Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Bodkin

#2826 Re: Satovi

Post by Bodkin »

uh kako je jeben ovaj zeppelin. vidio sam ja par njihovih chronograph-a za oko 1200-1300 eura. jedan 95% slican ovom tvom. u uzem mi je izboru :)

@shin sta imas dodati o junkersu :)
shin

#2827 Re: Satovi

Post by shin »

Ako si baš naložen na nov sat i hoćeš sebi nešta kako treba,

Sinn 103 st

Trebao bi da bude malo preko 1000 EUR nov.

Image

Image

Meni jedna od najdražih kompanija, osnovana poslije drugog svjetskog rata od strane njemačkog pilota Helmuta Sinna (čiko je i danas živ, ima oko 97 godina).

Danas je u vlasništvu bivšeg inžinjera IWC-a Lothara Smidtha koji je digao kompaniju na sasvim drugi nivo, i prave satove koji posrame 95% švicarske industrije što se tiće kvaliteta, materijala i tehnologija.

Sinn 103 im je ulazak u Sinn svijet, i jedan od najpoznatijih pilot satova.

Image

Chisum neka potvrdi :izet:

Last edited by shin on 23/08/2014 22:35, edited 2 times in total.
Bodkin

#2828 Re: Satovi

Post by Bodkin »

shin wrote:Junkers ima svega, a gubi cijenu u pola čim ga izneseš i radnje.
ali su i dosta jeftiniji jel tako? 300-400 eura?
Bodkin

#2829 Re: Satovi

Post by Bodkin »

Image

ovaj sinn je prelijep...
shin

#2830 Re: Satovi

Post by shin »

Bodkin wrote:
shin wrote:Junkers ima svega, a gubi cijenu u pola čim ga izneseš i radnje.
ali su i dosta jeftiniji jel tako? 300-400 eura?
Ako mene pitaš Junkers ima krizu identiteta jer trpaju sve i svašta u svoe satove, može se naći tu nešta da valja, ali ne vrijedi kupovati nov jer gubi cijenu nenormalno. Ja sam Junkersa sa ETA-om uzeo za 40KM.
shin

#2831 Re: Satovi

Post by shin »

Image

Otac i Sinn :D
Chisum

#2832 Re: Satovi

Post by Chisum »

Bodkin wrote:uh kako je jeben ovaj zeppelin. vidio sam ja par njihovih chronograph-a za oko 1200-1300 eura. jedan 95% slican ovom tvom. u uzem mi je izboru :)

@shin sta imas dodati o junkersu :)

Da, ovaj Zeppelin je zaista interesantan, pogotovo za one koji vole vintage dizajn, Breguet kazaljke i slicne pikanterije. A, kao sto rekoh, uz pouzdan i lijepo ukrasen Poljot 3133, ne vjerujem da bi se zajebao pri izboru. Dodaj tome jos i da se radi o navijacu, a, barem meni, rucno navijanje sobom nosi posebnu car, onda ovakav sat od nekih par stoja Eura uopste nije los izbor. Jos ako uhvatis safirno staklo, na konju si. Jedina slaba tacka u svoj prici je buducnost. I to ne samog sata, koliko proizvodjaca, jer, dobro Shin napisa - ovo su brendovi sa "krizom identiteta", cesto bez glave i repa...

Nazalost, ovo je sudbina mnogih danasnjih urarskih brendova, od kojih je u dosta slucajeva ostalo samo jos ime, a za sve ostalo tu je... Kina.
... ili neka zamrsena, fantomska "korporacijska misterija" iz pozadine, koju pet bogova nebi moglo raspetljati, pa covjek cesto ne zna ni sta ustvari kupuje. Doduse, brzo mu se samo kaze - kad, i ako ikada, nakon odredjenog vremena pozeli prodati neki od ovakvih satova, pa ostane shokiran brzinom kojom im se cijena strmoglavljuje.

Uglavnom, sve je to manje-vise ok, medjutim, miljama daleko od kreme njemackog urarstva, prije svega udarne ekipe iz Glashütte-a - pogotovo jer se ovdje radi o satovima koje je tesko uopste i svesti pod ovo "njemacki"...

Dobro ka'e @shin... A. Lange & Sinovi mu u njega, mnogo praznog mjesta, pa onda idu ostali... Uglavnom ima tu savrsenih brendova, a ja im, kao veliki ljubitelj njemackih satova, nerijetko dajem fore kad pocne prica Svabe-Svica... I tehnickim rjesenjima i nepretencioznim, a uvijek elegantnim dizajnom, cesto me "kupe" i prije nego mnogi nadzidzani, i cesto precjenjeni svicarski satovi.

A SINN je zvijer, nema sta. Upravo jedan od tih superiornih svapskih satova o kojima govorim, doduse s nesto kracom istorijom od ostalih, ali od mehanizma pa do dizajna, crnog dial-a, kazaljki - sve je savrseno. Bas onako kako treba. Ni vise ni manje.
Cak mi se i njihovi diveri svidjaju, iako nisam neki ljubitelj divera.

P.S. Forum steka u 16.
Last edited by Chisum on 24/08/2014 07:41, edited 4 times in total.
FMDzem

#2833 Re: Satovi

Post by FMDzem »

Ljudi ja vam zavidim.
hadzidado

#2834 Re: Satovi

Post by hadzidado »

Svaka čast za Sinn ali oni koriste Eta mehanizme pa o nekoj priči kako mogu posramiti 95% švice je malo nebulozno. U njihovim tehnologijama ništa specijalno nema jer i dalje su to satovi kojima treba servis na 5 godina kao i svim ostalim. Tegiment se takođe može ogrebati,a i zna se oguliti(Damasko je puno bolji na tom polju), sa hydro su takođe imali problema(i sada valja poslati sat u Švabiju da ti promjene bateriju na UX).
shin

#2835 Re: Satovi

Post by shin »

hadzidado wrote:Svaka čast za Sinn ali oni koriste Eta mehanizme pa o nekoj priči kako mogu posramiti 95% švice je malo nebulozno. U njihovim tehnologijama ništa specijalno nema jer i dalje su to satovi kojima treba servis na 5 godina kao i svim ostalim. Tegiment se takođe može ogrebati,a i zna se oguliti(Damasko je puno bolji na tom polju), sa hydro su takođe imali problema(i sada valja poslati sat u Švabiju da ti promjene bateriju na UX).

I Longines, Omega, Breitling koriste ETA mehanizme. To je sasvim dovoljno za raniju moju konstataciju.

Godinama su na čelu inovacija u svijetu urarske industrije.

- Sinn je prvi napravio sat koji pluta u hidro ulju i bukvalno mu dubina ne može ništa.
- Koriste čelik koji se koristi za izradu podmornica, opet prvi sa ovom idejom.
- Koriste bakar sulfidne kapsule u satu koje sakupljaju vlagu i isparavanja ulja, preko koje se može utvrditi da li je došlo do prodora vode u sat bez otvaranja.
- low pressure tehnologija koja uklanja potrebu za HEV ventilom
- Argonski plin u kućištima koji sprećava da podrosi staklo u ekstremnim uslovima korištenja
https://www.sinn.de/en/Ar-Dehumidifying_Technology.htm
- pa famozni već spominjani tegiment
https://www.sinn.de/en/TEGIMENT.htm
- raspon temperatura korištenja od -45 pa do +80°c
https://www.sinn.de/en/Temperature_Resi ... nology.htm
- DIAPAL, dijamantski anker koji uopšte nije podmazan i produžuje intervale između servisiranja
- Pa su uveli TESTAF certifikaciju pilotskih satova
https://www.sinn.de/en/TESTAF.htm

Evo ti jedno pismo čovjeka koji radi po rudnicima sjeverne amerike, i koji je uništio brdo satova dok nije naletio na U2 koji ga služi već deset godina.
Image

http://forums.watchuseek.com/f24/open-l ... 83570.html

Sinna nosaju njemačke specijalne policijske i vojne jedinice, među prvim satovima u svemiru,

Image

Sinn EZM 10

hadzidado

#2836 Re: Satovi

Post by hadzidado »

Nemaju svoj mehanizam,a prilično su velika kompanija(mali Damasko ima 2). Sada koriste Sellita jer je Swatch zavrnuo slavine.
Diapal je napravio Damasko i par godina su se ganjali po sudovima pa je Damasko odustao. Razlog: Diapal poskupljuje proizvodnju i servis,a praktično nema koristi od tog sistema. I dalje se mehanizam mora servisirati na max 5 godina. Isto s*anje je Omega napravila sa co axial.
Za helium ventil: nemaju ga ni Seiko diveri- stavili L gumicu na staklo i amin.
Hydro: čovjek iz HR stavio neko silikonsko ulje u G Shock i digao wr na 2000m.
Sinn je mijenjao ulje zato što je žutio cifer od njega,a i baterija kraće traje(da ponovim: da se promjeni baterija mora se poslati u Sinn jer ne navode koji brend ulja koriste!!!).
Tegiment: može se ogrebati,a desi se da se i oljušti. Damasko(opet) kućišta su mnogo bolja.
Bakar sulfid- ako voda uđe u kućište- ušla je! Nema te kapsule koja će to riješiti.
Svemir: gomila satova bila u svemiru ali jedan je Moonwatch.
Testaf neću ni komentarisati.
Sve u svemu: odlični satovi ali ta njihova tehnologija je prodavanje m*da pod bubrege.
Partijaner

#2837 Re: Satovi

Post by Partijaner »

Ima li u Sarajevu uzeti ovakvu Certinu ?

Angel_of...

#2838 Re: Satovi

Post by Angel_of... »

Treba mi za poklon muski i zenski sat. Dajte mi neki prijedlog. Ljudi imaju oko 45 godina.
hadzun

#2839 Re: Satovi

Post by hadzun »

gdje u SA se može zamjeniti solarno punjiva baterija na Casio PAG 80 satu?

anyone...
hladan.preminger

#2840 Re: Satovi

Post by hladan.preminger »

Potrebna mi je pomoc.
Otisao mi je (mojom greskom) triple sensor na Tissot T Touch 2 koji je identican kao na slikama:

Image
Image

Zvao sam servis i oni mogu to rijesiti ali bih prije nego odnesem sat da pokusam to sam zamijeniti.

Da li neko ima ili moze nabaviti ovaj senzor?

HVALA UNAPRIJED! :D
Bodkin

#2841 Re: Satovi

Post by Bodkin »

Gdje su mi @shin i @chisum. Treba mi ocjena za jedan sat :)

Sent from my Lumia
Dwndler

#2842 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Bodkin wrote:Gdje su mi @shin i @chisum. Treba mi ocjena za jedan sat :)

Sent from my Lumia
Trzni ti sliku, pa neko ce ocjeniti :thumbup:
Bodkin

#2843 Re: Satovi

Post by Bodkin »

Image

evo ga :)
klaki

#2844 Re: Satovi

Post by klaki »

Prvo: Image

Samo Metalna narukvica

Sad: Image
romeomoraprezivjeti

#2845 Re: Satovi

Post by romeomoraprezivjeti »

klaki wrote:Prvo: Image

Samo Metalna narukvica

Sad: Image
59 eura u free shopu,jedan od najboljih za tu cijenu.;-) Inace,cijena kod nas u prodavnici,negdje oko 280KM,cini mi se?!:-)
Bullet Tooth Tony

#2846 Re: Satovi

Post by Bullet Tooth Tony »

Image
romeomoraprezivjeti

#2847 Re: Satovi

Post by romeomoraprezivjeti »

Bullet Tooth Tony wrote:Image
Rugoba zesca.:-D
Chisum

#2848 Re: Satovi

Post by Chisum »

Bodkin wrote:Image

evo ga :)

Cuveni Max Bill kronograf...

Inace, Bauhaus stil u njemackom urarstvu je nesto sto, barem mene, ne moze ostaviti ravnodusnim.

Sto se tice ovog Junghansovog sata, sama cinjenica da se inspiracija trazila u radu jednog od poznatih izdanaka/ucenika Gropiusove Bauhaus skole, Maxu Billu, ciji se poznati zidni sat, koji je dizajnirao upravo za Junghans, cesto vrti po stivu vezanom za arhitekturu, umjetnost i industrijski dizajn, bas kao jedno od upecatljivih dijela ovog fantasticnog pravca, sama ta cinjenica, dakle, daje ovom satu na "tezini".

Imao sam priliku "pronosati" ga, i mogu ga samo pohvaliti... Dizajn je cista perfekcija, u njemu kuca modifikovana verzija cuvenog Valjoux-a 7750, a i odlicno lezi na ruci, uz sasvim prihvatljiv promjer od nekih 40 mm.

Jedina moja zamjerka koju sam tada imao je akrilni kristal... Jebiga, dusu dalo za ogrebotine, ali se i da ispolirati.

Inace, ako volis ovaj Bauhaus stil u urarstvu, stil koji su svapski urari stvarno doveli do perfekcije, pa ih danas mnogi kopiraju, ima tu jos mnogo satova koji bi se mogli pogledati, i svapskih i vanjskih, cak i onih futavih Kineza (ali njih ne gledaj)... Junkers, Laco, Dugena, Aristo mi sada padaju na pamet.

... ali, bez premca su mi, sto se Bauhaus stila tice, dva brenda, oba, naravno, njemacka...

Iz Glashütte-a, ovaj Nomosov zmaj od sata...

Image

Te odgovor iz jos jedne od poznatih "utvrda" njemackog urarstva, Pforzheima, ova LJEPOTA od sata, STOWA-ina Antea...

Image

https://www.youtube.com/watch?v=ruMRvpTG1wE

(ovo ko pogleda, odvrne zvuk na najjace, a ne pozeli da ima ovaj sat - e jebiga onda... :D)

... koja meni jos vise lezi od Nomosa, jer ima i u verziji od 41 mm, sto, iako mozda odstupa od klasicnog dijametra od nekih 35-36 mm (pa, eto, hajde, eventualno nategnuto i do 39 mm), karakteristickog za satove ovog vintage stila, meni mnogo bolje lezi na ruci.

Inace, svi se ovi satovi, i ovaj tvoj Junghans, i STOWA, kao i najskuplji od njih - Nomos, krecu iznad milje Eura, uz razliku od par stotina Eura, s tim sto se, ako kupujes nosen, daju naci oko milje i ispod.
Bodkin

#2849 Re: Satovi

Post by Bodkin »

Hvala @chisum, gigant si :) svaki put cas odrzis. Trenutno sam između ovog junghansa (pogledacu i ove sto si postavio) i jednog sinn-a. Isto chrono. Postavio sam sebi cilj neki do decembra i ako uspijem nagradicu se sa jednim od njih.

P.s. Jedan Zeppelin dolazi za dvije sedmice :)

P.p.s. Da, na ovom junghansu nije safirno koliko sam upratio

Sent from my iPad using Tapatalk
klaki

#2850 Re: Satovi

Post by klaki »

romeomoraprezivjeti wrote: 59 eura u free shopu,jedan od najboljih za tu cijenu.;-) Inace,cijena kod nas u prodavnici,negdje oko 280KM,cini mi se?!:-)
Ne znam vjeruj. Ovaj festina je F16585 i na netu sam nasao cijene od po 130$ ili 120€. Mene je dosao 200km :D Extra je sat.

A ovaj speedway je stariji sat. Dobio od oca tako da nemam pojma koja je cijena bila (ali mislim da je on bio negdje oko 250-300KM). Isto fin satic
Post Reply