Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
trambusek88

#2826 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

dresdener78 wrote:
Ustvari čitava pruga od Skenderije do Ilidže je u stanju koje je katastrofa. Prema mojim podacima - i tu se nečega dobro drži - je dionica Nedžarići - Ilidža bez veće promjene od 1960. godine, samo su mijenjali šine koje su dotrajale. I nove stubove kontaktne mreže su stavili negdje u periodu Olimpijade. Ali podložni slojevi, tucanik, pragovi - sve je ISTO ostalo.

Dionica NEdžarići-centar grada je više puta remontovana, svakako dionica Nedžarići - Skenderija zadnji put opet u vremenu kada se održavala Olimpijada.
1982 je remontovana dionica Čengić vila-Marijin dvor, tu su ubačene žljebne šine, koje su koliko sam shvatio bolje i izdržljivije u toku svog predviđenog radnog vijeka, međutim kad dotraju onda gube te svoje prednosti, dok je ove s pragovima lakše "krpiti" Mogu se dotezati šarafi, itd...

Prelaz kod Avaza je katastrofa, to treba biti prioritet da se uradi... Svaki put kad pređe auto zaljulja se šina na čitavom prelazu.

Što se tiče ostatka pruge, mislim da je najgore stanje na Dolac malti.
Haris.ba

#2827 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

man_464 wrote:Najkraća ali najužasnija dionica je Filozofski fakultet - SCC centar. A dole užas od Mašinske - Ilidže komplet pruga oba smjera. Zapravo na oko se čini da do Čengić vile nije loše ali je pruga zakopana u zemlju, a ispod je strava i užas. Tramvajski saobraćaj zahtjeva remont pruge komplet Od S-krivine za Ilidžu i sa Ilidže do SCC-a, a zatim nove elektrovučne podstanice većeg kapaciteta da bi se moglo više vozila ubaciti (Oko 60 što bi bilo optimalno.)

Pruga za Hrasnicu je potrebna, ali je uvijek drugi prioritet jer postojeća pruga je u raspadu. Zapravo idealno bi bilo Izgraditi prugu do Hrasnice i Dobrinje i preko trijangla spojiti Hrasnicu i Dobrinju također. Trolejbus za Vogošću također. Sa ova tri velika projekta Sarajevo bi bilo mirno dobrih 20ak godina uz redovno održavanje, ako ne i više.
Treba, treba, treba....

Nema ništa od toga. To zahtjeva ozbiljnu vlast u Kantonu. Koja će izabrati direktora u Grasu koji će imati odrješene ruke. I volju da se uzme ogroman kredit.
Bavarac94

#2828 Re: Gras all about

Post by Bavarac94 »

Jel Centrotransova linija Vijecnica-Hrasnica u funkciji i da li staju na Ilidzu? Ako ne, koja GRAS-ova linija ima da ide iz grada za Ilidzu osim tramvaja?
trambusek88

#2829 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Nema više te linije, jedina direktna linija iz centra grada je tramvaj.
walk_M-A-N

#2830 Re: Gras all about

Post by walk_M-A-N »

Ponovo zastoj, tamo negdje oko 17:30 na Skenderija - Marindvor stao tramvaj i onda iza njega gomila njih. Čest slučaj.
Žao mi ljudi koji čekaju k'o budale, jer ne mogu znati da je zastoj. Obavještenje putnicima ostaje potrebno i ako ima tako bitnih stvari kao remont pruge.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2831 Re: Gras all about

Post by Romeo 80 »

Image

Malo zezanja nije na odmet :D :oops:
Edin H.

#2832 Re: Gras all about

Post by Edin H. »

Romeo 80 wrote:Image

Malo zezanja nije na odmet :D :oops:

:thumbup: :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2833 Re: Gras all about

Post by Truba »

Kad sam iso u grad...1 nestanak struje u 8.00
Oko 5min

I jedno slepanje oko 8.15 iz grada
man_464

#2834 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Uzas u najavi kad u sred spice nestane i na 2 minute...
Inace 6 jos uvijek ne radi radi kvara na izlaznoj skretnici.

Sto se tice autobuskog saobraćaja poboljšanja najnovija su ta da sada linija 14 radi i treću smjenu... Linija 15b je relativno stabilna. Bolje nego prije... Tako nekako oko 65 od 90 potrebnih autobusa izlazi špici...

Minibusi na oko 30 vozila... Oko 50 treba inace...
Tramvaja 45 ali drugacije raspoređeni jer nema šestica.

Trole na oko 25 do 27 vozila u spici. Ovdje je u redu voznje predvidjeno 28 vozila. Mislim na reducirani korigovani red... Barem oko 35 pa i do 40 bi moglo...
Kinaski

#2835 Re: Gras all about

Post by Kinaski »

joj kako bi bilo jednostavno napravit metro u sarajevu. Dakle samo jedan tunel treba, ne kao u ostalim gradovima jedno 20 tunela tj. linija. A ovako prokopas od carsije do ilidje i rahat si. Ili eventualno jos dodatno jednu liniju od vogosce do hrasnice , da se na ilidzi spaja sa prvom lijom.

eto da svi radnici grasa halale jednu platu, moglo bi se pocet radit. A koliko ih ima zaposelnih za 24 sata bi golim rukama mogli prokopat taj tunel.
studiorum_tuzlaensis

#2836 Re: Gras all about

Post by studiorum_tuzlaensis »

Što ti ne halališ svoju platu pa da od kamena temeljca krenemo lagano. Pa onda halali još koju...
Truba

#2837 Re: Gras all about

Post by Truba »

Ionako nis ne rade
dresdener78

#2838 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Kinaski wrote:joj kako bi bilo jednostavno napravit metro u sarajevu. Dakle samo jedan tunel treba, ne kao u ostalim gradovima jedno 20 tunela tj. linija. A ovako prokopas od carsije do ilidje i rahat si. Ili eventualno jos dodatno jednu liniju od vogosce do hrasnice , da se na ilidzi spaja sa prvom lijom.

eto da svi radnici grasa halale jednu platu, moglo bi se pocet radit. A koliko ih ima zaposelnih za 24 sata bi golim rukama mogli prokopat taj tunel.
Jedan kilometar tunela podzemne željeznice bi koštao NAJMANJE 100 miliona KM.
S obzirom na geološke i hidrološke uvjete u podzemlju Sarajeva.

Za ovu količinu novca bi se mogao cijeli javni prevoz podići na solidan nivo.

Dakle za podzemnu prugu Baščaršija-Ilidža bi bila potrebna otprilike JEDNA MILIJARDA KM.

U Zapadnoj Njemačkoj su tokom 60-ih izgradili u brojnim gradovima podzemne dionice tramvaja u centrima grada.
Danas sebi čupaju kosu sa glave.
Jer troškovi održavanja tih podzemnih instalacija su baš visoki, i gradski budžeti prazni.

Tuneli zahtijevaju redovne revizije i popravke (hidroizolacija itd.), velika potrošnja struje za rasvjetu, ventilaciju, eskalatore itd. itd.
Haris.ba

#2839 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

dresdener78 wrote:

Tuneli zahtijevaju redovne revizije i popravke (hidroizolacija itd.), velika potrošnja struje za rasvjetu, ventilaciju, eskalatore itd. itd.
Znaš li kako je u drugim gradovima Evrope kada njihov Gras više nije mogao obavljati svoj posao? Ono kad dođe do raspada infrastrukture? Gdje god zagrebeš problem. Potrebna ogromna ulaganja u prugu, struju, vozila, obuku, rezervne dijelove, ogroman dug, puno radnika....
Kakva su iskustva?

P.S.
A ovi uletači sa metroom su ko godišnja doba. Redovni. :D Ne obaziri se. Ja samo kažem - kad Beograd napravi metro, Sarajevo može početi razmišljati o njemu, ali od tada tek za 50 godina.
Truba

#2840 Re: Gras all about

Post by Truba »

sve uništit
i nek nas vozaju autobusi kao u novom sadu

od sjećanja se ne živi i prvog tramvaja u svemiru kako se hvalimo
danas je bitno kako je
Truba

#2841 Re: Gras all about

Post by Truba »

Image
Haris.ba

#2842 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

Black swan wrote:Image
Ludi Rusi? :D
Truba

#2843 Re: Gras all about

Post by Truba »

ukrajina djetropetrovsk ili kako vec

mada kazu najduza linija tramvaja je u belgiji uz more
Truba

#2844 Re: Gras all about

Post by Truba »

išo sam po kornšopic kiflu i vidim opet stoje jutros u gradu

ima li dana normalnog u ovin gradu

niš me nije otjeralo iz grada ali hoće gradski prijevoz
:run:
vješalica

#2845 Re: Gras all about

Post by vješalica »

izvijeti nas kad budeš kenjo kakvo je stanje sa tramvajima
dresdener78

#2846 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Haris.ba wrote:
Black swan wrote:Image
Ludi Rusi? :D
Grad Усть-Илимск, daleko u istočnom dijelu Rusije, ustvari najbliža strana država jeste Mongolija :)
Ustvari je tramvaj 1988. godine tamo uveden kao "industrijalni" javni prevoz za radnike ogromnih pilana za prerađivanje drva i fabriku celuloze. Dužina od oko 14 km, imaju oko 50 tramvaja.
Truba

#2847 Re: Gras all about

Post by Truba »

vješalica wrote:izvijeti nas kad budeš kenjo kakvo je stanje sa tramvajima
tebe ću baš posebno obavijestiti

i mislit ću na tebe kad budem gledao ima li hemića u fekalijama :D
dresdener78

#2848 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Haris.ba wrote:
Znaš li kako je u drugim gradovima Evrope kada njihov Gras više nije mogao obavljati svoj posao? Ono kad dođe do raspada infrastrukture? Gdje god zagrebeš problem. Potrebna ogromna ulaganja u prugu, struju, vozila, obuku, rezervne dijelove, ogroman dug, puno radnika....
Kakva su iskustva?

P.S.
A ovi uletači sa metroom su ko godišnja doba. Redovni. :D Ne obaziri se. Ja samo kažem - kad Beograd napravi metro, Sarajevo može početi razmišljati o njemu, ali od tada tek za 50 godina.
U većinih glavnih gradova se svakako trude da javni prevoz ne propadne, ali bilo je slučajeva da je javni prevoz odnosno prevoznik bankrotirao u manjim gradovima.

Pada mi na pamet slučaj malog istočnonjemačkog grada Gera, gdje voze tramvaji i autobusi, i 2014. godine je proglašena insolventnost prevoznika. Dio radnika je dobio otkaz, brutalno srezani svi troškovi (nažalost žrtvovana su i historijska vozila), srezan i red vožnje, osnivana je nova komunalna firma koja je preuzela saobraćajna sredstva, garaže i dio radnika i funkcioniše javni prevoz dalje mada je situacija malo neizvjesna u dugom roku. Osnovni problem je bio u tome što je menadžment uz saglasnost lokalnih političara trošio pare za neke budalaste namjere koje nisu imale veze sa komunalnim uslugama.

U Poljskoj je prije par godina bankrotirao javni prevoz u gradu Wałbrzych (ranije njemački Waldenburg), jug Poljske na samoj granici sa Češkom. Detailji su mi do sada nepoznati, svakako trebalo se raditi o kombinaciji preniskih subvencija od vlasti i nesavjesnog rada menadžmenta firme. Tamo svakako voze danas samo autobusi (nekad su imali i tramvaje pa trolejbuse), grad ima oko 100 000 stanovnika i prilično je ružan (puno propalih fabrika, na svakom koraku pijan "socijalan slučaj"). Neko vrijeme je vladao solidan haos, vozili su i privatnici sa komercijalnim kombi vozilima. Prošle godine sam svakako bio tamo u Wałbrzychu jer se na rubu tog grada nalazi ogroman zamak Książ (njem. Fürstenstein), nekad je trebao postati centrala nacista i rezidencija Hitlera pa sam htio vidjeti ovu turističku atrakciju. Gradski autobusi su normalno funkcionisali, stajališta sa solidnim oznakama i čak i nalijepljenim redovima vožnje. Vidio sam uglavnom moderne niskospodne autobuse Solaris, "sumnjivo" mi je bilo što su imali baš isto lakiranje kao u 70 km udaljenom Wroclawu, prijestonici regije Šlonsk (Schlesien). Ili su bili iznajmljeni od wroclawskog saobraćajnog preduzeća ili kupljeni u jednom talu sa njima da bi se postigla što manja cijena po komadu kupovinom što više autobusa. Vozio sam se od željezničke stanice do tog zamka, sve OK, autobus stigao na vrijeme, šofer fin, prodao uredno kartu, nisam osjećao neku ekstremnu razliku od drugih gradova. Ali znači opet je gradska vlast morala spašavati situaciju.

Svakako još da navedem jedan ogroman skandal i to u Berlinu ! On je ustvari povezan sa onim fenomenom koji mnogi ovdašnji forumaši sanjaju u vlagim snovima i to sa PRIVATIZACIJOM.

Naime, u Berlinu je najefikasniji vid javnog prevoza S-Bahn, i to nadzemna željeznica. 331 km linija, 166 stanica, 3 000 uposlenika, 400 miliona putnika godišnje. Ako ti treba putovati duže kroz Berlin, ne isplati se niti autobus ili tramvaj ili metro (star, spor, preuski tuneli i vagoni) nego upravo S-Bahn.

Prevoznik je skraćeno rečeno Njemačka željeznica, Deutsche Bahn. Ova firma se već godinama trudila da "racionalizira" do neisvjesti sve moguće te da može da ulazi na berzu i bude "profitabilna" i sipaće se dividende određenim osobama.

Zbog svih ekstremnih "racionalizacija" su izbacili dio tehničara na održavanju, zatvorili i rasprodali radionice, srezali intervale održavanja na apsolutan minimum.

Nije bilo potrebno dugo čekati, i vozila koja 20 sati dnevno kretaju sa putnicima su počela otkazivati - osovine, obrtna postolja, kočnice i tako dalje. Posljedica je bio KOLAPS najkorištenijeg vida javnog prevoza u Berlinu koji je trajao ustvari nekoliko godina, počevši od neke 2008. godine!!!! Dakle zamisli interval pola sata-sat umjesto 5-10 minuta, neke linije kompletno ukinute, u gradu još više automobila i svugdje bijesni očajni putnici. Jer gradsko saobraćajno preduzeće (tramvaji+autobusi+metro), to je druga firma, i NEMAJU nikako dovoljno rezervnih vozila da zamijene S-Bahn. I vozovi S-Bahna, to su stotine vagona, su sa raznim defektima stajali u depoima, nesposobni za rad. Jer više nije bilo niti prostorija niti osoblja koje bi moglo sve što prije popraviti. Neki su meni ispričali da je rad berlinskog S-Bahna tada reduciran toliko da je to podsjećalo na kraj II. svjetskog rata kada su svako jutro morali uklanjati kratere od avionskih bomba i polagati ponovno pragove, kabelažu, električni vod i šine.

Tek nakon par godina se situacija počela nešto stabilizovati ali je bilo nevjerovatno što se desilo nakon "menadžerske odluke" da se sve podredi profitu.

Niko ne želi reci koliko je ova šala i igra na "profitabilan javni prevoz" koštala para, ali siguran sam da su to bile astronomski iznosi.
Truba

#2849 Re: Gras all about

Post by Truba »

moram ti priznati da si me uplašio bankrota i asfaltiranja svih ovih tramvajskih šina

onda se pitam kako žive ljudi u svim onim okolnim naslejima....

i kažem bring it on... sve betonirajte i uništite
zajedno s tramvajima

naći će se rješenje
Haris.ba

#2850 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

Hvala @dresdener78.
dresdener78 wrote:Pada mi na pamet slučaj malog istočnonjemačkog grada Gera, gdje voze tramvaji i autobusi, i 2014. godine je proglašena insolventnost prevoznika. Dio radnika je dobio otkaz, brutalno srezani svi troškovi (nažalost žrtvovana su i historijska vozila), srezan i red vožnje, osnivana je nova komunalna firma koja je preuzela saobraćajna sredstva, garaže i dio radnika i funkcioniše javni prevoz dalje mada je situacija malo neizvjesna u dugom roku.
Mislim da će Gras zadesiti slična sudbina. Ne znam kako će se regulisati remiza i tramvaji. Hoće li tramvaji na brusilicu i remiza na zgrade i pravljenje stanova. Svakako se proturi vijest periodično da bi bilo dobro izmjeste remizu u Hrasnicu (što ja koji volim privatizaciju svega i svačega smatram budalaštinom). Šteta.
Post Reply