suspect_zero wrote: ↑16/05/2026 20:09
Vala meni ne ide od ruke, tek frisak iz rerne i moze proci ali cim se ohladi a tek prenoci nikakav

probala svakakve recepte i finte ali me nece, jos mi od njega sutradan bude žgaravica. Ovo pisem za obicni brasno t 500
Mjesani sa malo razevog, jecmenog, heljdinog, integralnog i mrvicu mekinja mi bude super....ali taj nece niko da jede osim mene pa mi se ne isplati.
Ovo za sjemenke lana nisam znala, jeli onako od cijelih nema nista pa treba one mrvljene/mljevene uzimati?
Evo da pokušam objasniti kako pravim hljeb.
U veliku posudu, sto veća to bolja, lakše je raditi, prosijem brašno, pravim ponekad i cisto bjeli hljeb ali on se moze jesti 24 do 36 sati. Najčešće dodajem pšenicno integralno i razevo. Raževo je ljepljivo, ono ne nadolazi, tesko je za raditi, dodati maksimalno 300 grama razevog brasna.
Al evo za bijeli, on je najjednostavniji.
Znači na kg prosijanog brašna dodati 15 do 20 grama soli, 14 grama suhog kvasca. Ja koristim Digo, kupujem veća pakovanja, 14 grama je dvije supene kasike.
E onda to sve lijepo izmješam kasikom da se kvasav i sol dobto rasporede u brašnu.
E onda voda, ne smije biti topla, idealno je 22 stepena, ako je hladnija nesto sporije nadolazi.
Pomalo dodajem vodu i miješam i mjesim jednom rukom. Zamjesim nešto mekse jer ja hljeb pečem u kalupima za kolače, tako dobijem dvije struce po cca 35 cm. Ako se peče u plitkoj tepsiji onda nesto tvrđe.
Uglavnom od 600 do 800 ml vode na kg brasna.
Kad zakuham čekam da nadođe, da se otprilike udupla volumen. To je cca 50 minuta, ako je hladnije u kući onda oko sat vremena.
Podjelim na dva dijela, prekuham i oblikujem, smjestim u kalupe i cekam da se udupla volumen. Otprilike za 30 minuta.
Za 15 minuta uključim rernu da se zagrije na 250.
Pečem nesto nize u rerni. Na 250 stepeni 20 minuta i onda još 15 minuta na 200.
I nema promašaja.