Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
zippoo87

#28026 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Banksy wrote:Odličan tekst. :thumbup:

Zašto je Naša stranka prevara, zašto je njeno postojanje nepotrebno, besmisleno i štetno.

​Suad Beganović: Politička vizija Naše stranke – mit ili stvarnost

http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/su ... rnost-3479

prozvakan tekst prije 2-3 stranice
nego,moze li nam doticni gospodin Beganovic objasniti zasto postojanje SDA,HDZa,SNSDa i ostalih "patriJota" nije stetno ,nepotrebno i besmisleno ?
ili mozda da nam ti elaboriras to,ako se slazes sa tekstom ?
Banksy

#28027 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

zippoo87 wrote:

Zašto je Naša stranka prevara, zašto je njeno postojanje nepotrebno, besmisleno i štetno.

nego,moze li nam doticni gospodin Beganovic objasniti zasto postojanje SDA,HDZa,SNSDa i ostalih "patriJota" nije stetno ,nepotrebno i besmisleno ?
Promaklo mi je.
Ne bih, sve je rečeno u tekstu.
Hakiz

#28028 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote:

Ja ne bih rekao da je postojanje NS-a besmislenije od postojanja nekih drugih partija. Partije postoje da bi ljudi iz partija dobili vlast.

Ali da od NS-a čujemo uglavnom opšta mjesta i lijepe parole, a ne konkretne primjere kako bi izgledali zakoni o raznim pitanjima je istina.

Sa tim da je u tekstu izrečena jedna velika laž. Nije Konaković riješio pitanje pasa lutalica. Broj pasa lutalica na Alipašinom polju na raskrsnici okruženoj ASA-autom, Addico bankom, bivšim Fordom i poljanom gdje se postavlja lunapark dokazuje da problam pasa lutalica nije riješen. A ni Čengić vila nije očišćena.
zippoo87

#28029 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Banksy wrote: Promaklo mi je.
ja mislim da napises zasto su SDA;HDZ,SNSD i ostale stranke bitne,potrebne i pozeljne ,dok je NS sve suprotno ?
to mene zanima a ne da mi prepricavas ovaj tekst
Hakiz

#28030 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

cadburry wrote:
Hakiz wrote:
Uostalom, da je tako kao što ti kažeš, ne bi smjele postojati zgrade ili kuće u kojima centralnog grijanja nema. Svi bi morali imati centralno grijanje i plaćati ga. Kao porez.
Da je sreće...
Zamisli dođe država i pruži ti autoput posred tvoje njive, a ti baš zasadio usjeve. Ne pita te, ne da ti kompenzaciju, ništa. Samo jedan dan dođe firma i počne graditi. Naravno, gradi privatna firma koja ima konesiju na, recimo, 30 godina. I naplaćuje korištenje autoputa izgrađenog na tvojoj zemlji koja ti je uzeta bez pitanja, a tebi ne plaća ništa.

To ti je centralno grijanje kroz privatan stan nekoga ko to grijanje ne želi.
Banksy

#28031 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

zippoo87 wrote:
ja mislim da napises zasto su SDA;HDZ,SNSD i ostale stranke bitne,potrebne i pozeljne ,dok je NS sve suprotno ?
Izgleda nisi pročitao tekst...
Niko nije rekao da su ovi poželjni, ni autor, ni ja, uz to, oni nisu tema, pa o njima ovdje nećemo,
već da su OVI, kao od vlasti iskreirana i od vlasti kontrolirana 'opozicija' nepotrebni i, šta više, opasni i štetni jer uzimaju glasove pravoj opoziciji koja cilja suštinske, temeljne promjene (i o toj opoziciji i njihovim kapacitetima, naravno, na drugoj temi).
Tekst je, otprilike, suština onoga što drvimo otkako je Naša stranka osnovana - ko su, šta su i kakvi su.
Hakiz

#28032 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote:
NS uzima glasove SDP-u, a ne uzima SDA-u. A neće dobiti dovoljno glasova da bi predstavjala problem SDA-u. Time SDA jača poziciju i cementira vlast i uticaj.

To je suština.
Novak20

#28033 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Hakiz wrote:
zippoo87 wrote:
NS uzima glasove SDP-u, a ne uzima SDA-u. A neće dobiti dovoljno glasova da bi predstavjala problem SDA-u. Time SDA jača poziciju i cementira vlast i uticaj.

To je suština.
Taman i da je to istina, opet je manje kvarno od SDP i DF koalicije sa SDA i otvorene prodaje glasova birača radi šake vlasti.
Banksy

#28034 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Hakiz wrote:
zippoo87 wrote:
NS uzima glasove SDP-u, a ne uzima SDA-u. A neće dobiti dovoljno glasova da bi predstavjala problem SDA-u. Time SDA jača poziciju i cementira vlast i uticaj...

To je suština.
... jer ima svoju 'opoziciju' koja se bavi sitnom, efemernom šminkom, te tako stvara iluziju kontre, uzima glasove građanske ljevice, a na ključnim stvarima im obezbjeđuje potrebnu ruku. Da, to je suština ove ublehe.
zippoo87

#28035 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote:
zippoo87 wrote:

To je suština.
pa onda ovaj "problem" ima svaka stranka koja nije SDA ,ne kontam sto se tu posebno istice NS
zna se ko su klijentela i glasaci SDA i tu se nista ne moze promijeniti,osim cekati da se sistem urusi ili da umru,da priroda odradi svoje a sa druge strane,svakoj stranci pa i NSu je bitno da starta sa sto jace pozicije,tj. da ima sto vise svojih glasaca,nebitno od koga ih uzima
ono sto je bitno u ovoj prici a sto i Pedja naglasava,je da se istice sa kim ce se ici poslije izbora u pravljenje vlade i na taj nacin se nikakvi glasovi ne gube ni ja jednu stranku...nego su svi zajedno udruzeni protiv SDA

bezveze je vise ta prica kao ako neko istakne svog kandidata,da je automatski pro SDA
zadnje 4 godine se o ovome tupilo u svakom postu i na svim temama i to najvise tupe oni koji glasaju za SDA ili ne glasaju nikako...dakle rade to sa ciljem
Hakiz

#28036 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Novak20 wrote: Taman i da je to istina, opet je manje kvarno od SDP i DF koalicije sa SDA i otvorene prodaje glasova birača radi šake vlasti.
Prvo: To je suština teksta, da li je to moj stav, to je na meni.

Drugo, kao što već nekolko zadnjih postova ponavljam, parole NS-a su odlične, primamaljive, ali treba gledati šta se radi, ne priča.

Super su im bili amandmani na ZOR. Ali gorak ukus je stavilo popuštanje pred pritiskom i glasanje za ZOR kada se obećalo da se to neće uraditi. A neispunjeno obećanje je šta? Laž.

Naravno, ako si političar, nije laž. Kao što su samo siromašni ludi, a bogati su ekscentrici, tako samo običan svijet laže. Političari ne lažu, oni "imaju drugačiju realnost".
pemanapemani

#28037 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

Kada bude postojala građanska ljevica, onda možemo govoriti o bespotrebnosti bilo koje stranke.

Po meni je veći jad i sramota djelovanje SDP i DF, kao nekih predstavnika te imaginarne ljevice.
Koliko god imao animozitet prema Lagumdžiji, za njegovog vakta je ta ljevica barem davala neke sitne znakove postojanja. Ovo danas, sa Nikšićem i Komšićem, je presmješno.
Hakiz

#28038 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: pa onda ovaj "problem" ima svaka stranka koja nije SDA ,ne kontam sto se tu posebno istice NS
Jer oni nisu kao drugi, to im je ključni momenat.

Ne možeš marketinški nastupati kao promjena pardigme, a ljutiti se kada ti kažu da se pokazuje da to baš i nije tako.

Pogotovo kada obećanjima o promjeni paradigme daš nadu onima koji je svijećom traže. Tek tada ćeš osjetiti bijes zbog izigranih obećanja, čak i onih za koje nisi kriv.
Novak20

#28039 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Hakiz wrote:
Novak20 wrote: Taman i da je to istina, opet je manje kvarno od SDP i DF koalicije sa SDA i otvorene prodaje glasova birača radi šake vlasti.
Prvo: To je suština teksta, da li je to moj stav, to je na meni.

Drugo, kao što već nekolko zadnjih postova ponavljam, parole NS-a su odlične, primamaljive, ali treba gledati šta se radi, ne priča.

Super su im bili amandmani na ZOR. Ali gorak ukus je stavilo popuštanje pred pritiskom i glasanje za ZOR kada se obećalo da se to neće uraditi. A neispunjeno obećanje je šta? Laž.

Naravno, ako si političar, nije laž. Kao što su samo siromašni ludi, a bogati su ekscentrici, tako samo običan svijet laže. Političari ne lažu, oni "imaju drugačiju realnost".
Mnogi su imali priliku biti u vlasti na raznim nivoima i šta su uradili ? Potrudiću se da pred izbore postavim obećanja svake stranke na vlasti pa da vidimo šta je urađeno a šta obećano. Uzmi samo za primjer sadašnju garnituru SDA-SBB/HDZ/SNSD pa pravi paralele sa strankom koja nije u vlasti.

Jednostavno treba u svakom izbornom ciklusu mijenjati one koji su obećali, imali priliku da nešto urade sa pozicije vlasti, slagali 95% obećanog i nisu uradili ništa za mandata.
kluz franjo

#28040 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Banksy wrote: ...
već da su OVI, kao od vlasti iskreirana i od vlasti kontrolirana 'opozicija' nepotrebni i, šta više, opasni i štetni jer uzimaju glasove pravoj opoziciji koja cilja suštinske, temeljne promjene (i o toj opoziciji i njihovim kapacitetima, naravno, na drugoj temi).
...
Ozbiljna si i dugogodišnja forumašica, pa bi me ovaj dio posebno interesovao. Ako si raspoložena.
Evo možemo slobodno na mom ličnom primjeru. Recimo npr. da sam
do 2006. bio glasač SDP-a, a od 2008. glasam za NS.
Kako to tačno, evo ovaj moj jedan glas NS od 2008. godine UZIMA od SDP-a ili bilo koje druge zamišljene prave opozicije koja cilja suštinske, temeljne promjene.
Ako može pojašnjenje.
Hvala
cadburry

#28041 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cadburry »

Hakiz wrote:
cadburry wrote:
Hakiz wrote:
Uostalom, da je tako kao što ti kažeš, ne bi smjele postojati zgrade ili kuće u kojima centralnog grijanja nema. Svi bi morali imati centralno grijanje i plaćati ga. Kao porez.
Da je sreće...
Zamisli dođe država i pruži ti autoput posred tvoje njive, a ti baš zasadio usjeve. Ne pita te, ne da ti kompenzaciju, ništa. Samo jedan dan dođe firma i počne graditi. Naravno, gradi privatna firma koja ima konesiju na, recimo, 30 godina. I naplaćuje korištenje autoputa izgrađenog na tvojoj zemlji koja ti je uzeta bez pitanja, a tebi ne plaća ništa.

Ne bih se složio. Nit su Toplane privatna firma, nit je osnovni cilj stvaranje profita, nit je tvoje vlasništvo nad tim stanom (vremenski) starije od cijevi i priključka na centralno grijanje. No, mislim da smo skroz zaspamali temu.
Hakiz

#28042 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Novak20 wrote:Mnogi su imali priliku biti u vlasti na raznim nivoima i šta su uradili ? Potrudiću se da pred izbore postavim obećanja svake stranke na vlasti pa da vidimo šta je urađeno a šta obećano. Uzmi samo za primjer sadašnju garnituru SDA-SBB/HDZ/SNSD pa pravi paralele sa strankom koja nije u vlasti.

Jednostavno treba u svakom izbornom ciklusu mijenjati one koji su obećali, imali priliku da nešto urade sa pozicije vlasti, slagali 95% obećanog i nisu uradili ništa za mandata.
U tome i jeste stvar. NS nije trebao biti kao ostali. To im je problem, krenuti kao drugačiji pa onda početi praviti kompomise. Zato se NS i napada više.
vrapcic

#28043 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vrapcic »

kluz franjo wrote:
vrapcic wrote:
horkesh wrote: Stvarno neočekivano :)
Pa i jeste neocekivano, oni koji duze prate ovu temu ce se sjetiti g. Kluza i njegovih kritika NS :) :)
I rovovske borbe sa Pedjom da mu ovaj odgovori na pitanje.. :mrgreen: :mrgreen:
Ali neka, Franjo je super lik, svaka cast!
:stidljiv:
Vi kolega vrapcic, mora da ste Bešlagićeva generacija, kada se sjećate mojih "ranih radova"... :mrgreen:
Zahvaljujem, zahvaljujem...
Nije samo Pedja kosu cupao Franjo na Vase stoto ponavljanje istog pitanja na koje bi Pedja dao diplomatski odgovor, bilo nas je jos :D :D Vremenom pokazaste i dokazaste da ste zaista zeljeli pomoci. Zivjeli i vi i ja barem kao g Beslagic :-D
zippoo87

#28044 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote:
Novak20 wrote:Mnogi su imali priliku biti u vlasti na raznim nivoima i šta su uradili ? Potrudiću se da pred izbore postavim obećanja svake stranke na vlasti pa da vidimo šta je urađeno a šta obećano. Uzmi samo za primjer sadašnju garnituru SDA-SBB/HDZ/SNSD pa pravi paralele sa strankom koja nije u vlasti.

U tome i jeste stvar. NS nije trebao biti kao ostali. To im je problem, krenuti kao drugačiji pa onda početi praviti kompomise. Zato se NS i napada više.
ne mogu se sve strane nikada podjednako zadovoljiti
evo primjer tebe...ti hoces da stranka bude sto vise principijelna i da radi striktno ono sto govori i to je ok
ali onda iz toga imamo problem da stranka jako sporo raste i onda dodju neki i govore,kako je to lokalna stranka i nebitna i sa takvom politikom nikada nece biti veca

onda dodje drugi i govori da stranka treba raditi na sirenju i ipak malo i populisticki pricati i tako povecati broj glasaca
i hajde ti meni sada reci,ko je od vas dvoje vise u pravu i sta je ispravnije ?
Novak20

#28045 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Hakiz wrote:

Ko je još u istoriji ljudskog roda vidio ili vodio politiku bez kompromisa ? Ja za takve beskompromisne političare ne bih glasao sigurno.

Druga je stvar gubljenje ugleda radi narušavanja stranačkog identiteta, ideologije, imidža...

Kad NS bude u prilici da povjerenjem birača vlada nekom općinom ili KS onda možemo vidjeti kakvi su im potencijali za napredak. Do tada, sve je prazna priča u korist onih koji se provjereno nisu dokazali.
Last edited by Novak20 on 20/12/2017 15:23, edited 1 time in total.
vrapcic

#28046 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vrapcic »

Hakiz wrote:
cadburry wrote:
Hakiz wrote:

Da se razumijemo, koristim centralno grijanje i bez obzira na trenutnu cijenu ne bih ga mijenjao.

Ali, ako neko hoće da prestane koristiti neku uslugu, mora to moći uraditi u potpunosti. Bilo to grijanje, struja, voda itd. Sve ostalo, nemogućnost potpunog otkazivanja neke usluge je po meni prevara, pljačka, kršenje prava i potrošača i privatnog vlasništva itd.

Stranka koja podržava ili "zatvara oči" pred tom prevarom, ne zaslužuje podršku.

A za svakodnevni život građana mislim da su takva pitanja bitnija od velikih tema i da bi se stranke morale više pozabaviti njima. Ja polažem velike nade u NS, ali ako na ovakva pitanja ne odgovore, onda ću se pitati, šta su to oni drugačiji?

Voio bih vidjeti ne stav da su na primjer za zaštitu okoline, nego da tačno i precizno napišu: Ako mi pobijedimo, ili ako možemo uticati, naš plan je da zakon o zaštiti okoline izgleda ovako, zakon o šumama ovako, o vodama ovako, o komunalnim uslugama ovako, o radu, o zdravstvenoj zaštiti ovako, o ovome-onome ovako itd. A ne "Naši principijelni stavovi o poštovanju okoline, ljudskim pravima, ulasku u EU itd su sljedeć". To ništa ne znači. Treba to malo, lažem, treba to podosta precizirati i konkretizovati.

Pa tako o svim temema, to jeste barem onim koje su najatraktivnije za većinu pojedinca u svakodnevnom životu.

Za sada sam najbliži njima, iako nisam baš pristalica centra (mislim da je NS više centar malo ulijevo nego prava ljevica ili klasični lijevi centar), ali lijevi su ovdje skoro pa mrtav konj kojeg tjeraju.

Treba im dati šansu, ali meni treba nešto konkretno da me pogura.

Ostali znaju svoje, možda nisam u pravu, ali sada tako razmišljam.
Ja u potpunosti razumijem tvoj stav, ali se ne slažem sa njim. Za mene, centralno grijanje nije usluga ekvivalentna usluzi dostave hrane na kućnu adresu, pa ti sad razmišljaš hoćeš ili nećeš. Isključiti se sa centralnog grijanja je meni ekvivalentno tražiti da se umanji porez koji ja plaćam jer jedan veliki dio toga se troši na osnovno i srednje obrazovanje, a ja sam svoje vani završio, a nemam ni djece, tako da mi ta usluga ne treba, pa neću ni da je plaćam kroz porez.
Mislim da si ti prva osoba koju sam u životu čuo da ima takav stav.

Mislio sam da je komunizam završen, ali izgleda da nije.

Centralno grijanje je usluga kao i električna energija. Ako mi se hoće, isključim se sa Elektroprivrede i koristim solarne panele postavljene na krovu kuće, pa i zgrade ako dobijem dozvolu, postavim u dvorište vjetrenjaču, štagod. Ako mi to zadovoljava potrebe.

Evo jos jedna osoba koja tako misli. Zivot u zgradi podrazumijeva i zahtijeva odredjene prilagodbe za dobrobit cjeline/vecine. Kada bi svi radili sto hoce to bi se onda zvala anarhija a ne sistem. Plus stanovi oko vaseg (ispod, iznad, pored) posredno griju i vas stan - da li bi to znacilo da bi smo mi od vas trebali traziti da nam placate za uslugu grijanja? Ko ima kucu zna o cemu pricam. Plus zar neko danas kada vlada ovoliko zagadjenje da rodjenu djecu trujemo i unistavamo im zdravlje i pomislja da se "skida" sa dokazano ekoloski naboljeg sistema? Opet kazem interes zajednice se nekada mora staviti ispred licnih interesa. Ispadam ne komunista nego radikalni komunista izjavom da bi po meni najbolje i bilo da se svi nakace na sistem centralnog grijenja i kuce i stanovi. Da zimi mozemo izaci napolje i da nemamo najveci broj oboljelih of hronicnih upalnih bolesti disnih puteva u Evropi (ne mislim sada samo na Sarajevo, nego i sire). Pa ispadosmo najgoti u Evropi i u dnu u poredjenju sa Azijom. Sramota.

A sta je sa vodovima ispod zgrada, da li biste i za njih trazili rentu jer i to je vase vlasnistvo? Ili da ih izmjeste barem?
vrapcic

#28047 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vrapcic »

Hakiz wrote:
cadburry wrote:
Hakiz wrote:
Da je sreće...

Sto se uzdujrisasmo oko ovog grijanja. Kao prvo ne moze firma privatna doci i uzeti komad zemlje, postoji nesto sto se zove regulacioni plan i strucnjaci koji propisuju rutu i pravac odredjenog puta. Da, i ako ste vi na toj ruti, zemljiste vam biva uzeto (eksproprijacaija) a vi dobijate odredjenu naknadu.

Isto tako, za to centralno grijanje je neko (strucnjaci iz struke tj vise struka) dao zeleno svjetlo jer je studija koja je napravljena pokazala da je bolje rjesenje centralno grijanje nego da se Alipasino polje recimo grije na cumur i drva (da, vjerujte da je radjena studija tamo krajem cini mi se 60ih godina proslog vijeka kada se Sarajevo isto gusilo od smoga. Ako mi ne vjerujete, Google moze biti i Vas najbolji prijatelj).
Od mene dosta o grijanju :), lijep pozdrav.
Hakiz

#28048 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote:
Hakiz wrote:

ne mogu se sve strane nikada podjednako zadovoljiti
evo primjer tebe...ti hoces da stranka bude sto vise principijelna i da radi striktno ono sto govori i to je ok
ali onda iz toga imamo problem da stranka jako sporo raste i onda dodju neki i govore,kako je to lokalna stranka i nebitna i sa takvom politikom nikada nece biti veca

onda dodje drugi i govori da stranka treba raditi na sirenju i ipak malo i populisticki pricati i tako povecati broj glasaca
i hajde ti meni sada reci,ko je od vas dvoje vise u pravu i sta je ispravnije ?
Baš tako. Ne možeš zadovoljiti sve.

Sporo ćeš rasti i džati se principa. Ili ćeš brzo rasti sa svime šta to nosi, pa kada ti kažu da si isti kao i drugi, zacrveniš se i spustiš pogled.

Ne možeš govoriti da nisi kao i ostali i praviti kompromise koje svi drugi prave da bi brzo rastao.

Pa odluči.

Ti se nudiš i tražiš moj glas. I ako dobiješ dovoljno glasova imaćeš i moć i novac. Dakle, puno možeš dobiti pa ja imam pravo da zakeram da bih ti to omogućio.

A prvi signal da počinješ bivati kao i svi drugi je kada počneš koristiti floskulu "Spremni smo preuzeti odgovornost za vođenje (kantona, entiteta, države, svejedno)". Kao da je politička vlast teret, pogotovo u BiH sa našom zakržljalom kulturom političke pa i krivične odgovornosti, pa ćeš se jadan žrtvovati.

A ljudi (i) iz NS-a u zadnje vrijeme (Mislim da sam Peđu čuo, čini mi se baš na videu sa linka otprije nekoliko stranica) tako govore, "spremni su da preuzmu odgovornost.".
Hakiz

#28049 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

vrapcic wrote: Sto se uzdujrisasmo oko ovog grijanja. Kao prvo ne moze firma privatna doci i uzeti komad zemlje, postoji nesto sto se zove regulacioni plan i strucnjaci koji propisuju rutu i pravac odredjenog puta. Da, i ako ste vi na toj ruti, zemljiste vam biva uzeto (eksproprijacaija) a vi dobijate odredjenu naknadu.

Isto tako, za to centralno grijanje je neko (strucnjaci iz struke tj vise struka) dao zeleno svjetlo jer je studija koja je napravljena pokazala da je bolje rjesenje centralno grijanje nego da se Alipasino polje recimo grije na cumur i drva (da, vjerujte da je radjena studija tamo krajem cini mi se 60ih godina proslog vijeka kada se Sarajevo isto gusilo od smoga. Ako mi ne vjerujete, Google moze biti i Vas najbolji prijatelj).
Od mene dosta o grijanju :), lijep pozdrav.
Zadnje oko grijanja:

Koristim centralno grijanje, mislim da je to najbolji način grijanja, nisam protiv njega. Da bude jasno.

Ali, moram imati pravo i mogućnost da se skinem sa centralnog grijanja ako tako odlučim. Toplane moraju imati tu mogućnost, da samo mene skinu, a da drugi korisnici ne trpe. Bez uslova.

U slučaju skidanja sa mreže:

Ako je jedina tehnička mogućnost da dođu, presjeku cijevi, plombiraju ih i odnesu radijatore, a vertikala ostane da prolazi kroz moj stan, onda je to to. Nemaju mi pravo naplaćivati što nisu u stanju da sklone vertikalu iz stana. Pravimo kompromis zbog višeg cilja. Ja ne želim njihovu vertikalu u svom stanu, ali neka je zbog drugih korisnika. Ali u tom slučaju Toplane nemaju pravo tražiti da plaćam paušal zbog toplote koja iz tih vertikala dolazi. Jer, ne plaćaju ni oni meni te vertikale koje ne želim, ali sam pristao da ih imam u stanu.

Sve ostalo je prevara i nepošteno.

EDIT: Nije "...jer nisu u stanju..." nego ..."što nisu u stanju..."
Last edited by Hakiz on 20/12/2017 16:19, edited 2 times in total.
drug_profi

#28050 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Potpuno jasno. Vertikale mi oduzimaju stambenog prostora recimo jedan kvadrat i narušavaju mi estetiku.
To košta taman toliko koliko toplote otpuštaju.
Locked