Rođenje djeteta mijenja mozak novopečenoga oca. Potvrdilo je to istraživanje predvođeno Kim Pilyoung sa Sveučilišta Denver i Yale. Istraživači su napavli dva skena mozga muškarca nakon rođenja djeteta. Prvi sken napravljen je u razdoblju od 2 do 4 tjedna nakon rođenja djeteta, a drugi 12 do 16 tjedana kasnije. U istraživanju je sudjelovalo 16 očeva prosječne dobi od 36 godina, a sedmorica od njih prvi su put postali očevi.
Ranije istraživanja pokazala su funkcionalne promjene u mozgovima očeva, u smislu da se pojačala živčana aktivnost kad bi otac bio u blizini djeteta. No, ovo je prvi put da je zabilježeno da se rođenjem djeteta mijenja struktura mozga, piše Wired.
Skeniranje je prvi put dokumentiralo povećanje sive tvari u mozgu čovjeka. Drugi sken pokazao je da se siva tvar povećala u nekoliko regija mozga, a koja su rasla i kod majki, što su pokazala ranija istraživanja. Riječ je o dijelovima mozga koji su zaduženi za procese nagrađivanja, te u hipotalamusu i amigdali, kao i u dijelovima zaduženima za emocionalno procesuiranje te onima koji su zaduženi za pamćenje i donošenje odluka.
Također, otkriveno je da su se neki dijelovi mozga kod očeva – smanjili. I to dijelovi moždane kore koji se inače aktiviraju kad se “isključimo iz svega” i radimo nešto automatski. Kim i njezini suradnici spekuliraju da je to tako zašto što se otac mora posvetiti djetetu pa mu se smanji taj dio mozga kako bi se mogao zaista posvetiti svom voljenom potomku. Smanjio se i dio mozga koji se povezuje s tjeskobom i anksioznošću.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- NIN
#2851 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- zlokruhovic
#2852 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jes,jes , čuo sam ja za taj nevidljivi softver , ima da se skine preko torrenta , garantovano crackovano i čim ga instaliraš odmah osetiš automatsku želju upravo za nevidljivim softverom.Edouard wrote:
Vrijednost nekog računarskog sistema je u vrijednosti i sposobnosti njegova 'nevidljivog' softwarea, a ne hardwarea po kojem se čak ne moraju ni razlikovati.
Tko je ikako spominjao emocije?
A kad su već tu, dokazano je nebrojeno puta da su praćene i biokemijskim procesima, ali nikako isključivo određene. (tužni smo jer plačemo?)
- ¤ jelena ¤
#2853 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Šta je i kakav je neko od nas mene to apsolutno ne zanima, niti sam ja, igdje u tom postu kojeg si citirao, pisala o nekom. Ja pišem i pitam te o nečemu što je samo djelić nekog, komentarišem sadržaj napisanog, što znači: samo misao, stav, ideju, a ne donosim zaključke niti olako lijepim etikete ljudima koji te stavove iznose.Edouard wrote:Pa koliko se sjećam Zlokruhović je genijalac i bez navodnika.
Reče on onomad da je njegov zdravi razum jači od Aristotelovog.
Samo se pitam nisi li i ti na tom tragu?
Ili, jednostavnije rečeno, te početničke logičke pogreške, kao što je ovaj tvoj ad hominem na račun @zlokruhovića,
prepuštam drugima...
Edouard wrote:Vrijednost nekog računarskog sistema je u vrijednosti i sposobnosti njegova 'nevidljivog' softwarea, a ne hardwarea po kojem se čak ne moraju ni razlikovati.NIN wrote:...od nekih 2% razlicitih gena.Edouard wrote:A navodim i zato što se slažem s Nagelom da ono što je bitno svojstveno čovjeku, a to je ono što je vezano uz njegov duh: svijest, misao, refkeksija, ljubav, sloboda..., nisu rezultat čisto fizikalno-kemijskih interakcija.
I zato čovjek, da odgovorim i na prije postavljeno pitanje, nema nikakve bitne veze s majmunom i njegovim srodnicima; između njih je nepremostivi beskonačni jaz.![]()
Nego, ticano za emocije, one jesu, a to je i dokazano nebrojeno puta, iskljucivo determinisane biohemijskim mehanizmima.
Tko je ikako spominjao emocije?
A kad su već tu, dokazano je nebrojeno puta da su praćene i biokemijskim procesima, ali nikako isključivo određene. (tužni smo jer plačemo?)
- NIN
#2854 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tmi smo.¤ jelena ¤ wrote:Edouard wrote:Tko je ikako spominjao emocije?![]()
-
Edouard
#2855 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Konačno i NIN uvidio da bi mogao poentirati iako nema pravog razloga 'euforiji'.NIN wrote:Tmi smo.¤ jelena ¤ wrote:Edouard wrote:Tko je ikako spominjao emocije?![]()
Ljubav je daleko više od popularnog stava, stava da je ljubav emocija, a potvrđuju to, Ninovim žargonom, i nebrojeni dokazi.
Ljubav je, kažu stručnjaci, ljudska potreba jednako snažna kao potreba za hranom i vodom.
-
5 0 5
#2856 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
kad majmun bude mog'o ovo, nek' se javi.¤ jelena ¤ wrote:
- NIN
#2857 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
jes, jes, samo ljudska...Edouard wrote:Ljubav je, kažu stručnjaci, ljudska potreba jednako snažna kao potreba za hranom i vodom.
- NIN
#2858 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
...ovaj pod obavezno!

- NIN
#2859 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
E sad, kako bi ti @Edo objasnio empatiju i suosjecajnost (hoces da pisem na istocnoj ili zapadnoj varijanti naseg jezika, meni svejedno) kod zivotinja? 
- ¤ jelena ¤
#2860 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
NIN wrote:...ovaj pod obavezno!
Gledat i učit se.
- Leo_alfa
#2861 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Svakako se slazem da su citati interesantni. Ako na to gledamo s aspekta sta je ono sto je bitno svojstveno covjeku vezano uz njegov duh (trebali bi definisati duh) onda imamo mnogo materijala za raspravu. Medjutim ne bih rekao da se sve svodi na sam rezultat fizikalno-hemijskih reakcija. Svakako da tim zakonima mozemo objasniti stanje "duha", odredjeno raspolozenje, reakcije itd, ali ne bih rekao da su upravo te reakcije zasluzne za isto. One se moraju odviti kako bi bilo kakvo ponasanje bilo moguce, ali ne diktiraju stanje "duha". Psihologija je veoma mlada kada stvari postavimo na ovaj nacin i ne daje puno odgovora (koliko ja znam), zato pricamo kako proizvodi ljudske kulture i drustva (koje je covjek sam razvio) uticu na razvoj svijesti covjeka o samom sebi i uopste okolini, rezultirajuci razlicitim ponasanjima (koja da bi se odvila svakako moraju imati objasnjenje u osnovnim fizikalno-hemijskim reakcijama).Edouard wrote:@leo,Leo_alfa wrote:@Edouard
I sta je poenta ovog citiranja, ako se uz to ne doda bilo kakav komentar ili zakljucak? Postavljas pitanje neko? Zelis istaci nesto? Ocekujes neku analizu citiranog?
Ako onako postavljas jer ti se cini prikladno za ovu temu, onda nema diskusije, citamo to cisto informativno sto je takodje ok.
pa u najmanju ruku je zanimljivo kako i filozofi ateisti, a ne samo vjernici, osporavaju tvrdnje materijalističkog 'naučnog naturalizma' koji je ustvari jedna metafizička doktrina, a ne empirijska teorija, a nekritički je prihvaćen od mnogih ateista.
A navodim i zato što se slažem s Nagelom da ono što je bitno svojstveno čovjeku, a to je ono što je vezano uz njegov duh: svijest, misao, refkeksija, ljubav, sloboda..., nisu rezultat čisto fizikalno-kemijskih interakcija.
I zato čovjek, da odgovorim i na prije postavljeno pitanje, nema nikakve bitne veze s majmunom i njegovim srodnicima; između njih je nepremostivi beskonačni jaz.
Razlika izmedju ljudi i majmuna (ili bilo kojeg organizma) je cisto stvar nauke. Razlika izmedju ljudskog intelekta i intelekta bilo kojeg drugog organizma na zemlji je drasticna (sto bi Djuro rek'o
- nasa
#2862 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A sta je uopste cilj price o slicnostima odnosno razlikama izmedju ljudi i zivotinja?
- Leo_alfa
#2863 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Iskreno, ne znam ni ja sam, @Edouard je istakao kako covjek nema nikakve bitne veze s majmunom i "njegovim srodnicima" pa su odgovori valjda na ovu njegovu tvrdnju.nasa wrote:A sta je uopste cilj price o slicnostima odnosno razlikama izmedju ljudi i zivotinja?
- nasa
#2864 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
valjda, mada ...nije da to bas drzi s religijske strane, mislim da slicnosti nema ustvari manje je razlika 
- ¤ jelena ¤
#2865 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kakve sad sličnosti i razlike između čovjeka i životinje, kojih ima i nema, kad svi valjda znamo da je i čovjek životinja.
- Leo_alfa
#2866 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa u pravu si, gledajuci s bilo kojeg aspektanasa wrote:valjda, mada ...nije da to bas drzi s religijske strane, mislim da slicnosti nema ustvari manje je razlika
- nasa
#2867 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
to je bilo samo pitanje inace se slazem s tobom, bez vjere je obicna zivotinja

- Leo_alfa
#2868 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Prejakonasa wrote:to je bilo samo pitanje inace se slazem s tobom, bez vjere je obicna zivotinja![]()
- nasa
#2869 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
pa reko da vam pokvarim to slavodobitno nabrajanje slicnosti jer pomslih da cekate da se majmun pomoli pa da i vi evoluirate ...u vjernike
- Leo_alfa
- ¤ jelena ¤
#2872 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma, je l' ti ovo pokušavaš negirati činjenicu da je ljubav emocija tako što je nazivaš snažnom ljudskom potrebomEdouard wrote: Ljubav je daleko više od popularnog stava, stava da je ljubav emocija, a potvrđuju to, Ninovim žargonom, i nebrojeni dokazi.
Ljubav je, kažu stručnjaci, ljudska potreba jednako snažna kao potreba za hranom i vodom.
a navedenu činjenicu - popularnim stavom?
505sCrtom wrote:kad majmun bude mog'o ovo, nek' se javi.¤ jelena ¤ wrote:![]()
Chimps don't have time for ^^ monkey business.
- zlokruhovic
#2873 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
KAd smo već kod braće majmuna , mogu se phvaliti da je nekad postojalo tipično staro vojvođansko prezime(i srpsko i bunjevačko) sa sufiksom "ski" , Majmunovski.
To prezime je netragom nestalo krajem 19.veka iz nekih čudnih razloga.
Odgovor napitanje odakle takvo prezime je vrlo jednostavan , pa neki Turčnin je neke kmetove nazvao majmunima , a ovi senisu trudili do 19.veka da saznaju ko su i šta su majmuni.
Uglavnom , poenta je da su Turci zbog svoje vere islama bili vrlo napredni i samim time znali evolucijsku vezu i stotine primera šta spaja ljude i majmune , ali su takođe vrlo dobro znali da ljubav,duhovnost,duh,osečaj za lepo nije u biohemijskim procesima već u situaciji na bliskom istoku.
To prezime je netragom nestalo krajem 19.veka iz nekih čudnih razloga.
Odgovor napitanje odakle takvo prezime je vrlo jednostavan , pa neki Turčnin je neke kmetove nazvao majmunima , a ovi senisu trudili do 19.veka da saznaju ko su i šta su majmuni.
Uglavnom , poenta je da su Turci zbog svoje vere islama bili vrlo napredni i samim time znali evolucijsku vezu i stotine primera šta spaja ljude i majmune , ali su takođe vrlo dobro znali da ljubav,duhovnost,duh,osečaj za lepo nije u biohemijskim procesima već u situaciji na bliskom istoku.
- hrastov žižak
- drug_profi
#2875 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Well. I onda ja naopak kad kazem da sa vjernicima treba biti oprezan. A od umjerene nase docekam ovo.nasa wrote:to je bilo samo pitanje inace se slazem s tobom, bez vjere je obicna zivotinja![]()
Previse i da je u sali.
...mobilni...