Da, taj Junhghans nije safirni kristal... Jebiga, to je takav sat, takav stil da, pogotovo kad je ovakvo konveksno, a tanko staklo, bas i ide nesto u starom fazonu plastike, da se postigne zeljeni efekat. Pipavo jeste, lako se grebe, ali izgleda odlicno.
Elem, sto se mene i Bauhaus price tice, i njemackih satova - a i nevezano samo za Bauhaus stil - ja sam odavno zavolio STOWU... iz vise razloga...
Duga tradicija, doduse, kao mnogi brendovi, poklekla tokom "kvarcne krize", a onda ponovo probudjena nakon sto je u STOWU dosao jedan veliki entuziasta, Jörg Schauer, koji je u velikom stilu vratio u igru.
Inace, a posto je vec bilo price o njemackim "fliegerima", STOWA je jedan od svega nekoliko brendova kojima je ukazano povjerenje sto se tice proizvodnje cuvenog "Beobachtungsuhr"-a, satova koje su nosili piloti Luftwaffe-a u Drugom svjetskom ratu. Pored njih za Luftwaffe su satove radili jos samo A. Lange & Söhne, IWC Schaffhausen, Laco (takodje iz Phorzheima) i hamburski Wempe... a uz to su radili i satove za Kriegsmarine, njemacku ratnu mornaricu.
Dizajn im je odlican, bez obzira o kojoj se seriji radi. Pored "fliegera" po kojima su ostali cuveni, mnogo mi se dopadaju i njihovi "dress watch" modeli, kao ova Antea, "Marine" serija, kronografi... Inace, koriste samo pouzdane svicarske mehanizme (uglavnom, sve su ETA-ine mashine, uz izuzetak Soproda A10 u po jednom modelu Bauhausove "Antea" serije, te "Marine" serije), i sve je jako transparentno, dostupno, nema foliranja i misterija.
A kad ih kontaktiras - susretljivi su, poduzetni, a uz to i detaljni sa objasnjenjima i odgovorima na pitanja - ako ih imas. Prave Svabe. Barem sam ja imao ovakvo iskustvo... I, mada meni, da kucnem u drvo, nije trebao - svi im hvale i servis.
Jedini problem je cekanje.... Naime, STOWA se ne moze kupiti u radnjama, STOWA se narucuje direktno iz njihove fabrike u Pforzheimu... i ceka se po nekoliko mjeseci, minimalno 2-3 mjeseca...jebiga.
Nije za one koji nemaju zivce da cekaju i koji zele sat sad i odmah.
Njihov pilotski Beobachtungsuhr je i danas zvijer (pogotovo poznati "Baumuster B")... jos s kakvom dobrom "nato" narukvicom (pogotovo smedjom, koznom) - beton!

... naravno, ovi nekada veliki, robusni pilotski satovi, koji su se nosili preko rukava pilotske uniforme/jakne, danas su prilagodjeni trzistu, i smanjeni na nekih 40-41 mm... Mislim da jos samo Laco izbacuje serije originalnog dijametra od pedeset i kusur milimetara... koji se, pored ruke, moze nositi i na nozi.