shark sat :mrgreen:
Made in China
romeomoraprezivjeti

#2873 Re: Satovi

Sarajevo1970 wrote:
made_in_sarajevo wrote:da uletim ko padobranac :mrgreen: , vidim na piku ima bruku shark satova, jel to kinesko smece samo im na piku nabili cijenu ili su eto mogu nekako proci? na izgled su mi dobri samo ne znam kakvi su u realnosti,a kad god upalim pik svako malo naletim na shark sat :mrgreen:
Nemoj to kupiti nit slucajno, jeftino kinesko smece.
Za te pare mozes kupiti fin Seiko 5 koji ce ti sluziti godinama..
Seiko koji je proizveden u Kini?!;-)
Bodkin

#2874 Re: Satovi

Post by Bodkin »

@chisum probao juce Junghans. izgleda poprilicno mali na mojoj ruci :) mozda nabacim i sliku. mislim da bi bolje bilo da gledam nesto 41-41mm
Chisum

#2875 Re: Satovi

Post by Chisum »

@Bodkin... to je problem sa manje-vise svakim satom koji pokusava docarati vintage dizajn tog perioda, pa radi autenticnosti ostaje pri tom nekom dijametru od nekih 36 mm, preko 38, 39, pa eventualno 40 mm, pa ih iz tog ugla i treba posmatrati... Sad, sto je to razlog zasto sam i sam prekrizio mnoge vintage modele na koje sam nailazio, to je drugi par rukava...

Ponekom modelu oprostim dijametar ispod 4 banke, ali, generalno, svi moji satovi se vrte oko 41, pa onda i jos koji milimetar vise... ne volim ni one prevelike - tek mi je to smijesno i djetinjasto.

Ovdje naravno govorim o satovima "za ruku"... kod kolekcionarskih primjeraka, ko to voli, dijametar nije bitan.
Post Reply