INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Ci-Nick

#28251 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

neki wrote: 02/05/2026 12:36 Mandarine se u dalmaciji beru u oktobru, novembru, naranče najkasnije u decembru.
Moje su u martu već procvjetale
Ne postoje neke kasne sorte?
Kad se beru grejp i limun?
A na kraju krajeva sve i da sam zaboravio da li je to bio kraj decembra ili kraj februara ne mjenja poentu da je razlika u zrelo ubranom i onom iz hladnjaca koje nam prodaju po trgovina nebo i zemlja.
bumerangss

#28252 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

Fol sa pika karticom danas -10% u konzumu i merkatoru
Otišao u Merkator u Ložionicku prvi put nakon 3 4 godine
Veliko razocarenje! 70% artikala je vec na nekoj akciji koji fening samo da ne bi dobio -10% jer se popust ne odnosi na vec snizene artikle.
Kupio šerpu od 28 KM samo da bih nabio račun 50 KM koliko je bio uslov da bih imao popust sa pikom

Gastro odjel bezveze i preskup
Pomfrit 11,45 KM a u bingu je 9,95
Punjene paprike 19 i nesta a u Crvena j 16,95 koje su mnogo bolje i ukusnije jer ove u merkatoru pune riže a meso u tragovima

Pločice na podu polupane na bezbroj mjesta i ne samo da zapne točak od kolica nego dosta kupaca zapne obučom i poleti da padne :-) doslovno fale komadi pa i cijele pločice na podu

Odron i ni blizu starom merkatoru
I nije bilo toliko gužve koliko sam ocekivao

Ne idem više ni da bude -20%
nepass1

#28253 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 10:20
moon_walker_90 wrote: 27/04/2026 08:39
nepass1 wrote: 27/04/2026 07:18

Zadnjih par godina su breskve i nektarine bas odron
Generalno je voce postalo odron nazalost...
Postalo je odron kad je Bingo preuzeo dzananovica koji je bio najveci uvoznik voca i povrća u BiH za sve markete, pa je tako Bingo srozao kvalitetu uvezenog voca u totalu, bukvalno su svukli ponudu voca i povrca u trznim centrima kod konkurencije kao sto su imali kod sebe godinama
Zalosno odes u hr, kupis nako grozdje na akciji i sjebes se kako je dobro. Ko da sam iz iz sahare dosao jbt.

Danas odem u bingo da se namirim. Zaradio kupona 300KM, dali mi sve po 50KM kontam haj sad 200-250 skrsiti i ostane mi kupon. Jesam kupio mesa za 73KM, nutellu i indijski orah za cenera. To su jedina tri artikla koja su dvocifrena. Nisam imao ni puna kolica, mozda 2/3 puna.
Na kasu 372KM, zamantalo mi se
Prosli mjesec zaradio 250KM, haj jesam najveci persil kupio, mesa, tecni deterdzent i tako tih skupljih artikala i racun bi 310KM.
nepass1

#28254 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

bumerangss wrote: 09/05/2026 20:17 Fol sa pika karticom danas -10% u konzumu i merkatoru
Veliko razocarenje! 70% artikala je vec na nekoj akciji koji fening samo da ne bi dobio -10% jer se popust ne odnosi na vec snizene artikle.
Kupio šerpu od 28 KM samo da bih nabio račun 50 KM koliko je bio uslov da bih imao popust sa pikom

Punjene paprike 19 i nesta a u Crvena j 16,95 koje su mnogo bolje i ukusnije jer ove u merkatoru pune riže a meso u tragovima

Pločice na podu polupane na bezbroj mjesta i ne samo da zapne točak od kolica nego dosta kupaca zapne obučom i poleti da padne :-) doslovno fale komadi pa i cijele pločice na podu

Jucer covjek na kasi ispred mene, popust mu bio 1,5pf sve na akciji kupio, dobio popust na kesu :lol:
pepeljara

#28255 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

Jestel primjetili zadnju godinu masovno shrinking cijena-velicina/cijena odnosno prodaja mini i macro pakovanja :D
fola griz ovo ono a cijena ono kad uporedis sa vecim pakovanjem ko suho zlato :d

Ludilo sta nam rade sa cijenama.
dječak sa šibicama

#28256 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Vec grme mediji da hrana poskupljuje ali naredne godine, zbog ovog sranja trenutnog.

Ne znam kako drugi, ali ja sam uvjeren da sve ovo neko namjerno radi. Jebace nas konglomerati. Ne ovi nasi minioni, naravno.
pepeljara

#28257 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

samo daj vise daj ciljevi veci.
Kod mene jaran radi u komercijali, non stop im dizu ciljeve, nevjerovatno, niko ne dostize, niko povisice ne dobija... :roll: :roll: Vjerujem da je u svim ovim "veleprodajama".
suspect_zero

#28258 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by suspect_zero »

bumerangss wrote: 09/05/2026 20:17 Fol sa pika karticom danas -10% u konzumu i merkatoru

Bila i ja četvrtak i opet se razočarala, puretine PP nemaju, cijene katastrofa...jedino onaj Violeta tec.det. se isplatio., odavno kontam da mijenjam mjesto fasunge....jos ona ludaca dole na ulazu nikom nije dala smirom proći :oops:
Drug Saban

#28259 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Drug Saban »

Image

od frizidera do kase poskupljenje 33%

aferim
insaneinthebrain

#28260 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by insaneinthebrain »

pojeftinio hljeb na 1,60 KM
RodrigoMendoza

#28261 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by RodrigoMendoza »

Luksuz na tezgama, ovo voće na pijaci dostiglo je nevjerovatnih 20 KM

Cijene trešanja i jagoda dostigle su iznose za mnoge nedostižne.

Apsolutni rekorder na tezgama ove sezone je čuveni mostarski rušt, čija se cijena penje na nevjerovatnih 20 KM po kilogramu. Prodavci visoku cijenu pravdaju skupom nabavkom i tvrde da je plod savršen. :D

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... tar/637554
TriDe

#28262 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by TriDe »

insaneinthebrain wrote: 16/05/2026 13:34 pojeftinio hljeb na 1,60 KM
25 kila brašna Klas T-500 košta oko 22 KM.
Od tog ti treba 1,5 kg brašna da napraviš punu tepsiju hljeba. Uz to ide kašika germe, fildžan ulja i soli.

Dobiješ otprilike 3 takva kupovna hljeba, a sastojci za tu smjesnu te dođu ispod 1,6 KM. :D
Ci-Nick

#28263 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

TriDe wrote: 16/05/2026 17:42
25 kila brašna Klas T-500 košta oko 22 KM.
Od tog ti treba 1,5 kg brašna da napraviš punu tepsiju hljeba. Uz to ide kašika germe, fildžan ulja i soli.

Dobiješ otprilike 3 takva kupovna hljeba, a sastojci za tu smjesnu te dođu ispod 1,6 KM. :D
Nije tu samo do uštede, nego prije svega do kvaliteta.
Ja kupim Klas tip 500 od 5 kg pakovanje, kupim i ražovo inregralno bio u DM-u, integralno pšenicno isto u DM-u, sjemenke lana u DM-u i onda pravim kombinacije, dobajem po dio integralnog psenicnog i dio razovog, uvijek na kg brasna dodam 50 do 60 gr. Lanenih sjemenki, obavezno lomljenih jer iz cijelih ne mozemo iskoristiti ništa.

Za 2 do 3 marke dobijem dvije struce po 800 grama.
Hljeb koji je ukusniji i zdraviji, sa nižim glikemijskim indeksom i koji je bolji za ljude sa povisenim holesterolom.
I tako svaki drugi ili treći dan. Domaći hljeb je dobar i treći dan.
nepass1

#28264 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Da nije foruma ne bi znao da se hljeb moze i kuci napraviti te da je "zdraviji" od kupovnog uz to i jeftiniji :shock:
Sta se jos moze kod kuce praviti?

Ko ce sad doci i napisati da treba kuci krompir sijati?
Last edited by nepass1 on 16/05/2026 18:15, edited 1 time in total.
TriDe

#28265 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by TriDe »

@Ci-Nick
Pa sigurno, sve što sam iskombinuješ bolje je od tih nazovimo rješenja u prolazu.

Htio sam reći da raja svakodnevno kuka na cijene, a većini mrsko malo zasukat rukave.

Jedan komšo za vrijeme pandemije uzo 5 metara brašna. Užižilo mu se. :D
nepass1

#28266 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

TriDe wrote: 16/05/2026 18:15 @Ci-Nick
Pa sigurno, sve što sam iskombinuješ bolje je od tih nazovimo rješenja u prolazu.

Jedan komšo za vrijeme pandemije uzo 5 metara brašna. Užižilo mu se. :D
Pa odavno ja pravim kuci hljeb jer ne volim ove kupovne. Ne volim ni ove sminkerske od petaka sa hrskavom korom.
Ustvari najvise volim onaj sendvic hljeb.
Jace od godinu kuci pravimo svaki drugi dan. Nabavio i pekac da mi je ujutro u 6h frisak.
Ali mi sega kad neko na forumu pocne treba praviti ko onaj lik kazes skup dzem pocne kako treba praviti kuci i kako treba sijati i kako on sije sve redom i pravi zimnice.
Jos samo fali neko kad se pozalis na cijenu mesa da kaze treba luk i strijelu i po bjelasnici u lov
TriDe

#28267 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by TriDe »

U BiH su namirnice bezobrazno skupe, gledajući kupovnu moć građana.

Gledaj ovo, recimo svojih domaćih jaja nemaš u gradu, logično nećeš kokoše držat u haustoru ili negdje uz magistralu. Kao što ne mozeš držati kravu, klati telad niti saditi krumpir. Mislim može ko ima zemlju nadomak grada, ali ima porodica gdje oboje rade. Tu zavisis od cijena u mesarama i po tržnim centrima.

Ali, ono sto možeš sam je da napraviš domaći hljeb, taman da si u centru Menhetena.

Možeš i na pijaci kupiti krumpir, luk i ono osnovno.

Naravno da ćeš nekad otići u restoran, nekad svratiti u pekaru, ali u većini slučajeva da imaš neku svoju bazu za prehranit.

Zato kažem za hljeb, jer kakvo je kućanstvo koje sad u ostavi nema bar 10 kg brašna.
suspect_zero

#28268 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by suspect_zero »

Vala meni ne ide od ruke, tek frisak iz rerne i moze proci ali cim se ohladi a tek prenoci nikakav :cry: probala svakakve recepte i finte ali me nece, jos mi od njega sutradan bude žgaravica. Ovo pisem za obicni brasno t 500
Mjesani sa malo razevog, jecmenog, heljdinog, integralnog i mrvicu mekinja mi bude super....ali taj nece niko da jede osim mene pa mi se ne isplati.

Ovo za sjemenke lana nisam znala, jeli onako od cijelih nema nista pa treba one mrvljene/mljevene uzimati?
nepass1

#28269 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

suspect_zero wrote: 16/05/2026 20:09 Vala meni ne ide od ruke, tek frisak iz rerne i moze proci ali cim se ohladi a tek prenoci nikakav :cry: probala svakakve recepte i finte ali me nece, jos mi od njega sutradan bude žgaravica. Ovo pisem za obicni brasno t 500
Mjesani sa malo razevog, jecmenog, heljdinog, integralnog i mrvicu mekinja mi bude super....ali taj nece niko da jede osim mene pa mi se ne isplati.

Ovo za sjemenke lana nisam znala, jeli onako od cijelih nema nista pa treba one mrvljene/mljevene uzimati?
Mi pravimo mali u ovom pekacu samo smanjio recept, bude 1-2 danavi pojede se. Ubacim malo heljdinog i integralnog. Kupovni su fakat odron.
bumerangss

#28270 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

Drug Saban wrote: 16/05/2026 12:03 Image

od frizidera do kase poskupljenje 33%

aferim
Prijavi kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove
Kuip tržišni inspektor
noviclan

#28271 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by noviclan »

Ja se ugodno iznenadio jucer, rekoh vlado svaka vam cast i mjere
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#28272 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

suspect_zero wrote: 16/05/2026 20:09 Vala meni ne ide od ruke, tek frisak iz rerne i moze proci ali cim se ohladi a tek prenoci nikakav :cry: probala svakakve recepte i finte ali me nece, jos mi od njega sutradan bude žgaravica. Ovo pisem za obicni brasno t 500

Ja koristim mljeveni lan za dodatak u smjesu, otprilike nekih 2-3 kasike lana na 300-400 g brasna i definitivno mu produzi svjezinu, nakon sto prenoci, a ja jos koristim bezglutensko. :thumbup:
Ci-Nick

#28273 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Evo da pokušam objasniti kako pravim hljeb.
U veliku posudu, sto veća to bolja, lakše je raditi, prosijem brašno, pravim ponekad i cisto bjeli hljeb ali on se moze jesti 24 do 36 sati. Najčešće dodajem pšenicno integralno i razevo. Raževo je ljepljivo, ono ne nadolazi, tesko je za raditi, dodati maksimalno 300 grama razevog brasna.
Al evo za bijeli, on je najjednostavniji.
Znači na kg prosijanog brašna dodati 15 do 20 grama soli, 14 grama suhog kvasca. Ja koristim Digo, kupujem veća pakovanja, 14 grama je dvije supene kasike.
E onda to sve lijepo izmješam kasikom da se kvasav i sol dobto rasporede u brašnu.
E onda voda, ne smije biti topla, idealno je 22 stepena, ako je hladnija nesto sporije nadolazi.
Pomalo dodajem vodu i miješam i mjesim jednom rukom. Zamjesim nešto mekse jer ja hljeb pečem u kalupima za kolače, tako dobijem dvije struce po cca 35 cm. Ako se peče u plitkoj tepsiji onda nesto tvrđe.
Uglavnom od 600 do 800 ml vode na kg brasna.
Kad zakuham čekam da nadođe, da se otprilike udupla volumen. To je cca 50 minuta, ako je hladnije u kući onda oko sat vremena.
Podjelim na dva dijela, prekuham i oblikujem, smjestim u kalupe i cekam da se udupla volumen. Otprilike za 30 minuta.
Za 15 minuta uključim rernu da se zagrije na 250.
Pečem nesto nize u rerni. Na 250 stepeni 20 minuta i onda još 15 minuta na 200.
I nema promašaja.
dječak sa šibicama

#28274 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Kod tijesta postoji nekoliko pravila, 1) kvasac mora biti svjez 2) ne soli se prije nego proradi, dodaje se secer je pogoduje gljivicama i topla voda ili mlijeko 3) kljucno je da proradi gluten odnosno "zvaka" 4) tijesto mora odmarati svaki put nakon obrade, nakon "zakuhavanja" mora proraditi kvasac dakle volumen a nakon izrade tijesta svaki put bar pola sata da odmara prije rerne zavisi sta radis kifle ili loptice dva tri puta odmara samo hljeb jednom odmara.

Ne moze da ne uspije.
suspect_zero

#28275 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by suspect_zero »

Hvala momci :thumbup: negdje griješim, očito ga "tvrđe" zakuham, nervira me kad je ljepljivo po posudi pa dodajem brašna sve dok mi ono sa strane ne bude čisto.
Od sada kupujem mljeveni lan (umrla bih a ne bih znala da ima razlike).

@dječak, ovo za so ne kontam....kad je treba staviti kad hoćeš hljeb da potkuhas, za peciva mi je jasno jer odvojeno kvasac, secer i vodu/mlijeko stavljam da odradi....hljeb kad pravim sastavim sve zajedno, suhe sastojke i dodajem vodu.
Post Reply