Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dr_Evil

#28351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Moimoi, helem i ja samo rekoh da pazis kako biras primjere, polazim od toga da si odrasla ozbiljna osoba koja ipak zna malo historiju i sociologiju i pored ogorcenosti(nisi samo ti, i ja sam ogorcen).

Nisam ja rekao da nema, ali da to nije izrazen problem kao recimo u Skandinaviji, dok recimo nasilje u hobitelji(pazi h) jeste, a kod njih i ne bas.
Chloe
Photo mod

#28352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chloe »

moimoi wrote: 24/08/2025 11:02 Ama naravno da ce te primiti u bolnicu. Samo sto ce ti izdati i racun. Pa ti dalje ganjaj refundaciju.
BiH sa Hr ima dogovor… pa tako nase zdravstvo pokriva troskove u Hr… ali prije puta morate otici u D.z pa sa tim papirom u zzo da bi imali pravo na refundaciju, ukoliko nemas privatno osiguranje.
Može. Ali ta usluga u tom momentu ne može biti iz opravdanih/tehničkih razloga pružena u BiH, a ne što je nekom želja ići u Hr.
Tati kupujem svaki mjesec tablete u HR, pa ima već 9 mjesec. Uz recept, dijagnozu, prilažem i potvrdu da tog lijeka nema kod nas, šaljem ZZO i oni mu refundiraju novac.
moimoi

#28353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Chloe wrote: 24/08/2025 11:10
moimoi wrote: 24/08/2025 11:02 Ama naravno da ce te primiti u bolnicu. Samo sto ce ti izdati i racun. Pa ti dalje ganjaj refundaciju.
BiH sa Hr ima dogovor… pa tako nase zdravstvo pokriva troskove u Hr… ali prije puta morate otici u D.z pa sa tim papirom u zzo da bi imali pravo na refundaciju, ukoliko nemas privatno osiguranje.
Može. Ali ta usluga u tom momentu ne može biti iz opravdanih/tehničkih razloga pružena u BiH, a ne što je nekom želja ići u Hr.
Tati kupujem svaki mjesec tablete u HR, pa ima već 9 mjesec. Uz recept, dijagnozu, prilažem i potvrdu da tog lijeka nema kod nas, šaljem ZZO i oni mu refundiraju novac.
Naravno. Ne govorim o planskom lijecenju u Hr ako ti isto mogu pruziti i u BiH. Za tako nesto ti je potrebna “stela”… kao sto je npr Komsic svoje dijete poslao u Hr (mislim da bi ono Komsic)… ili seka dovukla iz Begasa dr u Sa… a Bakir opet otisao u Tursku.
Sto samo govori koliko je nase zdravstvno “jako” .. kada oni koji nas uvjeravaju kakva smo sila i da smo na istom levelu kao i susjedi, kada se o njima radi… ipak biraju komsije ili dalje.
moimoi

#28354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 24/08/2025 11:09 Moimoi, helem i ja samo rekoh da pazis kako biras primjere, polazim od toga da si odrasla ozbiljna osoba koja ipak zna malo historiju i sociologiju i pored ogorcenosti(nisi samo ti, i ja sam ogorcen).

Nisam ja rekao da nema, ali da to nije izrazen problem kao recimo u Skandinaviji, dok recimo nasilje u hobitelji(pazi h) jeste, a kod njih i ne bas.
Ok… primjer je bio neodgovoran.. priznajem.
Al ne mislim se bacati podacima gdje ima vise ili manje silovanih. To mi je malo degutantno
KraljicaIzJajca

#28355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

Bodkin wrote: 24/08/2025 00:02
KraljicaIzJajca wrote: 23/08/2025 20:51
Bodkin wrote: 23/08/2025 19:25 Sarajevo nije nesiguran grad
Jeste od smeća , zaboravljene deratizacije i loše medicinske javne usluge.
To nije nesigurnost. Puno nas je obislo svasta po svijetu. Zna se sta je nesiguran grad.
Sarajevo je danas sigurnije od puno gradova zapadne evrope.
Onaj ko kaze da je bilo koji veci americki grad sigurniji je lud.
Oh, itekako moje nabrojano je u kategoriji nesigurnosti.
KraljicaIzJajca

#28356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Chloe wrote: 24/08/2025 10:48
KraljicaIzJajca wrote: 24/08/2025 10:46
Chloe wrote: 23/08/2025 22:26

Javne bolnice u Hr mogu koristiti oni sa putovnicama. Svakako se smatraju kao građani Hr.
Pametnom dosta.
Netočno, ja nemam Hr. Putovnicu, a 2022. sam koristila rendgen u javnoj bolnici.
Ma ti si počasni građanin Hr. :kiss:
:lol: ama nisam, već sam imala njihovo osiguranje :-D :kiss:
KraljicaIzJajca

#28357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 24/08/2025 10:58

Netočno, ja nemam Hr. Putovnicu, a 2022. sam koristila rendgen u javnoj bolnici.
Nema putovnicu, ali zato je tu krstenica i domovnica :D nek se nadje :D

P.S. imaju neki kantoni nazovimo ih sa hrvatskom vecinom neke i veze sa bolnicama po Hrvatskoj, pa tako nije neubicajno da se salje u Split na CT ili neke druge preglede, ali opet to ide prek nasih zavoda. Zasto za Split, a ne u Capajebo, pitanje je casti jer neke usluge mogu i u Capajebu. Helem nema veze, samo nek ima mogucnosti.
Javim kad budem krštena, ili eventualno kupim krštenicu, kao što su naši jugo gastarbajteri radili.

Ih, domovnica...
stubrijez

#28358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ima ono putno osiguranje kupi se...
belfy

#28359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

KraljicaIzJajca wrote: 24/08/2025 17:59

:lol: ama nisam, već sam imala njihovo osiguranje :-D :kiss:
:lol:

o hljebe... trolanje na max. hebote...

sto se ti iznova vracas na forum, iako znas da je to po pravilima istog zabranjeno? sta te tjera ovdje opet i ponovo?
Bodkin

#28360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-petak ... /250825076

evo ga, umjesto palamudjenja na temi, svi u dijasporsku stranku. nema veze sto su ciljevi toliko apstraktni da zvuci kao su ih teletabisi pisali
stubrijez

#28361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Bodkin wrote: 25/08/2025 14:38 https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-petak ... /250825076

evo ga, umjesto palamudjenja na temi, svi u dijasporsku stranku. nema veze sto su ciljevi toliko apstraktni da zvuci kao su ih teletabisi pisali
Sto se tice ciljeva ne zaostaje za ostalima pa ni za ovima na vlasti... sad je dalje samo do "umrezavanja" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: nisam tu da razmisljam vec da dadnem glas :bih: :bih:
Optimus09

#28362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Sta fali da novi dobiju pristup novcu i moci.Ovi stari su se obezbijedili :D
stubrijez

#28363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Nista... to i jeste sustina svega.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Kakvi su ovo neredi u Svicarskoj?
Didier

#28366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

@dr_Evil

Ti si u Norveškoj?

Ja evo došao autom iz Sarajeva, svi nas gledaju kao kakvu atrakciju.

Idem do Tromsa, prije toga Sravanger, Trondheim i Bodø.

Daj nam malo reci o životu ovdje. Meni sve izgleda idealno, ali znam da je to daleko od istine.

Daj nam po pet - deset vrlina i mana života u Norveškoj.

dr_Evil

#28367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Didier wrote: 26/08/2025 12:50 @dr_Evil

Ti si u Norveškoj?

Daj nam malo reci o životu ovdje. Meni sve izgleda idealno, ali znam da je to daleko od istine.

Spoiler
Show
Pa dobro bude nasih tablica, ali jeste atrakcija, i ja sam se slikao pored jednog auta nasih tablica :)

Uh braca, cim se odmaknes od obale cekaju te bh ceste.

Vrline: Dobro i besplatno zdravstvo, dobro i besplatno obrazovanje, uredjena digitalna i javna uprava(kako to volim), pristup svjetskom trzistu dionica i fondova online bez posrednistva, prelijepa i cista priroda, uredjene staze za planinarenje ili izlete, socijalni sistem koji ce te uhvatiti ako posrnes, zajamcena penzija ne trebas raditi, mogucnost razvoja kroz velike firme i sisteme.

Mane: nedostatak historijskih objekata vrijednih spomena, losa cestovna povezanost drzave u sta ces se uvjeriti cim okrenes sa obale i zapamti ljeto je(sto znaci da su jos uvijek otvorene)!, losa zeljeznicka infrastruktura, odvojenost od europe osim ako si u Oslo ili oko istog, uzasna klima, duge noci koje pocinju uskoro pa sve do marta, nerazumno visoke cijene u ugostiteljstvu, preskupa hrana, lose navike ljudi s alkoholom, generalno drugaciji mentalitet ljudi na sjeveru od naseg juga(ali to nije vrlina ili mana samo cinjenicno stanje, nekome odgovara), zadnjih godina ulaze u kapitalizam i povecava se razlika izmedju bogatih i siromasnih i nestaje srednja klasa - ali to je europski trend, nerazumijevanje drugih dijelova svijeta regija i religija (osim ako si u Oslu).

Ne znam :) vjerovatno prvo sta svi primjete je da su kuce od drveta, i da su raznih boja od crvenih do crnih. Valjda ces me zakacit gdje da kahvenisemo :D
Didier

#28368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

dr_Evil wrote: 26/08/2025 13:01
Didier wrote: 26/08/2025 12:50 @dr_Evil

Ti si u Norveškoj?

Spoiler
Show
Pa dobro bude nasih tablica, ali jeste atrakcija, i ja sam se slikao pored jednog auta nasih tablica :)

Uh braca, cim se odmaknes od obale cekaju te bh ceste.

Vrline: Dobro i besplatno zdravstvo, dobro i besplatno obrazovanje, uredjena digitalna i javna uprava(kako to volim), pristup svjetskom trzistu dionica i fondova online bez posrednistva, prelijepa i cista priroda, uredjene staze za planinarenje ili izlete, socijalni sistem koji ce te uhvatiti ako posrnes, zajamcena penzija ne trebas raditi, mogucnost razvoja kroz velike firme i sisteme.

Mane: nedostatak historijskih objekata vrijednih spomena, losa cestovna povezanost drzave u sta ces se uvjeriti cim okrenes sa obale i zapamti ljeto je(sto znaci da su jos uvijek otvorene)!, losa zeljeznicka infrastruktura, odvojenost od europe osim ako si u Oslo ili oko istog, uzasna klima, duge noci koje pocinju uskoro pa sve do marta, nerazumno visoke cijene u ugostiteljstvu, preskupa hrana, lose navike ljudi s alkoholom, generalno drugaciji mentalitet ljudi na sjeveru od naseg juga(ali to nije vrlina ili mana samo cinjenicno stanje, nekome odgovara), zadnjih godina ulaze u kapitalizam i povecava se razlika izmedju bogatih i siromasnih i nestaje srednja klasa - ali to je europski trend, nerazumijevanje drugih dijelova svijeta regija i religija (osim ako si u Oslu).

Ne znam :) vjerovatno prvo sta svi primjete je da su kuce od drveta, i da su raznih boja od crvenih do crnih. Valjda ces me zakacit gdje da kahvenisemo :D
U kom si gradu?

Na ostalo se osvrnem kasnije, u šetnji sam :)
Ozimician

#28369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 26/08/2025 12:44 Kakvi su ovo neredi u Svicarskoj?
Evo i ja gledam.

Koliko vidim, 17-godisnjak subsaharskog porijekla nakon kradje bjezao na ukradenom skuteru od policije i usput nesretno skoncao. 200 omladinaca zbog toga napravilo zestoke proteste s paljevinom u Lozani.

Ovdje ima i neki snimak:

https://www.blick.ch/schweiz/roller-ges ... 64230.html
Rugafet

#28370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Joj sranja u Ruandi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Rugafet wrote: 26/08/2025 19:01
Joj sranja u Ruandi.
Moj Rugi
Dodjes u drzavu i krades
Pa onda zbog tebe jos nered prave protiv te iste drzave koja te primila
Rugafet

#28372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Da Bog sačuva moj Bato
tokio25

#28373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

ovih 200 koji su pravili nerede ajde fino deportacija u zemlju porijekla lopova i onda neka prave nerede
nema veze sto nemaju nista sa njom i sto su rodjeni u svicarskoj npr
ajde fino deportacija pa da vidimo hoce li iko vise protestvovati na ovakve stvari
sinuhe

#28374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

Kada si čuo da je počinilac teškog zločina deportovan u BiH?
Nedavno je baš u Švicarskoj B/H/S silovao autostoperku.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

mediji su napunili glave mladima i njihove obitelji
da zasluzuju samo svojoj mojavom da imaju luksuzan život i neke reparacije za dogadjaje otprije 250 godina
a kad ih pitas za neki boimbaski napad od jucer u zemlji odakle su dosli
oni nemaju veze s tim

a ja imam veze s kolonijalnom prosloscu europskih zemalja :D
Post Reply