INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

mc-twin

#28276 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by mc-twin »

suspect_zero wrote: 17/05/2026 16:45 Hvala momci :thumbup: negdje griješim, očito ga "tvrđe" zakuham, nervira me kad je ljepljivo po posudi pa dodajem brašna sve dok mi ono sa strane ne bude čisto.
Od sada kupujem mljeveni lan (umrla bih a ne bih znala da ima razlike).

@dječak, ovo za so ne kontam....kad je treba staviti kad hoćeš hljeb da potkuhas, za peciva mi je jasno jer odvojeno kvasac, secer i vodu/mlijeko stavljam da odradi....hljeb kad pravim sastavim sve zajedno, suhe sastojke i dodajem vodu.
Grijesis u zamjesu tj. sto ides tvrdji zamjesu zato ti i "ne valja" kad odstoji. Idi vise vode i bit ce ti bolji. So mozes odmah dodati.
Ci-Nick

#28277 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

suspect_zero wrote: 17/05/2026 16:45 Hvala momci :thumbup: negdje griješim, očito ga "tvrđe" zakuham, nervira me kad je ljepljivo po posudi pa dodajem brašna sve dok mi ono sa strane ne bude čisto.

@dječak, ovo za so ne kontam....kad je treba staviti kad hoćeš hljeb da potkuhas, za peciva mi je jasno jer odvojeno kvasac, secer i vodu/mlijeko stavljam da odradi....hljeb kad pravim sastavim sve zajedno, suhe sastojke i dodajem vodu.
Ako kuhaš sa suhim kvascem onda sol nije problem, uradi kao sto sam ti ja napisao. Ako kuhaš sa svjezim onda opet u velikoj posudi izmjesas brasno i sol a u drugoj maloj otopis kvasac u mlakoj vodi, ne vreloj jer vrela ubija gljivice.
Dodaš malo šećera i brasna i to se pusti da radi prije nego sto pocneš mijesiti.
Jednostavnije ti je sa suhim kvascem.
Tijesto će ti biti manje ljepljivo ako je voda malo hladnija, znaci oko 20 stepeni, ali onda sporije nadolazi.
Sto opet daje bolju aromu.
Najbolji su hljebovi koji nadolaze po 24 pa i 48 sati.
Ali to se radi sa kvasom.
suspect_zero

#28278 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by suspect_zero »

mc-twin wrote: 17/05/2026 17:39

Grijesis u zamjesu tj. sto ides tvrdji zamjesu zato ti i "ne valja" kad odstoji. Idi vise vode i bit ce ti bolji. So mozes odmah dodati.

To je garant, ja zakuham ko za jufku ako ne i tvrdje....kontam ispast ce mi gnjecav.
@Cinik, koristim suhi uvijek....onaj ima kratak rok trajanja a i ona kockica se izgubi u frižideru.
E vala se nakanim sljedeci vikend :thumbup: :)
Trappist

#28279 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

"Brazil očekuje rekordan urod kave
BRAZIL očekuje dobar urod kave u novoj poljoprivrednoj sezoni, što bi trebalo rezultirati najvećim obujmom izvoza otkako trgovac sirovinama ECOM prati podatke, rekao je jučer čelnik ECOM-ove brazilske podružnice Carlos Santana. Nova poljoprivredna sezona počinje u srpnju, a rast obujma isporuka bit će vidljiv već u njezina prva dva mjeseca, predviđa Santana."

evo ga ide pojeftinjenje kafe, jelde ?
SuperHans

#28280 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by SuperHans »

Trappist wrote: 21/05/2026 15:10 "Brazil očekuje rekordan urod kave
BRAZIL očekuje dobar urod kave u novoj poljoprivrednoj sezoni, što bi trebalo rezultirati najvećim obujmom izvoza otkako trgovac sirovinama ECOM prati podatke, rekao je jučer čelnik ECOM-ove brazilske podružnice Carlos Santana. Nova poljoprivredna sezona počinje u srpnju, a rast obujma isporuka bit će vidljiv već u njezina prva dva mjeseca, predviđa Santana."

evo ga ide pojeftinjenje kafe, jelde ?
How yes no :lol:
Post Reply